Ето как Джеф Безос увеличава приходите на Амазон с 29 милиарда при нулев растеж на продажбите

Някои биха казали, че Джефи-то е голям хитрец, други, че е свръх интелигентен, трети като мен просто биха сметнали, че мисли наистина мащабно и напредничаво.

Доколко това е в полза на обществото и на средната класа е съвсем друг въпрос. Просто си гледа бизнеса човекът, това е! Може ли да го виним…

Да се върнем на темата….

В своята книга “The Four” журналистът и преподавател по дигитален маркетинг Скот Галоуей разказва за конференция, на която неотдавна участвал.

Предният ден обаче говорил Безос. Ето какво споделя Скот:

Подобно на детето, което вижда мъртъвци в „Шесто чувство“, Джеф Безос вижда бъдещето на бизнеса по-добре от повечето главни директори. Когато му зададоха въпрос за унищожаването на работни места и последствията от това за обществото, той за пореден път каза, че трябва да обмислим въвеждането на универсален минимален доход. Или както добави, отрицателен данък върху доходите, при който всеки гражданин получава парична сума, която ще му позволи да се задържи над линията на бедността. Хората изпадаха в умиление:

„Колко велик мъж, толкова загрижен за малкия човек.“

Безос дори решава да повиши минималната ставка на заплатите в Амазон на $15. И въпреки, че това до голяма степен е в резултат от натиска на сенатора Бърни Сандър, Джеф го извърта отново в своя полза като заявява:

We listened to our critics, thought hard about what we wanted to do, and decided we want to lead. We’re excited about this change and encourage our competitors and other large employers to join us (източник).

Но не бързайте с обожествяването!

Да ви е правило впечатление, че има много малко снимки, на които се виждат складовете на „Амазон“ отвътре? Когато търсих заглавно изображение за този материал, определено се уверих, че е така. Малко са и не се вижда кой знае какво.

Защо е така?

Защото гледката в склада на „Амазон“ е смущаваща, дори обезпокоителна, твърди Скот.

Небезопасни условия на труд? Нищо подобно. Злоупотреба със служителите според статията в „Ню Йорк Таймс“? Не.

Обезпокоително е отсъствието на злоупотреба или по-точно отсъствието на хора.

Причината Джеф Безос да се застъпва за гарантиран доход за американците е, че той прозира бъдещето на труда и (поне в неговата представа) то не включва работни места за човешки същества. Или поне не достатъчно, за да поемат съществуващата в момента работна сила. Все по-голяма част от функциите на служителите хора ще се изпълняват от роботи – също толкова добре (а понякога и много по-добре) – без досадни молби да си тръгнат по-рано от работа, за да вземат детето си от тренировка по карате.

„Амазон“ не се изказва публично за роботиката, която е една от нейните основни области на компетентност, тъй като осъзнава, че темата скоро ще стане храна за водещи на вечерни шоута и гръмогласни кандидати за политически постове.

Ето какво разказва още Скот:

През 2012 г. компанията тихомълком придоби „Кива Системс“ – тясно специализирана фирма за роботизирано обслужване на складове – за 775 млн. долара.

Предприемачите създават работни места, нали така?

Всъщност не. Повечето предприемачи, поне в технологичната сфера, използват изчислителната мощ и скоростния пренос на данни, за да унищожават работни места като предлагат повече неща за по-малко заплащане.

„Амазон“ увеличи приходите си с 29 млрд. долара през 2016 г., когато растежът при продажбите на дребно беше на практика нулев.

Ако направим сравнение от колко хора се нуждае „Амазон”, за да постигне приходи от 1 млн. долара и от колко се нуждае „Мейсис“ която е добър приблизителен пример за ефективността в сектора на търговията на дребно (и даже превъзхожда в това отношение повечето търговци), логично можем да заключим, че ръстът на „Амазон“ ще доведе до унищожаването на 76 000 работни места в търговията на дребно тази година.

Представете си да напълним най-големия стадион на Националната футболна лига („Каубой“) с касиери, продавачи, мениджъри на отдели, охранители и да им съобщим, че благодарение на „Амазон“ вече не се нуждаем от техните услуги. И да не забравим да резервираме и „Медисън Скуеър Гардън“ за следващата година, защото положението ще става все по-лошо (или по-добро, ако сте от акционерите на „Амазон“).

Същото правят и от Facebook, Apple и Google: всички те постигат по-големи резултати с по-малко ресурси. Скот споделя още:

Моята първа реакция на речта на Безос беше: колко ободрително – да чуеш един главен директор, който не цитира Айн Ранд.

Само че като се замислих по-сериозно, разбрах, че думите на Безос са ужасяващи. Или просто примиренчески. Човекът, който има най-дълбок поглед и влияние върху бъдещето на най-големия бизнес в света (потребителските продажби на дребно), е стигнал до заключението, че икономиката няма да може да създава както в миналото достатъчно работни места, които да заменят премахнатите.

Вероятно обществото ни просто се е предало и не желае да се обременява с опити да измисли начин да поддържа средна класа.

Помислете върху това и си задайте въпроса:

По-добре от мен ли ще живеят децата ми?


БЕЛЕЖКА: Искате ли и вие да усвоите магията на мащабното мислене? Всъщност, един от най-практичните цитати от Библията е „Вярата може да премества планини“. Да, не са много хората, които вярват, че това е възможно. И затова не са много хората, които го правят! Вие избирате от кои да бъдете. Ако ви се премества нещо голямо входът е тук.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА