ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

10 урока по лидерство от треньора на шампионите от Super Bowl 2012

Запази за после

Действия, които всеки предприемач и мениджър трябва да открадне от стила на управление и играта на треньора Том Кофлин

След като тази година мина един от най-вълнуващите финали в историята на американският футбол Super Bowl, отборът на New York Giants вече са шампиони на света.  Голяма част от заслугата за това има разбира се треньорът и мениджър Том Кофлин, който изгради един блестящ план на играта…

/знаете, че в този спорт стратегията, тактиката и мениджърските решения са огромна част от успеха/

…подготви играчите перфектно и най-важното изпълни всичко това точно по план близък почти до съвършенството!

Именно това правят и най-добрите лидери и мениджъри, сред които е и Том.

Нямам представа доколко сте запознати с американският футбол, но подготовката на екип, който да играе на един от най-големите финали в света на спорта Супербоул много прилича на изготвянето на бизнес план и менажирането му, бизнес който добре да се конкурира на пазара. Успехът често взема за своя рецепта един малък гений, страхотен лидер и възможността да получите най-доброто от всеки човек, който е на заплата при вас, а може би и като прибавим и малко късмет нещата ще са ок.

Сега обаче идва и най-доброто!

Ще ви разкажа в подробности изключително съществени неща от тази рецепта за успешно управление и лидерство като ще изброя 10 правила, които всеки мениджър и ръководител на екип може да научи от треньорът на шампионите Кофлин.

А от кой по-добре може да се вземе пример за лидерство и мениджмънт ако не от човека извел екипа си до Супербоул, а накрая даже и го е спечелил…?

1. Извлечете максимума от талантите, с които разполагате

Най-великите треньори в Американската футболна лига са тези, които са в състояние да извадят от един играч такава производителност, която надвишава дори неговия талант.

Точно както Кофлин помогна на звездата Виктор Круз да израсне от неизвестното, за да се превърне в професионален играч. Именно това прави добрия мениджър: да знае как да подхранва таланти, да им дава обучение и да извлича от тях най-страхотното възможно изпълнение на поставените задачи.

2. Раздавайте стриктно заслужените похвали и признавайте заслугите.

уроците на Том Кофлин по лидерство

Стартовите точки в списъците в Американската футболна асоциация се дават на играчи, които произвеждат – произвеждат много.

И колкото и един работник там да е имал висока продуктивност в миналото, ако той вече не може да свърши работата както трябва в настоящият момент, той е просто аут от играта и екипа – точка! Известният играч Дейвид Тайри може и да е помогнал през сезона да се спечели Супербоул за своя отбор на “Гигантите”, но него отдавна го няма, доста преди отбора да докосне големия трофей на финала.

Защо ли, защото е спрял да бъде продуктивен за екипа си, а добрите мениджъри не се свенят да прекратят това и да го заменят с някой по-добър!

Защото според треньорът Том Кофлин, не може да си добър мениджър, да постигаш големи резултати ако не подменяш маслото на отборният двигател, независимо че това ще те накара да се почувстваш зле когато се наложи да изхвърлиш някой.

Същото ще ви препоръча и иконата на мениджмънта Джак Уелч, той ще ви каже същото….а именно да запълвате дупките когато се налага и то веднага!

[ Препоръчвам Ви да се запознаете с 8 Златни Правила за Мениджъри от Иконата на Американския Бизнес Джак Уелч ]

3. Насърчаване на вътрешната конкуренция.

Тъй като в тази статия вземаме за пример футбола и то американския, можем да кажем, че във всеки отбор, който се занимава с този спорт има доста голяма резервна скамейка.

Изключително важният за тима коутърбек знае много добре, че непосредствено зад него стои човек, който би убил само и само да заеме неговата работа.

Забележка: Куортърбекът е част от нападателната формация на отбора и преди всяко започване на играта се намира зад центъра на нападателната линия. Това е най-важният играч за тима, който задвижва играта и реализира тактиката на екипа.

В света на бизнеса добрите лидери позволяват, даже насърчават служителите си да разберат, че ще бъдат забелязани и възнаградени ако поемат инициативата и направят всичко възможно, за да се наложат и изпъкнат над останалите си колеги.

И за да бъде един мениджър добър ако следва примера на Том Кофлин, би трябвало да издига хората базирано на заслуги /а не само по старшинство/ като стимул за всеки член на екипа, който полага усилия да се изяви в стремежа си да бъде по-добър от останалите.

Всичко звучи много просто, всичко ви звучи познато, но малко мениджъри го прилагат!

4. Прекарвайте часове разузнавайки конкуренцията.

Начинът да спечелите във футбола и то не само в американския е да знаете силните и слабите страни на конкуренцията както и тенденциите й за опозиция срещу вас.

Треньорът “Giants”, Кофлин знаеше много добре /защото със сигурност се е потрудил да разбере/, че отборът на “Пейтриътс” е имал по-слаба защита, в резултат на което Ели Манинг излезе на игрището в най-важният ден от сезона и завърши своите първи 10 паса без особени проблеми. В бизнеса, мениджъра трябва също да направи подобни усилия в проучване на тези, които му пречат да се разраства. Хубавото е, че след проучването може да се окаже точно обратното – че конкуренцията работи така, че да ви помага, но това ще го знаете едва след като разберете неща от сорта на:

  • Къде рекламират?
  • Кои са техните най-добри продукти и услуги?
  • Каква добавена стойност предлагат към дейността си?
  • Какво правят в Twitter и Facebook?

5. Дайте на аутсайдерите възможност да блеснат и да се докажат.

По време на футболния сезон 2011-12г, треньорът Кофлин дава на младите играчи възможност да играят известно време, а не просто да стоят на резервната скамейка.

И когато се случи така, че някой от основните титуляри да се нарани и контузи, тези млади играчи са в състояние да се намесят и да си свършат работата, защото са имали някакъв, дори и малък опит на игрището.

Ако мениджъра не им беше дал никаква възможност да се изявят, да усетят играта в истинско състезание, а не само на тренировка, с какво щеше да разполага, на какво щеше да разчита, когато му се наложеше да замени някои части от основата…?

Ако не дадете шанс на аутсайдерите, никога няма да сте в състояние да разберете ако по-младите служители са в състояние да напредват в кариерата си.

Освен ако не им дадете възможност реално да поемат отговорност за нещата и да знаете, че когато се наложи ще може да разчитате на тях.

Защото когато е трябвало вие сте рискували и сте им дали шанс!

Е да, не всеки ще успее да се справи, но това създава среда, в която всеки служител ще се почувства като истинска част от отбора, а не просто дълбоко забравена резерва.

А и ще разберете още в началото кой изобщо става за нещо и кой не! Предимствата тук са много и са двупосочни!

6. Планирайте вашата игра педантично.

Ако искате да сте посредствен мениджър мисля, че всички знаете как да го направите.

Но големите ръководители и треньори знаят как и какво точно искат от своя екип да се свърши дълго преди отбора да излезе на терена.

Когато се подготвиш от рано и изградиш своята стратегия, няма да ти остава нищо друго освен да я подобряваш в движение и да я тренираш, така, че когато дойде момента да изпълниш задачата си перфектно без дори да се замислиш.

Големите треньори знаят къде е силата на техния екип и я разпределят и управляват така, че да изградят стратегия, която да смаже конкуренцията.

Един умен мениджър планира маркетингови кампании, нови продукти, въвеждане в експлоатация  и обслужване на клиенти със същото ниво на точност, оставяйки колкото се може по-малко на случайността.

7. Подберете най-добрите таланти

кои са добрите таланти

В американската футболна лига един голям талант може както да направи играта, така и да пречупи отбора. Тазгодишните носители на Супербоул “Гигантите” повдигаха притеснено вежди в началото на първата половина на сезона през 2010г, когато взеха относително неясния и съмнителен играч Джейсън Пиер.

Два професионални сезона по късно, никой не поставил под въпрос този избор на мениджъра на отбора! По същия начин, изпълнителния директор може да подпомогне компанията си с наемането на един брилянтен кадър или да съсипе голяма част от нея точно по същия начин. Затова е изключително важно да имате добра преценка и нюх и да усещате кой става и кой не. Най-вече в днешно време, когато доста от кандидатите умеят перфектно да заблуждават за своите способности, особено в началото!

8. Подчертайте в екипа звездните играчи.

Скъпите играчи не гарантират в никакъв случай успех.

Просто попитайте феновете на Джетс за това. Отборът на “Гигантите” не разполага с най-добрите индивидуални играчи във футболната лига на Америка, но треньора Кофлин поставя заедно един истински отбор, който работи много по-добре като сбор от частите си отколкото всеки отделен умопомрачително скъп играч!

Разбира се мениджърът на една компания е в състояние също да накара служителите си да работят заедно по начин, чрез който да получи най-доброто от всички, организирайки вътрешни мини екипи и процеси, които да създават атмосфера на сътрудничество.

9. Овладейте изкуството да се изтегляте назад.

Само веднъж в историята на американският футбол отбор остава непобеден! Без значение колко велик треньор или мениджър сте, винаги ще имате трудности.

И това, което разграничава шампионските треньори и мениджъри от лъскавата опаковка е способността им да се учат от загубите и волята им да направят необходимите корекции.

Когато отборът на “Гигантите” са със седем победи и седем загуби и са загубили пет от последните шест мача, всички искат и призовават Кофлин да бъде веднага уволнен.

Шест последователни победи по-късно името на Кофлин е запазено в “Залата на славата”

Същото важи и за предприемачите. Винаги ще има неуспехи и предизвикателства. Успешните предприемачи ще са тези, които искат и поемат рискове и знаят, че това не винаги ще им се отплати. Загубите и лошите моменти в бизнеса могат да бъдат изключително важни инструменти за обучение.

Така че ако нещо не работи разберете защо – сбъркана концепция, лошо изпълнение или просто погрешна преценка! След това използвайте това знание, за да успеете в следващото начинание.

10. Вземете целият късмет, който може да получите.

Понякога разликата между победителя в Супербоул и губещия в Супербоул е чисто и просто наличието или липсата на късмет или както някой му викат случайност.

Не вярвате ли? Питайте Насим Талеб, авторът на световния бестселър и икономическа книга № 1 в света за 2011г “Как да надхитрим случайността” – гарантирам ви, че ще останете доста позамислени. През изминали сезон имаше случаи, в които “Гигантите” се измъкнаха благодарение на няколко изпуснати топки, просто защото те са отскочили в неправилната посока. В бизнеса, срещата с късмета може да ви доведе до придобиването на огромен клиент, както и загубата на такъв.

Един случаен разговор на коктейл може да ви донесе най-добрият възможен служител, който някога сте имали и то без да сте провели много етапни и сложни интервюта.

Човек никога не знае, кога “госпожа късмет” ще се усмихне и на него!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
 

Подарък: най-полезната безплатна книга на български
Постигай повече за 5 мин / седмица