ВЛЕЗ В КЛУБА

Генералист или тесен специалист – на кое да заложите успеха си [5 доказани стратегии]

 • 196
 •  
 •  

Запази за после

“Момче за всичко, майстор на нищо” казват в Англия. „Девет добри сделки, десетата – глад“ е поговорка в Естония. Със сигурност и вие знаете някоя подобна “мантра”, която услужливо ви подсказва да не “разстилате” потенциала си твърде нашироко, а да си гледате само в краката.

Да завъртим нещата…

Да кажем, че всеки човек има в себе си 100% потенциал. Прието е повече от 80% да се концентрират върху една способност (наука/сектор).

Това е вашата професия. А какво става с остатъка от потенциала? Използвате го за хобита и интереси. Училищата и обществото са склонни да насърчават фокусирането върху една експертиза. В противен случай се смята, че коефициентът ви на полезно действие ще спадне. В резултат много малка част от хората развиват необходимия набор от умения.

📜 Още по темата: Как да намерите призванието си възможно най-рано

Къде се крие разлика между успеха и провала?

Много от най-вдъхновяващите личности в света са генералисти:

Илон Мъск, Стив Джобс, Ариана Хъфингтън, Бен Франклин, Леонардо Да Винчи, Мария Кюри, Уорън Бъфет…

Тези хора аномалии ли са?

Или са ролеви модели, от които всички можем да се учим?

🎯 Съветът ми:  Фокусирайте се върху второто!

Защо?

Съществува изключително силна връзка между многообразието от знания (така наречените генералисти) и успеха в живота, бизнеса и кариерата.

Затова и следващите редове са толкова важни!

В тях ще намерите какви съставки крие “тайният сос”, който ще овкуси живота ви така, че и вие да се радвате на огромните предимства на генералистите.

Ще започнем с нещата, които ги обединяват:

 • Стремеж към всестранно развитие
 • Любов към четенето и ученето (любопитство)
 • Последователни стъпки и планиране
 • Поглед към голямата картина

През целия си живот не съм срещнал и един мъдър човек, който да не е чел през цялото време – нито един! – Чарли Мънгър

📚 Какво ни пречи да бъдем генералисти?

Да се ​​срещаш с нови хора и да започнеш да учиш нещо ново е трудно.

За мнозина това означава да излязат извън зоната си на комфорт, за да научат цяла нова дисциплина от нулата.

Трудно е, защото трябва да се инвестира време и енергия в нови области, които вероятно няма да ви се отплатят веднага.

Ако се занимавате с маркетинг е много по-лесно да прочетете най-новите тактики по темата, отколкото нещо по еволюционна биология.

Ала четенето на биология може да ви даде напълно нова идея, която никой друг във вашата област още да няма.

Това предизвикателство си има етикет! Нарича се:

Парадокс на полезността на безполезното знание. Не го е измислил някой си без работа, а лауреатът на Нобелова награда – Ричард Файнман:

… През цялата история на науката повечето от наистина страхотните открития, които в крайна сметка се оказаха полезни за човечеството, бяха направени от мъже и жени, водени не от желанието да бъдат полезни, а от желанието да задоволят любопитството си.

Простичко е!

Любопитство и широк мироглед…

Но е доста общо, нали?

Разбирам ви напълно! Затова в следващите редове сме ви подготвили повече конкретика под формата на цели 5 доказани на практика стратегии, използвани от едни от най-успешните предприемачи в света!

И забележете – всички са генералисти

Те могат да ви помогнат ефективно и систематично да изследвате нови области и да намирате нови идеи, с които да обогатите живота, работата и бизнеса си. Ако ги приложите разбира се!

Да започваме…

#1. Съставете си независимо мнение използвайки данни

Рей Далио

Рей Далио е основателят на най-големия хедж фонд в света “Bridgewater Associates”, който управлява над $169 милиарда.

Животът и бизнесът му се основават на набор от принципи.

Основната цел на Далио е да се превърне в независим мислител, а не да се фокусира върху това, на което ни учат другите:

Трябва да си независим мислител, защото не можеш да печелиш пари, съгласявайки се с консенсусния възглед, който вече е вграден в по-ниската цена. Но, когато залагаш срещу консенсуса, има и голяма вероятност да сбъркаш, така че трябва да си смирен.

💡 С други думи:

Трябва да откриете кога общовалидното познание е грешно и да си създадете правилно независимо мнение на база данните, с които разполагате:

Същият принцип важи и в други области на инвестирането.

Известният технологичен предприемач и изключителен мислител Питър Тийл избира хората, в които да инвестира след като им зададе един основен въпрос: В какво вярваш наистина силно, но никой друг не вярва в него?

Да се върнем на Далио…

Според него първата стъпка към превръщането ви в независим мислител е дълбокото разбиране на реалността. В началото на кариерата си той поръчва всички годишни отчети на компаниите от Fortune 500. Проправя пътя си през най-интересните и формира собствени мнения.

Правенето на това, което правят всички, ще доведе до средни резултати. Това е и дефиницията за средно.

🔐 За него ключът към трайната и изключителна ефективност е да правиш онова, което другите не искат или не могат. И накрая да се окажеш прав.

Да мислиш независимо е като суперсила!

За да я използваш се изисква:

 • Смелост да се изправиш срещу стадото, когато си прав и всички останали грешат
 • Достъп до или разбиране на информация, която другите нямат
 • Уникални методи за анализ на тази информация

Ето няколко тактики за усъвършенстване на всяка от тези способности:

🐑 Способност №1: Изправете се срещу стадото

Всеки иска да принадлежи към някоя социална група.

Така че да тръгнеш срещу тълпата е изключително трудно.

За щастие смелостта е умение, което може да се практикува.

Емерсън Спартс, основател и изпълнителен директор на Spartz Inc. (дигитална медийна компания, която притежава мрежа от сайтове като Dose и OMG Facts), ежедневно практикува това, което нарича предизвикателства на зоната на комфорт. Това са малки неща, които правя, които ме карат да се чувствам некомфортно и неловко, но реално нямат отрицателно въздействие“, казва Емерсън.  Тези предизвикателства го обучават да:

 • Му е удобно да се чувства неудобно
 • Да изгради висока доза смелост

🔥 Още по темата: Как да се отделиш от масите, за да се присъединиш към хората с най-високи постижения

💻 Способност №2: Информационно предимство

Един от най-лесните начини да победите в днешно време е като си осигурите информационно предимство. Ето 4 начина да го направите:

 1. Изградете взаимоотношения на уважение и доверие с хора, които са постигнали целите, които искате да постигнете. Другите трябва да поискат вие да успеете. Така ще са склонни да споделят с вас информация, която не биха казали публично. 
 2. Учете се от други области, за да разширите мирогледа си. Повечето хора се фокусират върху изучаването само на едно поле на експертиза. Ако сте експерт-генералист (термин, въведен от Орит Гадиеш, Bain & Company) и се интересувате и развивате в други области, бързо ще ви се удаде нова перспектива.
 3. Направете си лаборатория, а не експеримент. Много се провалят тук, защото гледат на бизнеса си като на един голям експеримент за тестване само на една идея. Успешните предприемачи гледат на бизнеса си като на лаборатория, в която постоянно провеждат нови и различни експерименти. 
 4. Попивайте мъдростта на другите. Много успешни хора не са в състояние да обяснят как правят това, което правят. Те просто го правят. Задаването на правилни въпроси може да ви помогне да извадите на повърхността това познание. 

📜 Още по темата: Как хора като Айнщайн решават сложни проблеми – мисловни експерименти и гениални практики

#2. Научете големите идеи в големите дисциплини

Чарли Мънгър

Успехът на Чарли Мънгър като един от най-добрите инвеститори и дългогодишен бизнес партньор на Уорън Бъфет не идва само от фокуса му върху инвестиционната теория и практика.

Изучавал е задълбочено много други различни области, включително микроикономика, психология, право, математика, биология и инженерство. След това прилага прозренията си от тези области в инвестициите си.

🔥 Ето и 3 от най-добрите му правила:

Правило № 1: Изградете множество психични модели

Първото правило е да имаш няколко мисловни модела, защото ако имаш само един или два на разположение, естеството на човешката психология е такова, че ще се опитваш да нагодиш реалността, така че да отговаря само на тези модели.

Помни: За човека, който има само чук, всеки проблем изглежда като пирон. Това е катастрофален, съвършено погрешен начин на мислене.

Правило № 2: Научете няколко мисловни модела от множество дисциплини

… И моделите трябва да произхождат от множество дисциплини, защото цялата мъдрост на света не може да бъде открита в един малък академичен отдел.

Правило № 3: Фокусирайте се върху големите идеи от големите дисциплини

Може да си кажеш:„ Боже мой, това [научаването на толкова много модели] вече става твърде трудно.” За щастие обаче не е толкова трудно, защото 80 или 90 важни модела ще се равняват на около 90% от усилията, които ще ви направят мъдър човек. А от тях само една шепа са критично важни.

Нещата постоянно се объркват, независимо колко сте умни и работливи.

Осъзнавайки това, Мънгър методично разглежда всеки начин, по който планът може да се обърка и измисля как да избегне всяка пречка.

Обърнете ситуацията или проблема с главата надолу. Погледнете го отзад. Какво се случва, ако всичките ни планове се объркат? Къде не искате да отидете и как се стига до там? Вместо да търсите успех, направете списък за това как да се провалите – чрез леност, завист, негодувание, самосъжаление. Избягвайте тези качества и ще успеете.

Кажи ми къде ще умра, за да не отида там!

Подходът на Мънгър му помага да избягва провалите и да бъде по-подготвен, когато неизбежно се сблъска с такива. Когато хората само „фантазират“ за бъдещето, в крайна сметка предприемат по-малко действия, отколкото биха направили, ако помислят и какво може да се обърка. Тогава започват да правят и планове как да го избегнат.

💥 Изводът: Да си песимистичен и оптимистичен е по-добре, отколкото просто да бъдеш оптимист. Един от най-добрите начини да спечелиш е да не загубиш.

📜 Още по темата: Докато повечето са разсеяни от социалните мрежи, успешните хора развиват тези подценени умения

#3. Прекарвайте по-малко време, опитвайки се да бъдете оригинални, а вместо това погледнете в миналото

Джейсън Дъф

Докато днес повечето хора насочват вниманието си към новото и популярно, Джейсън Дъф, предприемач от Охайо, прави точно обратното.

Той намира стари и подценени недвижими имоти и ги възстановява, вместо да строи нови. Този подход му помага да създаде стотици работни места в своята общност и да забогатее.

🔐 Ключовото прозрение на Дъф е:

Мъдростта и стойността могат да се намерят и в старото.

Ефектът на Линди демонстрира тази идея:

Всеки следващ ден, в която е жива една идея или технология, става по-вероятно тя да оцелее по-дълго в бъдещето.

 * Ефектът на Линди е формулиран от Насим Талеб в книгата му “Антикрехкост “и гласи: “Нещата, които са се запазили за дълго време, не “стареят” като хората, а “стареят” наобратно. Всяка година, която преминава без унищожение, удвоява допълнително очакваната продължителност на живота им.”

Макар да сме склонни да вярваме, че най-новите неща ще бъдат и най-уместните, търсенето на класически идеи, издържали изпитанието на времето, може да ни помогне да намерим най-уникалните прозрения.

📜 Още по темата: Как да откривате качествено знание в океана от безполезна информация [3 секретни ключа]

#4. Търсете улики за бъдещето в днешния свят

Райън Симонети

Известният автор на научна фантастика Уилям Гибсън веднъж казва:

Бъдещето вече е тук – просто не е разпределено равномерно.

Райън Симонети, съосновател на Convene, създава екип от над 150 служители чрез уникален подход за намиране на улики за бъдещето в днешния свят:

Като предприемач открих мощен подход за намиране на улики за търсене на крайни потребители и ранни потребители на нови технологии и след това дълбоко се вслушах в тези хора, за да разбера техните неудовлетворени нужди“, казва Симонети.

Най-трудното нещо за всеки е да разбере какво означава да бъде наистина обективен и да гледа на света от нечия друга гледна точка.

Най-добрият начин да направите това е подходът „Питай, наблюдавай, ангажирай“, който е неразделна част от ефективното мислене:

 • Питайте. Използвайте отворени въпроси, които наистина принуждават крайните потребители да помислят за своите отговори. Истината е във въпроса “Защо?”.
 • Наблюдавайте. Внимателно наблюдавайте процеса, който те вече използват.
 • Ангажирайте хората като ги направите част от процеса.

#5. Използвайте енергията си правилно

Ариана Хъфингтън

Ариана Хъфингтън започва кариерата си като автор, става журналист, кандидатира се за губернатор и в крайна сметка основава една от най-бързо развиващите се медийни компании в историята, „Хъфингтън пост“. Какво означава това за вас? Хъфингтън споделя, че много от целите, които си е поставила мислено (учене на немски език, ставане на добър скиор и т.н.) не е успявала да ги изпълни.  И вместо да продължава да се стресира за целите, които не е постигнала, тя избира съзнателно да ги премахне от списъка си и да се съсредоточи върху онези, които са най-важни за нея. Това й дава повече енергия да преследва променящите се в живота възможности.

Научните изследвания също подкрепят този подход!

Всеки ден всеки от нас пропилява енергията си, спазвайки поети ангажименти, които вече не са реалистични или са станали маловажни.

 • Някога опитвали ли сте се да спазите необосновано кратък срок?
 • Появявали ли сте се прекалено късно на среща, вместо да я пренасочите? Тогава знаете колко енергия могат да костват тези несъществени ангажименти.

Един от най-добрите начини да отворите живота си за нови възможности не е чрез добавяне на нови неща, а чрез премахване на такива, които вече не ви служат. Това не само означава премахване на неща, които правите сега, но и такива, които не трябва да правите.

Това също означава да заличите от ума си неща, които смятате, че трябва да правите, но реално никога няма да се случат. 

🔥 Вижте още и: Не е времето! Енергията е свръх горивото на продуктивността

Eксперт или генералист?

Може би никое от двете.

Време е за нов модел!

Такъв, който включва ползите от това да бъдеш специалист и генералист.

Комбинация между маниакален фокус и ненаситно любопитство!

Печелившата формула е това, което Орит Гадиеш, председател на Бейн (мултимилиардна консултантска компания) нарича „експерт-генералист“.

Гадиеш го обяснява така:

Експерт-генералист е човек, който има способността и любопитството да овладее и събере експертиза в много различни дисциплини, индустрии, умения, възможности, страни и теми и след това:

 • Да разпознае модели и да свърже точките в множество области.
 • Да влезе надълбоко, за да фокусира и усъвършенства мисленето си.

С появата на повече бизнеси, индустрии и научни дисциплини има и повече възможности за създаване на успешни идеи чрез комбиниране на различни области по нетипични начини. Ние буквално държим световното знание на върха на пръстите си. Да го използваме!

Имате ли мнение по темата?

Споделете го в коментарите отдолу 👇🏻


 • 196
 •  
 •  
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this