Как да останеш мотивиран, когато мразиш работата си – практичните стъпки

мотивация за работа
Запази за после

Има толкова много възможности за всеки, който желае да поеме контрол над живота си и да се ангажира да изживее остатъка от него страстно и с желание и да работи нещо, което наистина му харесва и го вдъхновява.

Толкова ли е просто? Вярвам, че е!

Лесно ли е? Не разбира се!

Какво ни кара да мразим работата си?


Има милиони хора, които доста често се будят нещастни, знаейки, че трябва да отидат на работа. Знаят, че цял ден ще се налага да правят нещо, което не обичат, но се налага.

Събуждат се демотивирани от това, че трябва да отидат на място, което мразят. За това има и редица причини, включително:

  • Страх от провал
  • Страх от успех (Да, точно така!)
  • Липса на инициатива
  • Липса на ясни цели
  • Апатия към живота
  • Извратено желание да приемат всичко около тях, каквото и да било

Всички гореизброени причини са просто един боклук от мисли!

Няма причина някой да падне жертва на тези неща. И все пак, за съжаление хората го правят през цялото време.

Това, което в действителност се случва в повечето случаи, е че си намират работа, която изглежда приемлива и се забиват да работят там в продължение на години.

Болшинството хора нe искат или поне трудно се решават да отделят време да намерят нещо по-добро и се лутат през живота работейки нещо, което всъщност е под това, което заслужават. Много тъжно, нали?

Крайният резултат е, че имат работа, която мразят. 

Винаги могат да изберат да се откажат от нея и да намерят друга или да изберат да продължават да страдат.

Лошото, е че напоследък колкото и да искаш да смениш работата си, колкото и усилия да полагаш в тази посока телефонът така и не звъни, никой не се обажда, отново не сме избрани от купчината автобиографии!

Но докато слънцето огрее нашата улица да видим как…

Да останеш мотивиран, когато мразиш работата си


Ще дам един доста често срещам житейски пример, може би най-често срещания.

В един момент човек губи всякакъв интерес към настоящата си работа и вместо да я върши предпочита да копае цял ден дупки в земята, но не и да я работи. За съжаление обаче финансовите задължения изобщо изключват лукса да напусне работата си в момента.

Просто не може да си го позволи.

Така този човек трябва да намери начин да поддържа себе си мотивиран достатъчно, за  да запази работата си и да я изпълнява поносимо добре, да осигури някакво допустимо ниво на качество в работата си.

Не е лесно на един такъв човек, когато дните му са похарчени в мисли за напускане. Повярвайте ми, знам, а и вие знаете, сигурен съм! Много хора са минавали през това.

Отвратителен и адски труден момент!

мотивация за работа

Ако и вие сте се озовали в подобно положение следват 6 идеи, които ще ви помогнат в трудната задача да останете мотивирани или поне достатъчно мотивирани. Поне доколкото да не ви застраши уволнение.

#1. Разберете какво точно бъдеще искате за себе си

Ако имате ясна представа за мястото, където искате да бъдете след 1, 2 или дори 5 години, вашата работа ще стане доста по-поносима.

Поне мислите ви ще отиват в представа на доста по-смислени неща, а не в мисли за напускане и отвращение от поредното обаждане, на което трябва да отговорите любезно.

Когато имаме нещо, което очакваме с нетърпение то може да се окаже разликата между безнадежността и решителността.

Погрижете се да изберете къде и какво бихте искали да правите, къде искате да бъдете, изберете решение за себе си и си го представяйте!

#2. Не вземайте отвратителното си работно настроение вкъщи

Колкото по-скоро забравите за работата си, толкова по-добре. Твърде често сме виновни за това, че вземаме заедно с нас лошите моменти от работата ни през деня и ги раздаваме щедро на семейството си вкъщи.

Вместо да се наслаждаваме на близките си хора и да ги радваме ние си изкарваме цялото противно усещане за работата си върху тях. 

Те не го заслужават!

Особено ако имате деца е важно да оставите това отвратително чувство и тъга зад гърба си. Децата не трябва да се учат, че работата се равнява на нещастие! Трудно е като се има предвид заобикалящата ни действителност, но трябва да успеете да стиснете зъби.

Поне заради тях!

#3. Насладете се на страстите си

Ако сте от късметлиите, които знаят какво наистина ги прави щастливи, трябва да отидете и да направите точно това нещо, което ви радва.

Дори и да можете да отделите само един час през седмицата трябва да го направите.

Не говоря за хоби или за пазаруване в търговския център. Говоря за това да прекарате време, в което да правите нещо, което обичате.

Защо това е толкова важно? Защото това ще ви държи надалеч от възможността да направите нещо глупаво като да избухнете пред шефа си и да напуснете точно, когато наистина не трябва да го правите.

#4. Бъдете по-добър от скапаната си работа

Ако вашата работа ви е противна и ако позволите на себе си да мислите, че и вие също сте толкова противен, тогава наистина сте потънали!

Не си позволявайте да мислите, че и вие сте продукт на гадната си работа. Дръжте мисълта в ума си, че тази работа е просто средство за една цел и че някой ден ще се появи нещо по-добро и това ще стане скоро. Но и не стойте безучастно чакайки това по-добро да дойде от само себе си. Наблюдавайте и бъдете готови да грабнете момента за по-добра работа, когато се появи. Също не забравяйте, че вие НЕ сте вашата работа. Вие просто работите там.

Не бъркайте тези две неща!

#5. Планирайте датата си на напускане

Нали се сещате, че ако някой излежава дълга присъда в затвора, той ще прекара огромно количество време да си представя и да планира какво би правил в датата си на освобождаване.

Какво би правил тогава, как ще го направи, къде би отишъл. Всички тези неща ще държат мозъка му зает всеки ден и ще го мотивират!

Работата, която мразите също може да се оприличи на този затвор, а вие на този затворник. Същата тази работа ви кара да се чувствате, че изтърпявате жестоко наказание чрез лишаване от свобода.

Работата, която ви прави най-нещастния човек на света, страшно много прилича на присъда, която ви е затворила дълго зад решетките.

И въпреки, че не сме затворени никъде и никой не ни е ограничил свободата ние често изпитваме чувството, че сме заключени и принудени да стоим зад решетките.

Като причина за това обикновено са неща като слабата икономика, високата безработица, липсата на алтернатива и твърде многото финансови задължения, които имаме и заради които няма как да си тръгнем от кошмара, който преживяваме в офиса.

Планирането на деня Х, в който ще можете да си тръгнете и да оставите далеч зад себе си гадната си работа, правейки нещо друго, трябва да бъде нещо, над което да мислите в по-голяма част от времето си.

Без този план е много вероятно да приключите мизерната си работа започвайки друга, точно същата като старата!

Картините, които ще си създадете в главата планирайки този ден със сигурност ще поддържат надеждата и мотивацията ви живи.

#6. Дръжте се заедно

Знаейки, че трябва да станете и да отидете на работа утре и че ще пропилеете още един ден от живота си вършейки нещо отвратително, си е ужасно чувство. Правейки това продължителен период от време може да доведе до проблеми като депресия, злоупотреба с наркотици, алкохол и проблеми с връзката ви. Така че вие трябва да се държите заедно, ако има за кого разбира се. Семейството в един такъв момент може или да ви изстреля нагоре или да ви погребе!

Ако имате семейство, което зависи от вас, не позволявайте вашата противна работа да попречи на качеството на живот в дома ви.

Намерете начин да направите работата си по-поносима, докато не сте готови да продължите с живота си, напускайки я.

Няма какво да се лъжем, това е много трудна задача, но такъв е животът!

А сега си задайте въпроса:

Какво в действителност би станало ако отделя време да си представя какво всъщност искам да правя с живота си и наистина го направя?

Представете си…

 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак