11 вечни правила за водене на разговор!

 водене на разговор,как да преговаряме,златни правила

Независимо дали сте на първа среща, на събрание с колеги или просто излизате с приятели следвайте тези бързи съвети от книгата – “The Art of Conversation“, чрез които ще бъдете, сладкодумника, който всички ще харесват.

1. Избягвайте ненужните подробности

Не се отклонявайте. Ако се е случило нещо не толкова важно, не си губете времето да се опитвате да доказвате, че сте прав.

2. Не задавай друг въпрос, преди да са ти отговорили на първия

Ако питате някого как са децата му, не бързайте веднага да го питате и как е семейството и здравето му преди да ви е отговорил на първия въпрос.

Това се случва изключително често! Особено честа грешка на журналистите  от сутрешните блогове. Избягвайте това!

3. Не прекъсвайте събеседника си,  докато говори

Също така, се опитайте да направите своята история кратка, като оставите шанс на другия да говори повече, без да го прекъсвате. Той и без това няма търпение да се изкаже…..

4. Не противоречи на човека отсреща, особено ако това, за което говори не е важно

Не поставяйте излишни подробности около историята на човека срещу вас, които не ви харесват и ви предизвикват да възразите и да спорите. Запомнете: “Лицето, което противоречи, често потвърждава въпроса по-друг начин”.

5. Не говорете за всичко

Задавайте въпроси, за да разберете темите, които са общи за вас и събеседника ви.

Поинтересувайте се от него, за да имате възможност да уцелите кое по-точно го интересува и евентуално да го манипулирате с него!

6. Не се опитвай винаги да бъдеш героя на своята история. Въпреки това, гледай историята да има герой!

Изграждай образа и на другите, не само на себе си. Да си постоянно център на внимание в случаите, за които разказваш никак няма да е забавно и дори ще стане досадно. Включи и други персонажи, света не се върти само около теб и твоя събеседник знае това.

7. Изберете тема от взаимен интерес

Искаш да бъдеш добър събеседник, нали? Тогава разбери какво вълнува човека срещу теб. И ако той се интересува от политика и футбол, по дяволите не говори за картофи или поезия. Това просто не го интересува и той няма да те слуша изобщо!

8. Бъди добър слушател

Вие естествено ще се превърнете в такъв, ако следвате горните съвети. За съжаление това качество, се среща толкова рядко.

Всеки, изпълнен с проблемите си от сивото си ежедневие изпитва огромно желание да ги сподели, да се разтовари от тях.

В тези случаи не забравяйте да слушате/или поне се преструвайте, че го правите/.

Свидетели сме на това, как всеки се интересува и говори само за собствените си проблеми и не чува изобщо тези на другите. А какво по хубаво от това да видиш, че някой ти обръща внимание, и че го е грижа за теб.

Ако не ви пука за човека отсреща поне се правете че е така!

9. Разговора трябва да бъде в хармония с околната среда

Ако сте с красива жена не говорете за сирене, когато темата за луната ще бъде много по-подходяща. Също така не пренебрегвайте и целесъобразността на тишината в един разговор.

10. Не преувеличавайте/поне не много/

Не всичко е най-доброто, най-лошото или най-веселото. Аз самия се усещам, че доста често използвам тази дума “най”, но се боря да премахна този досаден навик!

11. Развийте усещане за такт

Не се опитвайте да лъжете, но в същото време не се чувствайте длъжни да бъдете болезнено искрен при изричането на истини в разговора.

Не казвай на някого, че изглежда зле, болен или уморен.

Това няма да направи абсолютно нищо полезно за по нататъшния ви разговор, ама наистина нищо. Само ще направи така, че човека отсреща да се чувства неудобно и в последствие вътрешно да се опита да потърси и на вас кусури.

Не забравяйте, мълчанието е една много добра опция при разговорите.

Говорете правилните неща или не казвайте нищо!

12. Бонус съвет:

Естествено, което липсва на един добър разговор е правилото да се…

Усмихвате!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак