Ефектът на високите токчета върху краката

Ефектът на високите токчета върху краката ви

По-важните моменти от инфографиката накратко:

 • Промяната на стойката на тялото, в резултат на ходене с високи токчета добавя допълнително натоварване във вътрешната страна на коляното.
 • Налягането в колената се увеличава с 26%, когато носите високи токчета.
 • Височината на токчетата и остротата на обувките създава удебеляване на тъканта около нерва между третия и четвъртия пръст, което може да доведе до болка и скованост в краката – виж снимката горе вдясно.
 • Обувките с високи токчета, плътно прилепнали към ходилото могат да причинят деформация на ставата, намираща се в основата на големия пръст на крака, което да изкриви ъгъла на същия пръст и да го наклони към останалите
 • Когато предната част на крака е наклонена надолу спрямо петата, както е при носене на високи токчета – ахилесовото сухожилие се стяга. Колкото по-високо е петата спрямо предната част на ходилото, толкова болката може да бъде по-силна.
 • Носенето на високи токчета преразпределя тежестта на тялото неравномерно, а ако това продължи по-дълго, може да доведе до болки в основата на крака.

Дами, какъв е вашия опит с високите токчета? Споделете в полето за коментари

 • 1
 •  
 •  
 • Обувките са нещо специално за жената – създават самочувствие или я превръщат в гротеска. За всяка жена има определен вид подходящи обувки – според фигурата. Високите токчета удължават фигурата, правят я грациозна и елегантна. Ето някои от моите правила, които научих с годините:
  1. УДОБСТВО. Най-важното е обувката да бъде мека, удобна, да пасва на крака, като ръкавица на ръката, да не я усещаш, когато си на работа и цял ден тичаш по задачи.
  2. ВИСОЧИНА. Всяка крайност във височината е вредна. Равните обувки без токчета са също толкова „вредни“, колкото много високите токчета. Ток с височина от 3-5-7 см е най-подходящ за ежедневието. А за по-специални случаи може да си позволим и малко по-висок ток.
  3. ФИГУРА – МОДЕЛ – СЛУЧАЙ. Според фигурата и облеклото да се подберат няколко подходящи модела, за да имаме избор за всякакви варианти, според случая – за ежедневието или за специален случай.
  4. НИКОГА да не се купуват неудобни и твърди, деформиращи обувки! Не винаги скъпото е по-доброто. /Всъщност цената никога не е играла роля за удобството и красотата на обувката./

  Животът е кратък. Трябва да го изживеем „летейки“ с удобни токчета на краката, вместо да се влачим с такива, които в момента са модерни. Когато казваха за мен: „Не стъпва на земята!“ знаех , че е благодарение на моите обичани и удобни токчета.

 • Ниските обувки също крият рискове, но най-голям риск крият некачествените обувки създадени за масово потребление с единствено качество – красив външен вид. Има и по – високи обувки, които са страшно удобни. Една обувка трябва да е удобна и качествено направена, за да приляга на крака. Сигурно прекомерното носене предизвиква някакви увреждания на стойката или на крака, ето защо трябва да се търси баланс. На работа с токчета, в ежедневието с равни 😉

  • Елена много интересен „баланс“ имаш по твоята схема аз през повечето време трябва да съм на токчета, но за едно нещо си права обувката трябва да е преди всичко удобна, за това ако някой тръгне с мен докато си търся обувки се побърква от ходене. Иначе по темата обувките с широк ток и мека и дебела подметка са малко по-малко страшни и ако реша да не нося маратонки се спирам на такъв вариант и все пак вредни или не всичко си е въпрос на личен избор.

   • Това беше малко на шега 🙂 Аз също не съм на работа постоянно на токчета. Краката ми не издържат този тормоз просто 😀 Така и не успявам винаги да намеря удобни обувки на ток и ако два дни си причиня изтезанието да съм с такива обувки, които са ми неудобни (а на мен винаги са ми неудобни в началото), после 3-4 дни релаксирам на равни.

 • Аз нося токчета от много малка – някъде 5.-6. клас. Започнах със съвсем малки и дебели (като на снимката с правилната стойка) и след това се увеличиха и изтъняха :). Нося токове непрекъснато – средно високи и не много тънки (а по официални събития – много високи и много тънки). Цялото ми тяло е пригодено към носенето на токове и равните обувки ми причиняват невероятни болки. Но… като гледам снимката, нищо чудно проблемите с гърба ми да са от токовете 🙁 (имам изкривяване в областта на кръстта)

 • До 12 клас никога не бях носила токчета и дори и сега, не са най-удобните обувки на света. Не разбирам как в днешно време, децата на 14 години тръгват с тези обувки навън и се чувстват добре да ходят прегърбени и стъпващи едва едва…

  • честно казано и аз не го разбирам, но има и друго – на 14 години доста повече приличат на зрели жени в днешно време

 • Високите токчета придават грация и осанка на жената. Уви, всяко нещо си има цена. 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  Останаха само няколко дни до края на най-голямото ни намаление - 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече →