10 супер откачени рецепти с пъпеш

melon

Пъпеш – любимо лятно лакомство. Утолява жаждата, съдържа витамин С, фолиева киселина, калий, фибри и други полезни вещества. Не са много онези, които знаят, че пъпешът и динята, могат да бъдат консумирани по различен, откровено откачен начин. За целта събрахме 10 нестандартни рецепти, които ще ви разкрият нови кулинарни приключения с пъпеш.


#1. Прошуто с пъпеш

melon with prochuto

Prosciutto e melone – популярна италианска закуска приготвянето, на която е супер просто, като всичко гениално. Блюдото от прошуто с пъпеш може да се открие, както в скъпо струващ ресторант, така и в обикновено заведение.

Навсякъде има свой особен вкус.

Всичко зависи от нюансите:

Сорт на пъпеша, подправки и дори начин на сервиране. Ето една от вариациите.

Продукти:

  • 1 среден пъпеш (най-добре сорт канталупа);
  • 150 гр. прошуто;
  • 2 супени лъжици зехтин екстра върджин;
  • 100 гр. рукола;
  • сол, черен пипер и други подправки на вкус.

Приготвяне:

Нарежете пъпеша на парченца с размер, който може да бъде завит в парченца прошуто. Подредете ролцата върху листа рукола, поръсете със зехтин и подправки.

Оставете ги за малко да си починат и ги сервирайте.

Това прекрасно мезе ще изглежда още по-ефектно, ако от пъпеша се оформят топчета с помощта на лъжица за сладолед или мерителна лъжица.

#2. Пъпеш на грил в медено-ментов сос

grilled melone

Искате да разглезите с нещо необикновено близките си по време на пикник?

Какво мислите за пъпеш в медено-ментов сос?

Продукти:

  • 1 среден сладък пъпеш;
  • 100 гр. масло;
  • 1/2 чаша мед;
  • листенца мента

Приготвяне:

В тенджера разтворете маслото и меда. Нарежете ментата и я добавете към маслено-медената консистенция, за да пусне аромат. Намажете със сместа парченцата пъпеш и ги изпечете на грил за 3-5 минути. В процеса на печене можете да продължите да поливате пъпеша с медено-ментовия сос.

#3. Гаспачо от пъпеш

gaspacho

Обикновено основната съставка на тази испанска студена супа са доматите.

Представете си как ще се учудят приятелите ви, когато на масата видят необикновена супа гаспачо с жълто-оранжев цвят. Ето как да си я направите:

Продукти:

  • 1 малък пъпеш (1-1,5кг);
  • 1 малка прясна краставица;
  • 1 малка глава червен лук;
  • 2 чайни лъжички сол;
  • 1/2 чаша зехтин;
  • 1/3 чаша вода;
  • прясно смлян черен пипер на вкус;
  • няколко клонки мента.

Приготвяне:

Краставицата и лукът се почистват и нарязват на ситно. Същото правим и с пъпеша.

С помощта на блендер или кухненски робот направете пюре, като добавите водата и посолите. Когато консистенцията стане еднородна добавете зехтин и прясно смлян черен пипер. Отново разбъркайте. Сервирайте гаспачо охладена, украсена с листенца мента.

#4. Салата от пъпеш и фенхел

shaved-honeydew-fennel-and-olive-salad-940x600_1469527473-800x511

Това е лека лятна салата, която ще изненада гостите не само с вкуса, но и с красотата си.

Продукти:

  • 700 гр. бял мускусен пъпеш;
  • 1 глава фенгел и малко от стъблото;
  • 1 чаена лъжица портокалова кора;
  • 1 супена лъжица прясно изцеден портокалов сок;
  • 2 чаени лъжици лимонов сок;
  • 2 супени лъжици зехтин;
  • маслини без костилките;
  • сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:

С помощта за белачка за картофи можете да нарежете пъпеш и фенхел на тънки ленти, които ще са много ефектни в салатата.

Освен бял пъпеш може да използвате зелени хибридни и други месести сортове.

Разбъркайте портокалов и лимонов сок с зехтин, поръсете с черен пипер и сол на вкус. С получения дресинг полейте филийките пъпеш и фенхел.

Добавете едро нарязани маслини.

Поръсете салатата с настъргана портокалова кора и наситнено стъбло от фенхел.

#5. Пъпеш с лайм, мента и джинджифил

melon with lime

Лятна закуска способна да преобърне представите ви за пъпеша. В съчетание с пикантния джинджифил и освежаващата мента вкусът ще придобие съвсем друг оттенък.

Продукти:

  • пъпеш (около 1 кг.);
  • 1 лайм;
  • 1 супена лъжица настърган джинджифил;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 1 чаена лъжичка захар;
  • листенца мента.

Приготвяне:

За това блюдо най-добре подхожда сорт канталупа, но ако няма такъв пъпеш, може да използвате и друг, без да добавяте захар.

Пъпешът се почиства от семето и се поставя в дълбока чиния.

Ще е красиво, ако направите сферички с лъжица за сладолед.

Отгоре поръсете с настъргана кора от лайм и полейте със сок. Наситнете ментата и поръсете пъпеша. Добавете джинджифил, захар и мед. Разбъркайте.

Оставете за 20-30 минути в хладилника, пъпешът трябва да попие всички вкусове и аромати на останалите съставки. Готово! Може да сервирате.

#6. Пъпешово-патладжанени рулца

melon

Ооо да, това е откачено…

Съществуват различни блюда с участието на патладжан.

Ето още едно от тях:

Продукти:

  • 1 патладжан (300-350 гр.);
  • 900 гр. пъпеш;
  • 1/4 чаша зехтин;
  • 2 супени лъжици соев сос;
  • 2 супени лъжици ябълков оцет;
  • 2 супени лъжици захар от тръстика;
  • 2 чаени лъжички пушена паприка;
  • 1 1/2 чаена лъжичка кимион;
  • клечки за зъби или шишчета.

Приготвяне:

Нарежете патладжана на тънки лентички. Мариновайте го за 10 минути в смес от зехтин, соев сос, ябълков оцет, тръстикова захар, сол, кимион и пушена паприка.

Пушена паприка – това е сушен и пушен червен пипер, смлян на прах.

Различава се от обикновения по това, че притежава силен аромат на пушено. Ако нямате такава подправка, може да използвате обикновен млян червен пипер.

Когато патладжаните са готови ги изпечете на грил – буквално за няколко минути от всяка страна. За тези рулца е подходящ мускусен сорт пъпеш.

Нарежете плода на три сантиметрови кубчета. Завийте всяко от тях с лентичка патладжан и захванете рулцето с клечка за зъби или шишче.

#7. Шарлота

scharlotta

Всички знаем, че шарлота е сладкиш с ябълки.

Вкусът му може да се разнообрази, ако използваме пъпеш.

Продукти:

  • 4 малки парчета пъпеш;
  • 1 1/3 чаша брашно;
  • 1/2 чаша захар;
  • 2 супени лъжици захар от тръстика;
  • 1 чаша кефир;
  • 2 яйца;
  • 1 чаена лъжица бакпулвер;
  • 1,5 гр. ванилия;
  • канела на върха на ножа.

Приготвяне:

С помощта на миксер или тел разбийте яйцата със захарта, след това внимателно налейте кефира и отново разбъркайте. Добавете сухите съставки (брашното, бакпулверът и ванилията) и излейте тестото в силиконова форма.

Ако ябълките се поставят на дъното, то пъпеша е по-добре да е върху тестото. Нарежете го на тънки лентички. Отгоре поръсете пая със захар и канела. Печете половин час на 200 °С.

#8. Пъпешова гранита с черен пипер

melon granita

Гранита – десерт от сицилиански произход, приличащ на сорбет, но по-рехав. Гранита от пъпеш приготвена с черен пипер е неочаквано съчетание дори и за най-изискания вкус.

Продукти:

  • 1 мускусен пъпеш (около 1 кг.);
  • 1/2 чаша захар;
  • 1/4 чаша бяло вино мускат;
  • 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.

Приготвяне:

Пъпешът заедно с виното и черния пипер се пюрира в блендер. Ако нямате вино мускат, можете да използвате и друго бяло сладко вино.

Получената смес се поставя в недълбока форма и се поставя във фризера за 30 минути. След това се изважда и разбърква, като отново се поставя във фризера.

Процедурата се повтаря на всеки 30 минути в рамките на 2-4 часа, докато течността и леда не станат ронливи. Готовата гранита се поставя в невисоки стъклени чаши или купички.

Сервира се леко посипана с черен пипер.

#9. Лентички пъпеш а-ла “Мохито”

mochito

Ако обичате коктейла Мохито и пъпеш, защо да не комбинирате тези два вкуса?

Ще се получи страхотно мезе за купона довечера.

Продукти:

  • 1 пъпеш сорт Видински коравци;
  • 4 лайма;
  • 200 мл. бял ром;
  • 150 мл. вода;
  • 2 супени лъжици пудра захар;
  • листенца мента.

Приготвяне:

Нарежете ментата и изстискайте сока от лайма.  Разбъркайте съставките и ги добавете заедно с пудрата захар и рома в блендер, разбъркайте на висока скорост.

Разредете тази смес със студена вода и внимателно разбъркайте.

Нарежете пъпеша на малки парченца и ги залейте с получения коктейл. Сложете всичко в хладилника за половин час. След това всяко парченце набучете на шиш и сложете в камерата за още 30 минути. Сервирайте веднага, за да не се разтопи.

#10. Пъпешова лимонада

melon limonade

Пъпешът сам по себе си утолява жаждата, но още по-добре с това ще се справи тази лимонада. Пригответе я, за да се освежите в топлите летни дни.

Продукти:

  • пъпеш (1,5-2кг);
  • 3 чаши вода (може и газирана);
  • 2 чаени лъжички прясно изцеден сок от лайм;
  • 2 чаени лъжички захар;
  • лед.

Приготвяне:

За тази рецепта е подходящ всякакъв сорт пъпеш, важното е да е сочен и сладък. Разбийте в блендер пъпеша, сока от лайм (може и лимон в малко по-голямо количество) и захар.

Разредете получената смес с вода и отново внимателно разбъркайте.

Охладете и налейте в чаши, добавете лед и се наслаждавайте!

fizzies melon

За да може вкусът на лимонадата или друг вид коктейл да е още по-наситен използвайте не обикновен, а пъпешов лед. Лесен е за приготвяне.

Трябва просто да направите пюре от пъпеш и да го замразите във формички за лед (за не по-малко от два часа).

Е, коя от тези рецепти ще опитате…?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
СПЕСТИ 300 лв и вземи 3 нови БОНУСА на стойност 190 лв...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди

Спести 300 лв и вземи 3 нови БОНУСА на стойност 190 лв...