10 истини за успеха, които никой не иска да чуе (освен хората жадни за успех)

Запази за по-късно


Ако попитате повечето успели хора как са постигнали своя успех, вероятно ще чуете: „тежка работа“, „жертви“ и „постоянство“.

Днес ще ви разкажа за тези и за още няколко непопулярни и не особено приятно звучащи нагласи и навици, присъщи на много от успелите хора, неща, за които не се говори много, а влиянието им е изключително силно.

Най-добрата част?

След края на статията ще си дадете сметка за едно от тези две неща:

  1. Правите нещата точно както трябва (поздравления)
  2. Налага се да промените отношението си към бизнеса и живота (поздравления отново – приемането на реалността си е геройство)

#1. Те (успелите) знаят, че успехът е сигурен само ако гледат на него в ретроспекция

Какво имам предвид?

Ако прочетете няколко истории за успешни предприемачи лесно е да помислите, че са имали нещо вродено, нещо повече като: идеи, талант, умения, креативност, каквото и да е. Нещо, което вие нямате.

Ако тръгнете по този път ще сгрешите, защото:

Успехът е неизбежен само в ретроспекция!

Лесно е да погледнем назад, за да се върнем по утъпкания път към величието и да предположим, че всяка идея е била ясна, всеки план е бил перфектен, всяка стъпка е изпълнена безупречно, а огромния успех е предрешен.

Това разбира се не е така!

Успехът никога не е гарантиран за никой! Само ако го гледаме към миналото – в ретроспекция, това може да бъде възможно.

Не се сравнявайте с другите хора!

Изберете си цел и измервайте постигането като съпоставяте себе си с целта, с никой друг. Това е единственото сравнение, което има значение.

Ако целта ми е да създам най-качествената и посещавана онлайн медия за бизнес и личностно развитие и започна да се сравнявам със сайтове като lifehacker.com, то какво мислите, че ще постигна спрямо това непосилно сравнение?

Отчаяние, демотивация и накрая отказ.

Затова аз се сравнявам със себе си и с това какво съм постигнал преди, какво постигам сега и какво мога да постигна в бъдеще.

#2. Те решават да изберат себе си

Вече не се налага да чакате, за да бъдете приети, промотирани, избрани и по някакъв начин открити за света. Вече не!

Достъпът до почти всичко вече е неограничен.

Можете да се свържете с почти всеки в социалните мрежи. Можете да публикувате собствената си работа онлайн, да разпространите музиката си, да създадете свои собствени продукти, да кандидатствате за финансиране и т.н.

Можете да правите почти всичко, което поискате – и затова не е нужно да чакате някой друг да открие вашите таланти. Единственото нещо, което ви задържа сте самите вие и желанието ви да опитате!

#3. Те помагат на другите, защото знаят, че така ще си гарантират собствения успех

help-1

Никой не постига успех само благодарение на себе си.

Успелите хора често се концентрират върху предоставянето на инструменти и средства за обучение, за да помогнат на служителите си по-добре да вършат своята работа и да постигнат собствените си цели.

Успешните консултанти поставят в центъра своите клиенти. Успешните собственици на бизнес отдават най-голямо значение на своите потребители.

Като резултат те извличат ползи.

Ако сте бизнеса само заради себе си, то някой ден ще сте само със себе си. Ако сте в него заради другите – вероятно е да постигнете някакъв успех.

 

#4. Те знаят, че най-добрия начин да финишираш първи е като понякога бъдеш последен.

Успехът е резултат от постоянство (причината тук).

Когато другите се отказват, напускат, спират да опитват, последният, който прави това обикновено е този, който печели. Другите може и да са по-умни, с повече връзки, контакти, по-талантливи или по-добре финансирани, но няма да спечелят ако не издържат до края.

Често обаче по-смислено е да се откажете от идеи, проекти, дори от целия бизнес, но никога няма да има смисъл да се откажете от себе си.

Бъдете последния човек, който ще го направи!!!

#5. Те правят това, което никой друг не би направил.

Любимото ми!

Ако постоянството е солта в яхнията наречена успех, то това е онази подправка, която ще направи ястието ви бестселър в менюто на живота ви. Допълнителните усилия са едно самотно място, на което никой не иска да ходи и повечето хора не го правят.

Затова ходете там толкова често, колкото е възможно.

6. Те не изграждат мрежа. Те наистина се свързват!

bike-1

Често процесът по изграждане на една мрежа от контакти започва да живее свой собствен живот и става нищо повече от игра на числа.

Нямате нужда от числа!

Трябват ви реални връзки, хора, които могат да ви помогнат, хора, на които може да се доверите, хора, които ги е грижа. Затова:

Забравете за бройката и за числата!

Обърнете се към малцината, които искате да бъдат част от живота ви за дълго време. Когато направите това, забравете за получаването!

Повтарям – забравете за получаването и се съсредоточете върху даването. Това е единственият начин да създадете истински взаимоотношения.

Не знам дали знаете, а и не е нужно, но аз съм човек, който не обича тълпата, прекалено многото контакти и безбройните Фейсбук приятели.

Това, което се опитвам да правя е да изграждам приятелства, които са изключително малко като брой, но като стойност са безценни.

Затова съвета ми е:

Създавайте трайни връзки, давайте, преди да искате да получите.

Тези хора ще бъдат там, когато имате нужда от тях и вие ще бъдете на разположение, когато те имат нужда от вас.

#7. Те мислят, но по-важното е, че действат!

Стратегията не е книга, която да си купите от магазина само, за да краси домашната ви библиотека. Лавицата на много хора е пълна с такива, които никога не биват изпълнявани.

Разработете вашата идея. Създайте стратегия. Направете си елементарна система от действия и операции. След това я изпълнете, адаптирайте, изпълнете пак и създайте вашата собствена формула, базирана само на това, което работи.

След това продължете да експериментирате.

Успехът не се гради върху стратегията. Той се гради чрез изпълнението! Невероятно успешните хора са възприели това невероятно добре.

#8. Те знаят: лидер е титла, която се печели

leader-1

Лидерите обикновено са хора, които отиват там, където никой друг не иска, не може или не се осмелява да отиде преди тях.

Успешните лидери вдъхновяват, мотивират и ви карат да се чувствате много по-добре, отколкото самите вие смятате,че имате право да се чувствате.

Те са от типа хора, които не следваме защото трябва, а защото искаме. Където и да ни насочат винаги ни оставят с чувството, че отивам там заедно.

#9. Те гледат на успеха като на резултат, а не като движеща сила

Някога чували ли сте някой да казва:

  • „Ако ме повишиш, тогава ще работя по-здраво.“
  • „Ако клиентите плащат повече и аз ще правя повече.“
  • „Ако знам, че ще има полза, готов съм да жертвам повече.“

Разбира се, че сте…

Успешните хора обаче печелят повишение или правят печалба като първо влагат от себе си, работят усилено, а не обратното.

Успешните бизнеси имат повече приходи едва след като предоставят по-голяма стойност, а не преди това. Успешните предприемачи печелят повече след като работят усилено, много преди да видят плодовете на своя труд.

Повечето хора очакват да бъдат компенсирани още, преди дори да помислят, че трябва да се потрудят здраво, преди всичко, за да получат.

Успешните хора виждат компенсацията от труда си като награда за усилията, които полагат, независимо дали тя е парична, лична или просто удовлетворение, което идва с постигането на това, за което са се трудили толкова здраво.

#10. Те знаят, че няма никакви тайни

kitchen-1

И по-важното – няма магически трикове, хакове и формули.

Постоянство и упорство, това е!

Лесно е да се предположи, че другите успяват, защото имат нещо повече, имат скрито предимство, имат нещо, което прави играта нечестна.

В действителност основната разлика е, че те просто са готови да направят нещо трудно и немислимо, нещо, което никой друг не иска да направи…


📜 БЕЛЕЖКА: Искаш ли да четеш само това, което реално можеш да приложиш? Не, не ти предлагам начин да ставаш милионер. Това би било нелепо. Предлагам ти само това, което наистина си струва да знаеш. Без общите приказки, без празните обещания (знам, че нямаш време за глупости, и аз съм така). Присъедини се към клуб MasterHack– чети, прилагай, постигай. Влез и в секретната ни Facebook група и разбери защо навсякъде дават съдържанието ни за пример!

  • 509
  •  
  •  
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg