Как да изградиш трайни навици за супер продуктивност – пълно ръководство

 

Присъедини се към над 190 активни и интелигентни хора, споделящи знания и опит помежду си – влез в клуб MasterHack и постигай повече с нашата общност, ръководства и ресурси 🚀

Ако си от хората, които се опитват да бъдат много по-продуктивни, вероятно вече прилагаш 3-4 техники за организиране на времето и задачите. Планираш и приоритизираш (почти) всяко действие и го обвързваш с целите си.

Но каква част от ежедневните ти навици подпомага продуктивността ти?

Безспорно е едно!

Навиците са най-мощните инструменти за повишаване на продуктивността и постигане на топ резултати, защото ги изпълняваш автоматично, без да се замислиш.

Според изследователи в Университета „Дюк“ навиците оформят около 40% от поведението ни – всеки ден.

Но как да създадеш трайни навици? Такива, които дълбоко да се вкоренят в поведението ти и да станат постоянен спътник в ежедневието ти?

В този материал ще ти разкажа за няколко добри идеи, които да приложиш.

Готов ли си за това предизвикателство?

Да започваме…

Започни с възможно най-дребното нещо

Неслучайно Лео Бабаута казва:

Направи го толкова лесно, че да не можеш да кажеш „Не“!

Какво мислиш, че ти е необходимо, за да изградиш нов навик?

Повече мотивация или може би воля?

Всъщност, нито едното, нито другото.

Проучванията показват, че волята е като мускул. Точно както мускулите ти се уморяват, ако ги натоварваш през целия ден и вечерта имаш много по-малко сила отколкото сутрин след едно добро наспиване, така и волята ти отслабва с течение на деня.

Затова и ти е толкова по-трудно да устоиш на изкушението да скролваш само малко из Facebook привечер, отколкото рано сутрин, на свежа глава.

Колкото до мотивацията, тя има пикове и спадове и далеч не можеш да разчиташ само на нея да те движи напред, особено в дългосрочен план.

🔥 За да избегнеш капаните на отслабващата воля и непостоянната мотивация, в началото на изграждането на твоя нов навик избери нещо достатъчно лесно, така че да не ти е необходима нито мотивация, нито воля, за да го направиш.

Направи го толкова просто, че реакцията ти да е: „Само това ли?“

Ако имаш за цел всеки ден да се свързваш със 100 потенциални клиенти за бизнеса ти, започни да градиш навика, като пишеш или се обаждаш само на 5 души всеки ден.

Вместо да се опитваш да медитираш по 10 минути, започни с 1 минутка дневно.

Но как да затвърдиш този навик?

Следващата стратегия работи безотказно!

На малки стъпки!

Успехът се състои от няколко прости стъпки, практикувани всеки ден, докато неуспехът е в резултат от няколко грешни преценки, правени всеки ден. Джим Рон

1% подобрение на ден води до изненадващо бърз напредък, както и един процент влошаване на ден води до изключително бърз спад.

Вместо да се опитваш да направиш нещо удивително от самото начало, започни с нещо много малко и постепенно го подобрявай.

По този начин ще виждаш, че се справяш, няма да ти бъде прекалено трудно от първите стъпки и така ще увеличиш мотивацията си постепенно, вместо да търсиш пикове в нея и да страдаш от неизбежните спадове след тях.

Това ще те улесни да се придържаш към навика, който изграждаш, завинаги. Или поне докато не решиш да изградиш нов, още по-добър, на негово място.

Но как да не спреш процеса по изграждането на трайните си навици?

Поддържай инерцията. Раздели навика на части

Ако продължиш да се подобряваш само с по един процент всеки ден, ще напреднеш доста бързо в рамките на два-три месеца.

Тук е моментът да натиснеш леко спирачката, за да издържиш по-дълго.

💡 Помни: градиш навик, който да ти служи цял живот!

Обери опасната висока скорост и просто поддържай инерцията, за да направиш желаното поведение възможно и лесно за постигане. И за поддържане дългосрочно.

Вече изпращаш по 100 имейла всеки ден?

Намали малко! Внимавай да не прегрееш. Раздели ги на 2 части по 50.

Но какво да направиш ако изгубиш контрола?

Върни се към навика веднага

Най-добрият начин да подобриш самоконтрола си е да разбереш как и защо губиш контрол. Кели Макгонигал

Дори и най-добрите правят грешки и излизат от пътя. Но за разлика от останалите те бързо успяват да се върнат на състезателната писта.

Изследванията показват, че еднократното пропускане на създаден навик, независимо кога се случва, няма измеримо въздействие върху дългосрочния ти напредък.

Затова спокойно можеш да изоставиш подхода от вида „всичко или нищо“. Той ще ти донесе повече излишен стрес, отколкото нещо полезно.

Не те съветвам непременно да очакваш провал, а да си подготвиш внимателно подробен план какво ще правиш, ако провалът все пак се случи.

Осигури си спокойствие и си задай въпросите:

 • Какво важно и голямо нещо би могло да се случи и да ми попречи?
 • Кои са дребните „камъчета“ в ежедневието, които ме отклоняват от курса?
 • Мога ли предварително да направя нещо конкретно, което да разреши проблемите и заплахите, преди да са възникнали?
 • Ако това не е възможно и тези неща все пак се случат, как мога да се справя максимално бързо и да се върна обратно към моя полезен навик?

Запиши си стъпките, които ще предприемеш във всяка ситуация, която очакваш, така че ако попаднеш в нея, да не губиш време и нерви, а просто да действаш по плана.

📌 ВАЖНО: Стреми се към последователност, не към съвършенство. Съсредоточи се върху това да не пропускаш навик повече от два пъти.

Например: Ако днес се е случило нещо непредвидено и изпращането на твоите 100 писма до клиенти е изпаднало от списъка ти със задачи, направи и невъзможното, за да ги изпратиш утре и да не пропускаш два дни подред.

И ако все пак започнеш да излизаш от пътя…

Прояви търпение

Търпението е едно от най-важните качества на човека, което изгражда добри навици. В комбинация с последователността то ще ти донесе невероятен напредък.

Ако искаш да качиш или свалиш килограми, това вероятно ще ти отнеме повече време и усилия и ще стане по-бавно, отколкото очакваш в началото.

Ако искаш да правиш повече продажби за бизнеса ти, вероятно трябва да започнеш с по-малко, отколкото очакваш да се справиш.

💡 Търпението е всичко. Прави неща, които можеш да поддържаш за дълъг период.

Автоматизирай всичко, което можеш

Най-добрият начин да създадеш добър навик е да го автоматизираш, така че никога да не се налага да мислиш за него отново и отново.

Ако си дадеш шанс да се замислиш дали да направиш нещо точно сега, увеличаваш риска да решиш да пропуснеш „само този път“. Не поемай този риск!

Обикновено, когато хората мислят за автоматизирането на нещо, те си представят технология или софтуер. Да, това е чудесен начин за автоматизирането на навик.

Можеш да ограничиш безцелното ровене из Facebook като си инсталираш разширение за браузъра, което скрива timeline или изцяло спира достъпа ти до тази социална мрежа.

Технологиите лесно могат да трансформират действия в поведението, които обикновено са считани за трудни, досадни и сложни. Това е най-надеждният и ефективен начин да се гарантира правилното поведение. Но има и начини да „автоматизираш“ бъдещите си решения и действия, които не включват непременно софтуер.

Следва да ги разгледаме подробно….

Еднократни действия за устойчиви навици

Един от най-практичните начини за автоматизиране на добрите навици е да се търсят възможности за избор, които изискват малко предварителни усилия, но затова пък създават нарастваща стойност трайно във времето.

🔥 Ключовото в тази тактика е: Вземи решението веднъж и настрой графика и действията си така, че да го изпълняваш многократно.

Ето няколко примера, които ще се отразят прекрасно на твоята продуктивност:

 • Включи в графика си време за фокусирана работа

Определи време от денонощието, когато ще работиш с изключен телефон, без да влизаш в сайтовете, с които обикновено се разсейваш. Например всеки ден от 10:00 до 11:30.

🏆 Инструмент: блокирай разсейващи сайтове със Strict Workflow [Chrome]

 • Изтрий Facebook и други разсейващи приложения от телефона

Така дори и да посегнеш към телефона… няма какво да правиш с него.

 • Изключи нотификациите

Така не е нужно всеки път да вземаш решение какво да правиш с поредния звук, който идва оттам и не рискуваш да забравиш да изключиш звука, когато искаш да работиш.

Как да планираш, когато около теб е хаос

Е, вече имаш план, който да следваш, подреден график с редовни, максимално автоматизирани действия и всичко изглежда перфектно, нали?

Оттук нататък, след като имаш всички необходими инструменти за изграждане на твоите нови, полезни навици, всичко се свежда до самото започване. С една дума да започнеш да медитираш сутринта или да работиш фокусирано следобед.

Ако поставяш началото на новото действие всеки ден, с голяма вероятност ще го изпълниш докрай по планирания за деня начин.

Дори и да не се получи съвсем все пак ще свършиш нещо и ще подсилиш допълнително навика и нагласата „Аз правя това всеки ден.“

Но когато животът стане зает и напрегнат, започваме да си търсим извинения. А те са толкова примамливи и звучат толкова правдоподобно…

Фрази като „Не очаквах еди-какво си да се случи“ започват да пропълзяват в живота ти съвсем неусетно и да пречат на твоя хубав нов навик.

Хаосът и непредсказуемостта на живота са сред неприятните фактори, които затрудняват твърдото придържане към нашите навици.

И все пак, как можем да останем последователни, когато ежедневието е толкова непредсказуемо? Как да планираме хаоса?


Намали обхвата, придържай се към графика

Ключова техника за моментите, когато сякаш всичко върви наопаки, е „намаляване на обхвата, но неотклонно спазване на графика“.

Основната идея е, че след като имаш план за определени ежедневни действия, в даден ден е по-важно да се придържаш към този план-график, отколкото да се стремиш към перфектно изпълнение или дори (ако нещата са особено зле) към качество.

Ето една проста ситуация:

Имаш блог и в плана влиза по една качествена статия всеки понеделник. Ако нямаш време или сили в даден момент, по-важно е да спазваш графика и да поддържаш навика си дългосрочно, отколкото да настояваш всяка публикация да бъде невероятна.

В трудните периоди може да пишеш по-кратки статии, да вземаш задочни интервюта от интересни хора. Изпращаш им няколко въпроса, те ти отговарят и ето ти готов материал за много по-кратко време, отколкото ако ти го напишеш.

Можеш да споделиш кратки размисли, допълнени с интересно видео по темата от YouTube.

Така поддържаш навика да публикуваш всеки понеделник, но намаляваш времето за работа и сваляш напрежението да правиш перфектна статия всяка седмица.

Използвай подхода „Ако… тогава“

Този подход е страхотен начин да планираш хаоса и да се придържаш към целите и навиците си, дори когато около теб е пълна лудница. Защо?

Защото те кара да създадеш стратегия за намаляване на обхвата, но и за придържане към графика, преди да се наложи да я използваш.

Мисли за този подход като за автоматизирането на навици, за което говорихме по-горе, приложено в ситуация на хаос и стрес: Вземаш предварително решение какво ще правиш, ако такава ситуация настъпи и ако тя се случи, действаш съгласно вече взетото решение.

Всичко, което трябва да направиш, е да завършиш изречението:

Ако [нещо неочаквано], тогава [твоят отговор].“

Например…

 • Ако не се събудя навреме, за да тичам утре сутринта, тогава ще бягам след работа.
 • Ако не успея за часа в обедната почивка, тогава ще направя разтягане следобед.
 • Ако ми се хапва пица за обяд и не устоя, тогава ще си сготвя здравословна вечеря.

Подходът „Ако-тогава“ ти помага да обмислиш непредсказуемите обстоятелства в ежедневието ти на спокойствие, преди наистина да са се случили.

Използвай техниката и за справяне с щетите, след като установиш, че нещо в изграждането на навика не е сработило или резултатите не са такива, каквито се очаква да бъдат.

Един баскетболист би могъл да каже:

„Ако пропусна 10 наказателни удара на тренировката, тогава ще се реванширам, като направя 20 удара преди да заспя тази вечер.“

🎯 Запомни: Новите навици трябва да са лесни, особено в началото. При последователност, постоянство и постепенно надграждане на навика относително бързо и успешно ще изградиш и най-трудните навици. Винаги става така.

🔥 ВАЖНО

По-горе говорихме за важните неща, свързани с трайната промяна на навиците. Съществуват обаче специфични тънкости, които можеш да приложиш – такива, които ще ти помогнат да правиш повече с по-малко усилия.

Какво точно имам предвид?

Ако се стремиш към продуктивност и трайна промяна в дългосрочен план, подходящото решение за теб може да бъде консултацията по продуктивност.

Защо да я направиш?

Целта на такава консултация е ясна, а именно: как да постигаш това, към което се стремиш, с минимум разход на време и усилия.

И по-конкретно консултацията ще ти помогне:

 • Да съставиш своя собствена система за управление на времето и енергията ти, базирана на твоите ценности, възможности и цели.
 • Да изградиш навиците, които ще ти донесат супер продуктивност.

Научи повече тук

4
Остави коментар

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
silvinaПетърМаргото Recent comment authors
нови стари
Петър
Гост
Петър

Права сте и все пак, много полезна статия. А с всичко полезно е така, например с ножа, може както да си отрежеш филия хляб, така и да си нарежеш пръстите. На първо време си свалям приложението за фейсбук. А и ми допада идеята технологичните гиганти си пречат малко един на друг. Нужни са ни в борбата с тях самите, така да се каже. Моите благодарности. Всичко е донякъде парадоксално, да.

silvina
VIP член
silvina

Радвам се, че статията Ви допада, а за конкуренцията си е точно така – когато гигантите се карат, потребителят печели. 🙂

Маргото
Гост
Маргото

Звучи като китайска формула за щастие. Навиците не са всичко. Навиците могат да ви закопаят в ситуация, която се променя бързо и изисква гъвкав подход. Познавам няколко души, които имат твърди навици, вероятно изградени по горните формули, които живеят сами, защото не могат да превърнат общуването в такава рутина. Навикът е инструмент само в повтаряеми, конвейрни ситуации, които са свързани с ежедневен бюрократичен или друг вид еднообразен труд. Те изключват фантазията, въображението и случайността.

silvina
VIP член
silvina

Разбира се. Панацея, която да работи във всички случаи и за всичко, за съжаление (а може би за щастие), няма. Но като имаме предвид, че една значителна част от ежедневието ни преминава на автопилот, управлявана от нашите навици, можем значително да подобрим живота си, като се постараем навиците ни да ни служат максимално. И също толкова важно е да знаем кога трябва да излезем от рутината, да оставим настрани инструмента, наречен навик и да вземем друг, който ще ни бъде по-полезен в текущата ситуация, за да работим с него.

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top