Draft: за писатели, блогъри, копирайтъри – чудесно решение за всеки, който пише и редактира текст!

блогъри и копирайтъри,редактиране на текст

През последните няколко седмици събрах материали за няколко доста добри безплатни онлайн приложения за създаване, споделяне и редактиране на текст онлайн!

Тези инструменти, подходящи за всеки, който пише на компютър определено си заслужават да се видят и изпробват, а и със сигурност ще намерят място при нас в lifehack.bg.

Но тъй като ми се иска да обърна повечко внимание на всеки един по отделно и да ви разкрия какви са им възможностите, ще ги представя един по един, като в тази статия ще започна с нашумелия наскоро в световното уеб пространство Draft!


Важно: преди да започнем искам да предупредя тези от вас, които си падат по красиви, лъскави програми, претрупани с бутони и функции, повечето, които не използвате – ще се разочаровате ако очаквате да видите подобни неща в Draft. Тук е скучно, концентрирано и предназначено за вършене на работа, на една простичка работа. Предупреждавам ви, за да не останете с погрешни очаквания!

Untitled-4

Убеден съм, че в първия момент ще ви се стори много семпъл, недодялан и без никакви възможности инструмент, но ако решите така тотално ще сгрешите. Зад тази бледа фасада се крие огромна мощ за създаване на обикновен текст, работа в екип по статии, съхранение на текстови документи, работа с файлове от облачни услуги, директно публикуване на материали в wordpress и др. платформи за управление на съдържание и т.н.

Прочетете статията докрай и ще ви разкрия всичко….


Draft е един от уеб инструментите, който е способен да завладее вашето въображение и да ви накара да преосмислите начина, по който пишете книгите, публикациите си и изобщо всичко, което набирате като текст!

Ако вече сте опитали Draft, то със сигурност нямате нужда от това представяне. В противен случай ето Ви едно бързо резюме, преди да продължим да го разглеждаме в детайли:

Онлайн приложение, чрез което ще пишете текст, ще съхранявате документите си още докато ги създавате, ще отваряте и запазвате файлове от вашите онлайн облачни дискови пространства, а освен това има и вградени инструменти за съвместна работа с други автори, колеги или просто приятели, с които да редактирате документи заедно.

Нека навлезем сега в малко повече детайли, вижте какво точно може Draft…

Базовата опция за създаване и редактиране на текст


Untitled-3

Според мен Draft е чудесно безплатно приложение за писане, което ще държи ръцете ви върху клавиатурата, фокусирани единствено върху излизащите от там да се надяваме смислени думи и изречения.

А интеграцията му с Filepicker.io ще ви позволи да отваряте и запазвате файлове от Dropbox, Evernote и ваш FTP сървър е опция, която е повече от брилянтна! Може също да качвате и .txt файлове от компютъра си.

Ако търсите удобен начин да редактирате документи, да създавате нови текстове и да работите в екип върху текст онлайн/вижте снимката отдолу/ – вашето търсене приключи, тъй като Draft има потенциала да ви стане любим в тези задачи.

Untitled-14

Много хвалебствия, много нещо, но това далеч не е всичко – може много повече от това!

Освен че това безплатно уеб приложение ще запази за вас различни чернови версии на написаното от изящните ви две ръце, така че да може да се върнете към писмената си работа, за да възстановите нещо, което случайно сте изтрили,

…но и ще можете също да споделяте ваши документи с други хора – така че те да могат също да правят промени, които вие да одобрявате или да отхвърляте.

Untitled-12

Яко, особено ако пишете списание, блог, фирмен сайт и т.н.

Инструмента е безплатен, но ако пишете на английски и искате да изпратите текста си на професионален редактор, който да го провери за грешки и да ви препоръча поправки, ще трябва да платите от 5 до 15$.

Това е единственото, което видях да е платено тук, нищо друго!

Ако пишете за сериозно списание или блог на английски, това е една страхотна услуга, която ще ви помогне да се справите по най-професионалния начин с материала си!

Но да продължим напред и да видим, как Draft съдържа в себе и и функция за….

Набиране на субтитри и транскрипция към мултимедийни файлове


Screen-Shot-2013-06-20-at-5.30.30-PM

Ако трябва да създадете транскрипция за аудио или видео файл, ако искате да си слагате бележки към видео лекция или обучителен клип, който сте снимали или качили в yotube или vimeo – ще откриете в лицето на draft добър помощник.

След като влезете в тази функция на приложението чрез зеления бутон New Document → New transcription, може да добавите видео от yotube, vimeo, линк към други видео и аудио фалове,

…както и да качите директно от десктопа ваши собствени такива в позволените от приложението формати.

Остава само да използвате наличните инструменти, за да си напишете бележките или субтитрите, които по-късно да използвате, където си поискате под формата на текст.

Untitled-6

Тук идеята е всичко да става простичко и фокусирано единствено към основната задача, а именно да си направите бележките, както и където си искате във времевата лента на мултимедийния файл, нищо повече!

Според мен е доста удобна опцията за писане на транскрипция към видео от това същата задача да се върши в някой видео или аудио плеър с текстовия редактор разположен в него, но въпрос на лично мнение.

Лесно ще се оправите с контрола след около 10 минути работа с инструмента – от опит го казвам. Естествено ще трябва да си отбелязвате в текста и моментите, за които се отнасят бележките.

Накрая остава само да си запазите написаното в текстов файл на компютъра или да го качите на някоя от поддържаните облачни услуги или пък да го добавите към видео редактора си.

Вижте още и → Две мощни онлайн аутокю-та в помощ на вашето следващо видео

За хората, чиято работа е да пишат текстове, статии, книги и т.н. продуктивността, бързината и особено фокуса са фактори, които са изключително важни за тяхната работа.

Точно в тази връзка в Draft ще може да си създавате и….

списъци със задачи

Супер бързи списъци със задачи!


Ако пишете доста, вие вероятно имате много неща, за които да мислите и да правите, неща, които трябва да свършите навреме и то добре.

В такъв случай може би имате нужда от място, където бързо да нахвърляте задачите и нещата, които трябва да пишете. А  пък ако сте копирайтър с доста поръчки за статии на различни тематики и клиенти, това ще ви е особено полезно.

И тук Draft може да бъде идеалното място за вас с предназначената за това си функция To-do!

Няма да видите обаче отделна опция с бутони и други усложнения за тази цел! Нещата тук са доста по-простички и лесни!

За да си направите много бърз списък със задачи, направете следното:

Просто създайте нов документ, сложете заглавие на списъка и там, където си пишете текста, натиснете клавишите alt + t или напишете “- [ ]” без кавичките, като срещу тези символи си въведете конкретната задача и така всяка следваща на нов ред по същия начин.

Накрая запазете документа или пък направо от менюто горе в ляво изберете preview за да го видите как ще изглежда списъка. Ще ви се появят кутийки за отмятане срещу всяка задача, които може да маркирате, след като ги изпълните.

Определено става много бързо, особено ако работата ви е да пишете.

Untitled-1

Чудесен начин да следите какво има да вършите, без да ви е нужно друго приложение и без да се налага да излизате от приложението.

И тъй като това е обикновен текст също ще може да го синхронизирате с Dropbox и Evernote и да запазите списъците си със задачи и на друго място. Аз лично постоянно ползвам Evernote и това в случая ми се вижда доста удобна възможност.

А знаете ли кое е най-якото от цялата работа?


A image

Представете си, че сте блогър или пък имате какъвто и да е сайт, базиран на платформа за управление на съдържание wordpress!

Пишете си статиите в изчистената от разсейващи фактори среда на Draft, създавате невероятен, чист текст на поредната си блестяща статия.

До тук чудесно, но изведнъж се сещате, че не пишете в wordpress, а си творите тук, в draft и трябва да прехвърлите текста обратно там.

Никакъв проблем:

С натискането на един бутон ще можете да свържете директно личния си wordpress сайт, разположен на собствен хостинг с безплатното приложение за текст draft.

Untitled-10

И това не е всичко, ще имате опция от тук директно да изберете една от категориите в сайта ви, да напишете заглавие и етикети и да решите как да се прехвърли статията – като чернова или директно да се публикува.

Яко, нали?

Тази функция лично съм я изпробвал и мога да ви уверя, че работи без проблем!

Освен с wordpress, може да свържете draft и с Tumblr, Twitter, Blogger, LinkedIn, Mailchimp и Buffer за директно публикуване на съдържание.

Как се справя вашият текст на база туитове


analytic

Е, да предположим, че този безплатен онлайн софтуер много ви е харесал и сте започнали да го използвате сериозно.

Написали сте няколко неща, създали сте си списъци със задачи, получили сте обратна връзка от колеги, работили сте заедно по някакъв текст, записали сте го и в Dropbox, публикували сте го в блога си и всичко от едно и също приложение.

О, да не забравим, че сте написали и скрипта за последното си обучително видео и сте си отбелязали няколко важни неща на десетата минута от него, които трябва да кажете.

За капак на всичко, ще може да видите как статия, която сте написали и публикували се справя като изпълнение в уеб пространството чрез новия инструмент на приложението наречен Reports tool.

Макар че тази статистика се базира на споделяния на постовете ви в twitter и на някои други параметри, които не ми станаха много ясни, вероятно ще ви бъде интересно да добавите rss емисията си в този инструмент и да видите какво ще се получи.

Да, не е особено показателна статистика, но пък на мен ми беше любопитна информацията от там!

Между другото, първата графика е точно картината на последните ни статии как са се представили и може да се види, как например рубриката ни Как работи… е доста по-популярна, за сметка на материали на малко по-конкретни и специфични теми!

Вижте още и → Майната му на Разсейването. Остани Фокусиран, докато пишеш!

В заключение


Untitled-5

Да, разбира се, че има недостатъци.

Според мен те се крият, освен в някои технически нередности, но и най-вече в това, че може би в началото ще е малко трудно да свикнете, но след като овладеете инструмента, всичко ще работи изцяло за вас.

Има и някои технически проблеми при качването на файлове, които забелязах!

Това безплатно приложение не е ново, но е от тези редки инструменти, които са се подобрили ужасно много от момента на тяхното пускане.

Също рядко може да се намери толкова полезно и в същото време доста опростено решение за създаване на текст, което да не е така затрупано и объркващо. И да, определено трябва да опитате Draft!

Кликнете тук, за да започнете да пишете веднага с безплатния Draft

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта