Коучинг и менторство, мениджмънт и лидерство с бранда на Institute Of Leadership and Management (ВБР)

коучинг
Запази за после

В днешното изобилие от по-по-най техники и инструменти за развитие на човешкия потенциал коучингът е нещо като смартфоните при мобилните телефони.

Висока технология и масово приложение: върши работа и в живота, и в бизнеса.

И понеже днес всички сме на пазара, респ. съдим по неговите мерки, качествата на коучинга като универсален боец го направиха пазарна звезда.

Според международно проучване на Асоциацията по мениджмънт, публикувано в Ню Йорк Таймс, чрез тренинг програми резултатите [в организациите] се увеличават средно с 22% , докато чрез коучинг това подобрение е цели 88%.

И тук стигаме до поне два фундаментални въпроса:

  • Какво прави коучинга толкова полезен, респ. конвертируем на пазара?
  • Къде „да уча“ коучинг, ако съм мениджър,

…т.е. къде в България се предлага коучинг за мениджъри?

Отговорът на  първия въпрос е сравнително лесен: ако конкурентността е  основният източник на печалба, то основният източник на суровина за нея е човешкият потенциал.

Коучингът дава ключа към откриването и разгръщането на човешкия потенциал.

И ако конкуренцията прави коучинга модерен, то кризата го превръща в потребност, защото той може да помогне на организацията „да дръпне напред”.

Причината за възхода на коучинга е колкото в технологията, толкова и в неговата ударно проста и въздействаща философия: в основата й е признанието, че всеки човек може да бъде, да прави и да има всичко, което си поиска. Преведено в контекста на организацията – тя може да постигне своите бизнес цели, ако развие хората си.

Хич не е лесен животът на мениджъра днес:

Налага му/й се да управлява, съобразявайки се с прищевките на непредсказуема, сложна и многозначителна среда (вж. англ. VUCA).

Той/тя трябва да се научи да извлича най-доброто от хората си за тяхно и на организацията благо. Какво обучение да избере и къде да събира ум-разум, за да имат всички полза?

Къде „да уча“ коучинг, ако съм мениджър, т.е. къде в България се предлага коучинг за мениджъри? И какво обучение търся: „на парче” или в цялостна програма?

От една страна, този избор изглежда труден, защото пазарът на обучение и услуги, свързани с коучинга, изглежда добре развит. От друга обаче, задачата е по-лесна, защото услугите, свързани с обучението на мениджъри и лидери, са във фокуса на кратките образователни жанрове: отделни курсове, тренинги, консултации, обучения на парче – например на мениджърски компетенции и т.н.

Дали обаче, когато се овладява инструмент или техника, прицелени в разгръщането на човешия потенциал, ползата от краткото обучение е съизмерима с обучението в структурирани програми, зад които стои опитът, стандартите и в крайна сметка – признанието на сериозна международна институция с доказана репутация?

Програми по коучинг и менторство, лидерство и мениджмънт в Училище по мениджмънт – НБУ

От лятото на 2013 г. Училището по мениджмънт към НБУ е акредитиран център на британския Institute of Leadership and Management и предлага две признати от него квалификационни програми, а именно:

  • „Коучинг и менторство“
  • „Лидерство и мениджмънт“.

Програмата за сертификат/диплома на ILM по коучинг и менторство е различна с това, че предлага обучение по коучинг и менторство за мениджъри и лидери „под егидата“, разбирайте мониторинга, на най-старата и най-голямата сертифицираща организация за квалификации по мениджмънт, лидерство, коучинг и предприемачество във Великобритания и Европа. Фокусът е върху обучението на мениджъри, които се стремят да внедрят коучинг подхода в управлението, за да постигнат целите на организацията.

С какво тези програми са по-различни от предлаганите днес

На първо място, тези програми са за работещи мениджъри и имат изцяло практическа ориентация.

Обучението е насочено към незабавно приложение в практиката и по това програмите се различават от програмите в традиционните центрове за продължаващо обучение, обърнати повече към теорията.

Системното им проектиране, основано на управленски стандарти; обширните проучвания на добри практики и прецизно разработените гъвкави управленски задания, върху които се базира оценката на наученото, вдигат летвата още по-високо.

Процесът на учене, от друга страна, се отличава със силен фокус върху рефлексията и осмислянето на собствения опит и практика.

Опорната точка тук са водещите подходи в обучението на възрастни:

  • учене чрез опит,
  • учене чрез действие
  • трансформиращо учене – което не е за подценяване в обучението на действащи мениджъри.

И ако още не е ясно защо си струва да ги изберете

Новите квалификационни програми с обучение по коучинг и менторство, лидерство и мениджмънт на Училище по мениджмънт-НБУ са акредитирани от най-голямата сертифицираща организация за квалификации по мениджмънт, лидерство, коучинг и предприемачество във Великобритания и Европа.

Зад тази рекламна формула стои признанието, че  програмите „Коучинг и менторство” и „Лидерство и мениджмънт” осигуряват по-дълбоки и трайни резултати от тези,

…които могат да се постигнат чрез инцидентни тренингови решения или сглобени от стандартни модули програми.

В тях хората не просто се учат на нещо, а им се помага да станат още по-добри в това, което правят като ръководители. И което могат да споделят като членове на мрежата на Institute of Leadership and Management с още 35 000 свои колеги по света.


ILM-approved-centreПо-подробно програмите “Коучинг и менторство” и “Лидерство и мениджмънт” със сертификат/ диплома от британския Институт по лидерство и мениджмънт можете да разгледате на сайта на Училище по мениджмънт-НБУ. Ако държите на живия контакт, потърсете административния им директор Елена Михайлова на тел.: 02/ 873 50 27 или й пишете на имейл: emihailova@nbu.bg.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак