Този материал е посветен на тайните на идеалния бургер
Истинският бургер няма нищо общо с храната, която се предлага по заведенията за бързо хранене. Това е блюдо със собствени канони с възможности за кулинарни фантазии. Ето как бургерите ви винаги да бъдат идеални:
- Правете ги само с прясно месо. За бургерите е най-подходящо мраморното говеждо, но може да се използват и други видове меса. Важно е да спазвате съотношението 80% месо и 20% сланина (800 грама месо и 200 грама сланина).
- Не купувайте готова кайма. Не е ясно как и от какво е била приготвена. Наситнете месото, но не прекалено – каймата за бургери трябва да се усеща.
- Смесете каймата с ръце. Може дори да я удряте по масата. Така сланината, зелените, подправките и другите съставки добавени към месото ще се разпределят равномерно, а сместа ще стане по въздушна.
- За да са с еднаква форма и размер бургер-кюфтетата, оформяйте ги с помощта на кулинарен пръстен или използвайте капачката от голям буркан. Важното е, кюфтетата да не са по-дебели от половин сантиметър и да тежат около 200 грама. Не забравяйте да направите вдлъбнатина в центъра!
- Кюфтетата за хамбургерите трябва да са по-големи от питките. След това месото ще се свие до нужния размер.
- Дръжте суровите кюфтета в хладилник, докато правите соса и режете останалите съставки. Ако сочните оформени и апетитни кюфтенца са на топло мазнината в тях ще започне да се топи, а бургерът ще стане сух.
- Посолете бургерите непосредствено, преди да да ги печете. Ако добавите солта предварително в каймата, натриевият хлорид ще разруши белтъците, а месото ще стане твърдо. Бургерът няма да е сочен.
- Не обръщайте кюфтетата прекалено често. Първо изпечете месото в центъра на грила, а след това преместете кюфтетата в края му. По време на печене леко притиснете кюфтето. За средно изпичане са необходими 6 минути. Температурата вътре в готовото кюфте трябва да е не по-малко от 70 °C.
- Съберете бургера по правилния начин!. Първо соса върху питката, след това марулята и накрая кюфтето. Така питката не се размеква предварително.
- Махнете ножа и вилицата – яжте бургера с ръце! С двете ръце. Притиснете го добре, обърнете дъното нагоре (така съдържанието няма да се изсипе) и се наслаждавайте на вкусното и сочно кюфте.
Рецептите (преглътнете, за да не оплюете екрана)
Следват рецепти за бургери за всеки вкус: както традиционни с говеждо, така и различни варианти със свинско, пуешко, риба и морски продукти:
#1. Бургер със сос чимичури
За бургера:
- 1 кг. говежда кайма;
- 6 питки;
- 6 парченца пушено сирене гауда;
- 1 глава червен лук;
- сол и млян черен пипер на вкус.
За соса:
- пресен магданоз;
- 3 скилидки чесън;
- 2 супени лъжици наситнени листа риган;
- 2 супени лъжици червен винен оцет;
- 1/2 чаша зехтин;
- 1 чаена лъжица морска сол;
- 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер;
- 1/4 чаена лъжичка едро смлян червен пипер.
Нарежете на ситно няколко стръка магданоз и чесън.
Добавете ги при останалите съставки за соса. Внимателно разбъркайте. Оформете кюфтетата, овкусете ги с черен пипер и ги изпечете на грила. Няколко секунди преди да са готови сложете върху кюфтетата сиренето, за да се разтопи. Сложете кюфтето върху леко препечените хлебчета, полейте ги със сос чимичури и добавете кръгчета червен лук.
#2. Бургер със сьомга, лимон и копър
- 1 кг. филе от сьомга;
- 1/2 чаша галета;
- 4 питки със сусам;
- 4 репички;
- 2 яйчни белтъка;
- 2 супени лъжици прясно нарязан копър;
- 2 супени лъжици сос Veracha;
- 1 супена лъжица дижонска горчица;
- 1 супена лъжица лимонова кора;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- рукола;
- сос дзадзики.
Три четвърти филе от сьомга се смила, останалото се нарязва на неголеми кубчета. Разбъркват се с яйчните жълтъци, горчица, галета, лимонова кора, сол, копър и сос Veracha. Ако нямате подобен сос, използвайте друг лют доматен сос.
Оформете кюфтетата и ги изпечете на грил (около 5 минути от всяка страна). Кюфтетата може да се изпекат на тиган със зехтин.
Препечете питките на грил и поставете върху тях готовите кюфтета. Отгоре сложете нарязаните репички, рукола и полейте със сос дзадзики.
#3. Бургер с три сирена
- 200 гр. говежда кайма;
- 1 питка със сусам;
- 1 неголям домат;
- по 1 парченце моцарела, чедър и ементал;
- маруля;
- домашна майонеза;
- лучени кръгчета;
- сол на вкус.
Съставките са за един бургер. Оформяйки и посолявайки кюфтето го изпечете на грил. Когато е почти готово сложете отгоре парче моцарела, чедър и ементал – сирената трябва да се разтопят. Махнете кюфтето от огъня преди сиренето да е започнало да тече. Сглобете бургера – намажете препечените на грил питки с домашна майонеза, сложете листа маруля, нарязан на кръгчета домат, а след това кюфтето.
Накрая украсете с лучени кръгчета.
#4 Бургер със свинско и манго
- 1 кг. свинска кайма;
- питки за бургери;
- 2 люти чушки;
- 1 малка глава лук-шалот;
- 1 глава червен лук;
- 1 манго;
- 2 скилидки чесън;
- 3 супени лъжици сок от лайм;
- 2 супени лъжици наситнен кориандър;
- 1 супена лъжица тръстикова захар;
- 1 супена лъжица соев сос;
- 1 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка;
- 1/2 чаена лъжичка едро смлян червен пипер;
- 1/2 чаена лъжичка канела;
- 2 чаени лъжички зехтин;
- маруля.
Добавете към каймата ситно нарязаните люти чушки (не забравяйте да махнете семките), лукът шалот и чесъна, а също така и тръстиковата захар, соевият сос, сокът от лайм, карамфил, мащерка, червен пипер и канела. Внимателно разбъркайте. Оформете кюфтета (ще се получат около 6 броя). Изпечете ги на грил или ги изпържете в зехтин.
Почистеното манго и червения лук се нарязват на кубчета, добавя се нарязаният кориандър и сол. Внимателно се разбърква. Сглобете бургера: питка, листа от маруля, кюфте, лъжичка салца от манго и отново питка.
#5. Бургер със сос от боровинки и сирене бри
За бургера:
- 500 гр. говежда кайма;
- 4 питки за бургери;
- 4 парченца бекон;
- 4 парченца сирене бри;
- 1 чиния нарязана рукола;
- 1 скилидка чесън;
- 2 супени лъжици лук на прах;
- 1 супена лъжица нарязани подправки ( да речем градински чай и мащерка);
- сол и пипер на вкус.
За соса:
- 1 чаша пресни или замразени боровинки;
- 3 супени лъжици балсамов оцет;
- 1 1/2 супена лъжица тръстикова захар;
- 1 1/2 супена лъжица кетчуп;
- 1 скилидка чесън;
- капка сос Уорчестър.
Нека започнем със соса.
За да го приготвим ще съединим боровинките и чесъна в тенджерка и ще поставим на бавен огън. След като кипне се вари 15 минути, докато сосът не се сгъсти.
Разбъркайте каймата с наситнения чесън, лук на прах и подправките.
Оформете кюфтета и ги изпечете на грил, непосредствено преди това посолете и поръсете с черен пипер всяка от тях. Също така изпечете на грил и бекона. Половин минута преди кюфтетата да са готови поставете по парченце сирене бри върху тях. Готовите кюфтета и бекон поставете върху питките, полейте с боровинковия сос и украсете с рукола.
#6. Бургер с пуешко и зеленчуци
- 1 1/2 кг. пуешка кайма;
- 1/4 чаша галета;
- 1/4 чаша наситнен зелен лук;
- 1/4 чаша прясно нарязан магданоз;
- 2 яйчни белтъка;
- 1 скилидка чесън;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка млян черен пипер;
- печени зеленчуци (патладжани, чушки, домати);
- сос песто;
- питки за бургери.
Смесете каймата, галетата, лукът, магданозът, солта, черния пипер, чесъна и яйчните белтъци. От такова количество съставки ще получите около 12 кюфтета.
Те и зеленчуците трябва да се изпекат на грил (около 7 минути от всяка страна, а зеленчуците по-малко).
Намажете питките със сос песто и подредете кюфтето и печените зеленчуци.
#7. Тако бургер
- 1,4 кг. говежда кайма;
- 8 питки за бургери;
- 8 парченца сирене чедър;
- 1 чаена лъжичка сол;
- 1 чаена лъжичка чили на прах;
- 1 чаена лъжичка млян кимион;
- 1 чаена лъжичка сушен риган;
- царевичен чипс;
- гуакамоле;
- сос салца;
- сметана;
- листа от маруля (по желание).
Разбъркайте каймата със сол, чили, кимион, риган и веднага изпечете кюфтетата (ако ще ги печете във фурната сложете на 150 °С и печете 15-20 минути).
Гуакамоле – популярен мексикански сос с основа от авокадо. Може да си приготвите у дома или да си купите от магазина. Намажете с него питките, сложете отгоре кюфтето и сиренето. По желание може да добавите листа маруля. Полейте със сос салца и сметана, посипете с царевичен (ако нямате – картофен) чипс. Приятен апетит.
#8. Бургер с кралски скариди и сос аиоли
- 300 грама кралски скариди;
- 100 мл. зехтин;
- 4 питки за бургери;
- 1 домат;
- 1 краставица;
- 1 глава червен лук;
- 1 яйчен жълтък;
- 1 скилидка чесън;
- 2 супени лъжици лимонов сок;
- 1/2 чаена лъжичка горчица;
- листа от маруля и магданоз;
- сол на вкус.
Аиоли – популярен средиземноморски сос от чесън и зехтин.
За да го приготвите разбъркайте яйчен жълтък, наситнен чесън, сол и горчица. Разбъркайте до получаването на еднородна смес и без да спирате да бъркате добавете малко по малко зехтина. Когато консистенцията на соса заприлича на майонеза, добавете лимоновия сок. Разбъркайте отново.
Със сос намазваме препечените питки, а след това върху тях поставяме листа маруля, резенче домат, краставица и няколко кръгчета лук. Завършващ слой трябва да са кралските скариди предварително препечени на грил.
#9. Бургер със сушени кайсии
- 450 гр. говежда кайма;
- 80 гр. сушени кайсии;
- 4 питки за бургери;
- 1 глава лук;
- 1 скилидка чесън;
- 2 супени лъжици соев сос;
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 супена лъжица наситнен кориандър;
- маруля;
- сол на вкус.
Половината глава лук се нарязва на кръгчета, а втората половина се нарязва на ситно. На ситно се нарязват чесъна и сушените кайсии. Съединете съставките с каймата, соевия сос, кориандъра, солта и пипера. Оформете кюфтета и ги изпържете със зехтин. Върху хлебчетата сложете листа от маруля, кюфтетата и кръгчета лук.
#10. Бургер по хавайски
- 1 кг. говежда кайма;
- питки със сусам;
- гъби;
- 1 ананас;
- 2 супени лъжици масло;
- 1/2 чаша сос Терияки;
- листа маруля;
- сол и пипер на вкус.
Измийте, нарежете на тънки лентички, посолете, посипете с пипер и изпържете в масло гъбите. Оформете и изпечете на грил кюфтетата.
Не забравяйте преди това да ги посолите и поръсите с черен пипер.
Почистете ананаса и го нарежете на кръгчета и го изпечете на грил. Препечете и питките. Полейте питките със сос Терияки, сложете отгоре кюфтето, гъбите и резенчета ананас. Отново полейте със сос и добавете листа от маруля.
3-те съставки за перфектен бургер според Антъни Бурдейн:
Това беше нашата колекция от 10 рецепти за вкусни бургери. Можете да я продължите и да споделите своите с нас в коментарите: