Ще изчезне ли професията на счетоводителя?

счетоводител

“Всички професии са важни, всички професии са необходими”, – ни казваха в детството. Но май малко са ни послъгвали.

Британски учени твърдят, че на всеки 10 години изчезват около 5 000 професии. Истината е, че на мястото на изчезващите идват не по-малък брой нови професионални занимания.

Не е изключено мечтата на човека за изобретяване машина на времето да е свързана и с желанието да се уверим в правилността на своя професионален избор.

Особена актуалност придобива това в наше време, когато търсенето на един или друг вид специални знания бързо се променя.

Например, едва ли Катя Крумова в далечната 1975 г. е предполагала, че Иван Герасимов ще пише стихове само в свободното си от усвояването на компютърни счетоводни програми време, а Митко няма да стане пътешественик, но в живота му постоянно ще присъства GPS. А Дора Михайлова така и няма да спечели “Уимбълдън”, но пък няма да пропуска нито една спортна новина на своя таблет и сериозно ще обсъди със сина си дали той да избере професия “геймър” или ще е по-добре да се спре на по-традиционния “гейм дизайн”. Разговорът, разбира се, не е за гостите от бъдещето, а точно обратното:

Дали ще се радваме на присъствието на счетоводителите за в бъдеще и какви ще бъдат те?

Изтъкват се три основни причини за възможна “смърт” на професията счетоводител:

  • автоматизацията;
  • опростяване;
  • аутсорсинг.

Автоматизация в счетоводството

Разбира се, основната заплаха за много професии идва от страна на вездесъщата автоматизация. Всичко е вярно. Без изтощителен ръчен труд, сметки и калкулатор днес компютърната програма за части от секундата намира баланса.

Ако е така, тогава защо ви е нужен счетоводител?

Някой въвежда данни в компютъра и всесилната машина издава отчети, необходимите ведомости и други важни документи. Логично? Да. Не грешите.

счетоводител

Но тази логика не работи!

Може би компютър с лекота ще проектира безумно сложни летателни характеристики на свръхзвуков самолет или космически кораб и ще изчислява траекторията на движение на атом или електрон в километрична изпитателна тръба.

Спор няма. Но емпирично доказано е – не е по силите на никакъв компютър, никаква програма да попълнят декларация по ДДС. Нека първо компютърът се научи да попълва сам (без подсказки и подкрепа от счетоводител) поне данъчна фактура.

Освен това, може смело да се предположи, че същата тази автоматизация ще разкрие нови аспекти на счетоводната професия:

Счетоводителят на близкото бъдеще ще подава електронни петиции, ще събира “лайкове” под собствената ви законодателна инициатива за извършване на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ще е готов за кибер-проверки от инспектори.

Той ще трябва да разбира от заприхождаване на летящи коли, да знае как да изплаща дневни при космическите командировки и дали може да отнесе към разходите сумите, изразходвани за разширяване паметта на работника или служителя.

Опростяване

счетоводител

“Но всичко ще се опрости”, – не се успокояват опонентите. А дали ще стане така?

Кога за последен път в действителност сте се сблъсквали с опростяване в счетоводството? С истинско опростяване, а не обещания за него.

А, да, хармонизиране на данъчното и счетоводното отчитане.

Когато вместо два отчета едва ли не се появяват три. Може и още да се появят.

Добре, но ако не е опростяване, то поне липса на промени, на прословутата стабилност. Добър аргумент. Но и той определено не е заплаха.

Обратното – да се надяваме и очакваме стабилност, това ще е полезно за всички.

Аутсорсинг

счетоводител

Съществуват прогнози, че в бъдеще всички функции, изпълнявани от счетоводителя, ще бъдат изнесени (аутсорсвани) и делегирани на външни изпълнители, което до голяма степен ще обезличи истинската същност на професията „счетоводител“.

Ние, от Счетоводна къща „Гарант“, сме на мнение, че изборът на метод на счетоводство зависи от спецификата на дейността на фирмата, нейните финансови възможности и степента на готовност да премине към дистанционно счетоводно обслужване.

И винаги ще има компании, фирми, които ще предпочитат персонален счетоводител или външните услуги на счетоводна къща. Така че, аутсорсингът няма да навреди, а напротив – ще облекчи разходите, времето и натовареността във фирмата.

Има ли все още някой съмнение, че професията “счетоводител” ще оцелее?

Съмняваме се. А все още не сме споменали такива надеждни наши партньори като данъците. Данъците няма да изчезнат. И все някой ще трябва да внесе ред в тях. Да даде съвет и финансова консултация. Търсенето на счетоводния труд винаги ще съществува, докато съществуват и търговските отношения. В края на краищата, докато има хора с активи, ще има нужда и кой да се грижи за тях.

Лука Пачиоли (считан за „бащата на счетоводството“) изтъква сред нужните условия за изправна търговия “водене на собствените дела в нужния ред и както трябва, за да може по всяко време без забавяне да получите всички видове сведения, както по отношение на дълговете, така и за вземанията“.

счетоводителТова е казано преди повече от 500 години и сме сигурни, че ще е вярно още дълго време. Дори, ако вместо пари, се появят други единици или всякакви заместители, то счетоводителят винаги ще намери съответните счетоводни записи.

Ние сме сигурни, че за счетоводството има място и в бъдещето.

Ще е живо и ще се развива – това е професията на благоразумните оптимисти. Да, традиционните книжни носители изчезват, стават цифрови, използват се таблети и други електронни джаджи. Но и счетоводството не стои на едно място.

То също се трансформира и това наистина се случва. Традиционното счетоводство става интерактивно счетоводство. Затова е важно да сме наясно…

Какво е бъдещето на счетоводните услуги?
според Счетоводна къща „Гарант“

Ние не сме футуролози, ние сме счетоводители. Но имаме футуристична представа за счетоводителя на бъдещето!

счетоводител

Счетоводна къща „Гарант“ е създадена през 2015 година от нас – Кирил и Димитър Тупарови. Тя има за цел да промени лицето на счетоводството в България. Заложихме на идеята модерните технологии да срещнат счетоводството и резултатът се оказа страхотен, а именно…

Създадохме съвременна висококачествена счетоводна услуга.

Излязохме от образа на прегърбения счетоводител, наведен над калкулатора, който е просто отчетник, набиващ фактури и смятащ данъци в края на годината. Избягахме от образа на костюмирания сноб и съседката с основни познания по счетоводство – създадохме екип от млади и образовани топ специалисти (счетоводители и юристи), които са решили да останат в България, в Пловдив, прилагайки най-новите технологии по отношение на счетоводството.

Неслучайно наш девиз е “Отделяте ли повече време за борба със законодателството, отколкото за развитието на бизнеса си?”. Ако искате да имате време, за да привлечете нови клиенти, да развиете бизнеса си, оставете на нас досадната част с данъците, НАП и НОИ.

Знаем, че когато наистина обичаш работата си, започнал си от нулата и с много труд и емоция си постигнал нещо, тогава наистина те е грижа. Грижим се да осигуряваме на клиентите си качествени и иновативни счетоводни услуги, достъпни и ангажирани към нуждите на всеки бизнес.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта