ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
редактиране на текст ,quip

Quip: удивително красив, удобен и адски полезен текстов редактор с web и десктоп приложение

Запази за после

Това, за което ще ти разкажа след секунди е нещо малко по-различно от стандартното приложение за писане на текст и в същото време изключително интересно.

Създадено от хора, работили за Google Maps, Google App Engine, а по-късно и за Facebook, Quip представлява удобна текстообравотваща програма, която ще ти позволи да създадеш красиви и удобни документи за всяко устройство, с невероятна типография, дори и на български. А след като ти разкажа за него има голяма вероятност Word или Google Docs повече да не са владетели на текстообработващите програми в компютъра ти.

Защо смятам, че Quip е най-добрия текстов редактор в web?

Както вече разбрахте, това е инструмент за създаване на текстови документи, редактирането и колекционирането им в папки с възможност да се използват навсякъде, където има интернет, независимо от устройството, с което разполагате.

Смея да твърдя, че този онлайн софтуер е нещо като Medium в блогването – минималистичен, изключително красив и разбира се много удобен.

редактиране на текст ,quipЗнам това, тъй като от няколко месеца съм се регистрирал и доста често го използвам. Едва сега реших да ви го споделя, тъй като вече съм 100% сигурен, че си заслужава.

След тези хубави думи по адрес на Quip /вече трябва да им искам пари за реклама/ нека да го разгледаме по-подробно, за да видиш как да го изполваш и какво може да направи за теб. След това само прецени дали ще ти влезе в употреба:

Влизаш в главната страница на приложението /линк в края на статията/ и въвеждаш мейл адреса, който имаш в gmail /за съжаление се налага да е от там/

След като влезеш в Quip, веднага ще се сблъскаш с красивия му интерфейс, който изключително много напомня на приложение за операционната система на Apple – може би и затова е толкова красива типографията, знам ли…

Удивително е колко много можеш да направиш само с няколко основни опции!


редактиране на текст ,quipСъздаването на документ е като детска игра – наподобява същата операция в Word, само където тук е малко по уеб ориентирано. Натискаш съответния бутон за нов документ, разположен горе вдясно и красивият бял лист ще се изпъчи гордо пред очите ти. За хубаво или за лошо шрифтовете не могат да се променят. За заглавията се използва шрифта Atlas Grotesk, а за самото тяло на текста е предвиден серифния Lyon.

? ПОЛЕЗНО: има десктоп приложение, а отскоро и възможност да увеличиш оборудването на инструмента с неща като календар за съдържание и други. Има и вградена функция, която ще ти позволи да импортираш документите си от Evernote, Google Drive и Dropbox – три от най-използваните услуги.

редактиране на текст ,quip


редактиране на текст ,quip

Как можеш да редактираш документ – опциите, с които ще разполагаш:

quip1

За всеки параграф ще имаш няколко бързо достъпни възможности.

Просто кликваш на нов ред или на вече съществуващ такъв и веднага ще забележиш, появилото се вдясно синьо квадратче. Минавайки с мишката върху него ще излязат още 2 опции: едната е да направиш параграфа заглавие /има възможност да избереш измежду 3 размера/ или да създадеш списъци с подточки или чек боксове за списъци със задачи.

tinytake4

Останалите възможности за редактиране са още по-бързо достъпни. Просто маркирай с мишката част от текста и веднага ще ти изскочи балонче с още няколко инструмента за редактиране. В тях се включва удебеляване на текста, разбира се италик, създаване на линк, подчертаване на маркирания текст или добавяне на коментар към параграфа за пояснение.

Важно за създаването на перфектни онлайн документи!

Представи си, че имаш блог или работиш по общ проект с твои колеги и би искал да добавиш към документа не само текст, но и други интерактивни елементи като снимки, таблици, линкове или просто да обозначиш парченце сложен програмен код.

Ако се вгледаш в интерфейса, на пръв поглед ще установиш, че такава функция липсва. Естествено, съществува такава и тя е замислена брилянтно. За да добавиш снимка, таблица и т.н., в съответния параграф изпиши символа @ – да, точно така – само него. Ще се появи удобно падащо меню със супер опции, точно тези, за които ти споменах по-горе.

tinytake4df

Създателите на Quip казват, че са замислили тази функция най-вече за простота и фокус към документа, а не към бутони и излишни функции. А символа @ определено е олицетворение на мобилност, интерактивност, сътрудничество и простота.

Чрез него може да вмъкнеш снимка, да създадеш приятно изглеждаща таблица, както и да поставиш линк към всеки един документ, намиращ се в профила ти в Quip или пък да отбележиш човек, с когото вече си сътрудничите в софтуера. Хубавото е, че всички тези функции за редактиране работят също като в приложенията за iOS на iPhone и iPad.

Всичко е проектирано така, че да е адски лесно за работа, бързо и интуитивно и разбира се да се използва навсякъде, за да си свършиш отлично работата.

Може да споделиш създадените от теб документи с други хора онлайн или да ги експортираш в PDF формат. Естествено, за да бъде всичко перфектно има и възможност за споделяне на директен линк към документа, който да изпратиш на когото си поискаш в интернет.

quip

Възможност за съвместна работа и с други ваши колеги

Едно от най-интересните неща в Quip е възможността му за съвместна работа или т.нар. колаборация в реално време. Но дори и да не работиш с някого по някаква обща задача, а просто си го използваш за твои си собствени документи, лявата странична лента ще ти покаже последните корекции, които са правени по документите.

Ако пък работиш с някой друг, в същата тази лента ще се показва промените, които този другия е правил по папките и текста, върху които работите заедно.

Ако кликнеш на дадена промяна от страничната лента, инструмента веднага ще затъмни всичко, освен точния ред, в който е направена редакцията.

Разбира се, в тази връзка всеки от участниците в колаборацията може да оставя коментари в различните параграфи, да качва снимки и т.н.

Накратко: защо Quip е толкова добър?


Quip без съмнение попада в моя списък с фаворити сред приложенията за редактиране на текст и организиране на документи, да не кажа и че е в личния ми ТОП 3.

Причина за това е, че съдържа в себе си всички основни инструменти, които са необходими за оформянето на добре изглеждащ и полезен документ, с опциите му се работи адски лесно, бързо и удобно, а външния му вид е повече от добър. Ако пишеш статии, ако работиш с документи и ти се налага да създаваш текст или пък да го колекционираш и искаш той да е достъпен за теб навсякъде, където има интернет и от всяко съвременно устройство – Quip ще ти свърши перфектна работа.

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си