В ресторанта някои хора си поръчват предястие…
А други дори и десерт.
Но всички поръчват основно.
Ако имате 60 лв за вечеря, можем да ги разпределим така:
- Предястие – 12 лв
- Напитка – 12 лв
- Основно – 24 лв
- Десерт – 10 лв
Имате само 48 лв в джоба си?
Вероятно ще пропуснете предястието.
Прекалено сте сит в края на храненето?
Ще откажете десерта.
Планирате да поръчате само едно нещо?
Вероятно ще поръчате само основно.
Предястието е звездата на шоуто, а за ресторантите основното ястие е важно, защото от него се печелят най-много пари.
“В повечето случаи приносът за по-големия “марж” на печалбата е е на основното ястие.” – Уилям Х. Бендър, консултант в областта на хранително-вкусовата промишленост
Защо това е важно за хората, които се занимават с бизнес?
На много пазари има “основен продукт“, който консумира по-голямата част от стойността в дадена категория / ниша.
И тук изниква въпроса:
Как някои продукти печелят повече пари от други?
Ето и отговора…