25 трика за Facebook Messenger [TOTAL UPDATE]

Facebook Messenger

Ако искате само да си чатите за удоволствие или по работа, без да се разсейвате от фийда на Facebook, Messenger ще ви свърши отлична работа. 

В него вече имате на разположение цял арсенал от удобства – за десктоп и телефон. Някои от настоящите екстри и трикове имат доста добро приложение и са реално приложими.

Други са малко по-екзотични и не толкова полезни. Изпробвайте и преценете сами кои от тях ще станат част от ежедневието ви.

? Хакната Фейсбук страница: как да си я върнете – стъпка по стъпка

#1. Скрит (таен) чат във Fcacebook

Може да проведете скрит чат, в който да настроите съобщенията да изчезнат след зададено от вас точно определено време.

Тази опция работи за изпращане на снимки, текст и стикери, но не работи за групи, плащания, изпращане на GIF, видео и гласови съобщения.

Вижте следващите скрийншоти от личния ми телефон, които ще ви покажат последователността на тази опция (Официална информация):

Facebook Messenger

Facebook Messenger

#2. Гласови и видео обаждания

 

Facebook Messenger

Услугата е налична във всички версии на платформата. Просто кликвате на иконката с телефон или видео камера в индивидуалния чат.

За видео обаждания можете да опитате и със задната камера на телефона: стартирате обаждането и включвате задната камера – иконката в горния десен ъгъл.

Гласовото съобщение е добра алтернатива и на писането – когато имате да кажете повече неща, но бързате и нямате време да напишете всичко.  Изисква един клик върху бутончето с микрофон и задържане върху червената точка с надпис Record.

#3. Споделяне на местоположение

Facebook Messenger

Facebook Messenger

Случвало ли ви се е да закъснявате за среща и да ви звънят постоянно с въпроси къде сте точно и кога ще пристигнeте? Или пък сте на кафе, но приятелите ви не знаят адреса…

Е, имате възможност да пратите точната си локация през Messenger. Кликвате на иконката с четирите точки в долна лява част на чат прозореца и избирате „Locaton“. В зависимост от вида на устройството и как е обърнато тя може да е при „more“.

#4. Създаване на прякори за най-близките

Facebook Messenger

Facebook Messenger

Facebook има правило да се регистрирате с истинското си име, но в крайна сметка всеки има свободата да пише каквото си иска. Той се вижда само от вас и от този човек.

Можете да промените както неговия, така и своя собствен прякор. Промяната става чрез кликане на името на потребителя в горната част на приложението, при което ще видите множество опции, сред които се намира Nicknames.


БЕЛЕЖКА: Искаш ли да научиш още от моите трикове за Facebook реклама, автоматизация, инструменти и стратегии, с които да подобриш бизнеса и да улесниш живота си? Присъедини се към клуб MasterHack и научи всичко необходимо от нашите практически ръководства по теми като психология, съвети за визуално привличане на вниманието, подходи за повече продажби, експертни преопръки за Facebook реклама, продуктивност, мотивация и много други. Виж защо навсякъде ни дават за пример! Чети, прилагай и постигай повече.

Facebook Messenger

#5. Забавни игри по всяко време в Messenger

Можете да се забавлявате дружно с приятели с класика като Pac-Man и Space Invaders или пък популярните напоследък Еverwing и Cut the Rope 2.

Само трябва да кликнете върху малката иконка – компас в най-долната част на чат екрана. Още по-приятната изненада е, че играете на игрите не само във всяко мобилно Messenger приложение, но и в уеб приложение и директно във Фейсбук. Ако пък не искате да се комбинирате с приятели може и сами като отидете на  facebook.com/games/instantgames, а в приложенията отваряте чат с вас самите и избирате иконката за игрите.

#6. Създавайте / сканирайте QR кодове

Facebook Messenger

Facebook Messenger

Всеизвестно е съперничеството между Facebook и Snapchat, най-вече заради надпреварата за въвеждане на функционалности или по-точно кой от кого ще открадне.

Една от иновациите на Snapchat е възможността човек да споделя линкове директно в профила си чрез персонализирано изображение (или код), което се сканира с телефона. Facebook не остана по-назад и се включи в играта с пиктограмата: Messenger кодовете са направени така, че да елиминират въпроса за идентификацията на човека, което е особено важно ако искате да си говорите с някой, с когото сте се запознали наскоро.

Какво трябва се направи: За да видите/споделите Вашия Facebook Messenger код докосвате профилната си снимка. При телефони на iOS тя е горе вляво, на Android вляво, а при iPad долу. Виждате персонализирания код и профилната си снимка в средата. Като го докоснете излиза малка страничка с две бутончета – My Code (личният ви код, който може лесно да бъде сканиран) и Scan Code (вие сканирате кодовете на други

Любопитно: перфектно и за маркетинг на локални бизнеси. Повече писахме тук

#7. Messenger на екрана на компютъра

Facebook Messenger

Ако през по-голямата част от деня сте пред компютъра, то със сигурност ще се зарадвате на възможността Messenger да ви бъде гост на десктопа.

С чат прозореца във Facebook имате ограничени функционалности, но можете да ползвате и по-пълна версия през messenger.com

Уеб приложението е доста удобно, но в сравнение с мобилното то няма някои функционалности като например криптираното изпращане на съобщения.

#8. Говорете си с чат бот

Facebook Messenger

Вече доста бизнеси, включително и lifehack.bg използват чат ботове, чрез които провеждат част от комуникацията със своите потребители.

Ако искате да създадете ваш собствен – вижте пълното ни ръководство.

#9. Изпращайте файлове през Messenger

При интерфейса на самия Facebook, тоест в малкото чат прозорче ще видите иконка във формата на кламерче (така се прикачат документи), а при messenger.com качвате файлове с “drag and drop” – Word файлове, Photoshop файлове и дори MP3 – тях можете да ги слушате директно вътре в Messenger. При приложението за телефон може да пращате само снимки от галерията си, като предварително дадете достъп на приложението до нея.

#10. Голяма емоция с по-големи емотикони

Facebook Messenger

Ако обикновените емотикони не ви стигат, за да покажете истинската си емоция, направете ги по-големи. Задръжте емотикона в долния десен ъгъл и той ще стане по-едър. В момента, в който достигне желания размер го пуснете и го изпратете. Ако задържите по-дълго иконката тя ще започне да “трепти” и след това ще си върне стария размер.

#11. Стикери, анимации и вдигнати палци

Можете да навигирате между множеството пакети със стикери чрез специална търсачка.  От екипа на най-голямата социална мрежа не спират да увеличават експресивността на приложението и добавиха Giphy към Messenger.

Това е нещо като плъгин, чрез който можете да добавяте gif изображения към вашите съобщения, за да изразите по-добре емоциите, които преживявате.

Изглежда създателите на Messenger съвсем сериозно са взели задачата да го направят максимален заместител на общуването лице в лице.

Facebook Messenger

Вмъкването на gif картинки отново е толкова лесно, колкото и добавянето на стикери. Става с няколко клика. С търсачката лесно намирате най-точното изображение за целта. 

За тези, които не са фенове на шарениите и gif-овете, Messenger предлага и по-обикновения Thumbs-up бутон, чрез който може да се изрази съгласие. Той е удобен за бърз отговор-съгласие, стоящ в долния десен ъгъл на чата и е достъпен чрез един клик.

#12. Групов чат – добавяне и изключване на участници

Ако работите по проект с още няколко човека това е идеален канал за комуникация и тогава може да се наложи да включите или изключите някого.

За организиране на купон, дори протест тази функция също е супер удобна.

Всъщност, груповия чат в мобилното приложението става доста лесно:

  1. Отваряте Messenger и просто избирате “i” иконката.
  2. Маркирате хората, които искате да бъдат в тази група и кликвате на “ок”.

Премахването на хора от групата или добавянето на такива също става много лесно – просто кликвате на името на групата и ще ви се отворят необходимите настройки!

При уеб приложението първо кликвате на чата в лявата колона, след това на „i“ иконката в десния горен ъгъл и накрая на „Add People“ в долната част на дясната колона. Когато кликнете на „…“ до името на човека го изключвате. Ако вие самите искате да напуснете групата кликнете на колелцето в горната част на дясната колона.

#13. Направете анкета сред приятели

В груповия чат можете да помолите приятелите си да попълнят анкета, която Ви трябва за някой проект например. Ако сте на Android в долната част вляво кликвате на иконката с четирите точки и избирате „Polls“, а при iOS кликвате на иконката „…“ и избирате „Poll“.


БЕЛЕЖКА: Искаш ли да научиш още от моите трикове за Facebook реклама, автоматизация, инструменти и стратегии, с които да подобриш бизнеса и да улесниш живота си? Присъедини се към клуб MasterHack и научи всичко необходимо от нашите практически ръководства по теми като психология, съвети за визуално привличане на вниманието, подходи за повече продажби, експертни преопръки за Facebook реклама, продуктивност, мотивация и много други. Виж защо навсякъде ни дават за пример! Чети, прилагай и постигай повече.

Facebook Messenger

#14. Как да добавим друг акаунт в Messenger?

Влизате в Messenger на телефона си и кликвате на профилната си снимка и по-надолу ще намерите опцията Switch Accounts – Add Account.

Можете да превключвате между акаунтите, а приложението автоматично зарежда чатовете и списъка с контактите на активния акаунт. Има опция и за задаване на парола когато преминавате от един акаунт в друг.

#15. Излизане от Messenger – само за Android

Отваряте Settings на Android телефона си – Приложения – Messenger – Storage – Clear Data. Това е голямо предимство при положение, че използвате няколко акаунта.

Facebook Messenger

#16. Messenger като SMS приложение (Android)

Ако искате и SMS-те ви да отиват в Messenger може да използвате и тази възможност по следния начин (налична е само за версията в Андроид):

1. Отваряте Settings (профилната ви снимка)
2. Избирате “SMS” от списъка с опции
3. Активирате опцията “Default SMS app”

#17. Сваляйте снимки и видео през Wi–Fi

Facebook Messenger

Ако сте на ограничен интернет план, то автоматичното сваляне на снимки и видео бързо може да изчерпа лимита и затова можете да зададете това да става само през безжичен интернет. Опцията е: Settings – Photos, Video & Emoji – Downloads Video.

#18. Заглушете известията

Ако искате да си починете или имате някакъв ангажимент, който не предразполага към водене на чатове, но пък се налага да оставите включен интернета на телефона си, можете да заглушите известията, които Messenger праща за всяко съобщение.

Времевите интервали (само при Андроид) са 15 минути, 1 час, 8 ч., 24 ч. или докато не ги включите пак. Използва се най-често за активни групови чатове, тъй като всеки знае, че известията от тях понякога стават твърде много или пристигат твърде често.

#19. Премахнете уведомленията на дисплея!

Ако известията ви от Facebook Messenger се показват на дисплея при заключен телефон, може някой от приятелите ви случайно да види и да прочете чат, който е личен и не е предназначен за чужди очи. Има и по-лоша ситуация, сещате се…. Добра идея е да премахнете нотификациите или предварителните изгледи на съобщенията, ако не искате да попаднете в неприятни ситуации и да се наложи да се обяснявате.

Можете да забраните на Messenger да показва съдържанието, като в телефона си отидете в Settings – Messenger и махнете отметките отбелязани на снимката отгоре!

#20. Цветни чатове и персонализирани имена

Можете да направите даден чат по-видим и забавен като му дадете име, оцветите го и му залепите даже емотиконка.

Как става: Кликвате на името в горната част на чата и избирате цвят, емотикон, име.

#21. Съобщения от хора, които не са ви в “Приятели”

По подразбиране получавате известия за съобщения само от хора, които са в списъка ви с приятели. Това обаче не означава, че хора, които все още не са там не могат да ви пишат. Разбира се, ако не сте забранили това изрично от настройките.

Facebook Messenger

Когато получавате съобщения от такива, те се филтрират и отиват в специална кутия Requests. Можете да ги прегледате и съответно да ги приемете и отговорите или да ги отхвърлите (Allow / Deny). Достъпни са от Settings > People > Requests.

#22. Случайна сладурска картинка

Можете да вдигнете градуса на настроението на приятелите си като им изпратите умиляваща  картинка. Пишете @dailycute като съобщение на избран приятел и той автоматично получава картинка на сладко животинче на случаен принцип.

Facebook Messenger

#23. Направете си видео от 15 секунди

Реакциите на видео и снимка са несравними и разбира се видеото печели битката. Затова и Facebook се постара да зарадва хората с опцията за видео от 15 секунди в съобщенията.

Как става: На телефона си, когато правите снимка в чат задържате иконката за снимка в центъра на екрана и изчаквате 15 секунди. На iPad докосвате иконката за снимка и натискате иконката на затворения кръг за да започне записът.

#24. Рисувайте върху снимките си

Има случаи, в които само снимката не е достатъчна, за да предадете на получателя посланието си. Можете да насочите вниманието му или да изясните това, което искате да кажете, чрез рисуване директно върху снимката. Тази опция работи само за снимките, които правите чрез Messenger, но не и за тези от вашата галерия.

Скоро ще имате възможност  да манипулирате, освен снимките си и видеата, които заснемате. Facebook вече е притежател на видео филтъра Msqrd и без съмнение скоро ще вкара в употреба тази своя инвестиция, за да се конкурира със Snapchat.

#25. Използвайте телефонния си номер

Знаехте ли, че дори не е нужно да имате Facebook, за да ползвате Messenger?

Дори и да нямате профил във Facebook пак можете да използвате Messenger, за да си говорите с приятели. За това Ви трябва само номера на телефона Ви:

В Messenger избирате опцията “Not on Facebook?” на първия екран, който се отваря, веднага след като инсталирате приложението и следвайте стъпките за инсталация.

#26. Shortcuts… но само за Android

Потребителите на Android са привилегировани с възможността да ползват преки пътища (или икони) до своите любими контакти от списъка си с Приятели.

Ако имате разговор, който искате да отваряте бързо, направете си shortcut на екрана на телефона. Просто задръжте на някой от чатовете в главния екран и в pop-up менюто избирате опцията “Create shortcut”. С това ще отказвате и бързо разговор.


РЪКОВОДСТВА ?

✅ Как да създадеш автоматизирана машина за събиране на eMail и Messenger абонати от Facebook с чат бот [ВИДЕО ръководство]Facebook Messenger


✅ Как сам да си направиш Facebook Messenger Bot, без никакво кодиране [TOTAL GUIDE]

Facebook Messenger


✅ Как да създадеш работеща Facebook Messenger Реклама – пълно практическо ръководство!

Facebook Messenger

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: