14 много любопитни факта за спермата!

сперма ,факти

Що се отнася до спермата, тя винаги е на дневен ред в ежедневието ни! Постоянно има хора, които искат да убиват сперматозоиди, други искат да ги закупят в отчаяна нужда да имат дете, трети пък ги продават.

Четвърти пък се вайкат, че не са успели да свършат “работата” с партньорката и т.н.

Много от нас не можем да оценим спермата като едни изключителни малки човечета каквато всъщност е тя? В крайна сметка без сперма света щеше да е едно много самотно място. Така че тук са 14 любопитни факти за спермата написани от д-р Крейг Нийдербергер, професор по урология в университета на Илинойс в Чикаго:

Деформирани сперматозоиди? Спокойно-това е нормално!

[sws_divider_line]

Човешката машина за производство на сперматозоиди е малко мързелива. Как иначе ще се обясни факта, че 90% от малките войници в еякулацията на мъжа са деформирани?

Две глави, две опашки, огромни глави, навити опашки-списъка на общите деформации е доста дълъг.

Това е цената на моногамията, д-р Нийдербергер казва: При хората, спермата на Джо и тази на Майкъл не могат да се намерят един друг вътре в Бети по едно и също време.

Половин чаена лъжичка…

[sws_divider_line]

Това е количеството, което мъжете обикновено еякулират. Не е много, но за добро или лошо това количество често върши работа!

Сперматозоидите носят здрава каска

[sws_divider_line]

Вие не можете да наречете сперматозоидите много спретнати създания, но въпреки това те носят каски. Е, не съвсем истински каски, но образувание с овална форма и структура наречена “acrosome”.

Тя съдържа силни химикали, които се освобождават, след като човечетата нападнат яйцеклетката.

Химичните вещества, които са в горната част на сперматозоидите под формата на шапка стопяват външната повърхност на яйцеклетката, пробиват отвор и така могат да проникнат в нея и да освободят своя генетичен товар.

Така че докато вие се мъчите да “прониквате” на едно място, сперматозоидите се мъчат на друго…:)

Сперматозоиди срещу семенна течност!

[sws_divider_line]

Сперматозоиди срещу семенна течност
Сперматозоиди VS Семенна течност

Някои хора използват термините сперматозоиди и семенна течност като взаимно заменяеми. Но сперматозоидите са само един компонент от цялата работа.

Семенната течност също съдържа вещества и субстанции от простатата, както и чифт органи под формата на заешки ушички в малкия таз наречени семенни “мехурчета”.

Сперматозоидните клетки, които се произвеждат в тестисите се нуждаят от гориво с много високо “октаново число”, за да задвижат опашките си.

Късмет за тях, а и за нас най-вече, спермата взема това гориво от което се нуждае под формата на захарна фруктоза, която е предоставена точно от тези “мехурчета” от семенната течност.

Течността от простата съдържа  химикали, които предизвикват втечняването на спермата, след като тя е вече влязла в жената. Без тях, спермата ще бъде заключена на едно място и няма да може да плува насам-натам, за да достигне целта си.

Един тестис е напълно достатъчен

[sws_divider_line]

Ако човек загуби единия си тестис, другият е напълно в състояние да произвежда достатъчно сперма, за да се създаде поколение.

Често оставащият тестис пораства малко, за да увеличи производството на сперма и да се справи с липсата на другия.

Ланс Армстронг е може би най-известният човек, загубил единия си тестис заради рак. Той е баща на 5 деца, като 3 от които са в резултат на съхранена от него банка със сперма, но както казва той: “Останалите 2 ги направих съвсем естествено”

200 милиона конкуренти

[sws_divider_line]

сперматозоиди
Кой ще стигне пръв…?

Само един мъничък сперматозоид е необходим, за да оплоди яйцеклетката на една жена-но има ожесточена конкуренция за тази чест!

В действителност средната еякулация на мъжа съдържа около 200 милиона сперматозоидчета. Най-добри пожелания за успех на всеки един от вашите такива….:)

Мъртвите сперматозоиди могат да правят живи бебета

[sws_divider_line]

За да се оплоди яйцеклетката по-стандартния начин, сперматозоидите трябва да могат да плуват. Но при оплождането ин-витро нещата не стоят така.

Всъщност, когато ин-витро специалистите използват малки, роботизирани, контролируеми стъклени епруветки, за да вмъкнат един сперматозоид във вътрешността на яйцеклетката те понякога удрят сперматозоида в стъклото, за да спре да мърда.

Единственото нещо, което има значение при този начин на оплождане е ДНК-то в спермата, а не как ще стигне до целта.

Фабриката никога не затваря…

[sws_divider_line]

фабриката на хю хефнър
Фабриката на Хю Хефнър никога не спира…

Жените са родени с всички яйца, които някога ще имат. При мъжете нещата стоят доста по различно. Те произвеждат сперма през целия си живот, всеки ден през живота си…

С възрастта при тях спермата може да стане малко бавна и ДНК-то им да бъде по-фрагментирано. Но въпреки това фабриката никога не затваря. А какво ли “оборудване” има във фабриката на Хю Хефнър…..се питам аз?

По кой път да тръгнем?

[sws_divider_line]

Сперматозоидите със сигурност препускат бясно с техните опашки, но плуването в права линия се оказва много трудно за тях. В действителност, само при около половината се получава.

Останалите се движат в кръг или по течение на семенната течност. Но както вече знаем много от сперматозоидите започват своето пътуване, но малко стигат до яйцеклетката.

Това е поради факта, че тръбите свързващи матката с яйчниците съдържат малки, тънки почти незабележими клетки под формата на косъмчета, които се опитват да ги спрат по пътя към целта.

Виждали сте пъстърва да плува срещу течението, нали? Това е нещо подобно!

Сперматозоидите са малки

[sws_divider_line]

Сперматозоидите са малки
всяко сперматозоидче е с размер около 0,002 инча от главата до опашката

Искате ли да видите сперматозоидна клетка? По-добре да направите това под микроскоп, тъй като те са твърде малки, за да се видят с просто око.

Колко малки ли? Всеки един от тях е с размери 0,002 инча от главата до опашката или около 50 микрометъра!

Разбира се това, което компенсира малкия размер е техния брой. Ако човек можеше да подреди сперматозоидите, които отделя при еякулацията от край до край ще се образува участък с дължина от около 10 километра!

Това си е много сперма, нали?

Тестисите като климатик

[sws_divider_line]

Сексуалната страст може да бъде гореща, много гореща, но тестисите при мъжете остават хладни-около 7 градуса по целзии под нормалната телесна температура.

Това е идеално за производството на здрави, бързи и вкусни за някои дами сперматозоиди! Какво велико нещо е природата, нали?

Тялото на мъжа поддържа идеална температура на тестисите чрез вените минаващи от там имащи функцията на вентилатор, които дърпат топлината от мускулите там.

По този начин тестисите отпращат “жегата” по другите части от тялото надалеч от оная ви работа.

Ако един мъж си кръстоса краката, неговата температура в гащите му се увеличава с около 2 градуса. Същото важи и ако същия този човек носи бельо.

Но много хора, които редовно стоят с кръстосани крака стават бащи и д-р Нийдербергер казва също, че носенето на боксерки като начин да ускорите плодородието си е абсолютно грешно твърдение!

Сперматозоидите живеят с дни

Колко дълго може да живее сперматозоидната клетка влязла веднъж в тялото на жената може би  се питате вие? Около два дена е отговора!

“У” хромозомата стои сама

[sws_divider_line]

Веднъж като спермата се смеси с яйцето, хромозомите си разменят информация ДНК, което означава, че става един миш-маш от ДНК-то на майката и бащата.

Но има една разлика: “У” хромозомата няма съответствие в ДНК-то на яйцеклетката, така че по същество тя не се променя от баща на син.

Всъщност “У” хромозома на човека изглежда точно като бащата и като бащата на неговия баща и така това се повтаря през поколенията.

Два месеца, за да се произведат сперматозоиди

[sws_divider_line]

Колко време отнема производството на сперма? Около 2 месеца според последните проучвания. “Сперматозоидите се движат през цялото време точно като при поточна линия”-казва д-р Нийдербергер.

“В края на поточната линия не ви чака камион, преди да започне да се произвежда друга сперма, нали? Но точно като при поточната линия отнема време да се премине от началото до края”

Така че захващайте се за работа…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: