10 трика и 10 рецепти за невероятни бургери

burgers

Този материал е посветен на тайните на идеалния бургер

Истинският бургер няма нищо общо с храната, която се предлага по заведенията за бързо хранене. Това е блюдо със собствени канони с възможности за кулинарни фантазии. Ето как бургерите ви винаги да бъдат идеални:


  1. Правете ги само с прясно месо. За бургерите е най-подходящо мраморното говеждо, но може да се използват и други видове меса. Важно е да спазвате съотношението 80% месо и 20% сланина (800 грама месо и 200 грама сланина).
  2. Не купувайте готова кайма. Не е ясно как и от какво е била приготвена. Наситнете месото, но не прекалено – каймата за бургери трябва да се усеща.
  3. Смесете каймата с ръце. Може дори да я удряте по масата. Така сланината, зелените, подправките и другите съставки добавени към месото ще се разпределят равномерно, а сместа ще стане по въздушна.
  4. За да са с еднаква форма и размер бургер-кюфтетата, оформяйте ги с помощта на кулинарен пръстен или използвайте капачката от голям буркан. Важното е, кюфтетата да не са по-дебели от половин сантиметър и да тежат около 200 грама. Не забравяйте да направите вдлъбнатина в центъра!
  5. Кюфтетата за хамбургерите трябва да са по-големи от питките. След това месото ще се свие до нужния размер.
  6. Дръжте суровите кюфтета в хладилник, докато правите соса и режете останалите съставки. Ако сочните оформени и апетитни кюфтенца са на топло мазнината в тях ще започне да се топи, а бургерът ще стане сух.
  7. Посолете бургерите непосредствено, преди да да ги печете. Ако добавите солта предварително в каймата, натриевият хлорид ще разруши белтъците, а месото ще стане твърдо. Бургерът няма да е сочен.
  8. Не обръщайте кюфтетата прекалено често. Първо изпечете месото в центъра на грила, а след това преместете кюфтетата в края му. По време на печене леко притиснете кюфтето. За средно изпичане са необходими 6 минути. Температурата вътре в готовото кюфте трябва да е не по-малко от 70 °C.
  9. Съберете бургера по правилния начин!. Първо соса върху питката, след това марулята и накрая кюфтето. Така питката не се размеква предварително.
  10. Махнете ножа и вилицата – яжте бургера с ръце! С двете ръце. Притиснете го добре, обърнете дъното нагоре (така съдържанието няма да се изсипе) и се наслаждавайте на вкусното и сочно кюфте.

Рецептите (преглътнете, за да не оплюете екрана)

Следват рецепти за бургери за всеки вкус: както традиционни с говеждо, така и различни варианти със свинско, пуешко, риба и морски продукти:

#1. Бургер със сос чимичури


cheese burger

<strong>Необходими съставки за бургера и соса</strong>

За бургера:

  • 1 кг. говежда кайма;
  • 6 питки;
  • 6 парченца пушено сирене гауда;
  • 1 глава червен лук;
  • сол и млян черен пипер на вкус.

За соса:

  • пресен магданоз;
  • 3 скилидки чесън;
  • 2 супени лъжици наситнени листа риган;
  • 2 супени лъжици червен винен оцет;
  • 1/2 чаша зехтин;
  • 1 чаена лъжица морска сол;
  • 1/4 чаена лъжичка смлян черен пипер;
  • 1/4 чаена лъжичка едро смлян червен пипер.

<strong>Начин на приготвяне</strong>

Нарежете на ситно няколко стръка магданоз и чесън.

Добавете ги при останалите съставки за соса. Внимателно разбъркайте. Оформете кюфтетата, овкусете ги с черен пипер и ги изпечете на грила. Няколко секунди преди да са готови сложете върху кюфтетата сиренето, за да се разтопи. Сложете кюфтето върху леко препечените хлебчета, полейте ги със сос чимичури и добавете кръгчета червен лук.

#2. Бургер със сьомга, лимон и копър


Бургер със сьомга, лимон и копър

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 1 кг. филе от сьомга;
  • 1/2 чаша галета;
  • 4 питки със сусам;
  • 4 репички;
  • 2 яйчни белтъка;
  • 2 супени лъжици прясно нарязан копър;
  • 2 супени лъжици сос Veracha;
  • 1 супена лъжица дижонска горчица;
  • 1 супена лъжица лимонова кора;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • рукола;
  • сос дзадзики.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Три четвърти филе от сьомга се смила, останалото се нарязва на неголеми кубчета. Разбъркват се с яйчните жълтъци, горчица, галета, лимонова кора, сол, копър и сос Veracha. Ако нямате подобен сос, използвайте друг лют доматен сос.

Оформете кюфтетата и ги изпечете на грил (около 5 минути от всяка страна). Кюфтетата може да се изпекат на тиган със зехтин.

Препечете питките на грил и поставете върху тях готовите кюфтета. Отгоре сложете нарязаните репички, рукола и полейте със сос дзадзики.

#3. Бургер с три сирена


burger 3 cheeses

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 200 гр. говежда кайма;
  • 1 питка със сусам;
  • 1 неголям домат;
  • по 1 парченце моцарела, чедър и ементал;
  • маруля;
  • домашна майонеза;
  • лучени кръгчета;
  • сол на вкус.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Съставките са за един бургер. Оформяйки и посолявайки кюфтето го изпечете на грил. Когато е почти готово сложете отгоре парче моцарела, чедър и ементал – сирената трябва да се разтопят. Махнете кюфтето от огъня преди сиренето да е започнало да тече. Сглобете бургера – намажете препечените на грил питки с домашна майонеза, сложете листа маруля, нарязан на кръгчета домат, а след това кюфтето.

Накрая украсете с лучени кръгчета.

#4 Бургер със свинско и манго


burger with mango

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 1 кг. свинска кайма;
  • питки за бургери;
  • 2 люти чушки;
  • 1 малка глава лук-шалот;
  • 1 глава червен лук;
  • 1 манго;
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 супени лъжици сок от лайм;
  • 2 супени лъжици наситнен кориандър;
  • 1 супена лъжица тръстикова захар;
  • 1 супена лъжица соев сос;
  • 1 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 1/2 чаена лъжичка сушена мащерка;
  • 1/2 чаена лъжичка едро смлян червен пипер;
  • 1/2 чаена лъжичка канела;
  • 2 чаени лъжички зехтин;
  • маруля.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Добавете към каймата ситно нарязаните люти чушки (не забравяйте да махнете семките), лукът шалот и чесъна, а също така и тръстиковата захар, соевият сос, сокът от лайм, карамфил, мащерка, червен пипер и канела. Внимателно разбъркайте. Оформете кюфтета (ще се получат около 6 броя). Изпечете ги на грил или ги изпържете в зехтин.

Почистеното манго и червения лук се нарязват на кубчета, добавя се нарязаният кориандър и сол. Внимателно се разбърква. Сглобете бургера: питка, листа от маруля, кюфте, лъжичка салца от манго и отново питка.

#5. Бургер със сос от боровинки и сирене бри


-drizzle-teriayki-sauce

<strong>Необходими съставки за бургера и соса</strong>

За бургера:

  • 500 гр. говежда кайма;
  • 4 питки за бургери;
  • 4 парченца бекон;
  • 4 парченца сирене бри;
  • 1 чиния нарязана рукола;
  • 1 скилидка чесън;
  • 2 супени лъжици лук на прах;
  • 1 супена лъжица нарязани подправки ( да речем градински чай и мащерка);
  • сол и пипер на вкус.

За соса:

  • 1 чаша пресни или замразени боровинки;
  • 3 супени лъжици балсамов оцет;
  • 1 1/2 супена лъжица тръстикова захар;
  • 1 1/2 супена лъжица кетчуп;
  • 1 скилидка чесън;
  • капка сос Уорчестър.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Нека започнем със соса.

За да го приготвим ще съединим боровинките и чесъна в тенджерка и ще поставим на бавен огън. След като кипне се вари 15 минути, докато сосът не се сгъсти.

Разбъркайте каймата с наситнения чесън, лук на прах и подправките.

Оформете кюфтета и ги изпечете на грил, непосредствено преди това посолете и поръсете с черен пипер всяка от тях. Също така изпечете на грил и бекона. Половин минута преди кюфтетата да са готови поставете по парченце сирене бри върху тях. Готовите кюфтета и бекон поставете върху питките, полейте с боровинковия сос и украсете с рукола.

#6. Бургер с пуешко и зеленчуци


burger with vegetables

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 1 1/2 кг. пуешка кайма;
  • 1/4 чаша галета;
  • 1/4 чаша наситнен зелен лук;
  • 1/4 чаша прясно нарязан магданоз;
  • 2 яйчни белтъка;
  • 1 скилидка чесън;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1 чаена лъжичка млян черен пипер;
  • печени зеленчуци (патладжани, чушки, домати);
  • сос песто;
  • питки за бургери.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Смесете каймата, галетата, лукът, магданозът, солта, черния пипер, чесъна и яйчните белтъци. От такова количество съставки ще получите около 12 кюфтета.

Те и зеленчуците трябва да се изпекат на грил (около 7 минути от всяка страна, а зеленчуците по-малко).

Намажете питките със сос песто и подредете кюфтето и печените зеленчуци.

#7. Тако бургер


tacho burger

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 1,4 кг. говежда кайма;
  • 8 питки за бургери;
  • 8 парченца сирене чедър;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1 чаена лъжичка чили на прах;
  • 1 чаена лъжичка млян кимион;
  • 1 чаена лъжичка сушен риган;
  • царевичен чипс;
  • гуакамоле;
  • сос салца;
  • сметана;
  • листа от маруля (по желание).
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Разбъркайте каймата със сол, чили, кимион, риган и веднага изпечете кюфтетата (ако ще ги печете във фурната сложете на 150 °С и печете 15-20 минути).

Гуакамоле – популярен мексикански сос с основа от авокадо. Може да си приготвите у дома или да си купите от магазина. Намажете с него питките, сложете отгоре кюфтето и сиренето. По желание може да добавите листа маруля. Полейте със сос салца и сметана, посипете с царевичен (ако нямате – картофен) чипс. Приятен апетит.

#8. Бургер с кралски скариди и сос аиоли 


shrimp

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 300 грама кралски скариди;
  • 100 мл. зехтин;
  • 4 питки за бургери;
  • 1 домат;
  • 1 краставица;
  • 1 глава червен лук;
  • 1 яйчен жълтък;
  • 1 скилидка чесън;
  • 2 супени лъжици лимонов сок;
  • 1/2 чаена лъжичка горчица;
  • листа от маруля и магданоз;
  • сол на вкус.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Аиоли – популярен средиземноморски сос от чесън и зехтин.

За да го приготвите разбъркайте яйчен жълтък, наситнен чесън, сол и горчица. Разбъркайте до получаването на еднородна смес и без да спирате да бъркате добавете малко по малко зехтина. Когато консистенцията на соса заприлича на майонеза, добавете лимоновия сок. Разбъркайте отново.

Със сос намазваме препечените питки, а след това върху тях поставяме листа маруля, резенче домат, краставица и няколко кръгчета лук. Завършващ слой трябва да са кралските скариди предварително препечени на грил.

#9. Бургер със сушени кайсии


burger apricot

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 450 гр. говежда кайма;
  • 80 гр. сушени кайсии;
  • 4 питки за бургери;
  • 1 глава лук;
  • 1 скилидка чесън;
  • 2 супени лъжици соев сос;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • 1 супена лъжица наситнен кориандър;
  • маруля;
  • сол на вкус.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Половината глава лук се нарязва на кръгчета, а втората половина се нарязва на ситно. На ситно се нарязват чесъна и сушените кайсии. Съединете съставките с каймата, соевия сос, кориандъра, солта и пипера. Оформете кюфтета и ги изпържете със зехтин. Върху хлебчетата сложете листа от маруля, кюфтетата и кръгчета лук.

#10. Бургер по хавайски


ananas

<strong>Необходими съставки за бургера</strong>
  • 1 кг. говежда кайма;
  • питки със сусам;
  • гъби;
  • 1 ананас;
  • 2 супени лъжици масло;
  • 1/2 чаша сос Терияки;
  • листа маруля;
  • сол и пипер на вкус.
<strong>Начин на приготвяне</strong>

Измийте, нарежете на тънки лентички, посолете, посипете с пипер и изпържете в масло гъбите. Оформете и изпечете на грил кюфтетата.

Не забравяйте преди това да ги посолите и поръсите с черен пипер.

Почистете ананаса и го нарежете на кръгчета и го изпечете на грил. Препечете и питките. Полейте питките със сос Терияки, сложете отгоре кюфтето, гъбите и резенчета ананас. Отново полейте със сос и добавете листа от маруля.

3-те съставки за перфектен бургер според Антъни Бурдейн:

Това беше нашата колекция от 10 рецепти за вкусни бургери. Можете да я продължите и да споделите своите с нас в коментарите:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Минималистът
Всеки вторник споделям дигиталните лостове, инструментите и нестандартните прозрения, които ми помагат да печеля х 30К+ на месец, без да прегоря!
Дигитални лостове, AI инструменти и нестандартни прозрения
Минималистът