Влез в Клуба
Влез в Клуба
управление на мозъка,психология,борба с отлагането

Как завинаги да се преборим с отлагането

  •  
  •  
  •  

🎧 + Аудио вариант за абонати

Ние хората обичаме да мислим, че сме много умни.

Но нашите великолепни мозъци, позволяващи ни да изучаваме атома и да докоснем луната, са същите мозъци, които са толкова глупави, че не могат да започнат елементарна задача в началото на деня. Да, развили сме се от примитивни същества, но не сме се отървали от наследството си.

Вие вече познавате умната и рационална част на мозъка, тази която смятате за вашето човешко съзнание. Ще я наречем Алберт (система 1). Той живее в мозъка ви заедно с още едно същество - влечуго, което ще наречем Рекс (система 2).

Около тези двамата ще се завърти невероятната история, която следва...


Колкото и да се опитвате да изключите Рекс, това няма как да стане.

Той е вашият инстинкт, вашият импулс, вашата любов и страх!

Алберт е като "нашето истинско аз" - съзнателната част от личността ни.

Чрез него разговаряме с другите, разсъждаваме. Когато решим да отидем на фитнес или да напишем статия като тази Алберт взема това решение.

Но той е стар, лесно се изморява и се изключва непрекъснато...

Мозъкът ви е в непрестанна битка между волята на сънливия професор и импулсивното влечуго с безкрайна енергия, на което често предаваме управлението на живота си.

Рекс слуша Алберт.

Като малко дете той ще направи това, което му е казал стария чичко, стига да не се съгласява прекалено много. Но ако Рекс отчаяно жадува да се изпъне на дивана и да гледа телевизия тъпчейки чипс, точно това ще направиш и ти. Еволюцията ни до голяма степен е станала възможна, защото сме разработили системи, които да подхранват нашите мозъци, да ги покоряват, успокояват и разбира се - подкопават. Голяма част от цялата тази система наричаме цивилизация, грижа, закони, правосъдие, образование, забавление. Всичко това успокоява Рекс достатъчно дълго, за да може Алберт да направи нещо полезно като да открие пеницилина, да измисли хамбургера или да си представи как работи космосът, гравитацията или теорията на относителността.

Но как всъщност работи нашият мозък?

Система 2 не изисква усилие, тя е автоматична, бърза, непрозрачна (ние не знаем, че я използваме) и се поддава на грешки. Тя е онова, което наричаме „интуиция“ и изпълнява онези мигновени актове на смелост, станали популярни като проблясък.

Система 1 е онова, което обикновено наричаме мислене.

Тя изисква усилие и е разсъдъчна, бавна, логична, серийна и със съзнание за себе си.

Повечето от грешките в разсъжденията ни се получават докато използваме Система 2, въобразявайки си, че използваме Система 1.

Как? Тъй като реагираме без мисъл и интроспекция, основното свойство на Система 2 е липсата на съзнание, че я използваме!

За да надделеете над една първоначална реакция, трябва да направите усилие. Очевидно майката природа ви кара да използвате бързата Система 2, за да се измъквате от неприятностите, да не седите и размишлявате дали наистина ви напада тигър или това е оптическа измама.

Приема се, че емоциите са оръжието, което Система 2 използва, за да ни насочва да действаме бързо. Тя посредничи за избягването на риска далеч по-ефективно от когнитивната ни система.

Специалисти, изучаващи емоционалната система, демонстрират как тя често реагира на присъствието на опасност много преди съзнателно да сме я регистрирали - усещаме страх и реагираме няколко милисекунди преди да разберем, че насреща ни има змия.


Да, иска ни се да вярваме, че сме много умни.

Всъщност някои наистина си вярват, но това е друга тема.....

И все пак нашият невероятно мъдър и могъщ мозък е същият мозък, който забравя какво е правил преди 2 минути, оставя днешната работа за утре, не може да завърже две думи в присъствието на красиво момиче/момче, домързява го, преяжда и т.н. И макар да се смята, че сме еволюирали от едноклетъчни същества до големи, зрели и  умни хора, амебите май още са в главата ни и се събуждат в най-неподходящия момент.

Но може ли да се преборим с примитивното в себе си?

Преди време на страниците на lifehack.bg публикувахме статия за двете системи в човешкия мозък, които управляват живота ни.

Даниел Канеман е носител на Нобелова награда и знанията му определено си струват нашето внимание.

Днес отново ще говорим за тях, но по малко по-различен начин...


Когато видите непозната дама или мъж и той ви впечатли, вероятно ще поискате да го заговорите. Тогава ще се намеси трудно податливия на някаква мисъл Рекс. Ще ви накара да се изпотите от притеснение, да заеквате, да издавате неясни звуци.

Да, Рекс не е просто име на влечуго, а проявление на нашите емоции, инстинкти, чувства и страхове - всичко, при което липсва здрав разум.

Свикнали сме да преувеличаваме като се мислим за Алберт – мъдър, възвишен и рационален човек, който "взема правилни и навременни решения".

Решили сте да се запишете на фитнес? Алберт е взел това решение.

Но Алберт вече е стар, бързо се изморява и често заспива.

Тук се включва Рекс.

Изморително, но факт - нашият мозък се намира в постоянна борба между Алберт - уравновесеният и често заспиващ професор и Рекс - импулсивният динозавър с безкраен приток на енергия, който не спира да се опитва да ни води не точно там, където трябва.

Рекс е като малко дете, което понякога се вслушва в Алберт и по принцип не ядосва родителите си, но често прави това, което си е наумило.

Вместо хубава тренировка, последвана от здравословна вечеря, Рекс ще ни разположи коварно на дивана с любимия ни сериал, сервирайки ни мазна пица.

Алберт (по-разумната част от мозъка ви) все пак се случва и да побеждава.

Някои от емблематичните му победи определено са допринесли за благото на човечеството. Като такива могат да се определят изобретяването на пеницилина, полетите в космоса, създаването на творчески шедьоври, дори и уникалния и единствен до момента опит на човечеството да кацне на комета. Надяваме се да помогне и за създаването на лекарство или ваксина срещу Коронавируса.

🔥 Ами въпросът с отлагането?

Взимаме решения и след това се чудим защо не можем да ги следваме.

Проблемът е, че решенията се вземат от Алберт, а Рекс се старае да ги изпълни.

Но какво трябва да знаем, за да се преборим с лошите избори на Рекс?

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
Our Marketing Summit Tickets are on SALE for a limited period. Get Them Now before they are sold
100 принципа и инструмента, които ще направят работата и живота ви много по-леки
супер полезни инструмента
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да постигаш повече
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си