Какви думи щяха да изберат за теб, ако сега трябваше да кажат нещо по време на надгробното ти слово?

Старият [твоето име] си отиде, но на кого му пука... Не би искал да кажат това, когато теб вече те няма, нали? Но дали ще се промени нещо ако точно сега сам напишеш надгробното си слово? Нека проверим...

В „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс Скрудж е навестен от три призрака.

Първите два – Призракът на миналото и Призракът на настоящето – му показали как егоизмът го е направил самотен и нещастен. Едва, когато му се явява Призракът на бъдещето и завежда Скрудж до занемарения му и забравен от всички гроб, той най-накрая променя характера си и става по-щедър и състрадателен. Дикенс си служи с ефекта на поглеждане в бъдещето и на съзерцанието на живота след смъртта, но немалко психолози са правили същото, и техните открития показват, че трансформацията на Скрудж, в случая – художествена измислица, може да се случи и в реалния живот.

Представи си, че твой много добър приятел стои пред гроба ти и говори само хубави неща за теб. Напиши сценарий за своя приятел. Какво наистина искаш да говорят за теб?

Не бъди скромен, но все пак бъди реалист.

Как би искал да описват личността, успехите, личните ти качества, семейния ти живот, успеха в професионален аспект и отношението ти към другите хора?

Когато напишеш всичко това, прегледай бавно и внимателно написаното и се увери, че си направил честна преценка за твоето идеално Аз. Дали сегашният ти начин на живот и поведение съвпадат с написаното, или има още върху какво да поработиш?

Не казвай нищо, помисли си…

Остави коментар

Your email address will not be published.

Благодаря ти!