Ето как Джеф Безос увеличава приходите на Амазон с 29 милиарда при нулев растеж на продажбите

Някои биха казали, че Джефи-то е голям хитрец, други, че е свръх интелигентен, трети като мен просто биха сметнали, че мисли наистина мащабно и напредничаво.

Доколко това е в полза на обществото и на средната класа е съвсем друг въпрос. Просто си гледа бизнеса човекът, това е! Може ли да го виним…

Да се върнем на темата….

В своята книга „The Four“ журналистът и преподавател по дигитален маркетинг Скот Галоуей разказва за конференция, на която неотдавна участвал.

Предният ден обаче говорил Безос. Ето какво споделя Скот:

Подобно на детето, което вижда мъртъвци в „Шесто чувство“, Джеф Безос вижда бъдещето на бизнеса по-добре от повечето главни директори. Когато му зададоха въпрос за унищожаването на работни места и последствията от това за обществото, той за пореден път каза, че трябва да обмислим въвеждането на универсален минимален доход. Или както добави, отрицателен данък върху доходите, при който всеки гражданин получава парична сума, която ще му позволи да се задържи над линията на бедността. Хората изпадаха в умиление:

„Колко велик мъж, толкова загрижен за малкия човек.“

Безос дори решава да повиши минималната ставка на заплатите в Амазон на $15. И въпреки, че това до голяма степен е в резултат от натиска на сенатора Бърни Сандър, Джеф го извърта отново в своя полза като заявява:

We listened to our critics, thought hard about what we wanted to do, and decided we want to lead. We’re excited about this change and encourage our competitors and other large employers to join us (източник).

Но не бързайте с обожествяването!

Да ви е правило впечатление, че има много малко снимки, на които се виждат складовете на „Амазон“ отвътре? Когато търсих заглавно изображение за този материал, определено се уверих, че е така. Малко са и не се вижда кой знае какво.

Защо е така?

Защото гледката в склада на „Амазон“ е смущаваща, дори обезпокоителна, твърди Скот.

Небезопасни условия на труд? Нищо подобно. Злоупотреба със служителите според статията в „Ню Йорк Таймс“? Не.

Обезпокоително е отсъствието на злоупотреба или по-точно отсъствието на хора.

Причината Джеф Безос да се застъпва за гарантиран доход за американците е, че той прозира бъдещето на труда и (поне в неговата представа) то не включва работни места за човешки същества. Или поне не достатъчно, за да поемат съществуващата в момента работна сила. Все по-голяма част от функциите на служителите хора ще се изпълняват от роботи – също толкова добре (а понякога и много по-добре) – без досадни молби да си тръгнат по-рано от работа, за да вземат детето си от тренировка по карате.

„Амазон“ не се изказва публично за роботиката, която е една от нейните основни области на компетентност, тъй като осъзнава, че темата скоро ще стане храна за водещи на вечерни шоута и гръмогласни кандидати за политически постове.

Ето какво разказва още Скот:

През 2012 г. компанията тихомълком придоби „Кива Системс“ – тясно специализирана фирма за роботизирано обслужване на складове – за 775 млн. долара.

Предприемачите създават работни места, нали така?

Всъщност не. Повечето предприемачи, поне в технологичната сфера, използват изчислителната мощ и скоростния пренос на данни, за да унищожават работни места като предлагат повече неща за по-малко заплащане.

„Амазон“ увеличи приходите си с 29 млрд. долара през 2016 г., когато растежът при продажбите на дребно беше на практика нулев.

Ако направим сравнение от колко хора се нуждае „Амазон“, за да постигне приходи от 1 млн. долара и от колко се нуждае „Мейсис“ която е добър приблизителен пример за ефективността в сектора на търговията на дребно (и даже превъзхожда в това отношение повечето търговци), логично можем да заключим, че ръстът на „Амазон“ ще доведе до унищожаването на 76 000 работни места в търговията на дребно тази година.

Представете си да напълним най-големия стадион на Националната футболна лига („Каубой“) с касиери, продавачи, мениджъри на отдели, охранители и да им съобщим, че благодарение на „Амазон“ вече не се нуждаем от техните услуги. И да не забравим да резервираме и „Медисън Скуеър Гардън“ за следващата година, защото положението ще става все по-лошо (или по-добро, ако сте от акционерите на „Амазон“).

Същото правят и от Facebook, Apple и Google: всички те постигат по-големи резултати с по-малко ресурси. Скот споделя още:

Моята първа реакция на речта на Безос беше: колко ободрително – да чуеш един главен директор, който не цитира Айн Ранд.

Само че като се замислих по-сериозно, разбрах, че думите на Безос са ужасяващи. Или просто примиренчески. Човекът, който има най-дълбок поглед и влияние върху бъдещето на най-големия бизнес в света (потребителските продажби на дребно), е стигнал до заключението, че икономиката няма да може да създава както в миналото достатъчно работни места, които да заменят премахнатите.

Вероятно обществото ни просто се е предало и не желае да се обременява с опити да измисли начин да поддържа средна класа.

Помислете върху това и си задайте въпроса:

По-добре от мен ли ще живеят децата ми?


БЕЛЕЖКА: Искате ли и вие да усвоите магията на мащабното мислене? Всъщност, един от най-практичните цитати от Библията е „Вярата може да премества планини“. Да, не са много хората, които вярват, че това е възможно. И затова не са много хората, които го правят! Вие избирате от кои да бъдете. Ако ви се премества нещо голямо входът е тук.

Сподели 😍

6
Остави коментар

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
БорисСтефанНиколайDPDStoi Recent comment authors
нови стари харесвани
Борис
Гост
Борис

Далновидните предприемачи, минали през ерата на човешката работна сила разбраха, че е силата всъщност не в човешката ръка, а в потенциала на човешкия мозък. Сега са впрегнали едни хора да измислят как една машина за 8 часа да свърши работата на цяла смяна. И така, по някое време хората ще впрегнем машините да работят за нас, а ние ще мързелуваме, а после ще стане обратното, машините ще станат по-умни от хората и тогава ще ни впрегнат нас, пък те ще си почиват. Защо ми е един работник, на който плащам 1000 лв., когато мога да го заменя с машина, която… Прочети всичко »

Николай
Гост
Николай

Кой ще реши кои точно хора са „качествени“????

DPD
Гост
DPD

Моят въпрос е как са увелиличи приходите с 29 млрд. в годината, а пък продажбите им са останали почти без промяна? Ако едната година си продал 100, а на следващата няма промяна на продажбите ти, значи пак си продал 100, следователно растеж в прихода няма. Дали не са увеличили печалбата, защото са намалили разходите (от ползване на повече машини) или си имали ръст в продажбите? Като гледам данните (https://www.statista.com/statistics/266282/annual-net-revenue-of-amazoncom/) изглежда приходът е порастнал, най-логично е да си помислим, че са продали повече. С други думи, вероятно в изказването „продажбите са останали почти без промяна“, фразата „почти без“ е равна на… Прочети всичко »

Stoi
Гост
Stoi

Това е бъдещето и такова трябва да бъде, харесва ли ни или не. Земята няма нужда от толкова милиарди хора, който като хлебарки цапат и замърсяват океаните и сушата. Излишни са и ! Един свят с повече роботи и по-малко , но по-качествени хора е перфектния вариант за една по-хубава и чиста планета.

Стефан
Гост
Стефан

True story…

Моя
Гост
Моя

Като е няма средата класа кой ще купува от тези роботизирани магазини?

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top