Философията на Брус Лий по отношение на успеха, парите и другите неща от живота

брус лии

Брус Лий за същността на парите и смисъла на живота!

Брус Лий е изживял живота си чрез действия, човек, преминал житейския си път правейки всичко това, което мислел и преподавал.

Малко хора знаят, че освен изключителен майстор на бойни изкуства, той преподавал философия в университета във Вашингтон.

В своята книга “Striking Thoughts”, Брус Лий говори и за успеха и материалния свят. Ето някои от разсъжденията му, останали в историята на бойните изкуства и киното.

1. Природата на парите

Парите сами по себе си нямат някакъв определен природен характер. Парите са това, което правим с тях.

Много от нас смятат, че парите имат определена сила. Това е грешно. Парите сами по себе си не притежават никаква мощ. Те са усещането за силата, която си придаваме чрез тях.

Ако променим представата си за парите и разберем, че те са просто инструмент /подобен на лопатата например/, които използваме за придобиване на различни необходимости, те вече няма да имат същата сила върху нас, няма да ни обсебва мисълта да ги имаме на всяка цена.

Всъщност, осъзнавайки това, можем да започнем да живеем живота си с един по-балансиран поглед, след като разберем какво точно представляват те в действителност.

Всичко зависи от гледната точка, от която ги гледаме.

За едни те са средство, инструмент, за други те са самоцел!

Обикновено, научаваме този урок, чак когато остареем и за съжаление, докато сме млади имаме много по-различно, комерсиално виждане за материалните неща, предметите, които искаме да натрупаме и то в повечето случаи все по-погрешни причини, нямащи смисъл!

2. Парите са просто средство за някаква цел

Детето трябва да се научи от рано, че парите са само средство, вид полезност, един необходим елемент от живота. Както всички инструменти и те имат определена задача, но няма да свършат цялата работа.Човек трябва да се научи как да ги използва, какво да прави с тях и преди всичко да знае за какво НЕ трябва да ги използва

Всички сме чували поговорката “С Пари не можеш да си купиш любов” В действителност те не могат да ви купят доста неща в живота.

Въпреки комерсиализацията на планетата, неспиращите реклами за всякакви продукти, повечето от които нямаме реална нужда, новите автомобили, къщи и други неща, които мислим че могат да ни създадат щастие, повечето от нас знаят много добре, че това не е точно така, те не могат да ни дадат пълно щастие!

След като разберем, че парите не могат да ни купят емоциите, взаимоотношенията или чувствата, които наистина ни водят до щастие, те, заедно с останалите лъскави материални неща ще станат много по-малко важни за нас!

3. Парите са косвена материя

[sws_divider_line]
Брус Лий и философията
Освен бойни изкуства, Брус Лий е изучавал и философия!

Моята политика, е че парите са нещо като косвена материя. Директната материя са нашите способности или това, което правим. Това са нещата, които имат истинско значение. Ако разполагате със способности и предприемате директни действия, косвените неща като парите неизбежно ще ви последват

Ако правиш нещо само за пари, желанието за това, както и резултатите скоро ще умрат. Ако все пак вършиш нещо, което обичаш, а парите си ги оставил на заден план, те ще дойдат много по-лесно и доста по-дълго ще ги получаваш.

Ето едно нещо, което да научите за бизнеса от Брус Лий: когато гоните парите те ще бягат много по-бързо от вас, а когато оставите парите да вървят след вас, правейки нещо, което обичате те неизменно ще ви следват по пътя и състезанието накрая ще бъде приключило във ваша полза!

4. Справедлив дял от печалбата

Много продуценти на филми мислят, че аз се интересувам само от пари. Ето защо всички те се опитват да ме привлекат  към техните продукции като ми обещават големи суми и нищо друго. Но в сърцето си това, което искам аз е само справедлив дял от печалбата

Това е един голям урок от Брус Лий. Гледайки на това кое ще бъде най-справедливо за участващите страни ще придобиете репутация на честен и справедлив човек, човек на който може да се има доверие.

Ако сте си присвоили по-голямо парче от приходите, печалбата ви скоро ще пресъхне.

Мислете за това по следния начин: Ако искате огромен дял от това, което правите, тези които работят с вас могат да се почувстват де-мотивирани и в крайна сметка това ще се отрази много зле на проекта ви.

Ако сте честни, ако всички останали са честни, групата ще работи като едно цяло и ще е в състояние да осъществи велики дела.

5. Добрите времена не винаги ще са последни!

Винаги се възползвам от философията на баща ми за парите. Той казваше: Ако направиш 10 долара този месец, винаги мисли, че следващия може да изкараш само 5-така, че бъди готов за това

Ние всички знаем това вътре в сърцето си и въпреки това много от нас не успяват да спестяват за трудни времена. Повечето икономически гурута в наши дни ни казват да пестим повече.

Това е страхотно, но ако не може да си платите ипотеката как ще бъдете в състояние да спестявате? Ключът е да заделите нещо малко настрана, макар и това да са само няколко лева. Капка по капка….знаете я приказката.

6. Кое е по-важно за вас? Мислете за парите в перспектива

“Разбира се парите са важни за осигуряване на моето семейство, те ни дават това, от което се нуждаем. Но това не е всичко”

Парите са важни, няма спор по този въпрос, но отговорете си на следния въпрос: “Бихте ли разменили семейството си за 1млн долара?” Добре, знам какво ще отговорят повечето от вас. Най-важното тук е, че вие винаги трябва да претегляте важността на парите срещу вашите действия, решения и поведение.

От какво сте готови да се откажете по време на вашето преследване на богатството и парите? Вашата същност, вашата съвест, вашето семейство?

Готови ли сте да се разделите с най-близките си хора, с вашето истинско АЗ? Помислете върху това…/Вижте и статията:10 съвета как да се превърнеш в милионер!/

7. Да се радвате и наслаждавате на вашата работа е най-важното нещо

Едно време исках всички косвени неща като пари, слава, луксозни партита. Сега имам тези неща, или съм започнал да ги получавам и цялата тази работа вече изобщо не ми изглежда важна. Аз открих, че това, което правя е много по-важно. Аз се забавлявам с това, което върша, намирам смисъл в него. Парите са на второ място

Това е един от най-важните уроци за парите от Брус Лий, който е важен и за мен, със сигурност и за вас. Много от нас работят работа, която им носи доста или малко пари, но не и удовлетворение.

През годините ние ще открием, че наградата не е това да станем номер 1 или да спечелим нещо като сделка, мечта или каквото и да е друго наше желание. Истинската награда е самото пътуване до желаното от нас!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: