Как да повишите добавената стойност на вашите служители, без да фалирате

Чували ли сте за т.нар. T-shaped модел на обучение?

В проучване на McKinsey от август 2020 г. сред 1240 бизнес лидери от цял свят, 78% от анкетираните определят изграждането на нови способности като изключително или много важно за дългосрочния растеж.

Едно е да се признае необходимостта от повишаване на квалификацията и надграждане на уменията…

Друго е да се намери ефективен начин да се направи.

През последните 6 години в клуба публикувахме стотици материали, в които разглеждаме най-новите човешки и технологични възможности за трансформация, която може да подобри живота и бизнеса на хората.

Създадохме място, което помага на нашите членове да получат умения и способности, чрез които да извлекат ползи от дигиталните технологии и да се адаптират към все по-динамичната житейска и бизнес среда.

Но днес на бизнеса никак не му е лесно…

Компаниите не само трябва да организират и провеждат обучения, но и да гарантират, че всеки техен служител ще получи правилната комбинация от умения и то не само спрямо задълженията, но и според интересите му.

С множеството си роли, ангажименти и десетки служители, всеки от които с различни нужди, задачи, способности и стил на учене, изграждането на нови умения e все по-сложна за фирмите задача.

Успешните компании се справят с това предизвикателство, като възприемат перспективата “обратно към служителя“.

Какво означава това?

Въз основа на ясното разбиране на моментните умения, поведение и нагласи, от които се нуждае организацията, тези компании идентифицират пропуските в способностите и възможностите на своята работна сила.

И вместо да предлагат едно универсално обучение, те предоставят информация и ресурси базирани на потребностите на отделните сътрудници – като създават култура на ученето в общност.

Това включва прилагането на най-мощните съвременни модели…

#1. T-shaped профил на уменията:

T-shaped модел на уменията


Какво означава графиката накратко:

T-shaped служителите са толкова добри в основните си работни задачи, колкото и в тези, които вършат допълнително или паралелно.

Пример: един такъв служител може да е страхотен копирайтър в основната си дейност и в същото време да притежава умения като креативност, работа в екип, емоционална интелигентност и качества да продава. Способността на такива сътрудници да решават комплексни проблеми в различни сфери, а не само в една област от дейността на фирмата, повишават ефективността на цялата организация.

Така си отговаряме и ясно на въпроса какво да търсим в един служител: да e “Генералист или да търсим тесен специалист.

T-shape маркетинг специалист в Buffer

Разбира се, изискванията при някои умения са универсални за всяка роля. Но освен базовата основа тези, които искат да развият и по-задълбочено разбиране за теми, им се дава възможност да направят реален пробив в работата си, да се отличат и да добавят още стойност.

В наши дни това лесно може да се реализира чрез използването на специализирани дигитални общности, които предлагат филтриран набор от информация по интереси, отсята и сервирана по начин, който улеснява приложението ѝ, без това да натоварва фирмата. Използването на такива съвременни инструменти води до резултат, наречен Т-образен профил на уменията, осигуряващ на служителите по-широк набор от общоприложими умения, допълнен от специфична експертиза.

Как да намерите такъв инструмент…?

Такова място за придобиване на нови способности трябва да предоставя и двата набора от умения, а бизнесът да следи къде в работната сила може да открие върховите специализирани познания, за да ги използва ефективно в своята дейност.

Едно от основните удобства и рентабилност на този модел на обучение се крие в мобилността и достъпността.

С други думи това е…

#.2 Обучение при поискване

Ефективните инструменти за изграждане на ключови способности позволяват на служителите да имат достъп до обучение, когато имат нужда от него, независимо къде се намират.

То може дори да е в джоба им…

Безспорно е едно:

Хората учат по-бързо и запомнят повече, когато съдържанието е специално подбрано, отсято, добре оформено, изглежда подходящо и пряко приложимо към работата им.

И разбира се, подкрепено и опаковано в…

#3. Достъпни формати и сплотена общност

При толкова дейности, които трябва да се покрият, компаниите не могат да разчитат на традиционното обучение в класната стая като единствено за предаване на модерни и специфични умения.

Затова и успешните бизнеси използват комбинация от подходи.

Те предлагат формати на самообслужване, като клубове за дистанционно обучение, осигуряващи огромно разнообразие от информация и възможност за създаване на ценни контакти.


Така изглежда законът на Прайс визуално

Недостатъците на традиционната система на квалификация и адаптация към новото нормално ще илюстрираме чрез законът на Прайс, който гласи: 50% от продажбите се извършват от корен квадратен на общия брой хора, които участват в работата.

С други думи:

Ако имате 25 души персонал, зает с продажби, то според закона на Прайс само петима от тях ще носят 50% от продажбите ви.

Нито е симетрично, нито е линейно, нито ефективно!

Изводът: Само няколко души във всяка фирма, дейност, област и т.н. са отговорни за половината от резултатите.

И при вас ли само неколцина носят добавена стойност?

Какво може да направите по въпроса?

Динамичното изграждане на актуални способности се превърна в ограничаващ фактор за адаптация и трансформация.

Ето защо компаниите трябва да избират умно надграждането на служителите си. Да, в един бизнес има много неща за вършене, но не е необходимо фирмата ви да прави всичко сама, нали? Някои от най-ефективните инструменти за изграждане на способности използват редица ценни ресурси, отменяйки тежък ангажимент на бизнеса по организация и филтриране на информация, която носи пробив.

Представете си…

Какво би станало ако някой друг вместо вас се погрижи хората ви ежедневно да получават най-актуалната и приложима информация, без да се налага вие да се занимавате?

Тези възможности, допълнени от специализирано съдържание по най-актуалните теми, тенденции и интереси, ще ви осигурят мобилна класна стая за всеки ваш служител, който ще ви осигурява още по-висока добавена стойност, за парите, които му плащате.

Какво мислите за тази възможност?


Ако сте собственик на бизнес, който иска да получи по-голяма добавена стойност от своите служители, без да влага време и да харчи пари за скъпи ресурси, разгледайте възможностите, които дава платформата и общността на Мастърхак

Това са 3 начина, с които тя може да ви помогне:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА