15 полезни и безплатни програми за Windows

Windows не е от най-стабилните операционни системи.

Тя несъмнено има способностите да изкара и най-спокооооойния човек от блаженото му равновесно състояние на покой, причинявайки му масивен нервен срив, придружен от тежка форма на агресия. Съществуват обаче някои малки програмки , които значително могат да облекчат работата ви, като ви спестят зверските нервни изригвания, при които вероятността да изпотрошите всичко е доста висока.

В тази статия ще ви споделя любимите си такива…


#1. Everything замества вградената функция за  търсене на Windows по невероятно продуктивен и удобен начин. Този малък инструмент ще ви позволи да търсите по ключова дума и ще ви показва много бързо резултатите в реално време.


#2. Rambox ще ви предложи да разполагате с повечето от любимите си услуги за съобщения и електронна поща на едно място. Може да използвате една единствена парола за заключване на всички услуги, а интерфейса прави изключително удобна работата с всички услуги за комуникация от един контролен панел.

Някои от поддържаните услуги са: WhatsApp, Facebook Messenger, Gmail, Hangouts, Slack, Hipchat, Skype, MightyText, Zoho Mail и още над 70. Лудница 😎

📝 Вижте още иFranz: любимите ви чатове и мейл услугиг на едно място!


#3. Ditto e усъвършенстван clipboard мениджър, който перфектно ще замести вградения в Windows. Той поддържа пълна история на всичко, което сте копирали и дори на това, което сте използвали, преди да рестартирате компютъра си.

Простичкият интерфейс на програмата прави лесно използването на вече копирано съдържание и ще ви позволи бързо търсене сред данните.

Най-хубавото е, че данните, които се пускат в мрежата от него са криптирани.

📝 Бележка: ако търсите подобен инструмент за Chrome, където да копирате множество неща едновременно, то Multicopy ще ви свърши отлична работа!


#4. Speccy – забравили сте колко точно RAM имаше компютърът ви, или пък искате да хвърлите бърз поглед върху температурата на процесора в момента? Speccy сканира машината ви като ви дава абсолютно пълна информация за всичко!

Speccy
Информацията за личния ми лаптоп взета чрез Speccy

От дънната ви платка, до най-малкия параметър на процесора и видео картата ви, този инструмент няма да скрие никакви данни за всеки един от компонентите на лаптопа или десктопа ви. Впечатлен съм от този малък и безплатен софтуер.


#5. WinDirStat – Всички стигаме до онзи съдбовен момент, когато ни трябва още малко място на хард диска ни, но то вече е изчерпано. И доста често и представа си нямаме с какво по дяволите е зает големият ни хард диск. Познато ви е, нали?

Особено с новите лаптопи, които често нямат повече от 250 GB SSD диск…

disk
Това е картина на част от личният ми хард диск

Е, WinDirStat ще ви отговори на този така важен въпрос. 

Софтуерът ще сканира всички ваши дялове от харда и ще изобрази графично най-големите папки, типове файлове, както и много други данни. С него ще можете да проследите с какво e пълен хард диска ви, вместо да се чудите какво да изтриете.

Добра първа стъпка към почистването на компютъра.


#6. Process Explorer – Windows Task Manager е абсолютно дърво.

Там няма да намерите много информация за всички услуги и процеси, които са стартирани, а да спрете някои от тях не е много бърза и удобна задача.

screenshot_481
Процесите компютъра ми в момента на писане на тази статия

Ако ви трябва инструмент, чрез който да се отървете от блокирана програма или от тежък процес, който тече във фонов режим и затормозява машината ви, Process Explorer е перфектния избор. Софтуерът дава информация какви програми се изпълняват в момента, как е натоварен процесора, колко от него използва всяко приложение и т.н.


#7. Autoruns е супер мощен мениджър за управление на процесите в Windows, който ще ви предложи всички детайли за стартиращите ви програми.

От списъка може много бързо да спрете или деактивирате програми и процеси. Тази програма определено може да направи Windows-a ви да върви по-бързо.


#8. AdwCleaner – сигурно вече имате добра антивирусна програма, която работи през цялото време и ви предпазва. Но тя често не може да хване всичко, особено тези неща, които влизат през браузъра. Полезно е да имате и втори софтуер за проверка. Лично аз не използвам антивирусна и затова този малък инструмент е доста ценен за мен.

screenshot_482

AdwCleaner е добър избор за отстраняване на вредни компоненти, попаднали в компютъра ви, тъй като няма да влезе в конфликт с вече инсталираната ви антивирусна програма. Ако случайно ви се е инсталирала досадна лента в браузъра или друг вбесяващ malware, това е добро решение. Преди да напиша тези редове, сканирах лаптопа ми с този софтуер и за пореден път откри неща, които не трябва да бъдат там. Между другото, безплатната версия на MalwareBytes също не е никак лоша опция за тази задача.


#9. Sandboxie – Да си го признаем: понякога, макар да знаем, че не е правилно, всички ние отваряме съмнителни програми или файлове. Разбира се, тук никой няма за цел да ви съди, но ако ще го правите, защо поне не се защитите. Sandboxie ще ви позволи да стартирате програми, независимо от останалата част от системата ви.

screenshot_483

По този начин, колкото и да са вредни, те не могат да инфектират или да повредят вашата Windows инсталация. Също така, този инструмент е чудесен за тестване на различни приложения /както ми се налага на мен в случая, тъй като пиша статии/, за които не сте убедени дали и как работят. За да сте сигурни, че няма да се разочаровате от поредния софтуер, който инсталирате на компютъра си, използвайте Sandboxie.

Поддържа български език.


#10. VLC – имал съм неприятни сблъсъци с не един плеър. Или няма да четат даден файлов формат, или ще им липсват кодеци, или ще е нещо друго.

screenshot_484

Всеки филмов любител вероятно е изпитал подобен неприятен опит.

И за да нямате повече проблеми от подобно естество, препоръчвам ви VLC плеър, който може да отвори почти всичко, субтитрите зарежда без никакъв проблем.

Ще плейвате и видео клипове директно от Youtube – как става това, вижте тук.


#11. PSPad Editor – Добрият текстов редактор не е нещо, с което може да се отличи Windows! Често ни се налага да редактираме не само текст, но и парченца код, което не е никак удобно да се прави с обикновеният текстов редактор Notepad.

screenshot_485

Това е инструмент, който притежава дори повече от необходимото за редактирането на код, писането на обикновен текст, създаване на макроси и още десетки функции.

Програмата работи без проблем с най-популярните езици за програмиране, може да се вгради ФТП и т.н. Изобщо оборудването е до дупка.

Съвет: може да се търси за специфичен ред код в папки с файлове. Задавате търсения ред и редактора ще сканира локалното копие на папката и то вътре в самите документи.

#12. PrivaZer е безплатен инструмент за дълбоко почистване на системата от нежелани и ненужни файлове, които само затормозяват работата на машината ви.

Благодарение на него ще освободите още място на харда си, ще помогнете на операционната система да диша по-леко, а вас ще държи спокоен.

Това е почистването, което пуснах за целите на статията
Това е почистването, което пуснах за целите на статията

С този софтуер се запознах преди известно време от една статия в популярно онлайн издание, където твърдяха, че Privazer е по-добър от познатия на всички – CCleaner. Не мога да преценя дали това е така, но определено при мен премахна доста ненужни неща.


#15. Glary Utilities е един от най-добрите инструменти за почистване и ускоряване на компютъра, без да му навредите! Този инструмент ми беше препоръчан от нашия приятел Димо Белов и след като го ползвам вече месеци мога да ви уверя, че е страхотен!


Притежава абсолютно всичко – почистване с един клик, управление на диското пространство, почистване на регистри, премахване на програми и други. Програмата има безплатна версия, но ако искате пълната се разтърсете из нета – има я кракната.


#14. SumatraPDF – всеки път, когато искам да отворя PDF файл се сблъсквам с не много леката работа на Adobe Reader. Същия е доста ограничен откъм разпознаване на различни формати – той чете единствено PDF, което е нормално – за това е направен.

Чете и ePub

Но често се налага да четем книги и в други електронни формати. Например в библиотеката на клуб MasterHack много от книгите не са в PDF, а в по-удобния за книги ePub формат. Затова и Sumatra е моят фаворит, когато става въпрос за работа с PDF, ePub, MOBI, CHM, XPS, DjVu, CBZ и CBR, а освен това е изключително лек и не товари.

💡 Съвет: ако ви трябва по-достъпен софтуер за редактиране на PDF-и, вижте Nitro PDF. Той е десетки пъти по-евтин от популярния Acrobat Pro! В немската компания, в която работех заменихме скъпия продукт с тази алтернатива и изобщо не се усети разликата – вършеше ми чудесна работа. А ако се разтърсите из нета ще го намерите и кракнат.


#15. Revo Uninstaller – Ако сте инсталирали повечко програми, то с тази програма ще можете да ги де-инсталирате напълно. За съжаление, вградения в Windows инструмент е меко казано – пълно недоразумение, докато този върши нещата перфектно!

revo
Това е софтуерът инсталиран на собствения ми компютър

Revo  изтрива не само файловете на програмата, но и записите в регистрите, които оставя всеки софтуер. Ако тествате много инструменти и пълните компютъра си с ненужни програми с Revo може да направите сериозно почистване – препоръчвам ви го!

Да, Revo не е безплатен, но в торентите го има кракнат!

💡 Съвет: инсталирайте си Ninite и намерете следващите си любими безплатни програми за Windows за всякакъв вид задачи, медия и офис дейности. От едно място – просто изберете нужните ви приложения и сте готови!

Това бяха моите фаворити, които спасиха много мишки и клавиатури от бърза и болезнена смърт. Надявам се да помогнат и на вас в борбата с Windows.

Със сигурност има още хиляди безплатни програми, които вършат добра работа.

Със сигурност и вие използвате нещо полезно, което си заслужава да се сподели, и което не сме споменали в материала. В тази връзка ви моля следното:

Споделете любимият си безплатен софтуер в коментарите!

Да направим статията още по-полезна – трибуната е изцяло ваша.

Сподели 😍

78
Остави коментар

avatar
32 Comment threads
46 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
36 Comment authors
AngelИвоВладоВенциславБойко Ботев Recent comment authors
нови стари харесвани
Angel
Гост
Angel

Благодаря

Иво
Гост
Иво

Благодаря за информацията – много полезна

Владо
Гост
Владо

Продуктите на IOBIT са много добри. Напоследък често използвам DRIVER BOOSTER – инсталира всякакви драйвери! И то качествени!
За плеър – Пот Плеър е също перфектен, освен VLC.

Венцислав
Гост
Венцислав

Има една много готина,страхотна и уникална програма,която прави почти всичко за прочистването на компютъра,подрдбата в харда,проверки за остарели файлове и неизползваеми,просто е доста фукционална. Tune Up, но мисля че е платена,има известен период на тестване,но е къс,но имате ли я смятайте че много неща ще си оправите по компютъра.

Бойко Ботев
Гост
Бойко Ботев

Страхотна колекция. 6 от програмите ги използвам от години и съм много доволен от тях. Качвам си ги при всяка нова преинсталация. 🙂 Любимият ми софтуер е този, който не товари излишно машините.

Marina
Гост
Marina

Здравейте! Може ли да попитам за програма, която да заключва други програми? Налага ми се да ползвам на служебен компютър „собствения“ ми Viber, а не искам друг да ми рови в нещата:)

Лиляна Димова
Гост
Лиляна Димова

Здравейте г-н Стоянов и вс. коментиращи статията, която е много полезна.
Иска ми се да споделя за моите плеъри, които са няколко, но фаворитите са:
mpcstar – видео плеър, VLC , Winamp PRO Portable – за всякакви видео и звукови файлове.
БлагоДаря на Dobromir за 2-те програми, за които ни информира.
Чудесно е, че тук можем да прочетем по нещо ново, а и при коментарите обменяме опит.

Momchil`
Гост
Momchil`

Здравейте! Търся си свястна алтернатива на тъпия скайп за windows7, опитах 2-3 варианта досега – нищо не ми хареса. Какво ще ми предложите?

Любомир
Гост
Любомир

Опитай Brosix :https://bg.brosix.com/download/windows/
или ooVoo. И двете са по-добри от скайп!

Viktor
Гост
Viktor

Аз използвам K-Lite Codec Pack. Това е безплатен софтуер който ще ви помогне дори с най- лошия плеар за филми или музика да отворите всичко, аз както го ползвам спънка не съм имал. Тази програма е базирана да чете само видео и аудио формати

Дани Маринов
Гост
Дани Маринов

За почистване аз ползвам Glary Utilities 5 той има функфия за поправка на регистри,дефрагментиране на регистри,почистване на диска,дефрагментиране на диска,деинсталатор,драйвър мениджър,открифа диблиращи се фаилове,оправя преки пътища,има търсачка,може да възтановява изтрити фаилове или да изтрива такива завинаги,може да криптира фаилове,да оптимизира рам,има си таск мениджър,tracks eraser което не го знам какво е и Malware Remover.
Бих го препоръчал защото има повечето от програмите а и е супер лек също може да се регистрира за про версията безплатно и лесно.

Петър Минков
Гост
Петър Минков

Благодаря, за всичко….
Желая, здраве…
Петър

Валентин Такев
Гост
Валентин Такев

Поредната чудна и полезна статия! Няма друг сайт с повече запазени линкове лично от мен не само по тази тема. Без да съм капацитет бих казал: „Христо е голям професионалист“
Все повече УСПЕХ в бъдеще!!!

Асен
Гост
Асен

Daum PotPlayer е видео и аудио плеър, който плейва абсолютно всичко, а не почти всичко и е на български.
Инсталацията е на английски. Ако компютъра е с БГ уин , автоматически тръгва на български, ако не е, се превключва от опциите на български.
Кодеците са си в него, но лично за мене си слагам допълнително K-Lite_Codec_Pack

vasko bankov
Гост
vasko bankov

много ти благодариа за труда който хвърлиаш благодарности за това че ни упатваш да изберем най добрата програма за нашиа линдолс искам да кажа деенсталирането на програми аз исползвам 2-програми total ununstal и Revo Uninstaller тези две програми са най моштните в целиа интернет всички деенсталирашти програми сам пробвал тези двете са най добрите total ununstal остава №1 това го разбрах като по случайност се беше исклучил тока след като вклучих компиотара се отвори прозорец за да ме попита дали искам да продалжа с деенсталирането на програмата за това total ununstal е подобра тиа прави предварително снимка системата

Godlieb
Гост
Godlieb

БЛАГОДАРСКО – СТРАШНО НЕОБХОДИМ ПРИЛОЖЕН ИНСТРУМЕНТАРИУМ – ОСОБЕНО ЗА ЛАИЦИ. УСПЕХИ!?!

Dobromir
Гост
Dobromir

Perfect uninstaler по мое мнение е много по – добра от Revo. Лесен за употреба, само в 3 стъпки ( първо програмата пробва с uninstal.exe от софтуера, ако не стане започва да търси останали следи от софтуера и накрая го маха ). Последният път, когато пробвах Revo ми искаше пари. Другата програма, която ще предложа е Recuva – програма за възстановяване на изтрити файлове по погрешка или след преинсталация. Възстановява снимки, документи, филми … всичко

CVETETO IVANOVA
Гост
CVETETO IVANOVA

здравей Христо!:) Имам спешна нужда от помощ, тъй като вчера успях да сътворя една глупост! Опитах се да си изтегля от руски сайтове IDM програма с ключ, но получих неприятен подарък – една нежелана програма BAIDU (на всичкото отгоре и с канджи), която се разсели по Windows и има две папки в програмните файлове. Сканирах я с Авира и Microsoft Security Essentials – показва, че няма вируси, руткити и т.н. Опитах се да изтрия 2-те папки, но в прозорец се появява, че нямам правата на администратор да направя това (работя на домашен лаптоп и юзера е и администратор по подразбиране).… Прочети всичко »

georgi.bogdanov84
Member
georgi.bogdanov84

Здравей, Христо можеш ли да направиш един sreenshot как точно използваш – „Любимата ми функция е, че може да се търси за специфичен ред код в цели папки с файлове“ – в PSPad, тъй като при мен не се получава нещо.

Nedko
Гост
Nedko

Аз за моята работа използвам:
Notepad++
POSTMan (extension към Chrome)
Wireshark
Putty

Mariana
Гост
Mariana

Някои често използвани от мен програмки напоследък:
Freemake Video Converter- Използвам го предимно за да конвертирам видеа(музика, лекции и тн) от Youtube в MP3, които да си слушам в движение. Иначе има всички известни формати.
ABBYY Fine Reader- извличане на текст от „картинка“. Работи перфектно, ако качеството на източника е добро.
Snipping Tool -режещ инструмент, който напоследък използвам много често(и вместо PrintScreen). Има го на всеки компютър с W7 и W8, но при W7 често е скрит, затова го споменавам.

Иво
Гост
Иво

Да споделя как протече четенето на статията.
Първата о да …. да и тази … чакай да дръпнем и тази да я прегледаме … о да тази задължително …. adwcleaner това го имам (впрочем след като свърши работата си пускам JRT) и продължаваме … да тази … и тази и последната ме удря ГРЪМ 🙂 супер REVO. Ако има топ 1000 на програми за ползване на Windows REVO е на 1 място !!!
Поздрави

CVETETO IVANOVA
Гост
CVETETO IVANOVA

Много се извинявам за
„тъпите“ ми въпроси, както биха се сторили на повечето от вас тук,
тъй като познанията ми в тази област са незадоволителни, въпреки, че работя с
РС повече от 15 г . Интересувам се ако инсталирам някои от тези прогреми (AdwCleaner ; Sandboxie; VLC; SumatraPDF ; PrivaZer; Revo Uninstaller) те няма ли да се „бият” с вече инсталирани програми ? Какво трябва да направя?

И да благодаря
за хубавия сайт и възможността, която ни дава да научаваме доста полезни неща. Абонирана
съм за сайта (но в друга моя поща). Привет!:)

мими
Гост
мими

Revo Uninstaller е невероятна програма. Не съм ползвала другите,Но Revo често. Препоръчвам я на всеки…
Статията е много полезна. Благодаря!!!

Kuzman Kuzmanov
Гост
Kuzman Kuzmanov

Много полезна статия! Браво! Обогатих си инструментариума 🙂 Особено с Revo – от доста време търся нещо подобно. Навремето имаше един инструмент на Симантек, но скоро не съм го срещал. И едно инструментче и от мен: IrfanView – незаменима при разглеждане на изображения – лека и с впечатляваща колекция от плъгини.

ziki
Гост
ziki

Браво и от мен! Благодаря , както на автора, така и за допълнителните програми в коментарите.

Kalina Mileva
Гост
Kalina Mileva

Еее, много полезна статия! Супер!

Nikola Ovcharski
Гост
Nikola Ovcharski

Foxit Reader е чудесен PDF четец

NikolaiMinev
Гост
NikolaiMinev

Неслучайно (след този последен софтуер ;)) не мога да се въздържа да не се включа със съвет. Не е лошо винаги да се проверява дали съответната програма няма portable версия. Не всички имат. Но когато такава е налична, първо, е по-лесно за деинсталиране, и второ, (тук да вмъкна любим цитат от готварските рецепти ;)) винаги може човек да си метне на една флашка „предварително приготвената!“ директория и да си ползва програмите на всеки друг компютър. 😉

Михаил Нейчев - Dr. Artik
Гост
Михаил Нейчев - Dr. Artik

Това, което ще споделя не е софт, а сайт, който ми спестява БРУТАЛНО МНОГО нерви след преинсталация.
https://ninite.com/

Kik
Гост
Kik

SlimDrivers – ъпдейтва драйверите, CCleaner – безспорно най-добрата програмка, по мое мнение, за почистване на нежелани приложения

Васил Тошков
Гост
Васил Тошков

Минавайте на Linux и не се мъчете повече 😉

Георги Георгиев
Гост
Георги Георгиев

Именно! 😉

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top