Облекчи зрението си, фокусирай погледа си – F.lux – суперменът за вашите очи

зрение,F.lux,очи

Искате ли да облекчите дигиталното напрежение в очите си?

Този инструмент ще избистри погледа Ви, ще фокусира зрението ви и ще настрои очичките ви точно както повелява естествената светлина през всяка една част от денонощието!

Някога случвало ли ви се е да се събудите посред нощ, готови да запишете следващата си голяма идея, която току що ви се е явила на сън и изведнъж да бъдете заслепени от ярко светещият екран на компютъра ви?

През деня мониторите изглеждат добре и не натоварват особено очите, тъй като те са проектирани да изглеждат естествено, докато има слънце навън. Но в часовете след 21:00…до 3ч сутринта, най-вероятно не би трябвало да гледаме към неговата ярка светлина, нали? Точно затова има безплатно десктоп приложение, което кара цвета и светлината на дисплея ви да се адаптират в зависимост от това в коя част от деня се намирате.

С негова помощ монитора ви ще изглежда като слънчева светлина през деня и с мек, топъл изглед през нощта. В резултат на това, че живеем своя живот напоследък най-вече дигитално, присъствайки през голяма част от времето си в социалните мрежи и в облачните технологии, неизменно като “залепени” пред екрана на нашия компютър. Често срещаното кличене до късно-вечер, непрекъснато взирайки се в монитора са неизменна част от живота на много от нас, докарвайки ни до синдрома на “хипнотизираните очи“. Да, това наистина безспорно се случва на почти всеки активен човек с компютър, а да се използва такъв за продължителни периоди през нощта изобщо не е добра опция……или поне не е такава за очите ни…. Точно тук на помощ идва “очния супермен-спасител” или по-скоро облекчител с интересното име F.lux.

Какво всъщност прави този софтуер, за да облекчи зрението ни?

[sws_divider_line]

F.lux по природа си е много простичко приложение, с много полезна функция. То работи незабележимо, седейки в системния трей на вашата операционна система и е разработен така, че веднъж като го пуснете да остава незабележим – активирате F.lux и го забравяте!

Това е решение за облекчение на вашите очи, което манипулира естественото осветяване на екрана ви в зависимост от това колко е часа навън.

Имам чувството, че много добре знаете точно какво имам предвид, нали? Особено ако стоите до късно пред компютъра, също като мен.

зрение,F.lux,очи

Това, което F.lux прави е да настрои така да се каже отенъка на вашия монитор според настоящото време през деня /дали е сутрин, обед или вечер/ осветявайки екрана ви според естествената светлина за съответния период през деня. Това ще рече, че през деня, вашият монитор ще изглежда също толкова светъл и слънчев, както сте свикнали.

Въпреки това, с наближаването на вечерта и падането на нощта ще се появи “сияние” или отенък, преливащ постепенно от топло в по топло, за да позволи на вашата естествена осветеност за очите ви да се пренесе и върху екрана.

Как да го настроим?

[sws_divider_line]

зрение,F.lux,очи

Тази задача е изключително проста. 

Разполагаме единствено със следните три опции:

  1. Adjust lighting settings – може да си поиграете с тази опция, но все опитайте да оставите тази настройка както си е по подразбиране за сега и вижте как ще изглежда
  2. Set your location – просто поставете вашият пощенски код или града, в който се намирате. Макар, че за още по лесно и в стил lifehack.bg, за да не се мъчите, просто натиснете бутона Locate и въведете града и държавата си – точно както съм направил и аз /снимката отдолу/
  3. Transition speed – опцията Slow е идеална за тази настройка, препоръчвам ви я. Преходът остава незабележим до 60 минути

зрение,F.lux,очи

Въпреки, че най-ниската степен на осветление на монитора може да изглежда прекалено тъмна, просто опитайте инструмента през деня, а докато стане нощно време, просто ще сте забравили, че сте пуснали програмата…

…..а тя наистина ще облекчи зрението ви, без да се натрапва, като леко премине към много приятни, по-топли цветове! След като го опитате веднъж, пробвайте да го изключите за известно време и вижте колко хубаво беше, когато F.lux работеше – поне при мен усещането беше такова.

Е, имам няколко възражения!

[sws_divider_line]

Въпреки удобството и облекчението за очите идващи от това безплатно приложение, когато използвате софтуер за обработка на изображения или рисувате нещо на компютъра си, всяка работа, която изисква точно възпроизвеждане на цветовете, препоръчително е да изключвате F.lux, защото той променя техните тонове. Ако сте дизайнер например, не мисля, че бихте искали да вбесите клиентите си с някой грешен тон на синьото, нали?

Другия “проблем“, който може би е налице е, че няма допълнителни функции като определяне на период, в който да е пуснато приложението, след което да се изключи. Или пък възможност за по прецизно настройване на осветеността ще бъде страхотно допълнение в списъка му от настройки. И все пак това са толкова бели кахъри, че вече съжалявам, че дори ги споменах…….особено на фона на приятния изглед за очите ми в момента, използвайки F.lux

Е, притрябвало ли ми е да го използвам?

[sws_divider_line]

Това наистина е от онзи тип приложения, които не изискват никаква поддръжка и вършат своята полезна работа адски неусетно и без да дразни.

След като внедрите F.lux във вашата ежедневна работа пред компютъра, ако можеха да говорят, очите ви биха ви благодарили. Освен това с помощта на F.lux, ярката светлина от монитора ви нощем, ще бъде избягната.

А така също ще се отървете от безсънието и ще се насладите на вашия нормален модел на заспиване, а това аз лично смятам, че е от огромно значение за старта на една, добра и енергична сутрин. 

Освен на windows, F.lux може да се ползва и на OSX и iOS, а системната памет, която ще си открадне, оставя смешно малък отпечатък.

И освен това не засяга по никакъв начин настройките на вашата графична карта – F.lux е изцяло самостоятелно приложение.

Ако откриете, че натоварвате очите си през нощта поради неестествения блясък на монитора или стоите прекалено пред компютъра, опитайте като посредник F.lux.

Очите ви ще ви благодарят…

Пробвайте F.lux

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА