7 мъдри съвета от Джаки Кенеди Онасис – истински добър човек, жена от класа!

Джаки Кенеди Онасис

“Въпреки че хората може да са много известни, в сърцата им бушуват същите емоции като в сърцата на обикновените хора.”  – Джаки Онасис

Този материал се базира на една книга, която се нарича: „Какво би направила Джаки? Вдъхновяващ пътеводител за достоен живот“.

Съавтори са Шели Бранч от Wall Street Journal и Сю Калауей, бившият вицепрезидент и генерален директор на Jaguars Cars U.S.

Книгата обяснява какво „би направила” Джаки Онасис в различни ситуации.

Тя има много общи неща с „изкуството на пробивността”, тъй като неин предмет е noblesse oblige, което означава – концепцията, че изключително благосклонната съдба носи със себе си изключителни социални задължения.

Ето една извадка от тази книга:

Джаки обичала да наема такси и да се вози из улиците на Ню Йорк. В тези жълти каляски понякога тя се навеждала напред и правела нещо, което малцина си давали труда да направят: питала шофьора как минава денят му. В един случай дори настояла шофьорът да прекрати работа и да се прибере у дома, тъй като времето било изключително лошо. В крайна сметка, какъв смисъл има да си над останалите, ако не позволиш прекрасните ти личностни качества да се излеят върху хората под теб?

  • Ласкайте дребните играчи.

Ужасно е да не даваш бакшиш на всички хора, които правят ежедневието ти по-лесно. Това включва портиера, пощальона и – ако имате този късмет – готвача и пилота ви.

В случая с Джаки, списъкът й бил удължен до всякакви дребни политици.

Като жена на кандидат-президент /Кенеди/, тя успявала без подсказване да запомни имената на дузини майори и делегати на конгреси.

Когато отишла в Белия дом, тя удивила новия персонал, като се обърнала по име лично към всеки един от тях, без да сгреши нито веднъж, още на първата им среща.

  • Не критикувайте (публично) своите врагове или опоненти.

Оставете това низко поведение на съвременните политици или на участниците в риалити шоутата. Особено много се въздържайте от това, да злословите за хора по имейл:

Няма нищо по-лошо от електронното омерзяване, което може да бъде препращано от един абонат на друг до безкрай.

Въпреки че е била заобиколена от врагове (в политиката) и от жени-завистници (повлекани), Джаки отказала да се държи отвратително.

По време на кампанията през 1960 г. тя отказала да злослови по политическия опонент на съпруга й – Хюбърт Хъмфри. А две десетилетия по-късно, когато Нанси Рейгън беше засипана от критики, Джаки прояви съчувствие дотам, че й се обади и й предложи съвети за това, как да се справя с пресата.

  • Впрегнете висшите сили, за да помогнете на безпомощните.

След като сте изчерпали до максимум своите лични ресурси, огледайте се наляво и надясно, нагоре и надолу, за да „оберете” тези шест педи разстояние между вас и решението на проблема.

Не бъдете „прекалено горд”, за да помолите някой влиятелен човек да се застъпи за някого, когото познавате – дори ако тези двама души никога не са се срещали. Нали затова са връзките?

През 1980 г. Джаки извикала медицинския филантроп Мари Ласкер, за да помогне на бедно болно момче, син на маникюристка, да получи достъп до добро лечение.

Като благодарност за услугата, Джаки написала на приятелката си Мари бележка:

„Сега те не смятат, че са без значение, тъй като са бедни” – надраскала в бележника си. Каквото и да се случи, знаят, че някой с благородно сърце им е помогнал да получат най-добрите грижи, които е възможно”.

  • Обърнете другата копринена буза.

Понякога трябва да покажете на хората от какъв материал сте направени и че можете да останете прави тогава, когато най-малко искате това – например когато някой паркира на вашето място или отмъкне под носа ви последния останал чифт ръкавици Loro Piana в “Бергдорф”. Също както Джаки, можете да пропуснете тези малки грозни сцени, без да им придавате излишен шум. Пътувайки с Томас Ховинг, тогава директор на Музея на изкуството Метрополитън, Джаки била стъписана и уплашена от френските папараци, които я наобиколили в малък ресторант на кея на левия бряг на Сена.

Вбесен, Ховинг се върнал в хотела, където били отседнали – Плаза Атене, – и настоял портиерът, който издал къде се намират в момента, да бъде уволнен.

Когато това се случило и съобщил новината на Джаки, той си спомня:

„Тя ми се ядоса много. Каза ми: и ти остави човека без средства за живеене заради това?”.

  • Заглушете гласа на Мамона (Мамон, древносирийски бог на парите)

Най-добре спечелените пари са най-тихо изкараните.

Така че ако имате щастието да притежавате безкрайна приятно шумоляща чекова книжка, не я размахвайте под носа на онези, които имат по-малко.

Това не означава да се лишавате от малките продукти на разкоша.

Със сигурност жените до нас не го правят. Но богатството задължава да бъдете някак предпазлив относно това, което имате.

Та в този ред на мисли:

  • Не дрънкайте наляво в надясно за парите си

За вашите, на родителите ви, на приятеля ви, или за великите си планове да натрупате богатство.

Когато Джаки Онасис получила 26 млн. долара наследство след смъртта на съпруга й Аристотел Онасис, много хора били любопитни да разберат как ще похарчи неочаквано получените пари. Нейният сдържан отговор бил: „Човек не говори за тези неща.

  • За да бъдете отгоре – не режете надолу.

Дори социалното ви положение или връзките ви да го позволяват, устойте на изкушението да скастряте обикновените хора.

В Ню Йорк Джаки чакала в тълпата, като всички останали хора или избягвала тълпите, – вместо да се изтъпани начело на опашката за музея или в киното.

Трябва да сте си паднали по Джаки. Каква жена само…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: