Супер мощен безплатен инструмент за обработка на снимки и изображения в RAW формат

обработка на raw изображения ,безплатен инструмент

Със сигурност няма да очаквате да получите толкова мощ и сила от един напълно безплатен инструмент за обработка на снимки, но ще я получите!

Този инструмент ще ви даде множество опции за фина настройка на вашите RAW графични файлове. И ако трябва да търсите наистина добър и достъпен софтуер от висок клас за обработка на изображения, опитайте RawTherapee!

Ще започнем с всички неща, които този софтуер ще направи за вашите снимки /до края на статията в никакъв случай няма да съм изброил всичките/:

Признавам, че веднага след като инсталирах RawTherapee гледах като теле в железница, но след като се поразрових в опциите му се оказа, че не е толкова сложно, дори за аматьор като мен. Извличането на EXIF информация и данни работи абсолютно и поддържа широк спектър на DSLR /фотографите предполагам ще разберат/.

Приложението също така разполага с добър набор от алгоритми за обработка, към които се включват AMaZE, DDB, AHD, EAHD, VNG4 и HPHD.

Кликнете върху снимката за по-голям размер

rt-42_07-hdr-landscape

Благодарение на своите качествени инструменти, този софтуер ще ви предостави различни възможности за обработка на снимки, като например:

  • контролиране на експозицията на изображението,
  • графика на цветовете,
  • контраст и яркост

…и много други – просто това е наистина малка част от опциите.

Всъщност, RawTherapee представлява идеален пакет за редактиране на изображения, както за професионалисти, така и за начинаещи фотографи  бързо да трансформират своите RAW изображения в красиво изглеждащи снимки, с подходящия тон, дълбочина на цвета, яркост, контраст и т.н. Дори нещо повече…

Интегрираната възможност за т.нар. batch процес, улеснява трансформирането на група изображения наведнъж, като просто ги наредите на опашка в настройките на тази адски полезна функция /който се е опитвал да конвертира снимки в различни формати знае за какво става на въпрос, макар че тук възможните не са чак толкова/.

И макар интерфейсът да е доста конвенционален, даже не особено привлекателен, суровия изглед на програмата никак не затруднява работата с него, макар че първото впечатление ще е точно такова. Важно е да се спомене, че софтуера ще ви позволи да работите по различни проекти и снимки едновременно, като поставите всяка една в отделен раздел/таб – подобно на браузърите например.

По подразбиране външния вид на приложението е тъмно сив, но той лесно може да се смени от настройките/Preferences/, където имате не малък избор от “кожи”:

обработка на raw изображения ,безплатен инструмент

Интегриран е също и файлов браузър – доста удобно за организация на снимките директно през приложението. При него всички ваши папки са достъпни от левия панел и избирайки някоя от тях, ще ви се покажат миниатюри на снимките, които се съдържат в съответната папка с изображения, от където да изберете коя да редактирате.

Кликвате двукратно с мишката върху снимка и тя ще се отвори в основния прозорец, готова за професионална обработка.

От дясно пък ще видите всички инструменти, които са налични за работа върху изображението – дори има и десетина ефектни филтъра плюс куп други неща като например: Exposure, Detail, Color, Transform и RAW табове.

обработка на raw изображения ,безплатен инструмент

Всеки раздел със снимки притежава фантастичен набор от различни настройки, които наистина трябва да използвате, за да подобрите вашите снимки.

Например, може да си поиграете с функции като Exposure, Highlight Reconstruction, Shadows/Highlights, Tone Mapping и Lab Adjustments, където всяка от тези опции също така съдържа богато допълнително регулиране и конфигуриране.

Може още да добавяте ефект на “изостряне” на снимките, намаляване на шума и други полезни неща към фотографиите. Раздела за цвят също така дава богати възможности за баланс на цветовете, Vibrance и други параметри за вашите изображения.

Ако пожелаете може да извлечете пълната мета информация за даден фотос – ако разбира се е налична такава!

обработка на raw изображения ,безплатен инструмент

За професионалистите хистограма на цветовете ще се появи горе вдясно, благодарение на което може да извършите точен анализ на файловете. Мета данните, които споменахме, че може да извлечете, ще ви позволят да разберете марката и модела на фотоапарата, компресията, EXIF, час и дата, кога е направена снимката и т.н.

обработка на raw изображения ,безплатен инструмент

Добре е да знаете също и, че можете да отрежете част от фотографията или да я оразмерите в приложението от раздела Transform. Опциите наистина са много – може да видите снимката преди и след, да я завъртате, обръщате, увеличите, намалите, да скриете определени раздели за настройки, от които нямате нужда и още и още…

rt-42_06-cow-ba-bw-toning

Конзолата за настройки на софтуера Preferences също е бъкана с функции за конфигуриране /снимката отдолу/. Опциите са разделени на под-разделите: General, Image Processing, File Browser, Color Management, Batch Processing.

Друго, което може да привлече вниманието ви е, че може да добавите към работата си с RawTherapee и външен редактор. Така само с един клик ще отворите снимка в GIMP или във Photoshop, за да продължите с обработката направо от там.

обработка на raw изображения ,безплатен инструмент

RawTherapee е напълно завършен и страшно мощен инструмент от висок клас и с функции, които си заслужава да опитате ако сте любител фотограф или професионален такъв. Привидно трудния интерфейс от натъпкването му с възможности се оказва всъщност доста лесен за работа и наистина ще се окаже трудно да се разделя с него.

Работи под операционните системи Windows, Mac OSX и Linux.

?Изтеглете RarTherapee

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА