ВЛЕЗ В КЛУБА
мисловни карти

6 програми за създаване на мисловни карти, визуализиране на идеи, задачи и процеси

 • 456
 • 32
 • 2

Запази за после

В тази статия ще намериш най-добрия софтуер и онлайн приложения за създаване на мисловни карти с цел мозъчна атака, намиране на нови идеи, създаване на бизнес и маркетинг процеси, визуализиране на цели, задачи и много други.


Искаш ли да видиш голямата картина?

Благодарение на мисловните карти тя ще стане много по-ясна.

Отдалеч могат да се забележат модели, да се разбере смисъла, да се види логиката и да се вземе най-доброто решение или пък – да се измисли гениалната идея. Мисловните карти или известни още като mind maps са чудесен начин за мозъчна атака, да си създадете бизнес план, да превърнете идеите си в реалност чрез очертаването на пътя им стъпка по стъпка или просто да помислите върху нещо.

За щастие има доста програми и софтуер, които да ви помогнат да изградите една наистина професионална мисловна карта, да я организирате, да я запазите, да я споделите и да я редактирате по-късно.

Добрата новина:

Едни от най-добрите са безплатни и ще ти ги споделя в тази статия! Ще можеш да си изтеглиш софтуер за мисловни карти, с който ще чертаеш процеси, схеми, стъпки, допирните точки на потребителите в магазина ти, таргетиране и т.н.

Ето я и нашата специална колекция от инструменти за мисловни карти:

#1. Whimsical

чертаене на диаграми

Това е един от най-любимите ми инструменти, който използвам, за да си чертая процесите в целия ни бизнес или както в случая със снимката отдолу: процесите в едно отделно направление от него.

Този инструмент за диаграми, мисловни карти и прототипи ме грабна с това, че с него мога да визуализирам идеите си изключително лесно.

програма за мисловни карти

Безплатният му план позволява до 3 дъски, но наличните възможности и удобството за работа го правят един от моите фаворити.


#2. Miro

мисловни карти

Miro е мощен инструмент за организиране и визуализиране на информация. С него ще изкараш всичко, което ти се върти в главата: мисловни карти, организиране на информация, бележки и планиране на задачи и т.н.

Слава Богу, приложението има безплатен план, който може да си ползваш.

Прибягвам до него, когато искам да направя лесна за разбиране диаграма или процес в някое от практическите ръководства на клуб Мастърхак.

мисловни карти


#3. Pencil

мисловни картиОоо да, яко е!

Този лек софтуер ще ти позволи да:

 • Чертаеш различни форми, да създаваш прототипи, процеси, мокъпи за сайтове и всичко, което можеш да проектираш на белия дигитален лист.
 • Ще рисуваш и мисловни карти и диаграми!
 • Лесно ще добавяш т.нар. clipart картинки от интернет.
 • Експортирай резултата не само в PDF и PNG, но и в SVG!

Ето и накратко основните функции:


#4. Coggle

мисловни карти

Уникален е – бързо се работи, страхотни инструменти!

С него ще визуализирате идеите и сложните си мисли по много лесен начин!

Coggle е инструмент за картографиране на мисли, с който е изключително лесно да се започне проектирането на дадена ваша идея или план.

Влезте чрез профила си в Google и започнете да го използвате.

Кликнете 2 пъти върху всеки елемент, за да го редактирате или на знака + , разположен от двете страни на всяка клетка, за да добавите допълнителни клонове от мисловната карта. Ако пък поискате да изтриете вече създаден раздел, просто задръжте бутона ctrl и минете с мишката върху знака + , който ще видите как автоматично се превръща в знака Х.

Може да плъзгате отделните клони от картата както си поискате, да създавате под-клонове, да им променяте цвета и т.н.

мисловни карти

По повод на цветовете, Coggle автоматично ще зададе цвета за всеки клон, като вие може да го смените – просто кликнете върху съответния клон и ще ви се появи палитра от цветове, от която изберете желания от вас.

Тоест това е добър начин да си поставяте различни иконки например за всеки клон – вижте снимката отгоре. Когато приключите с мисловната карта ще може или да я изтеглите в PDF формат или като изображение в PNG формат.

Важно е да се спомене, че ще може и да я споделите с други хора онлайн като може да им позволите да я редактират или само да я разглеждат.

Може също така и да виждате предишни версии на мисловната карта и по-ранни промени, които сте направили.


#5. Vexlio

програми за мисловни картиАко си привърженик на есенциализма то най-вероятно ще се влюбиш в тази програма за мисловни карти.

Освен че е много лек, той е оборудван с най-важните инструменти за чертане, с възможност за създаване на връзки между обектите.

Работата с него е супер интуитивна и ако му отделиш 5 минути, след известно време ще рисуваш и чертаеш мисловни карти и процеси много бързо.

Основни възможности:

 • Създаване на базови фигури и връзки между тях.
 • Вмъкване на текст (включително български).
 • Вмъкване на собствени изображения към мисловната карта.
 • Редактиране на обектите и текста – цветове, линии, подравняване.
 • Възможност за слоеве като при Photoshop.
 • Експортиране на резултата в PNG (дори прозрачен) и PDF.
 • Удобна работа с различни проекти чрез табове.

мисловни картиВажно: приложението е платено, но аз открай време ползвам безплатната му версия, която е ограничена до 30 обекта за един проект. Този брой ми е напълно достатъчен да си начертая всичко, което ми е необходимо.


#6. GitMind

Завършваме ударно – с най-доброто за мозъчна атака!

мисловни карти

Това е един от най-полезните безплатни инструменти за картографиране треньорски тактики, създаване на мисловни карти, визуализиране на идеи и процеси. GitMind е чудесен инструмент и за водене на бележки, планиране на проекти, работа в екип и други творчески задачи, които чувствително ще повишат продуктивността ти. Ще разполагаш и с безплатни шаблони за най-различни схеми, карти на ума, диаграми и т.н. С GitMind ще онагледиш, организираш и споделиш идеите си с лекота.


Помогни на повече хора да си нарисуват голямата картина!

Сподели статията, благодаря ти!


 • 456
 • 32
 • 2
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

==========

❤️ Секретна група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

инструмента
за супер продуктивност
100
free ebook
инструмента
за супер продуктивност
100
Изтегли книгата и вземи над 100 принципа и инструмента, които ще ти помогнат да работиш по-бързо и по-леко
FREE ebook
Изтегли книгата и стани част от над 15 000 човека, които вече получават най-полезното от нас директно в пощата си
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this