ZenPen: минималистичен, безплатен онлайн текстов редактор – премахва разсейването

текстов редактор ,безплатно ,ZenPen

Въпреки, че по-голяма част от набиването на клавишите на компютъра са бързи задачи като публикуването на ефектни статуси в социалните мрежи например,

…има и моменти като изготвяне на мейли или писането на статии за блога ви, когато писмения труд изисква малко по-дълъг процес от обикновено.

Естествено, има хиляди приложения, които да отговорят на нуждите ви от текстообработка, но като че ли много от тях повече разсейват с десетките си бутони и опции, отколкото да ни помагат да се съсредоточим към важната ни текстова работа.

В тази връзка искам да ви разкажа за едно страхотно онлайн приложение, наречено съвсем резонно ZenPen, което ще се погрижи за неудобството наречено разконцентриране.

Набиране на текст в изчистена работна среда.


Този безплатен онлайн софтуер притежава минималистичен интерфейс с наистина малко функции, което означава, че няма какво да настройвате, за да го ползвате.

Тук дори нямате възможност да отваряте документи от десктопа си, което го превръща в средство единствено и само за писане на текст.

Да, отбелязвам тези недостатъци като плюсове, тъй като целта тук не са безбройния набор от функции /затова си имате Word/, а фокусирането към текста, който създавате.

И все пак, светлата страна на нещата откъм възможности е опцията да съхраните на компютъра си в цели 3 различни формата, това, което създавате в ZenPen.

screenshot_347

Приложението определено е насочено към тези от вас, които търсят простотата.

Няма сложни функции, няма излишни бутони, не изисква регистрация, нито инсталация. Всичко, което трябва да направите е просто да си напишете текста, да го запазите на десктопа си или просто да го изтриете, за да направите място за новия.

Въпреки, че текстовия редактор е лишен от сложни настройки, той е оборудван с най-необходимите стандартни опции за форматиране на текст.

След като въведете текст и маркирате желаната дума, ред или абзац, ще ви се появи много удобно малко прозорче, което като бърз сервитьор ще ви достави няколко възможности:

  1. да вмъквате цитати в кавички  
  2. да слагате линкове  
  3. да удебелявате текста  
  4. или да го направите italic  

А самата типография е изключително приятна – както с латински букви, така и на български! Ето още един бърз поглед към това какво представлява един форматиран текст на български, създаден адски бързо в кристално чистата “Zen писалка”:

screenshot_344

ZenPen има още една удобна функция – възможност да се определя целевия брой думи. Въпреки, че в повечето случаи няма нужда от поставяне на подобно ограничение, тази опция би била изключително полезна за тези от вас, които създават кратки текстове като есета, статии и искат автоматично да бъдат уведомявани, когато достигнат до определен брой думи. Работата с тази опция разбира се е доста простичка.

screenshot_346

Когато кликнете на иконката предназначена за това горе вляво от миниатюрното меню, ще се появи лента в долната част и всичко, което трябва да направите е да въведете вашия целеви брой думи и да започнете да пишете. Тънка зелена /впоследствие синя/ линия ще се появи точно до скролиращата лента на браузъра и ще се променя в реално време, в зависимост от това колко ви остава до лимита.

Още 4 функции, които подобряват писането в Zen Pen

Ако се вгледате внимателно в лявата част на приложението ще забележите леко бледо меню, което ще ви позволи да правите още няколко готини неща.

zen pen

Например, кликнете върху най-горната опция и ще се озовете в още по-удобна област за писане – режим на цял екран. Втората иконка в лентата ще ви позволи да обърнете цвета на работната област от бяла в тъмна. Това е особено удобно за хора, които не обичат да пишат на бяло поле или пък за тези, които пишат вечер. За третата иконка в менюто вече говорихме по-горе – опцията за задаване на точно определен брой думи.

Последния бутон от менюто е изключително полезен.

Чрез него ще може да изтеглите написания и форматиран текст на компютъра си в 3 различни формата: markdown, в HTML или обикновен текст без форматиране.

screenshot_345

Полезно: ако имате нужда от инструмент за форматиране на текст във все по-популярния формат markdown, това са 2 от най-популярните услуги за това: stackedit.io и dillinger.io

За да го изпробвам, реших да напиша част от тази статия в инструмента и да я форматирам с наличните опции. След което изтеглих текста в HTML и просто го поставих в текстовия редактор на WordPress icon-external-link  в режим “код”. Сега ми идва на ум, че мога да го пробвам и като бърз начин за създаване текстови статуси за социалните мрежи.

Ако трябва да обобщя, Zen Pen е изключително добро приложение за работа с текст онлайн, което ще ви помогне да останете фокусирани, докато пишете нещо важно.

Може да пробвате онлайн редактора за текст ZenPen от тук  icon-external-link-square 

За фокусираното форматиране на текст, вижте още и:

  1. Майната му на Разсейването. Остани Фокусиран!
  2. Draft: за писатели, блогъри, копирайтъри – за всеки, който пише
  3. Приложения за най-бързото и продуктивно писане на текст
  4. Необичаен и много интересен текстов редактор

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: