ВЛЕЗ В КЛУБА
самурай

Как да успокоиш ума си в критични ситуации: уроците и примера на самураите 🈲

  •  
  •  
  •  

Запази за после

Кое е онова ключово умение за успеха и оптималното представяне, според най-великите войни самураи?

Умението да бъдеш спокоен!

Това не е твърдение, което се споменава от един-двама самураи. Това е умение, в което вярват едни от най-добрите майстори на меча.

Ако успокоите собствения си ум и проникнете в ума на другите, то може да се каже, че сте овладели най-голямото военно изкуство“.

– Шиба Йошимаса

Когато успееш да преодолееш собствения си ум, преодоляваш безброй притеснения. Издигаш се над всичко. Когато си завладян от собствения си ум, ти си обременен от безброй тревоги, подчинен си на нещата, които не ти позволяват да се издигнеш нагоре. Мисли за ума си с ума си. Пази го решително.

– Сузуки Шосан

Невъзмутимият ум е тайната на войната. – Адачи Масахиро

Както в борбата, така и в ежедневието, трябва да сте решителни. Запознайте добре се със ситуацията без напрежение, но не безразсъдно. Вашият дух трябва да бъде уравновесен, но безпристрастен. – Мусаши

Безспорна е стойността на спокойствието! 

Мислите ясно, не вземате грешни решения, не се страхувате.

Но как да бъдеш спокоен и да запазиш това чувство? 

Нашето общество живее с енергийни напитки, 24-часови новини, кафенета на всеки ъгъл и непресъхващ поток от информация.

Самураите имат отговорите, от които днес имаме нужда, за да успокоим ума си. Всъщност, те много се доближават до това, което вече е открила науката…

Как да успокоиш ума си – наръчникът на самурая

самурай

Освен ежедневните тренировки по бойни изкуства и боравене с меч, самураите правят и нещо друго – те мислят за смъртта.

Те мислят наистина много за нея.

(точно както най-щастливите хора в света)!

Из Кодекс на самураите, превод на Бушидо Шошин:

Онзи, който се предполага, че е воин, най-важната му грижа е да мисли за смъртта по всяко време, всеки ден и всяка нощ, от сутринта на Нова година до нощта на Нова годин.

– Бушидо Шонин

Вие също бихте го правили, ако бяхте на мястото на самураите.

Смъртта е в длъжностната им характеристика, нали?

Проучванията показват, че тренировките и способността да си представяме най-лошото, което може да се случи, са две мощни техники за насърчаване на спокойствието. Самураите тренират неуморно.

Те твърдо вярват, че винаги трябва да са “подготвени” (те са били най-опасните момчета, които можете да си представите).

Изследванията показват, че подготовката намалява страха, защото когато ситуацията стане напрегната трудно може да се мисли.

Из „Вие не сте толкова умни“ от Дейвид Макрейни:

Онези, които оцеляват са хора, които се подготвят за най-лошото и се упражняват непрекъснато … Тези хора по време на бедствие не размишляват, защото вече са минали през това. Те не са като останалите, които тепърва трябва мислят как да действат.

А какво ще кажете за непрекъснатото мислене за смъртта?

“Отрицателното визуализиране” е един от основните инструменти на древния стоицизъм и науката напълно го подкрепя.

Наистина мисълта колко ужасни могат да бъдат нещата често има ироничен ефект, който ви кара да осъзнаете, че те не са чак толкова лоши.

Това, което стоиците наричат “предмедитация” всъщност е постигането на спокойствие чрез внимателно, подробно и съзнателно мислене за това, колко зле може да станат нещата. В повечето случаи ще откриете, че тревогата или страховете Ви за тези ситуации са преувеличени. – Оливър Бъркман

Добре, но със сигурност не бихте искали да прекарате цял ден тренирайки с меч и мислейки за смъртта. Разбирам Ви.

Честно казано аз също не бих искал.

Но каква е тайната тук? Как да успокоим ума си?

Изследванията показват, че най-добрият начин за борба със стреса и безпокойството е усещането за контрол. За самураите неуморните тренировки и визуализирането на най-лошото, което може да се случи, им дава точно това усещане за контрол в схватката.

Американските тюлени драстично увеличават процента си на успеваемост чрез преподаване на психологически методи за придобиване на чувство за контрол (още по темата тук). Без чувство за контрол, когато стресът и напрежението вземат превес, ние буквално не можем да мислим, камо ли да мислим трезво. Ейми Арнстен изучава ефекта на еуфорията на лимбичната система върху функционирането на префронталния кортекс.

Тя обобщава важността на чувството за контрол на мозъка по време на интервю, заснето в лабораторията й в Yale.

Загубата на префронтална функция възниква само когато се чувстваме извън контрол. Именно префронталният кортекс определя усещанията ни за контрол.

Дори контролирането на ситуацията да е само илюзорно, нашите когнитивни функции се запазват. Това възприятие за контрол е основен двигател на поведението.

Всичко, което Ви дава усещането за контрол над ситуацията, Ви помага да запазите спокойствие. Какво печелите от това?

Повече информация? Практика? Подкрепа от другите? Това е нещо, което ще Ви помогне да запазите кондицията си като самурай.

Забележете, че казах “усещане за контрол” – дори не трябва да бъде лек контрол, просто чувство, което може да върши чудеса. Дори късметът може да Ви помогне само защото очарованието на късмета наистина работи. Удоволствието от късмета осигурява усещане за контрол и това чувство всъщност кара хората да се представят по-добре.

Из „Коефициент на куража: как науката може да Ви направи по-смели:

…хората, които се имат за късметлии се представят значително по-добре, отколкото хората, които смятат, че не са целунати от съдбата. Точно така, ако мислите, че имате късмет, може да станете по-добър голф играч, да постигате по-добри резултати във всичко и да подобрите когнитивното си представяне в игри, свързани с паметта.

Да обобщим

самурайЗнам какво си мислят някои от вас: Спокойствие? Не са ли самураите тези, които крещят колкото могат, докато размахват мечовете си?

Това е умишлена тактика, която цели да подплаши врага.

Мусаши обяснява:

По време на единична схватка трябва да се възползваш от предимството да уплашиш врага си с тялото си чрез дългия си меч или с висок глас, за да го победиш …

В битката ние трябва да се държим сякаш тръгнали напред единствено, за да нарежем нещо. Викаме силно, за да смутим врага и накрая нанасяме удар с меча си.

Подло?

Такива са умните идеи, които идват от бистрата глава.

Самураите са велики воини.

Те се бият срещу враговете си в епични битки.

Но както Мусаши и останалите разясняват в писанията си, те трябва да са спокойни, а най-важната битка е вътре в самите тях. Те трябва да преодолеят най-напред себе си. Из „Книгата на петте пръстена:

“Днес е денят на победата над вчерашния ви Аз, а утре ще бъде победата над по-малките хора.”


  •  
  •  
  •  
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Всяка седмица над 15 000 предприемачи и експерти го очакват с нетърпение
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
+ полезен подарък