Превърнете вашият WordPress сайт в SEO машина

wordpress seo

WordPress е една страхотна система за управление на съдържание. Най-популярните блогове не случайно са изградени чрез нея. И за да е добре подготвена и вашата за търсачките, определено трябва добре да прочетете тази статия!

Повечето уебмастъри използват именно wordpress, защото е лесен за научаване, удобен за работа, достатъчно гъвкав, за да се превърне в почти всякакъв тип уебсайт и същевременно е и една от най-оптимизираните за търсачки CMS-и.

Да не говорим, че има тонове от безплатни плъгини, с чиято помощ ще превърнете сайта си, в каквото пожелаете, а темите, които съществуват са едни от най-красивите и функционалните.

И въпреки, че WordPress е номер едно по отношение на оптимизирано съдържание в сравнение с други CMS-и, тя има нужда от още малко модификация, за да се превърне в истинска SEO машина.

В тази публикация ще напиша моите идеи как сравнително лесно да отключите истинската SEO мощ на WordPress.

Ще дам най-добрите плъгини, които могат да ви помогнат вашият сайт да работи по-бързо, да е технически и SEO изправен и да има по-добра ползваемост за потребителите ви.

Разделил съм плъгините в две категории – техническо SEO и по-добра ползваемост.

В първата категория ще опиша различни плъгини, които ще помогнат на вашият WordPress сайт да избегне най-често срещаните SEO грешки, изцяло от техническа гледна точка.

Във втората категория ще опиша как да направите сайта си максимално удобен и функционален за потребителите си,

…защото потребителското поведение в момента е един от основните фактори при SEO.

Техническо SEO


Да започнем със смазването на машината и със затягане на разхлабените елементи по нея:

SEO Ultimate

Време е да извадим тежката SEO артилерия

SEO Ultimate е така да се каже основният ви SEO плъгин. Той до голяма степен се справя с повечето проблеми, които идват от стандартната WordPress инсталация. Плъгинът има много повече възможности от по-разпространеният и по-известният All in one SEO pack. Ето какво може да прави SEO Ultimate:

 • 404 Monitor – следене за липсващи страници от вашият сайт.
 • Code Inserter – благодарение на този модул можете лесно да добавите какъвто и да било код в различни секции от вашият сайт. Например, можете да добавите код в <head> тага (примерно Аналитикс или Гугъл верификейшън код), преди основният контент, след основният контент (например реклами на Адсенс или други) и код във футъра.
 • Deeplink Juggernaut – Този модул ви позволява да добавяте различни думи, които когато се срещнат в текста да се превръщат автоматично в линкове. Трябва да отбележа, че модулът има проблеми с кирилицата. Затова по-надолу в статията ще дам друг, отделен плъгин, който работи перфектно с кирилица.
 • File Editor – Чрез този модул имате бърз достъп до вашият .htaccess файл, както и до robots.txt файла. Можете да ги редактирате директно чрез WordPress админ панела, защото е по-лесно (и по-красиво).
 • Link Mask Generator – Този модул от плъгина SEO Ultimate ви позволява да “замаскирате” линкове от вашият сайт. Аз лично не намирам практично приложение, но може да бъде подходящо, примерно ако имате блог, в който използвате различни афилиейт програми и искате да скриете, че линкът е aff.
 • Meta Descriptions – Този модул ви дава свобода да напишете описание на всяка една страница, публикация, категория или таг от вашият сайт. Можете да променяте описанието и на началната страница.
 • Meta Robots Tags – Един от най-полезните модули в SEO Ultimate. С негова помощ лесно ще окажете кое от сайта ви да се индексира и кое не. Полезно при решаването на проблеми с дублирано съдържание. Можете да избирате между категории, тагове, архиви по дата, архиви по автор и странициране. Според вида на сайта си определете, кое не е нужно да се вкарва в индекса и го забранете.
 • Open Graph Integrator – Полезен модул за интеграция на сайта ви със социалните мрежи.
 • Title Tag Rewriter – Време е да пренапишем заглавията в сайта ви. С този модул ще може да напишете по-добри заглавия на всяка една страница от вашият сайт. Освен на началната страница, можете да пишете заглавия и на категории, тагове, архиви и на всичко останало, каквото се сетите в сайта ви.
 • Miscellaneous – това са допълнителни екстри. Например, можете да добавяте <link rel=”canonical” />ако вашата тема не го генерира. Ако го генерира, не го включвайте. Можете да добавите бутони за социални мрежи, както и да добавите верификация в Google Webmaster Tools или в Bing Webmaster Tools.
 • Плъгинът SEO Ultimate има още много възможности. Например, когато пишете нова публикация или създавате нова страница, можете да добавите т.н. звездички, които да се показват в резултатите на Google. Освен това, ако във вашият WordPress профил (никнейма, с който влизате) добавите URL на вашият Google plus акаунт, автоматично ще ви се добави авторство, не е необходимо да се ровичкате и да го добавяте ръчно в кода на сайта или пък да инсталирате отделни плъгини за това.

Google XML Sitemaps

Момчето, което говори с Гуглето, на някакъв странен език…

Искате ли да комуникирате по-лесно с Google?

Ако да – то създайте карта на сайта, създадена изцяло за Google. Картата на сайта е езикът, на който вие си комуникирате най-лесно с търсачката.

В настройките на плъгина задайте кои части от вашият сайт да се добавят в картата.

Например, ако сте решили да не използвате тагове и в SEO Ultimate сте задали настройка същите да не се индексират, няма смисъл да ги добавяте и в картата на сайта. Защото след това ще получавате съобщения за грешки в Google Webmaster Tools.

Така че съобразете правилно какво ще вкарате в картата на сайта и я генерирайте чрез плъгина. Веднъж генерирана, тя се обновява при добавянето на всяка следваща публикация или страница.

Същата карта на сайта трябва да я добавите и в Google Webmaster Tools, за да може Google да знае кои страници да обхожда, както и да разбере структурата на вашият сайт.

WP No Category Base

Да премахнем представката category, която не върши никаква работа от своя страна

WordPress по подразбиране идва с една доста глупава структура на категориите си.

И тя е, че ако например имаме категория с името wordpress и се опитаме да достъпим до нея, системата ще ни върне следния URL адрес:

example.com/category/wordpress

Но ако същевременно структурата на сайта ни е:

/%category%/%postname%/

и се опитаме да достъпим до публикацията, то тогава ще се получи друг URL, който губи логиката си от този по-горе:

example.com/wordpress/50-best-wordpress-themes-2013/

Ако пък се опитаме да достъпим до адреса:

example.com/category/

ще получим грешка 404 – несъществуваща страница. В което също няма никаква логика и не е добре от SEO гледна точка.

Затова плъгина WP No Category Base премахва представката category, като същевременно прави 301 redirect от старите URL-та към новите.

Няма да изгубите трафик или PageRank! Следователно, когато се опитаме да достигнем до публикацията, URL-то, което ще получим ще е:

example.com/wordpress/50-best-wordpress-themes-2013/

А когато достъпим категорията имаме:

example.com/wordpress

което вече изглежда доста по-логично.

Permalink Trailing Slash Fixer

Вкарайте още логика в URL адресите от сайта си

Нека да се вглъбим още малко в URL-тата на WordPress!

Плъгинът Permalink Tailing Slash Fixer е препоръчителен да се използва единствено, ако ползвате категории в сайта си и сте използвали предишния плъгин (WP No Category Base) с който сте махнали представката category от URL адресите си.

Преди да включите този плъгин имате URL-та на категории и публикации, които изглеждат по този начин:

example.com/wordpress

example.com/wordpress/50-best-wordpress-themes-2013/

Тези адреси не са лоши, но тъй като категорията wordpress се явява папка (тоест в нея се съдържат публикации) е по-добре адреса да завършва с наклонена черта.

Ето как би следвало да изглеждат перфектните URL адреси:

example.com/wordpress/

example.com/wordpress/50-best-wordpress-themes-2013/

За да направите вашите URL-та така – просто инсталирайте и активирайте плъгина, няма никакви други настройки по него.

Важно е да уточня, че плъгина добавя наклонена черта и на страниците на вашият WordPress, които по подразбиране идват без. Пренасочванията си стават автоматично и няма да изгубите трафик.

Similar Posts

Да направим вътрешна свързаност между отделните страници от сайта ви

С помощта на Similar Posts, след края на всяка публикация ще се генерират автоматично линкове към сходни публикации от вашият WordPress сайт. Както знаете – релевантността е един от най-силните фактори в SEO.

Точно затова е добре сходните по тематика страници да слагат връзки по-между си. Този плъгин ще направи точно това за вас! Настройките за плъгина са доста, като например – вие сами определяте на база на какво да се формира релевантността.

SEO Links for WordPress

Още по-голяма вътрешна свързаност в стил Wikipedia

Искате ли да подобрите още повече вътрешната свързаност на сайта си? Ако да – то представям ви най-добрият плъгин за целта – SEO Links for WordPress.

Той е българска разработка и е творение на 3D Уеб Дизайн. Този плъгин взима думи от текстовете в сайта ви и ги превръща автоматично в линкове.

Настройките за този плъгин са следните:

 • Възможност към едно URL да сочат няколко различни думи. (пример: уеб дизайн, уеб дизайна, уеб дизанът)
 • Настройка дали даден линк да бъде нормален или nofollow.
 • Настройка кой линк от текста да бъде превръщан в линк – първият, последният или произволен.
 • Настройка къде да се отваря линка – в същия прозорец или в нов.
 • Настройка колко често да превръща думите в линкове – възможностите са 1/1 – това означава че във всяка публикация текстовете ще се превръщат в линкове. Другите възможности са потребителски – както си ги зададете. Например, ако зададете 1/3 – това означава, че само на всеки 3-ти пост, текста в него ще се превръща в линкове.
 • Настройка колко едни и същи думи от текста да се превръщат в линк. Аз го оставям по подразбиране на 1, защото Google отчитат само първия линк към един адрес.

Забележка: Плъгинът е платен, но цената му не е голяма, така че също го препоръчвам.

Auto Excerpt everywhere

Още един куршум срещу дублираното съдържание…

Ако темата, която ползвате не поддържа възможност за excerpt-ване на публикациите, то този плъгин ще ви свърши добра работа. Всъщност excerpt представлява показване само на част от дадена публикация.

Това е необходимо да се прави – първо, за да улесни потребителя и да преглежда само заглавията с част от текста и – второ, за избягване на дублирано съдържание, което винаги се отразява зле на класирането на сайт.

Целта ни е – всяка страница да показва уникални текстове.

В този плъгин ще може да зададете след колко символа от текста да се съкратят публикациите ви, както и какъв текст да се показва на линка – примерно – кликни тук, прочети повече, прочети цялата статия и т.н.

Redirection

Вашият персонален URL “регулировчик”

Обичате ли .htaccess файлове? А сложни команди? Аз не! И затова ползвам готови плъгини, които да улесняват живота ми. Такъв е и плъгина Redirection.

Това е най-доброто, което съществува за WordPress, когато става въпрос за 301 пренасочвания. Ако имате несъществуващи страници даващи 404 грешки, можете лесно да ги пренасочите към главната страница, например.

И всичко това става посредством вашият админ панел с приятна графична среда.

Ако пък в даден момент решите да смените цялата пермалинк структура на сайта си, то сменяйте спокойно, Redirection ще направи нужното за вас, без да губите какъвто и да е трафик.

Hyper Cache Extended

По-бързо зареждане на сайта, по-малко натоварване на хостинга

Един от най-добрите кеширащи плъгини за WordPress създавани някога!

Той прави цялото съдържание на вашият сайт статично, като от своя страна спомага за по-бързото зареждане на сайта ви (което е огромен плюс за SEO) и от друга страна товари много по-малко вашият хостинг акаунт.

Настройките, които има плъгина са сравнително лесни, въпреки, че работи добре и ако се оставят по подразбиране. Например – можете да зададете период, в който се обновява кеша.

Ако имате сайт, който не се обновява много често, можете да зададете по-голям, период в който да се извършва прекеширането.

Имайте предвид, че прекеширането също черпи сървърни ресурси, така че – колкото по-рядко се прекешира, толкова по-добре.

Но ако пък сайтът ви е по-скоро тип блог, в който редовно се публикуват нови материали, то прекеширането е невъзможно и трябва да зададете веднъж на ден или два.

Имате възможност и да настроите дали фийдът ви да се кешира, а също така и коментарите в блога си.

За по-добра ползваемост

Посетителя е нашият цар! Трябва да го накараме да се чувства щастлив!


WPtouch

Когато мобилния трафик става все по-важен…

Вашата тема има ли адаптивен дизайн?

Ако да – то можете спокойно да пропуснете този плъгин. Ако обаче сайта ви се показва така, както го виждате на Desktop компютър, то тогава ще имате нужда от мобилна версия на вашият сайт.

Мобилната версия е нещо, което вече е задължително, за който и да е сайт. Потребителите искат красиви сайтове, които елегантно си напасват дизайна в от 4 до 10 инчов екран.

Няма да споменавам, че мобилния трафик има тенденция до година-две да задмине този, който идва от настолни компютри, нали? Е, ако не го знаехте – вече го знаете!

И затова е време да се погрижите вашите потребители да се чувстват щастливи. WPtouch ще направи точно това за вас! Той ще създаде мобилна версия на вашият WordPress сайт.

Без да създавате поддомейни (m.example.com), без да омажете .css-то на сайта си. Можете да си избирате цветови гами, както и подредба кое и как да се показва.

Breadcrumb NavXT

Хензел и Гретел са използвали трохи, за да се ориентират по пътя…

Ако вашата тема има навигация т.н. “трохи”, то отново можете да пропуснете този плъгин. Ако обаче нямате подобна навигация и същевременно използвате по-дълбока структура в сайта си, можете да инсталирате този плъгин.

Искам да поясня, че той не е задължителен, а е препоръчителен и то само за сайтове с по-дълбока структура. По този начин улеснявате потребителите си да навигират по-ефективно и по-бързо в сайта ви.

Rich Text Tags

Описания, описания и пак описания…

Ние SEO-тата сме вманиачени на тема уникално съдържание. Държим абсолютно всяка една страница да има абсолютно уникално съдържание, което не се преповтаря с никоя друга.

Когато пишем публикации това е лесно. Но какво ще кажете за категориите и таговете? По подразбиране не можете да пишете съдържание в тези по-специфични страници.

Но с помощта на Rich Text Tags е възможно да пишете повече от описания. Можете да добавяте изображения, видеа, линкове – всичко, което добавяте в една нормална публикация.

Така таговете и категориите няма да имат дублирано или празно съдържание, а ще имат такова, каквото вие им напишете. Елементарно, Уотсън!

Widget Logic

Добавете логика на джаджите в сайдбара

Сигурен съм, че повечето от вас не са чували за този плъгин. По подразбиране, когато добавяте нови джаджи (уиджети, widgets), те се показват на всичките страници от вашият WordPress сайт.

Това в някои ситуации и в някои специфични сайтове не винаги е добра идея.

Точно за това съм избрал плъгина Widget Logic, с чиято помощ можете да укажете на дадена джаджа да се показва само на специфични страници – примерно на специфични категории, само началната страница или пък на всички страници, без началната и т.н.

Възможностите за избор са доста. Тук отново обаче имаме елементи на програмиране, от което понякога настръхвам! Всъщност то не е толкова сложно.

На всяка една джаджа, която в момента работи в сайта ви, се появява едно допълнително поле, наречено Widget Logic (както се казва самия плъгин).

В него трябва да поставите магическите заклинания, тоест да укажете къде да се показва и къде да не се показва джаджата. Хубавото е, че в страницата на плъгина има дадени примери, така че всеки (надявам се) лесно ще се ориентира.

Widgets on Pages

Добавете джаджи на страниците си

Сигурен съм, че понякога търсите даден плъгин, който да прави нещо много специфично, което по някакъв начин да помага или да улеснява потребителите ви.

И точно, когато си мислите, че сте го открили се оказва, че плъгина може да се добави само като джаджа в сайдбара (онова кофти чувство).

Да обаче вие искате да добавите функционалностите да речем в дадена публикация или страница, а не в сайдбара. Е, няма проблеми! Widgets on Pages прави точно това!

С този плъгин се работи изключително лесно.

Добавят ви се няколко допълнителни сайдбара (които всъщност не са истински). Бройката зависи от вас – от това какво сте задали в настройките на плъгина.

Когато цъкнете на джаджите, вие виждате всичките си налични джаджи, които можете да добавяте и сайдбаровете си – реалните и тези, които widgets on pages е създал за вас.

Когато довлачите джаджа в някой от виртуалните сайдбарове, ви се генерира код. Този код трябва да го поставите в желаната от вас страница или публикация. И това е всичко.

Джаджата, която сложихте във виртуалният сайдбар ще се покаже в страницата, в която поставихте кода.

Exec-PHP

Пишете PHP код директно в публикациите и страниците си

Как сте с програмирането? Искало ли ви се в WordPress, освен обикновен текст и снимки да можете да добавяте и допълнителни функционалности и PHP скриптове?

Exec-PHP прави точно това. Можете спокойно да добавяте PHP код във вашите страници или публикации и когато посетител отвори страницата, кодът ще се изпълни.

kk Star Ratings

Дайте възможност на потребителите да оценят съдържанието ви

Искате ли да дадете възможност на посетителите на сайта да оценят вашето съдържание? Ако да – то kk Star Ratings ще ви свърши чудесна работа.

От настройките на плъгина имате възможност за избор на това къде да се показват звездичките. Дали отгоре на публикацията или отдолу и дали от лявата страна на публикацията или от дясната.

Можете да избирате различни варианти на звезди, а също и да определяте колко да бъде техният брой. Хубавото е, че оценката, която получава дадена публикация ще се визуализира и в резултатите на Google.

PS Auto Sitemap

Карта на сайта – този път изцяло за потребителите ви

PS Auto Sitemap е плъгин, който създава красива карта на сайта за посетителите ви. За разлика от картата на сайта за Google (Google XML Sitemaps), тази карта е изцяло направена за тях.

Картата, която ви се генерира представлява категориите и публикациите ви в дървовидна структура. Имате възможност да генерирате картата с различни дизайни.

Чрез нея посетителите ви ще се ориентират и навигират много по-лесно във вашия сайт.

Codestyling Localization

Искате ли всичко в WordPress сайта ви да е написано изцяло на български език, дори и най-дребните детайли?

В интерес на истината не съм виждал голям, сериозен сайт, в който да има думи като “read more”, “2 comments on…”, “Permanent link to…” и т.н.

Ако и вашият сайт е достатъчно сериозен (а съм убеден, че той е такъв), трябва да се погрижите да преведете абсолютно всичко в него.

Плъгинът Codestyling Localization се справя отлично с тази задача и е изцяло във ваш интерес да предоставите на потребителите си сайт, изцяло на български език.

С негова помощ можете да преведете абсолютно всичко по сайта си – дори думи, които се генерират примерно от конкретни плъгини.

Да, Codestyling Localization може да превежда и плъгини. И всичко това става лесно – посредством вашият WordPress админ панел.

Без допълнителни програми, без да се забърквате в омагьосания кръг на po-mo файлове. Плъгинът ще направи всичко сам.

От вас се изисква единствено да напишете най-адекватният превод на желаните от вас думи или фрази.

Заключителни думи:


WordPress е страхотна система за управление на съдържанието. С нея могат да се направят почти всякакъв тип уебсайтове.

Точно за това, SEO-то на всеки един сайт е строго индивидуално и зависи от спецификацията на сайта и нишата в която се развива.

Плъгините, които описах по-горе работят добре и е необходимо всеки сам да си прецени кои от тях ще са му нужни и кои не.

Не е задължително да инсталирате всички плъгини накуп. Всеки трябва да направи най-правилният избор за своя сайт и да избере само това, от което има нужда.

Не твърдя със сигурност, че точно плъгини са най-подходящото решение.

Ако можете да пишете на PHP и можете да добавите функционалност, която плъгин би свършил, не е нужно да инсталирате плъгин – напишете си кода на ръка и го добавете ръчно към WordPress сайта си.

Също така, всеки един плъгин от изброените по-горе има достойни конкурентни, които биха свършили същата работа. Тук вече всичко опира до лична преценка и личен избор.

andrei dimitrovАндрей Димитров е основател и автор в сайта за ревюта Wickeble.com. Занимава се с оптимизация на сайтове, като в личния си блог за SEO оптимизация споделя своя опит, знания и пише за бъдещето на SEO.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА