Най-интересното, най-полезното и най-ефектното от всички нови възможности в ре-дизайна на Google+

google+

Подробно описание на най-атрактивните новости, възможности и функции в Google+ след редизайна и появата на новия му външен вид + няколко любопитни опции и трикове!

За доста от нас социалната мрежа Google+  не успя напълно да замени Facebook и много от сравненията правени между двете социалки не успяха да наклонят чак толкова везните в полза на “плюса”.

Google+ определено  има редица предимства и възможности пред тези на Фейсбук, докато за други тази платформа може да се каже, че е доста по-скучна.

Ако питате мен, едното е по-подходящо човек да си набавя качествено съдържание /не че и с двете не може/, а другото е по-скоро клюкарник и инструмент за качествена експозиция на его-то.

Но след последните подобрения, представени на ефектна конференция на гиганта Google, имаме редица подобрения и то не в какво да е, а в самия интерфейс, в потребителското преживяване и взаимодействие в социалната мрежа.

Като спокойно може да се направи констатацията, че от Google обединяват в едно предимствата на Pinterest и тези на Фейсбук.

И докато някои смятат, че това е кражба, аз не мисля така.

Какво лошо има в това да обединиш две работещи системи с доказано харесвани начини за промотиране на съдържание и да предложиш същите предимства, но този път в едно цяло?

Нищо разбира се. Това е един плюс за самите потребители – на кого му пука кой от кого е откраднал….?

И преди да започнем по същество, вижте това страхотно промо видео за новият Google+Няколко думи накратко за новите неща:

Последният дизайн на Google+ предлага удобно скрито в лявата част главно меню, правещо екрана по-голям за същественото съдържание, опцията Explore вече е заменена с много по-звучното What’s Hot.

А ако не ви харесва разположението на статусите ала Pinterest, винаги може да се върнете към сканиране на постовете в една единствена колона – как да стане това ще видите малко по-надолу.

Ако посетите вашата нова профилна страница в “плюса” ще видите само малка част от ковър изображението си, както и две ленти със съдържанието на вашите последни постове, а превключването между различните ви кръгове от хора също е улеснено.

google-plus-hristo-stoyanov

От Google също така са подобрили и работата с най-ефектното и резултатно съдържание, което използваме за взаимодействие с нашите контакти, а именно снимките. Вашите фотографии и изображения вече ще са много по дигитално качествени, когато ги качите в профила си.

А най-релевантните изображения социалката ще ви предлага в специална секция, за да намирате това, което ви трябва по-бързо и лесно, а всички снимки, които сте качили от мобилния си телефон вече ще са добре съхранени.

Това е само малка част от промените, с които исках да ви запозная съвсем накратко.

Продължете да четете надолу и ще разберете за още доста трикове, скрити настройки и възможности, които определено ще ви хареса да ползвате!

Първа част: да започнем с промените по основните елементи:

google+-new

Кликнете върху снимката, за по-голям размер

Home: Когато влезете в новия Google+, ще бъдете посрещнати от началната страница на социалката, а обновения дизайн ще се забележи съвсем очевидно, както и сходството му с Pinterest.

В лявата лента автоматично ще се показва и скрива главното меню щом минете с мишката през него.

А за разлика от преди, GTalk вече няма да се зарежда автоматично в Google+, а ще може да се отписвате или да влизате в него по ваш избор.

Той също така вече е заменен с Google Hangouts, а бутонът му в горния десен ъгъл ще ви позволи да превключвате желаната видимост в страничната лента, да блокирате хора и т.н.

Новото оформление е по-изчистено и го прави далеч по-приятно без старата странична лента, при която беше малко по-трудно да се виждат публикациите при по-малки екрани.

Нов изглед на полето за публикуване на статуси:

google-plus6

Избраният двуколонен визуален стил изглежда добре, но някои дизайнери казват, че това не е най-интелигентния начин за използване на наличното пространство, тъй като ще откриете, че понякога погледът ви ще се кръстосва между основните “Pinterest” статуси и двете допълнителни колони с основното меню и чата разположени от двете страни.

Но честно казано в сравнение с преди, това е много по-добрия вариант, тъй като сега имаме повече различно съдържание в т.нар. above the fold или в екрана, преди да превъртим с мишката надолу.

Най-отгоре в социалната мрежа ще намерите връзки към вашите кръгове /Circles/. А превключвайки между различните такива ще имате възможност да разглеждате новинарския поток само от конкретния ви списък.

В моя случай мога да превключвам между стени с конкретно съдържание със статуси от познати, само фен страници или всичко накуп – вижте снимката отгоре!

Статуси, наподобяващи картички

google+-new_lifehack_bg

Активностите, постовете, статусите или както искате ги наречете се появяват както вече казахме по подобие на тези в Pinterest и имат вид на малки, ефектни картички.

Тук в новия дизайн те определено са изчистени и внасят фокус в съдържанието, засилен още повече и от възможността за  използването на хеш тагове в някои от самите актуализации.

В тази основна задача, именно публикуването на новости в социалката, в Google+ изобщо не е загубена функционалност, а напротив.

Ще може да заглушите пост, да вземете индивидуален линк към конкретен такъв, ще може да го изтриете, да премахнете потребител от вашите кръгове, за да не го вижда, да прикачите снимка, видео, линк, да удебелите текст и т.н.

Подобрена странична лента

google+-new_lifehack_bg2

Иконките в страничната лента в основното меню на Google+ сега са много по-малки и всички се побират в един единствен списък – бутонът more вече го няма.

Както вече казахме в началото на статията, бутонът What’s Hot вече заменя този с име Explore, като от Google твърдят, че сега в новинарския ви поток ще се появяват доста по-актуални статии, които са с възходящ тренд и са най-следени в социалната мрежа към дадения момент.

Като тази функция е много вероятно да е бъдещото място на собствени платени постове на Google+, функция наподобяваща Promoted stories във Facebook, но това дали ще стане така само бъдещето ще покаже.

Новости при работа със снимки в Google+

google+-new_lifehack_bg3

От четирите нови допълнения към работата със снимки в Google+, автоматичното подобряване /Auto Enhance/ и автоматичното отбелязване /Auto Highlight/ са може би най-добрите.

Когато качвате снимки, Google+ автоматично ще ги подобри. В горния ляв ъгъл на прозореца, в който разглеждате снимката, вече ще се изобразява бутонът Enhanced.

Качете снимка, кликнете върху него и задръжте, за да видите разликата между подобрения и оригиналния резултат или просто кликнете върху Revert /възстановяване/ линка, за да си върнете изгледа на оригиналното изображение.

Разбира се останалите супер много и удобни опции за редактиране на снимки директно в социалната мрежа на Google си остават и спокойно може да ги приложите както за новите  снимки, които качвате, така и за вече качените такива.

google+-new_lifehack_bg4

Кликнете върху снимката за по-голям размер

Функцията Auto Backup /по-рано наречена Instant Upload/, както подсказва името, автоматично ще архивира резервно копие на всички снимки, които качвате от мобилното си устройство, като така социалната мрежа се превръща в удобно място за съхранение на любимите ви моменти, заснети в движение.

Докато снимките ви са с резолюция 2048px или по-малко, вие ще може да съхранявате неограничен брой от тях.

За снимки с по-висока резолюция ще може да използвате вашият Google Drive, който съвсем скоро ще нарасне до 15GB безплатно пространство.

Функцията Auto Highlight има за цел да ви помогне да намерите снимките си бързо. Когато посетите секцията за фотоси, ще видите и въпросния таб с име Highlight.

В него Google+ ще ви покаже снимки, които той смята, че са подходящи или да кажем релевантни. Тази опция в момента се доработва и ще се подобрява. Нейната задача е да направи по-лесно за вас да намерите правилните снимки в точното време.

Вижте още и → Trovebox: страхотен безплатен фото хостинг за изображения

Супер яката опция за снимки Auto Awesome

Понякога ще ви се налага да си направите да речем серия от последователни снимки с телефона си, които да качите в библиотеката на вашия Google+ профил.

Тази функция ще ви позволи да създадете нещо като анимирана серия от тези снимки и то автоматично. Или ще направи за вас нещо като фамилен портрет или движеща се картинка, като обедини в един шот най-добрата ви усмивка, поза и т.н.

За да добиете по-добра представа за тази и останалите нови възможности за работа със снимки в G+ вижте горното видео!

Неограничено общуване с Hangouts

unnamed

Google+ стартира съвсем самостоятелни приложения на т.нар. Свърталища за iOS и Android, както и разширение за Chrome.

Идеята е да се предоставят възможностите на Hangout за ползване на всички възможни по-известни платформи, позволявайки на потребителите да използват този инструмент за общуване на своите устройства,

…където и да се намират чрез глас, текст и видео на живо.

Изтеглете →  Hangouts за Chrome | Hangouts за AndroidHangouts за iOS

Няколко извода от основните промени:


За разлика от адски честите промени, които правят по интерфейса на Facebook, повечето от които може би дори ненужни и понякога объркващи, редизайна на Google+ за мен определено се усеща някак си много по-добре.

Основното меню събрано на едно място никога не е било по-добро, скриването му от общия екран също е доста удобно, позволявайки да се съсредоточим много повече върху самите актуализации.

Като прибавим и независимия вече чат, в който можем да влезем или да не влезем, докато сме в профила си, всичко започва да звучи още по-добре.

А новостите по отношение на снимките, които качваме, определено засилват удовлетворението от промените в социалната мрежа Google+ и взаимодействието ни с нашите контакти в нея.

Втора част: 9 особено интересни факта за новия Google+


1. В самото начало на статията Ви споменах, че в новия дизайн можем да преминаваме от 2 колони изглед на статусите към една по-широка, в зависимост от това как ни е удобно.

Вижте снимката как става:

Untitled-1

Кликнете върху изображението за по-голям размер

Не знам дали знаете, но при някои монитори ще се виждат не 2, а 3 колони, но това е само за висока резолюция.

Ако все пак искате да видите как ще изглежда новинарския поток с три колони, просто намалете мащаба на страницата – може да го направите с клавишната комбинация ctrl + знака минус от клавиатурата, върнете нормалния изглед с ctrl + 0

Дизайна на Google+ е отзивчив, така че няма да имате проблем.

2. Докато скролирате надолу с мишката във вашия профил, разглеждайки статусите от вашите кръгове,

…от време на време горе в ляво ще ви се появява синьо поле-нотификация, показващо че има нов статус, и за да го видите ще трябва да се върнете пак скролирайки с мишката до горе.

Google-Plus

За да направим това много бързо и автоматично, можем да използваме клавишната комбинация Shift+L. Това ще опресни потока и ще ви закара директно на върха на профила ви автоматично ако ви мързи да натискате бутона или да скролирате.

3. Ако публикувате инфографика и бихте искали тя да се появи в сравнително използваем и реален размер, удобен за преглеждане и четене, използвайте размери 503×930 пиксела.

Untitled-2

Кликнете върху снимката, за да видите реалния резултат в профил от google плюс.

4. В падащото меню вдясно на опцията за чат на функцията hangout ще намерите наистина доста полезни възможности, включително да излезете от чата, да си нагласите напомняне, да блокирате хора и т.н.

google+-new1

Зелената линия под снимка на профил в hangout показва, че този човек е на линия – online!

5.  За да стартирате нов жив чат или hangout on air, трябва да посетите страницата на Hangout on Air от главното меню, след което да изберете бутона вдясно Start A Hangout on Air, който не е особено видим.

Google-Plus5

6. YouTube разширява Live-Streaming опциите и възможностите за всички канали, които имат повече от 1000 абонати -→ научете повече.

7. Вече може да изпратите пари и през Gmail/Google → научете повече!

send_money-hero

8. Няма спор, че инструментите за редактиране на снимки, както и възможните опции за работа с тях са особено подобрени и разширени.

Освен функциите за работа с вашите изображения, налични веднага щом ги качите, доста интересни са и опции, с които разполагате в страницата от главното меню на профила ви Settings page.

Функцията auto enhance е доста удобна за подобряване на фотографиите ви /както виждате може да я изключите/, а възможността за качване на изображения с висока резолюция е просто фантастична.

Google-Plus6

А знаете ли също, че може да премахнете бутона download за изтегляне на снимките ви от тези, които ги разглеждат – вижте изображението отгоре!

Важно и полезно: Ако установите, че някой злоупотребява с някаква услуга от вашият Google акаунт, било то с пощата ви или социалния ви профил, може би ще искате да бъдете уведомени за това или пък да предприемете крайната мярка да изтриете профила си. За тази цел посетете ето тази страница, където ще намерите всичко необходимо за това!

9. И за финал нещо, което много често използвам, нещо много яко, което във Facebook го няма: възможност за удебеляване на текста /bold/ и накланяне на текста /italic/ във вашите статуси.

Untitled-1

Как става ли? Много е просто:

  • ако искате да удебелите текста, пред думата или изречението и след тях поставете звездичка като тази *, повтарям – отпред и отзад
  • ако пък искате да наклоните текста като цитат например, просто пред думата или изречението и след тях поставете знака долна черта, точно като този _

Untitled-2


Е, пробвахте ли вече новия Google+?  Какво мислите?

Споделете в полето за коментарите мнението си ако имате такова. А ако не ви се говори, просто може да ни подкрепите като споделете статията във вашите социални канали. Благодаря!

 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак