Хюга – изкуството да бъдеш щастлив

хюга

Хюга не се крие във вещите, а в атмосферата и усещанията. В близостта ни с тези, които обичаме. В чувството за дом и за уют. В усещането за покой и безтегловност, когато сме защитени от тревогите на света и можем да си позволим да се отпуснем. Когато можем безкрайно да обсъждаме всички велики, големи и малки явления в живота, или просто уютно да мълчим заедно, или дори тихо да седим сами с чаша ароматен чай.

Защо именно датчаните изследват щастието?

За първи път думата “hygge” се появява в писмения датски език в началото на XIX век. Произлиза от норвежката дума “благополучие, благосъстояние”. Това понятие, означава особена атмосфера и чувство се свързва с щастието.

Дания е лидер в списъка с най-благополучните страни в света.

В Дания има специални хюга турове по паркове, кафенета, площадки и улици, където можете да се почувствате по-щастливи. В много страни се появяват кафенета и магазини в стил хюга, а в един британски колеж дори преподават курс по датска хюга.

хюга

?Бележка: Виж най-популярните в Копенхаген тук.

Как да я почувстваш тази хюга?

Майк Викинг, пише, че хюга не се крие във вещите, а в атмосферата и усещанията – усещане за дом, уют, близостта на любимите хора, покой и блажено отпускане.

Хюга – това е способността да ценим обикновените неща от живота и да се наслаждаваме на момента. Бюджетът трябва да е много скромен. Зависимостта тук е обратната: колкото повече блясък и разкош, толкова по-малко хюга.

Шампанското и мидите могат да значат много, но определено не са хюга.

Какви са признаците на хюга състоянието?

  • Вкус – познат, приятен и успокояващ. Ако е чай, да е с мед, ако е бисквитка, да е с шоколадова глазура, ако е хубаво сирене да е в комбинация с вино.
  • Звук – звукът от горящата дървесина в камината. Шумът, който чуваш в тишината: шумът на дъжда по прозореца, шума на листата.
  • Всякакви звуци, дори гръмотевиците, но само, ако се намираш у дома, в уютна обстановка и на сигурно място.
  • Мирис – онзи, който те пренася в миналото, там където ти е било много добре, уютно и безопасно. Ароматът на люляк, ванилови бисквитки, дървени мебели, новогодишна елха, парфюмът на любимата…
  • Допир – когато стопляш ръцете си докосвайки топлата керамична чаша с ароматно кафе, или когато докосваш повърхността на стария дървен стол.
  • Съзерцание – да наблюдаваш природните явления, езика на огъня, падащия сняг, стичащите се капчици дъжд по стъклото на прозореца.

Как да живееш според хюга?

# Превърни дома и офиса в уютно място

Датският дизайн се смята за минималистичен. В своя интериор датчаните предпочитат да използват светли оттенъци: бяло, сиво, светло синьо.

Те отделят огромно внимание на меката светлина, често използват свещи (дори и денем) и обожават да украсяват дома с дребни детайли.

Свещи, меки възглавнички и плетени покривала, картини по стените, рафчета с любими книги, керамика – тези дребни на пръв поглед неща създават уют и комфорт.

Едно от задължителните хюга условия е да бъдеш добър към себе си, да се глезиш и да позволяваш на себе си и останалите от време на време да не следват здравословния начин на живот.

Елементите от декора не трябва да тънат в разкош.  По-скоро трябва да радват окото, оставайки незабелязани. Датчаните предпочитат натуралните материали, до които е приятно да се докоснеш – дърво, вълна, лен, глина.

# Кани гости

Общуването с приятели и роднини в социалните мрежи никога няма да замени реалната комуникация. Майк Викинг открива просто обяснение на този факт:

Някой слага ръка на рамото ти, целува те или те глади по бузата и това незабавно те изпълва със спокойствие. Докосването освобождава окситоцин, който предизвиква у нас чувството на щастие и намалява усещането за стрес, страх и тревога. Времето прекарано с други хора е важна част от хюга. Това е една от най-важните съставки на щастието като цяло.

Хюга можете да усетите само в кръга от близки хора, с които можете да се отпуснете и да бъдете себе си. Да се срещате с тях е най-добре у дома, а не на кафе или в ресторант.

Това е страхотен повод да превърнете сбирките в традиция и цялото семейство да се събирате в неделя за вечеря, или да каните приятели в събота вечер.

И без телефони…

# Научи се да готвиш

хюга

Уютните домашни сбирки подразбират и вкусно похапване. И това не е полуготова замразена пица или суши поръчано от интернет. За да усетите хюга трябва да се научите да печете вкусни сладкиши с канела, да приготвяте ризото и горещ шоколад.

Потреблението на месо, печива и кафе в Дания непосредствено се свързва с хюга – казва Викинг. – Едно от задължителните условия е да бъдеш добър към себе си, да се глезиш и да даваш на себе си и на другите възможност поне за малко да не следват принципите на здравословния начин на живот. Сладкото е хюга. Печените сладкиши са хюга.  Кафето и горещия шоколад също. 

Да готвиш храна по датски означава да се наслаждаваш на процеса. Да подбереш подходящата рецепта от кулинарна книга, да отскочиш до пазара и да купиш най-добрите продукти, да приготвиш ястието с помощта на приятели или семейство, а след това всички заедно да се наслаждавате на божествения аромат.

# Стани по-активен

Датчаните обичат да си похапват, но наднормено тегло има при съвсем малък процент от населението. Тайната е в активния начин на живот.

И това не е благодарение на изтощителните тренировки във фитнес залата. Това е движение, което носи удоволствие, на свеж въздух. Семейни разходки из гората, скандинавско ходене, каране на велосипед и т.н.

Повечето датчани предпочитат да ходят на работа с велосипед.

Климата в тази страна, не е от най-благоприятните за това. Но задръстванията и блъсканицата в градския транспорт е излишен стрес, а велосипеда е хюга.

Всичко останало е въпрос на екипировка.

# Носи удобни дрехи

Маратонки вместо обувки на висок ток, удобно яке, топъл пуловер, мек шал, широки и удобни панталони и всичко останало, за което се сетиш.

Всичко това разбира се от естествени и приятни на допир платове.

Датската мода е лаконична и елегантна и не изисква допълнителни усилия. Тя съчетава в себе си най-добрите качества на хюга и минималистичния функционален дизайн, казва Викинг.

# Наслаждавай се на обикновените неща

хюга

Най-хубавите неща в живота са подарък. Красотата на заобикалящия ни свят, смеха на децата, усмивките на близките ни хора, спокойната вечер прекарана у дома с любимия човек или с добра книга – именно тези моменти са щастието в нашия живот.

Трябва да се научиш да цениш тях, а не материалните блага.

Простотата и скромността са основните съставки на хюга. Да разгласявате за своите постижения и да блестите със своя “Ролекс” не само демонстрира лош вкус, но и разваля хюга.” – пише авторът и продължава: В чаша чай има повече хюга, отколкото в чаша шампанско, в настолните игри повече, отколкото в компютърните, в приготвената храна повече, отколкото в купената. Да, възможно е хюга да не е изгодна за пазара, но е полезна за личностното щастие.

# Намери си хоби

Животът не се ограничава само с работа и семейни задължения.

Добре е да имаш и творчески занимания, които носят удоволствие.

? Любопитно: докато ръцете ти са заети е много по-лесно да останеш насаме с мислите си!

 # Не забравяй чувството за мярка

Хюга се слави със своите простички удоволствия. Това не означава, че не трябва да се ограничаваш. 10 кифлички с канела вече не е хюга, а лакомия.

След петата усещането за удоволствие се губи.

Майк Викинг съветва да подберете комплект за “бърза хюга помощ”, който ще ви помогне да се отпуснете и да възстановите душевното си равновесие.

Това могат да са свещи, вкусен, качествен шоколад, любим чай, книга, филм или сериал, сладко, чифт топли вълнени чорапи, красив тефтер, музика, албум със снимки.

А ти? Какво ще направиш, за да почувстваш хюга?

хюга

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: