Етикет на цветята: какво ще каже букетът на любимата ви дама?

букет,8 март,значение,дама,цветя

Още от Викторианската епоха с цветя е можело да се обясниш в любов, да подкрепиш някого или дори да го оскърбиш. Етикетът на цветята е актуален и днес. Букетът показва отношението към човека, а жените интуитивно четат езика на цветята. Ако не искате да попаднете в неудобна ситуация на 8 Март или на друг тържествен повод, прочетете тази статия. Ние ще ви помогнем да съставите идеалния букет, правилно демонстриращ вашите чувства.

Как да подберете подходящите цветя?

За да предадете дадено послание чрез цвете, трябва да обърнете внимание на три критерия – количество, цвят и символика.

Количество

Общото правило гласи: винаги нечетно число.

Букетите с четен брой цветя се използват при траурни церемонии. Също така различното количества цветя има различно символично значение:

 • flowers2221Три броя – уважение
 • Пет броя – признание
 • Седем броя – любов
 • Девет броя – обожание

Ако цветята са повече от 12, числото трябва да се дели на 6. Не е подходящо да се подарява букет съдържащ 13 цвята.

Особено значение има единицата. Тогава то демонстрира особена връзка между мъжът и жената: „Ти си моята единствена“.

Цвят

Цветовата палитра е разнообразна и понякога може да бъде коварна в своето значение.

Малко хора например знаят, че жълтият цвят не е „предвестник на раздяла“ или символ на омразата.

Той символизира приятелството.

Такъв букет можете да подарите на момиче, което ви симпатизира, но на което не можете да отвърнете с взаимност.

За да изразите всички оттенъци на чувствата си ще ви помогне следния списък:

 • Червено – любов, страст
 • Розово – юношеска любов, родствена любов, бащина любов
 • Оранжево – радост, празник
 • Златно – богатство
 • Синьо и небесно синьо – вярност, семейство
 • Лилаво – величие, достойнство
 • Зелено – надежда
 • Бяло – чистота, невинност

Символика

Не по малко деликатно трябва да подбираме самите цветя. Символиката в различните страни и култури е различна. Например в Европа и някой източни страни хризантемите се смятат за цветя символизиращи скръбта, както при нас карамфилът.

Те рядко се използват в празнични букети и приятни поводи. А в Япония обожават хризантемите. Там те олицетворяват дълголетие. Ако японец ви е почерпил напитка с цветчета от хризантема, значи той ви желае дълголетие.

При нас е разпространена следната символика.

Цвете Значение Цвете Значение
Орхидея красота и любов Роза любов (без бодли — от пръв поглед )
Лале възхищение, любов Хиацинт симпатия
Гергина изтънченост Лилия чистота, възвишени намерения
Нарцис Уважение Хризантема любов
Азалия сдържаност Синчец изящество
Мак удоволствие Акация Тайна любов
Астра Разнообразие в любовта красота Люляк Първа любов
Гладиола желание Момина сълза Взаимност , искреност
Незабравка вярност Теменужка смирение, скромност
Кокиче надежда, утеха Магнолия гордост
Мимоза чувствителност Маргаритка романтика

Каква история ще разкаже вашият букет?

На 8 март би било подходящо да подарите сезонни цветя: лалета, мимози и всякаква друга пролетна прелест. Но важен е не само езикът на цветята и повода, но и възрастта и статуса на жената.

значението на цветята

 1. За младо момиче – бихте могли да й подарите както градински така и цветя от полето. В първия случай следва да подберете неразцъфнали цветя. Това подчертава очарованието на младостта. Оттенъците трябва да са светли, от розово до синьо, в зависимост от това, какво означава момичето за вас.
 • За дъщеря или племенница – можете да подарите бели или розови лалета, а на просто позната млада особа – жълти, за създаване на празнично настроение.

Избирайки букет за любимата е необходимо да изхождате от нейните предпочитания и вашите взаимоотношения. Разберете какви цветя харесва вашата спътница.

Ако не знаете вкуса на любимата си, приложете безотказния вариант – розите.

За съпругата букета от рози трябва да бъде наистина голям, като за предпочитане е червеният цвят. Това е истинско обяснение в любов.

 • За любимото момиче, с което към този момент не ви свързва брак, ще бъдат подходящи червени или рози с цикламен цвят. Ако искате да направите предложение за брак на 8 март изберете бели цветя – те се подаряват при годеж.

Но бъдете внимателни: има жени, които не харесват рози, смятайки ги за банални. В този случай отлично решение ще бъде някакво екзотично растение.

Например орхидея. Тях , както вече знаете ги подаряват единично. С такъв подарък ще демонстрирате „ Ти за мен си единствена и неповторима“.

Ако сте влюбени, но още не сте се осмелили да разкриете чувствата си или няма да можете да сте с любимата в празничния ден, можете да й изпратите букет.

Кошница с цветя се подаряват обикновено на юбилей, но в случая такъв подарък е повече от уместен. Не забравяйте да сложите и поздравителна картичка.

flowers251

 • За майка, баба и всяка друга възрастна жена – не си струва да подарявате бързо съхнещи цветя или такива в тъмни тонове ( например червени лалета).

Защо да напомняме, че младостта е отминала?

Добър вариант в случая е цвете в саксия (петунии, циклами, бегонии и други). Това е оригинално, красиво и олицетворява родствените връзки.

flowers2441

 • Букетът за деловата жена трябва да бъде сдържан и елегантен. Не се препоръчва ярка опаковка , декоративни пеперуди, брокати и други подобни украшения.

Добре е ако в букета присъстват цветя в син оттенък. Това ще демонстрира на дамата уважение и надеждност: „Можеш да разчиташ на мен“.

 • Относно колегите, с които често поддържате приятелски отношения, то удачно ще е да подарите традиционните лалета или например изящните и свежи зюмбюли, които да поставите на работното място, където дълго ще радват притежателя си.

Как да изберете живи цветя?

flowers1

Да изберете цветя изразяващи вашите чувства – това е половината от работата. Втората част е покупката на букета. Има няколко съвета, които ще ви помогнат да подберете наистина страхотни живи цветя.

 1. Не купувайте готови букети. Помолете аранжора/цветаря да състави композиция пред вас или направете това сами. Помнете: цветята с неестествени ярки тонове са украсени изкуствено. Те ще увехнат по-бързо отколкото техните естествени събратя.
 2. Бъдете внимателни с непрозрачната опаковка. Под красивата обвивка могат да са скрити изсъхнали листа и стъбла, а също така нискокачествени цветя (прекършени клонки, изгнили стъбла и други).
 3. Внимателно огледайте листенцата. Не взимайте цвете ако забележите увехнали краища на цветчетата. Също така при някой цветя (например розите) трябва да има така наречената риза/обвивка. Това са външните листа обгръщащи цвета. Ако ги няма, то най-вероятно са били откъснати, за да скрият лошото качество на цвета.
 4. Вижте разреза на стъблото. Ако е светъл, цветето е откъснато скоро и е свежо.

Цветята могат да са по-красноречиви от думите и по-мили от скъпите подаръци. Подарявайте ги на дамите колкото се може по-често. Нека на 8 март вашите красиви букети станат вълнуващи и чувствени откровения.

Жената е желание, копнеж. Жената е трептене и наслада. Жената все е цел и е стремеж. Жената е безкрайна изненада!
В. Йорданов

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: