Как да не виждат, че сте прочели съобщението им във Facebook

Вижте как да скривате нотификацията „Seen“ във Facebook чата, която ви издава дали и кога сте прочели съобщението на събеседника ви. След тази статия ще разполагате с най-добрите инструменти в интернет, чрез който да скривате нотификацията „Seen“ във Facebook чата, която ви издава дали и кога сте прочели съобщението.

Когато си чатите с някой във Фейсбук, нотификацията “видяно“ или по-познатото “Seen” се появява веднага щом прочетете какво ви е писал този, с когото говорите. Нещо повече – показва точния час и дата на прочитането. Това разбира се е полезно – разбирате, че и вашите съобщения са доставени и прочетени.

lVno9SCRWaПонякога обаче се случва да не искате ваш приятел, партньор или колега да знае кога сте видели съобщението му, нали? Чувствате, че щом сте го прочели и той е разбрал за това, трябва колкото се може по-скоро да му отговорите – много досадно чувство.

Ако обаче шофирате (знам, че си проверявате Facebook, докато карате) и не може да пишете или пък вършите нещо по-важно, искате да видите съобщението, без отсрещната страна да разбере – искате да се отървете от онази досадна мисъл, която ви кара да бързате да отговорите, само защото другия е разбрал, че сте пред компютъра.

По подразбиране това е невъзможно, защото в  момента, в който прочетете съобщението, събеседникът ви мигновено получава нотификацията “Seen” – или „хм, тука е“.

Но има начин тази опция да бъде изключена…

…и то доста лесно стига да разполагате с правилните инструменти.

Точно за тях ще говорим в следващите няколко реда.


Прочетете съобщението, без да го отваряте

Ако отворите личните си съобщения във Facebook, ще забележите, че кратките съобщения от приятелите ви могат да се видят в лявата част –preview box.

Ако прочетете съобщението от там и не кликнете върху него, вие на практика не сте го “прочели“ и Фейсбук няма да изпрати нотификация, че е прочетено. За съжаление това е приложимо само за кратки съобщения, а и вероятно това вече го знаете.

Ако вашите приятели са по-обстоятелствени или пък договаряте неща свързани с бизнеса ви (лично аз ползвам съобщенията във Фейсбук точно затова ), ще ви трябва тежката артилерия за скриване на нотификацията Seen. Ето кои оръжия включва тя:

(Всички разширения по-долу са тествани от екипа на lifehack.bg и работят)

Social Reviver

Social Reviver e разширение за браузър, който може да се използва за Firefox, Opera, Chrome и RockMelt. То позволява да правите промени по оформлението и функциите на Фейсбук. Позволява и деактивацията на нотификацията “видяно“.

Вероятно ще имате нужда от малко насоки, за да изключите опцията по този начин, тъй като е доста скрита в настройките на това разширение.

След като го инсталирате, рефрешнете Facebook, за да се зареди новият му облик. Ще видите, че е доста по-различен. Всъщност, много напомня на стария дизайн на социалната мрежа. Сега отидете в настройките на разширението – вижте снимката:

Facebook_2016-02-07_14-03-40

В изскачащия прозорец с всички опции, просто сложете отметката пред текста: 

Facebook_2016-02-07_14-07-24
Facebook Chat Privacy

Facebook Chat Privacy е разширение за Chrome, което също ще ви позволи да спрете събеседниците ви във Фейсбук да виждат дали сте видели съобщенията им. Друго подобно на това разширение (отново само за Chrome) е и Facebook Unseen.
Не сме забравили и онези от вас, които ползват Firefox.

Перфектна работа ще ви свърши разширението Facebook NoMoreSeen.

При него може да включвате и изключвате опцията доста по-бързо от алтернативите за Chrome, само с едно бутонче горе вдясно. Недостатъкът му е, че за разлика от „колегите“ му за Chrome, то ще скрие Seen нотификацията и за вас. Има го и за Chrome.

Adblock Plus Filter

Настройки на Adblock Plus_2016-02-07_14-51-22

Повечето от нас вече използват Adblock Plus Filter главно, за да деактивираме YouTube рекламите. Можем да деактивираме и нотификацията за прочитане на съобщение?

Ако браузърът ви вече е натъпкан до горе с разширения и не искате да ползвате повече, това е вашия най-добър вариант. Ето как да настроите приложението:

  • Ако използвате Firefox, кликнете на иконата Adblock Plus и отидете на Filter Preferences → Custom Filters. Кликнете на Filter Group и задайте име. След това отидете на Actions→Show/hide filters и добавете този код:
/ajax/mercury/change_read_status.php$domain=facebook.com

Задайте смислено име за филтъра, за да си спомните предназначението му после.

  • Ако използвате Chrome, отворете chrome://extensions и кликнете на Options for Adblock Plus. Отидете на Add you own filter → add filter сложете този код:
/ajax/mercury/change_read_status.php$domain=facebook.com

Кликнете на Add Filter за потвърждаване и готово (снимката отгоре).

Да обобщим работата на всички инструменти:

Недостатъци: Всички тези методи за изключване на Facebook нотификацията за прочетено съобщение използват разширения за уеб браузъри. Имайте предвид, че когато използвате Facebook app на мобилно устройство, вашите приятели ще виждат отново „Seen“. Друго важно нещо, което трябва да знаете е за още един недостатък, а именно, че включвайки едно подобно разширение, вие ще прочитате съобщенията, хората няма да разбират за това, но нотификациите ви, че имате непрочетени съобщения ще си стоят. Това е леко досадно, но ако наистина искате да се скриете, това се търпи.

Препоръки: от разширенията, които изброихме, моят избор е Facebook NoMoreSeen. Причината да се спра на него е една единствена – удобството, че мога много бързо и лесно да я включвам и изключвам само с едно бутонче. Тоест, когато искам да се скрия я включвам, когато не искам, я държа изключена. Така имам всички плюсове на този трик, без да страдам от недостатъците му.

Сподели 😍

Остави коментар

avatar

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top