15 полезни и безплатни програми за Windows

безплатни програми ,windows

Windows не е от най-стабилните операционни системи.

Тя несъмнено има способностите да изкара и най-спокооооойния човек от блаженото му равновесно състояние на покой, причинявайки му масивен нервен срив, придружен от тежка форма на агресия. Съществуват обаче някои малки програмки , които значително могат да облекчат работата ви, като ви спестят зверските нервни изригвания, при които вероятността да изпотрошите всичко е доста висока.

В тази статия ще ви споделя любимите си такива…


#1. Everything замества вградената функция за  търсене на Windows по невероятно продуктивен и удобен начин. Този малък инструмент ще ви позволи да търсите по ключова дума и ще ви показва много бързо резултатите в реално време.

безплатни програми ,windows


#2. Rambox ще ви предложи да разполагате с повечето от любимите си услуги за съобщения и електронна поща на едно място. Може да използвате една единствена парола за заключване на всички услуги, а интерфейса прави изключително удобна работата с всички услуги за комуникация от един контролен панел.

безплатни програми ,windows

Някои от поддържаните услуги са: WhatsApp, Facebook Messenger, Gmail, Hangouts, Slack, Hipchat, Skype, MightyText, Zoho Mail и още над 70. Лудница ?

? Вижте още иFranz: любимите ви чатове и мейл услугиг на едно място!


#3. Ditto e усъвършенстван clipboard мениджър, който перфектно ще замести вградения в Windows. Той поддържа пълна история на всичко, което сте копирали и дори на това, което сте използвали, преди да рестартирате компютъра си.

безплатни програми ,windows

Простичкият интерфейс на програмата прави лесно използването на вече копирано съдържание и ще ви позволи бързо търсене сред данните.

Най-хубавото е, че данните, които се пускат в мрежата от него са криптирани.

? Бележка: ако търсите подобен инструмент за Chrome, където да копирате множество неща едновременно, то Multicopy ще ви свърши отлична работа!


#4. Speccy – забравили сте колко точно RAM имаше компютърът ви, или пък искате да хвърлите бърз поглед върху температурата на процесора в момента? Speccy сканира машината ви като ви дава абсолютно пълна информация за всичко!

Speccy
Информацията за личния ми лаптоп взета чрез Speccy

От дънната ви платка, до най-малкия параметър на процесора и видео картата ви, този инструмент няма да скрие никакви данни за всеки един от компонентите на лаптопа или десктопа ви. Впечатлен съм от този малък и безплатен софтуер.


#5. WinDirStat – Всички стигаме до онзи съдбовен момент, когато ни трябва още малко място на хард диска ни, но то вече е изчерпано. И доста често и представа си нямаме с какво по дяволите е зает големият ни хард диск. Познато ви е, нали?

Особено с новите лаптопи, които често нямат повече от 250 GB SSD диск…

disk
Това е картина на част от личният ми хард диск

Е, WinDirStat ще ви отговори на този така важен въпрос. 

Софтуерът ще сканира всички ваши дялове от харда и ще изобрази графично най-големите папки, типове файлове, както и много други данни. С него ще можете да проследите с какво e пълен хард диска ви, вместо да се чудите какво да изтриете.

Добра първа стъпка към почистването на компютъра.


#6. Process Explorer – Windows Task Manager е абсолютно дърво.

Там няма да намерите много информация за всички услуги и процеси, които са стартирани, а да спрете някои от тях не е много бърза и удобна задача.

screenshot_481
Процесите компютъра ми в момента на писане на тази статия

Ако ви трябва инструмент, чрез който да се отървете от блокирана програма или от тежък процес, който тече във фонов режим и затормозява машината ви, Process Explorer е перфектния избор. Софтуерът дава информация какви програми се изпълняват в момента, как е натоварен процесора, колко от него използва всяко приложение и т.н.


#7. Autoruns е супер мощен мениджър за управление на процесите в Windows, който ще ви предложи всички детайли за стартиращите ви програми.

От списъка може много бързо да спрете или деактивирате програми и процеси. Тази програма определено може да направи Windows-a ви да върви по-бързо.

безплатни програми ,windows


#8. AdwCleaner – сигурно вече имате добра антивирусна програма, която работи през цялото време и ви предпазва. Но тя често не може да хване всичко, особено тези неща, които влизат през браузъра. Полезно е да имате и втори софтуер за проверка. Лично аз не използвам антивирусна и затова този малък инструмент е доста ценен за мен.

screenshot_482

AdwCleaner е добър избор за отстраняване на вредни компоненти, попаднали в компютъра ви, тъй като няма да влезе в конфликт с вече инсталираната ви антивирусна програма. Ако случайно ви се е инсталирала досадна лента в браузъра или друг вбесяващ malware, това е добро решение. Преди да напиша тези редове, сканирах лаптопа ми с този софтуер и за пореден път откри неща, които не трябва да бъдат там. Между другото, безплатната версия на MalwareBytes също не е никак лоша опция за тази задача.


#9. Sandboxie – Да си го признаем: понякога, макар да знаем, че не е правилно, всички ние отваряме съмнителни програми или файлове. Разбира се, тук никой няма за цел да ви съди, но ако ще го правите, защо поне не се защитите. Sandboxie ще ви позволи да стартирате програми, независимо от останалата част от системата ви.

screenshot_483

По този начин, колкото и да са вредни, те не могат да инфектират или да повредят вашата Windows инсталация. Също така, този инструмент е чудесен за тестване на различни приложения /както ми се налага на мен в случая, тъй като пиша статии/, за които не сте убедени дали и как работят. За да сте сигурни, че няма да се разочаровате от поредния софтуер, който инсталирате на компютъра си, използвайте Sandboxie.

Поддържа български език.


#10. VLC – имал съм неприятни сблъсъци с не един плеър. Или няма да четат даден файлов формат, или ще им липсват кодеци, или ще е нещо друго.

screenshot_484

Всеки филмов любител вероятно е изпитал подобен неприятен опит.

И за да нямате повече проблеми от подобно естество, препоръчвам ви VLC плеър, който може да отвори почти всичко, субтитрите зарежда без никакъв проблем.

Ще плейвате и видео клипове директно от Youtube – как става това, вижте тук.


#11. PSPad Editor – Добрият текстов редактор не е нещо, с което може да се отличи Windows! Често ни се налага да редактираме не само текст, но и парченца код, което не е никак удобно да се прави с обикновеният текстов редактор Notepad.

screenshot_485

Това е инструмент, който притежава дори повече от необходимото за редактирането на код, писането на обикновен текст, създаване на макроси и още десетки функции.

Програмата работи без проблем с най-популярните езици за програмиране, може да се вгради ФТП и т.н. Изобщо оборудването е до дупка.

Съвет: може да се търси за специфичен ред код в папки с файлове. Задавате търсения ред и редактора ще сканира локалното копие на папката и то вътре в самите документи.

#12. PrivaZer е безплатен инструмент за дълбоко почистване на системата от нежелани и ненужни файлове, които само затормозяват работата на машината ви.

Благодарение на него ще освободите още място на харда си, ще помогнете на операционната система да диша по-леко, а вас ще държи спокоен.

Това е почистването, което пуснах за целите на статията
Това е почистването, което пуснах за целите на статията

С този софтуер се запознах преди известно време от една статия в популярно онлайн издание, където твърдяха, че Privazer е по-добър от познатия на всички – CCleaner. Не мога да преценя дали това е така, но определено при мен премахна доста ненужни неща.


#15. Glary Utilities е един от най-добрите инструменти за почистване и ускоряване на компютъра, без да му навредите! Този инструмент ми беше препоръчан от нашия приятел Димо Белов и след като го ползвам вече месеци мога да ви уверя, че е страхотен!

безплатни програми ,windows


безплатни програми ,windows

Притежава абсолютно всичко – почистване с един клик, управление на диското пространство, почистване на регистри, премахване на програми и други. Програмата има безплатна версия, но ако искате пълната се разтърсете из нета – има я кракната.


#14. SumatraPDF – всеки път, когато искам да отворя PDF файл се сблъсквам с не много леката работа на Adobe Reader. Същия е доста ограничен откъм разпознаване на различни формати – той чете единствено PDF, което е нормално – за това е направен.

безплатни програми ,windows
Чете и ePub

Но често се налага да четем книги и в други електронни формати. Например в библиотеката на клуб MasterHack много от книгите не са в PDF, а в по-удобния за книги ePub формат. Затова и Sumatra е моят фаворит, когато става въпрос за работа с PDF, ePub, MOBI, CHM, XPS, DjVu, CBZ и CBR, а освен това е изключително лек и не товари.

? Съвет: ако ви трябва по-достъпен софтуер за редактиране на PDF-и, вижте Nitro PDF. Той е десетки пъти по-евтин от популярния Acrobat Pro! В немската компания, в която работех заменихме скъпия продукт с тази алтернатива и изобщо не се усети разликата – вършеше ми чудесна работа. А ако се разтърсите из нета ще го намерите и кракнат.


#15. Revo Uninstaller – Ако сте инсталирали повечко програми, то с тази програма ще можете да ги де-инсталирате напълно. За съжаление, вградения в Windows инструмент е меко казано – пълно недоразумение, докато този върши нещата перфектно!

revo
Това е софтуерът инсталиран на собствения ми компютър

Revo  изтрива не само файловете на програмата, но и записите в регистрите, които оставя всеки софтуер. Ако тествате много инструменти и пълните компютъра си с ненужни програми с Revo може да направите сериозно почистване – препоръчвам ви го!

Да, Revo не е безплатен, но в торентите го има кракнат!

? Съвет: инсталирайте си Ninite и намерете следващите си любими безплатни програми за Windows за всякакъв вид задачи, медия и офис дейности. От едно място – просто изберете нужните ви приложения и сте готови!

безплатни програми ,windows

Това бяха моите фаворити, които спасиха много мишки и клавиатури от бърза и болезнена смърт. Надявам се да помогнат и на вас в борбата с Windows.

Със сигурност има още хиляди безплатни програми, които вършат добра работа.

Със сигурност и вие използвате нещо полезно, което си заслужава да се сподели, и което не сме споменали в материала. В тази връзка ви моля следното:

Споделете любимият си безплатен софтуер в коментарите!

Да направим статията още по-полезна – трибуната е изцяло ваша.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА