ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
илон мъск,първи принцип

“Първият принцип” – инструментът на най-успешните гении и предприемачи

? + Аудио вариант за абонати

От този материал ще научите за една от най-ефективните стратегии за справяне със сложни проблеми и намиране на оригинални и креативни решения.

Всъщност, подходът е бил използван от велики личности като изобретателя на печатарската машина Йоханес Гутенберг, военния стратег Джон Бойд, философът Аристотел.

Дори Илон Мъск, предприемачът вдъхновил толкова много хора, също е почитател на този продуктивен мисловен модел.

Ето как го прави:

Ракета до Марс – от идеята до реализацията


През 2002 г. Илон Мъск започнал да търси начини да осъществи идеята си за изстрелване на първата ракета до Марс, което в крайна сметка води и до създаването на авиокосмическата компания SpaceX.

Проектът бил страхотен!

Но Мъск не се разминал с предизвикателства по пътя. Посетил редица авиокосмически компании-производители в цял свят и разбрал, че разходите за закупуване на ракета са също толкова космически:

Близо 65 милиона Щатски Долара! Високата цена го шокирала и той започнал да премисля проблема...

По-късно в интервю Илон Мъск споделя как прилага принципа на практика, за да разреши проблем, който му спестява милиони $:

Обичам да подхождам към нещата от гледна точка на физиката. Физиката учи да разсъждаваш според "първия принцип", а не по аналогия. Така че аз си зададох въпроса: "От какво е направена една ракета?" и стигнах до отговора: От алуминиеви сплави от космически клас, плюс титан, мед и въглеродни влакна. После се запитах за цената на материалите на стоковата борса. Оказа се, че разходите за материали за ракетата са едва 2% от цялата цена.

Тогава Мъск вместо да купува готова ракета за десетки милиони, ще основе своя компания, да купи суровия материал и да построи ракетата сам. Така се ражда SpaceX.

Само след няколко години SpaceX смъква цената за пускане на ракета почти десет пъти като в същото време е на печалба.

И сега следва най-важната част:

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак