Как от служител да се превърнеш в предприемач?

Работник си, имаш работа, работно време, началник, имаш колеги, 20 дни отпуск, имаш отговорности. Имаш толкова много неща. НО нямаш свобода. Може би е време за промяна? Или не…

Нека ти разкажа една притча. Тя е за орловото яйце, което се търкулнало в гнездо с кокоши яйца. И в крайна сметка било мътено заедно с останалите. Излюпило се орлето и било отгледано от кокошката, заедно с другите й пиленца.

Орлето си мислело, че е кокошка, ровило земята с клюн, за да намери червеи и правило всичко останало, което се очаквало да прави всяка кокошка. Но понякога, само понякога, когато над двора прелитали волни птици, то изправяло глава към небето и душата му се изпълвала с един непознат копнеж – да лети, там горе във висините.

Да се рее на воля в простора… но знаело, че това не е работа за птиците от неговия вид. Кокошките не правили такива неща.  Не били родени за полет във висините…

Краят на историята е поучителен, но и много тъжен. Орелът изживял целия си живот като кокошка. И накрая умрял – без да знае, че всъщност е роден за полет.

И аз бях така „възпитан”!

Да се уча, да си намеря хубава работа и да остана там докато се пенсионирам. За 11 г. смених 6 работни места и 3 професии, като все не намирах „идеалното” място.

Все нещо не ми допадаше – или колегите, или заплатата, или нещо друго.

Мислех си, че на следващото място нещата ще са по-добри. Така и беше, но за кратко. Знаех, че има нещо по-добро от това да правя едно и също нещо, ден след ден, след ден…

Сигурно щях да продължа да търся този работен „рай”, ако един приятел не ми зададе въпроса, който промени буквално живота ми и сега задавам на теб.

Прочети го внимателно!

? Какво щеше да правиш, ако имаше всичките пари и ресурси на света?

Щеше ли утре да отидеш на същата работа?

Щеше ли да се виждаш със същите хора? Щеше ли да ходиш на същите места?

При мен, отговорът беше категорично „НЕ”.

Осъзнах, че съм роден да летя като орлите, а не да живея като кокошките.

Нямаше да се чувствам добре, където и да отидех, дори на най-страхотната работа на света, защото тя нямаше да е направена за хора като мен.

Тогава се зароди една бледа мисъл в главата ми:

Ами, ако напусна работа?

Форматираният ми мозък много бързо се противопостави „Какво ще правиш? Стой си на сигурната работа, както правят всички.

Имаш добра заплата, какво искаш още?”.

Но как може да спреш една мечта?

ezgif.com-cropТази малка мисъл растеше с всеки изминал ден и ставаше все по-голяма, все по-силна и все по-ясна – исках да стана свободен предприемач и сам да определям бъдещето си, сам да решавам кога да работя и кога да си почивам и сам да избирам хората, с които работя. Времето минаваше, но аз все не бях готов да направя този скок – от наемен служител към свободен предприемач. Разбрах, че този момент никога няма да дойде, ако не действам.

Така, през 2014 напуснах високоплатената си работа и се отдадох на моята страст. Сега искам да помогна на теб да направиш този скок и да полетиш с орлите…

Ако работиш здраво за нещо, което не харесваш, се нарича СТРЕС. Ако правиш нещо, което обичаш, се нарича СТРАСТ. Моята страст е да помагам на хората да живеят по-добре и сами да си определят бъдещето си като повишават финансовата си грамотност и изграждат допълнителни източници на доходи.

А каква е твоята страст?

Ако не я знаеш, не се притеснявай, има и други като теб.

Според направени наскоро проучвания, над 75 % от хората не знаят какво наистина им доставя удоволствие и каква е тяхната истинска страст.

А не беше ли  това основната съставка от рецептата за щастие – да правим това, което обичаме?

Това е и причината толкова много хора да се чувстват нещастни.

В наскоро проведено допитване сред 2,000 служители във Великобритания, над 80% от хората са нещастни в работата си, но се страхуват да я напуснат, защото нещата в професионален план ще се влошат. От същото проучване се вижда, че близо 66% от хората са икономически роби, т.е. чувстват се като в капан на настоящата си работа, но са безпомощни да я сменят или да напуснат, защото разчитат на тези доходи за плащане на сметките си.

Резултатите от подобни изследвания в САЩ показват същата тенденция.

Ако се направи подобно проучване в България съм сигурен, че не повече от 5% от хората ще кажат, че харесват (или поне не мразят) работата си. Дори да си част от тези хора, шансовете да поискаш да правиш нещо друго след време са много големи.

Но как да откриеш своята страст?


jump

На пръв поглед това изглежда лесно.

Има хора, които винаги са знаели какво им доставя удоволствие и какво искат да правят. Ако ти си от тях – страхотно, продължавай да живееш живота си.

Ако все още не си открил това, което те прави щастлив и ти носи удоволствие, съм ти подготвил няколко мощни въпроса, с помощта на които ще откриеш твоята страст.

Какво ти дава енергия?

Кое е това нещо, което нямаш търпение да направиш и броиш секундите до неговото начало? А когато започнеш изгубваш представа за времето и няколко часа или цели дни ти се струват като миг? Дори това нещо да не е конкретна дейност, е едно добро начало. За мен истинска страст е да превръщам идеи в структурирани и работещи проекти.

Когато това се случи и нещата заработят като една добре смазана машина, аз загубвам интерес и търся следващото нещо.

За какво говориш с удоволствие?

Ако ти все още не го знаеш, помоли твоите приятели да ти кажат за какво говориш с истинска страст. В непринудените разговори с приятели излизат наяве нашите „теми“ и нещата, които обичаме да правим. Помисли за неща, които те карат да се усмихваш и да си спомняш с удоволствие. Дали това е неделния футбол с приятели или карането на колело в парка.

Засега не обмисляй толкова дълбоко дали тези неща могат да се превърнат в основен или допълнителен източник на доходи, а просто ги записвай на един лист.

Какво правиш дори без заплащане?

В съвременното общество парите играят важна роля. Дори образователната система насърчава първо да си намерим работа (независимо дали ни харесва), да си купим жилище, да създадем семейство и чак тогава да търсиш нещата, които те правят щастлив.

Имам една тайна за теб…

Нещата се случват по точно обратния начин. Първо, трябва да намериш страстта си и след това ще дойдат успеха и богатството.

Много време преди да напусна работа и да създам собствен бизнес, участвах в различни благотворителни инициативи, свързани с повишаването на финансовата грамотност в България и развитието на предприемачеството.

Има ли такава дейност при теб, която ти носи толкова голямо удоволствие, че не търсиш заплащане за твоя труд и ангажираност?

Дали това не е твоята истинска страст? Или си необратимо заразен с…

Вирусът на заплатата, от който главата ти става на тиква

И аз бях заразен с „вируса на заплатата“ и илюзорната сигурност, която тя ми даваше. Защо да правя нещо, което ми носи удоволствие, но не и да ми осигури регулярни доходи?

ezgif.com-crop

Когато се разрових по-дълбоко в моето съзнание, открих нещо дълбоко вкоренено във всеки човек, а именно страхът от провал.

Ами, ако не успея? Какво ще стане с мен?

Какво ще кажат близките ми? Как ще им се отрази това?

И аз си задавах хиляди подобни въпроси и се опитвах да си представям най-добрата възможна ситуация. Това не работеше при мен.

Тогава се запитах:

Кое е най-лошото нещо, което ще се случи, ако идеята ми се окаже не толкова добра, колкото си мисля и се проваля?

След първоначалните апокалиптични картини, разумът ми взе връх.

Казах си, че дори да не успея, имам достатъчно опит и знания, за да си намеря работа в офис. Да, може да е с по-ниска заплата от сегашната, но ще е едно добро начало.

Сега внимавай:

Нека ти покажа и една техника…

Тя е за преодоляването на твоите страхове. Дори да ти се стори, че е някакъв психологически трик и няма да работи – направи го, нищо не ти струва.

Вземи лист и започни да записваш страховете си. Колкото по-конкретни са, толкова по-голям ефект ще има. Записа ли ги? Сега ги прочети на глас. Когато страховете не са някъде дълбоко в подсъзнанието ти, а са извадени на показ, тяхната сила отслабва. Вече работи разумът ти и той ти казва, че нещата не са толкова лоши, колкото си мислел. Сега, след като извади на бял свят страховете ти и ги прочете на глас, остава последната стъпка – изгори ги. Буквално. Вземи запалка или кибрит и ги запали. Гледай как горят и се наслаждавай.

Гарантирам ти, че това упражнение ще ти помогне да преодолееш страховете си.

Сподели го и го направи


След като си открил своята страст и идеята да стартираш бизнес се е вкоренила дълбоко в съзнанието ти, време е да споделиш това твое желание с близките си.

Това е много важна стъпка към осъществяването на твоята мечта, защото близките и семейството са най-важните хора за твоя бизнес, независимо дали участват пряко в него или не. Тяхната подкрепа ще ти дава сили да продължиш, независимо от трудностите.

Планиране, планиране, планиране

plan

Като бивш одитор (ако има изобщо бивш одитор) за мен е важно да установя всички рискове, свързани с дадено решение и да създам план, който ще ми помогне да ги минимизирам.

Моят План А включваше няколко много важни неща:

  1. Погасяване на всички кредити и задължения (включително и жилищен кредит).
  2. Създаване на Авариен фонд, който да покрие разходите на семейството ми за период от поне една година.
  3. План Б или какво ще правя, ако План А не проработи.

Погасяването на всички задължения беше важна част от моя план за преход между служител и предприемач. В продължение на година и половина всеки останал лев, както и всеки бонус към заплатата, отиваше за погасяване на кредитите.

Пари за черни дни. С тяхна помощ, семейството ми щеше да запази стандарта си и нямаше да усети ако има сътресения в бизнеса.

И не на последно място, създадох План Б.

Той включваше действия, с които да прекратя бизнеса си „бързо и евтино“ и да стартирам нов или да си намеря работа. Знам, че не трябва да мислиш за тази ситуация, но аз искам да съм подготвен и да не се чувствам като „заек на фарове“, без да знам какво да правя.

Започването на бизнес е важно решение – не оставяй нищо на случайността!

? Стойне Василев, www.smartmoney.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА