ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

10 програми за обработка на аудио

Запази за после

Резюме: в този материал събрахме 10 от най-добрите софтуери за обработка и редакция на аудио файлове и звук. И ако имаш нужда от инструмент за пост продукция на новия ти подкаст, музика или някаква друга мелодия, това е правилното място.


Повечето инструменти разполагат с добре обмислен интерфейс, удобни функционалности за работа, както за нови, така и за по – опитни потребители.

За да избереш най-подходящия за теб, трябва да се съобразиш с няколко неща:

  • За какво ще го използваш?
  • Какви са твоите умения?
  • С какъв бюджет разполагаш?

Ето и колекцията от софтуери за обработка на аудио, която подбрахме:


#1. Audacity (MacOS, Windows, Linux)

Може би най-добрият безплатен аудио-редактор с опция за запис

Tой предлага възможност за запис и възпроизвеждане (поддържа формати WAV, AIFF, MP3, Ogg Vorbis и др.), редактиране чрез изрязване, копиране и вмъкване, смесване на писти, прилагане на ефекти върху записите и други.

Разполага и с богата библиотека от функции – компресор на звука, намаляване на шума и автоматичен инструмент за ремонт. Има поддръжка за външни звукови ефекти, както и плъгини за генератор на звук във формат VST, AU, LADSPA и LV2.

Благодарение на отворения си код, Audacity поддържа широк спектър от формати като Ogg Vorbis, FLAC и M4A. Като лек минус можем да отбележим леко тромавия интерфейс и невъзможността за запис едновременно от няколко източника.

? Audacity [ FREE ]

#2. Оcenaudio (MacOS, Windows, Linux)

Най-добрата програма за простичко и бързо редактиране на музика

Въпреки опростения си интерфейс, той разполага с редица мощни функции за промяна на аудио файлове. Лесен е за използване и от неопитни потребители.

В допълнение включва и поддръжка на плъгините VST (Virtual Studio Technolog), чрез които е възможно използването на специални ефекти в реално време.

Има също така и възможности за намаляване на шума, 31 лентов еквалайзер и още.

Използваните уникални алгоритми не изискват големи системни ресурси. Ocenaudio може да работи във фонов режим и да отваря няколко файла едновременно.

Освен това изглежда и доста добре визуално.

? Оcenaudio [FREE]

#3. WaveLab Elements (MacOS, Windows)

Най-добрият редактор-алтернатива на Adobe Audition, без абонамент

WaveLab Elements е една добра алтернатива на Adobe Audition. Той е и съкратена версия на доста по-скъпия WaveLab Pro на Steinberg, като включва редица инструменти за аудио визуализации, редакция и подготовка на звук.

За разлика от Adobe Audition, WaveLab не е мулти-трак редактор, но по отношение на професионалните му приложения има доста сходства, като широка гама ефекти и интерфейс, насочен към потребители с професионални умения.

Не са за подценяване и широкия набор инструменти за аудио визуализация.

Предлага възможности за редакция на форма на вълната или използването на спектограмен изглед за изчисляване на различни честоти.

Има опция за добавяне на маркери към всяка една точка на записа или маркиране на конкретни области за по-късен преглед.

WaveLab Elements се предлага с модулно базиран пакет за управление, с възможност за създаване на персонализиран модул с инструменти, перфектно пригоден за любители музиканти и подкастери, без задължителния абонамент, който изисква Adobe.

?  WaveLab Elements

#4. TwistedWave (Web)

Най-добрият онлайн аудио редактор за звук

TwistedWave е най-добрият аудио редактор за уеб базирана аудио обработка. Той разполага с достъп до огромна библиотека с ефекти.

Безплатния план е ограничен до 5 минути моно запис, 16-битов звук, 48kHz, един час безплатно онлайн съхранение,при регистриране на акаунт.

Basic плана дава доста повече възможности и също така опция за стерео запис.

Давайки достъп до микрофон, можеш да правиш запис, директно в браузъра или да качваш файлове за редактиране.

Цена: Безплатно за (ограничени функции)

  • Една особеност – при активиране на безплатния план, файловете се пазят до 30 дни, ако няма активност.
  • $ 5 / месец за активиране на стерео редактиране, 20-минутна дължина на файла и 10 часа онлайн съхранение

? TwistedWave

#5. Hya-Wave (Chrome)

Най-добрият аудио редактор на звук за Chrome

Hya-Wave e член на нова вълна онлайн редактори за работа директно в браузъра. Той разполага с изчистен и лесен за работа интерфейс, а обучение не е необходимо.

Не поддържа мулти-трак запис, но позволява копиране, поставяне, рязане и изчистване на аудиото. Можете да заредите и запазите записа в облак, с възможност за прилагане на ефекти директно онлайн, както и споделяне чрез социални мрежи, чрез URL адреса.

Базираните във браузъра DAW редактори определено са бъдещето на аудио обработката. Те са идеално решение и за домашна обработка, защото не изискват инсталиране на огромни програми на компютъра.

?  Hya-Wave

#6. Acoustica Basic (Windows)

Единствения безплатен редактор с включена опция за реверберация.

Acoustica Audio Editor e перфектно софтуерно решение за лесно създаване на проекти и записи. Разполага с инструмент за “почистване”, който е доста полезен.

За съжаление основния му пакет не поддържа мулти-трак запис, но пък разполага с някои много добри инструменти за анализ на качеството. Този софтуер за редакция на звук е най-добрия безплатен редактор с включен инструмент за реверберацията (специален вид дигитална техника за отражение на звук в различни затворени помещения).

? Acoustica Audio Editor

#7. Free Audio Editor

Лесен за работа, интуитивен интерфейс.

Free Audio Editor е супер лесна за ползване десктоп програма за редакция на аудио, чийто ключови функции са изтриване на нежелани части от записа и разделяне на аудио файлове. Интерфейсът е лесен и простичък, а формата на вълната се изобразява дисплейно, в помощ на потребителите за визуална редакция.

Програмата съдържа още:

  • конвертиране на аудио в широк диапазон формати.
  • настройка на сила на звука
  • използване на тагове и селекции за улесняване на работата

Поддръжка на много аудио формати: MP3, WAV, AAC, AC3, M4A, MP2, OGG, WMA, FLAC.

Free Audio Editor не поддържа шпионски или рекламен софтуер. Съвсем безопасен е за инсталация и използване.

? Free Audio Editor

#8. REAPER

Един от титаните на аудио обработката

Reaper е комплексно дигитално аудио приложение, съдържащо гъвкав набор от функционалности и стабилност. Подходящо е за използване, както в професионални студия, така и у дома, за пост продукция на подкасти, за обучения и др.

? Reaper

#9. FL Studio

Един от най-мощните аудио редактори – за професионалисти е

FL Studio разполага с всичко необходимо за професионалната обработка на звук от където се сетите – композира, организира, записва, редактира, смесва и оформя аудио с професионално качество. Ако искате професионален инструмент, това е!

? FL Studio

#10. Adobe Audition (MacOS, Windows)

Най-добрата програма за обработка на звук ако бюджета ви не е проблем

Това може би е най-доброто решение спрямо цена – качество. Подобрява се и се обновява постоянно и е съвместим с най-новите версии на MacOS и Windows.

Интерфейсът на Adobe Audition е изчистен, добре организиран и дава възможност за персонализация, като различните панели могат да бъдат подредени по избор, а някои премахнати. Предлага полезни инструменти за запис и аудио обработка.

Притежава всичко, което трябва да съдържа една програма за аудио обработка.

Съдържа пълен набор от инструменти, включващи възможност за множество записи, форма на вълната и спектрален дисплей за създаване, смесване и редактиране на аудио съдържание. Освен това има възможност и за запис и обработка на няколко писти едновременно, които са свързани с DAW (Digital Audio Workstations).

Софтуера може да подобри качеството на някое ниско качествено парче, като го превърне в произведение на изкуството. Могат да се прилагат множество ефекти.

Има и поддръжка за VST/AU плъгини.

Цена: 23,99 Euro/ месец

? Adobe Audition 


Какво пропуснахме? Споделете в коментарите…

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си