ТОП 13 невромаркетинг стратегии за по-силно влияние и по-висока печалба

тактики,маркетинг,стратегии

Тактики за убеждаване чрез съдържанието на сайта ви

Представете си, че можете да влезете в съзнанието на клиентите и да влияете на техните решения. А сега си представете бизнеса ви след година, ако можехте да контролирате поведението на потребителите.

Всъщност това е напълно възможно благодарение на невромаркетинга.

Направените изследвания в областта показват, че съществуват определени поведенчески модели, които повечето хора следват автоматично. А разбирането на тези модели ще ви даде предимство във вашата сфера на работа.

Силата на невромаркетинга

Още през времето на Хопкинс, един от великите пионери в рекламата,  психологията на вземането на решения и покупателните навици на хората се подлагат на изследване. Така се създала една нова научна дисциплина, наречена Невромаркетинг. Основите на невромаркетинга ще ви помогнат да разберете много по-добре потребителското поведение и нещата, които могат да убедят потребителите да купуват.

Принципите на тази наука ще ви позволят да опознаете мисленето на вашите клиенти или читатели, кое влияе и кое не при вземането на решение за покупка.

Всеки детайл във вашия сайт влияе директно върху ума и възприятията на посетителите

Ще разгледаме 13 от най-ефективните стратегии и тактики на невромаркетинга, които са изследвани, изпробвани и са показали резултати:

#1. Оформете съдържанието така, че да е лесно разпознаваемо


Дизайнът влияе на вашите посетители и затвърждава или не доверието им във вас още в самото начало. Според проучвания на Института за изследване на цветовете, хората свързват определени цветове с точно определени емоции.

 • При запитване какъв цвят свързват с “доверие” повечето анкетирани избират син цвят (34%), бял (21%) и зелен (11%).
 • Сигурността се свързва със синия цвят (28%), следван от черния (16%) и зелен (12%).
 • Бързината се свързва с червения цвят (76%).
 • Евтиното е асоциирано с оранжево, жълто и кафяво.
 • Черното и синьото изобразяват високо качество.
 • Синият и черният цвят са избрани като синоними на надеждността, а лилавото, червеното и синьото – на смелостта.

Всичко казано до тук показва колко важни са цветовете за изграждането на вашия бранд. Повече от 80% от потребителите разпознават бранда ви благодарение на цветовете. Така че избирайте внимателно вашия цвят и се придържайте към него.

Повече от 80% от потребителите разпознават бранда ви благодарение на цветовете

Използвайте цвят, който се свързва с емоцията, която бихте искали да изпитват клиентите Ви, когато интерактват с вашия бранд

Според Института за изследване на цветовете, само за 90 секунди посетителите си създават мнение за съдържанието или продукт в даден сайт . И това не е всичко – 62%- 90% от това мнение е повлияно от цветовете, които виждат. Според последните изследвания 85% от потребителите взимат решение за покупка на база цветовете.

Доказано е,че определен цвят предизвиква точно определена емоция в потребителите. Специалистите по невромаркетинг използват постоянно цветовете, за да предизвикат “правилната” емоция у потребителите.

Още по темата: Огромното значение на цветовете в маркетинга

#2. Брандирайте съдържанието си, за да бъде разпознаваемо, където и да се появява в мрежата


Замисляли ли сте се, че ние всъщност рекламираме навсякъде, дори и несъзнателно?

Как може да използвате неосъзнатото брандиране?

neuromarketing

Първо брандирайте вашия сайт. За по-голямо въздействие поставяйте логото си навсякъде. Ето са само няколко идеи как да го направите.

 • Поставете лого на всички изображения, които използвате.
 • Използвайте лого в подписа на мейлите си.
 • Поставете лого на cover-а в социалните профили, в снимките от постовете.
 • Използвайте една и съща профилна снимка във всички социалки.

#3. Използвайте шрифт, който помага на посетителите да се съсредоточат върху съдържанието, а не върху дизайна


neuromarketing-typography

Важен момент е и изборът на шрифт. Как обаче да го изберете правилно? Когато избирате шрифт за блог или реклама трябва добре да обмислите следното:

 • изберете стил, който да приляга на посланието
 • използвайте еднакви шрифтове за целия текст
 • използвайте bold за една дума или изречение, когато искате да насочите вниманието на читателите
 • играйте внимателно с цветовете, за да насочвате вниманието към посланието ви

Използвайте до два шрифта, за да запазите логиката на посланието.

Използвайте цветове в графиките и изображенията, за да насочвате погледа на читателите, където трябва да видят най-важното и да направят каквото искате.

#4. Отделяйте текста, за да може лесно да се сканира с поглед и лесно да се разбере същността на статията.


За тази цел ще ви помогнат всякакви списъци, булети и т.н. Вмъквайте между абзаците снимки, графики, а защо не и цитати.

Списъците са едни от най- споделяните статии.

Използвайте списъци, за да наблегнете на съществените моменти от статията. Така може да сте сигурни, че хората няма да ги пропуснат. Може да използвате различни цветове за цифрите или картинки, вместо скучните и обикновени булети.

Подзаглавията са много полезни, когато искате да дадете на читателите си още малко информация за вашата статия или да ги заинтригувате повече.

Използвайте списъци, за да наблегнете на съществените моменти от статията. Така може да сте сигурни, че хората няма да ги пропуснат. Може да използвате различни цветове за цифрите или картинки, вместо скучните и обикновени булети.

Подзаглавията са много полезни, когато искате да дадете на читателите си още малко информация за вашата статия или да ги заинтригувате повече.

Използвайте изображения, за да отделяте смислено текста или да подчертаете важната информация и да олесните читателите си да я споделят с други.

Не забравяйте, че нашия мозък възприема 60 000 пъти по-бързо картина или графика в сравнение с текст. Статии с графики и изображения получават 94% повече гледания, и 50% повече споделяния отколкото такива без.

Sumome plugin е невероятен за споделяне на вашето съдържание със света. Разбира се, има и безброй други плъгини, които може да ползвате. Ние се доверяваме на Monarch.

Още по темата: 15 стратегии за създаване на незабравими статии

#5. Превърнете вашия call to action в изображение.


screenshot232-770x416

Имате само 50 милисекунди за да предизвикате действие!

Изображенията, които създавате или използвате в сайта ви ще определят кои сте и какви емоции ще създадете в потребителите.

Имайте предвид, че в западното общество окото на читателя на определен сайт се движи от ляво на дясно както при четенето на книга.

Как да използвате снимки, за да подтикнете читателите към действие?

Използвайте изображения на хора, чиито поглед сочи там, където призовавате към действие – точно както е направена горната реклама. Това е силен психологически трик при създаването на реклами. И изобщо контакт с очи в снимката е много силен притегателен момент- няма да сгрешите ако използвате този трик.

Имате 50 милисекунди да предизвикате действие!

#6. Накарайте посетителите да ви се доверят с лекота


neuromarketing-branding

Покажете увереността си. Това е много важно, за да накарате клиентите ви да се чувстват комфортно в сайта ви и да се доверят на бранда ви.

Изследване сочи, че хората лесно приемат мнението на тези, които са уверени, въпреки че в миналото може и да са грешали.

Как да покажете увереност при писането?

Има само един начин – изследване. Изследвайте всяка тема, за която пишете докато стигнете до ядрото, до същността. Само тогава ще може да предадете информацията уверено. Погледнете всяка теза от различни гледни точки.

Поднесете информацията уверено и изразете вашето собствено мнение. Хубаво е да слагате линкове директно към различни изследвания, когато това е възможно.

#7. Публикувайте положително съдържание


Положителното съдържание ще провокира позитивна обратна реакция.

Позитивното съдържание в повечето случаи се представя по-добре откъм интеракции, отколкото негативното. Друго предимство е, че вероятността едно съдържание да стане вирусно нараства, когато то е положително.

Важно е съдържанието да предизвиква колкото може повече позитивни емоции

Според невромаркетинга позитивното и емоционалното съдържание се споделя повече. Не може да се отрече, че и негативното съдържание се споделя, стига да предизвика силни емоции в хората. Може да покажете вероятен негативен ефект, но винаги завършвайте с позитивна емоция или покажете преимущества. След като покажете вероятен негативен ефект е хубаво да предложите решение на проблема.

Вкарването в текста на лични преживявания също е от полза.

Не забравяйте един от основните принципи на невромаркетинга – хората вярват на хора, с които се отъждествяват.

#8. Помогнете им да разберат това, което е ново за тях.


Хората избягват непознатото. Ако продуктът ви е представен с оскъдна информация или е непознат, вероятността клиентите да го купят е малка. Хората са склонни да предпочетат да купят нещо познато за тях, отколкото непознато.

При нов продукт използвайте следните тактики:

 • Говорете с метафори – всички обичат метафорите. Метафорите помагат на хората да се почувстват комфортно, да почувстват нещо ново като нещо познато.
 • Всичко трябва да е лесно – направете call to action лесен, ясен, точен, сбит.
 • Използвайте статистика – хората вярват на статистическите данни, на процентите и рядко правят свое собствено проучване.

#9. Направете съдържанието лесно “смилаемо”


Сложността или лекотата, с които се разбира един текст може да повлияе на потребителите при вземането на решение за покупка.

Тези съвети могат да ви помогнат:

 1. Съдържанието трябва да е ясно – да не изисква големи усилия за разбиране
 2. Използвайте подзаглавия, списъци и изображения, за да отделяте текста
 3. Изреченията не трябва да се по-дълги от 25 думи, а абзаците от 3-4 изречения
 4. Ясен call to action. Помислете как да го вмъкнете на 2-3 места в текста

Най-главното е да пишете съдържание, което да грабне и да задържи читателите. Нека първото впечатление да е положително . Веднъж харесали материалите ви, читателите са много по-склонни да определят сайта ви като един от любимите си.

Ето някои примери как може да направите добро първо впечатление:

 • отговаряйте на читателски въпроси или коментари
 • нека сайта ви да има някаква логика на подреждане на постовете
 • началната страница или другите лендинг страници трябва да са лесни за навигиране
 • публикувайте статистики и изследвания, които подкрепят тезите ви в статията
 • публикувайте като личност, а не като бранд
 • нека има архив, който е лесен за навигиране
 • публикувайте често
 • освен всичко казано, много е важно да имате линкове, от други блогове, които препращат към ваши статии. Това автоматично ви превръща в експерт в съзнанието на читателите.

Още по темата: 7 малко известни стратегии за писане на супер статии

#10. Пишете атрактивни заглавия


Мислете за заглавието като за “първо впечатление”

Заглавието е като корицата на книгата.

Казват да не съдиш за книгата по корицата, но въпреки това, ние всички го правим. Същото е със заглавието. Ще го повторя пак – пишете интересни и интригуващи заглавия-мислете за заглавието като за “първо впечатление”. Факт, върху който да се замислим – само 8 от 10 човека ще видят заглавието ви. Още един факт- само двама от тези осем ще кликнат, за да прочетат статията. Не го казвам, за да се отчайвате- това трябва да ви амбицира да измислите още по-интересни заглавия!

Само 8 от 10 човека ще видят заглавието ви

Ето няколко трика:

 • една от добрите формули е полза+време+ефект. Обещайте решение на проблем, като например “Как да … ,за да ви помогне да …” “защо … ще ви направи по-добър”
 • в заглавието слагайте ключови думи, които вашите читатели търсят
 • Заглавия като “5 начина да…”, “Как да…”, или просто въпроси се представят много по-добре от обикновенните
 • заглавието да не надвишава 55 букви и 10 думи
 • пишете позитивни заглавия
 • споделяйте вашия опит. Например “Какво научих от…”
 • използвайте положителни думи, за да предизвикате положителни емоции – “най-добрият”, “най- новият”, “топ”, “повечето”, “перфектно”
 • използвайте негативни думи, за да се възползвате от чувството на съмнение и страх – “спрете”, “избягвайте”, “никога”, “нито един”. Според изследователите негативните заглавия предизвикват вниманието на читателя с 30% повече от положителните такива.

И една тайна – обръщайте особено внимание на първите три и последните три думи от заглавието. Първо те привличат вниманието на читателите.

Следващите 100 думи след заглавието са най-важните.

Може би само половината от читателите Ви ще ги прочетат. Как да ги направите интересни и да задържите вниманието?

Ето няколко предложения :

 • Започнете с някой интересен факт или някаква интересна история, оставете обаче края на история за по- нататък. Заинтригувайте ги.
 • Използвайте анекдот или цитат.
 • Задайте въпрос, на който хората да не могат да отговорят само с да или не- това ще ги накара да потърсят отговора.
 • Може да вкарате лека конфронтация, която да покаже на читателите,че тяхната гледна точка е сгрешена или не е единствена.

Още по темата: Идеалната дължина на перфектните заглавия

#11. Рисувайте емоции


За никой вече не е тайна, че точно емоциите продават. Най- добре е да вкарате ваша собствена емоция и да изберете точни думи, с които да я  опишете.

Използвайте “емоционални” думи като обич, силен, феноменален, показателен, специален, успешен, прекрасен, очарователен, възхитителен, фантастичен, първо, тайна и т.н. (препоръчвам книгата на Джо Витале “Хипнотичните думи”).

#12 Изградете познаваемост на бранда. Бъдете навсякъде


Вие трябва да останете в съзнанието на вашите клиенти.

Един от начините е да публикувате в социалните мрежи, в блога. Публикуването и споделянето на съдържание е много важно.

Колкото повече занимавате потребителите, толкова по-добре, но винаги умерено. Идеята е не да спамите, но не и да публикувате в месеца веднъж.

 • Поствайте всеки ден в социалните мрежи
 • Публикувайте в блога редовно
 • Споделяйте съдържанието си по няколко пъти
 • Канете гост блогъри или самите вие бъдете гост блогър

Примерен вариант за споделяне в социалните мрежи

grafik

#13. Предизвикайте ангажираност чрез социално влияние


Хората обичат да се асоциират в групи със сходни интереси.

Невромаркетингът се възползва успешно от този факт. Мнението на групата е много важно при вземането на решение за покупка. Вие трябва да намерите начин да се възползвате от това предпочитание. Ето няколко идеи:

 • използвайте няколко препоръки за вас, не само едно или две
 • използвайте ревюта на продукти или мнения, за да покажете ангажираността на други клиенти към вас и към продуктите ви

И най-вече – бъдете креативни, експериментирайте и се забавлявайте с това, което правите. Това е двигателят, без който нещата остават само посредствени.


Вашите творчески способности в съчетание с научните данни могат да ви дадат огромно предимство веднага щом ги смесите, а най-хубавото е, че може да изкарате пари докато го правите.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак