Как да инсталираш гласуване с брояч на живо чрез Facebook Live?

Facebook Live
Запази за после

Веднага, след като пуснах Facebook Live гласуване в нашата страница, буквално бях залят от съобщения с въпроса – как да си го инсталирам и аз?

Явно този супер нов тренд във Facebook се харесва адски много.

След като го тествах успешно, нямаше как да не зарадвам верните си читатели с пълно ръководство за това как да използват “живото гласуване”. което определено е атрактивно и предизвиква огромен интерес и най-вече:

Масово ангажира феновете!

Въпреки, че изглежда като магия нещата са доста простички. Само след минути и вие ще можете да впечатлите почитателите си с реакции на живо!

Следва:

Пълно ръководство – Как да настроите Facebook Live Reactions, без да сте HTML или Javascript програмист!

(1) Покажи реакциите на живо

Преди да направим каквото и да е във Фейсбук, трябва да си подготвим локален уеб сайт, който реално ще се показва на аудиторията ни.

Благодарение на Open Graph, Facebook ще ви позволи да проследите реакциите за всеки ваш статус. Да, зная, че много от вас се страхуват, когато чуят, че нещо трябва да се програмира и т.н. Аз самият не съм програмист.

Затова имам нещо уникално за вас!

Напълно готов за ползване пакет, който да използвате, без да се налага да програмирате код. Всичко вече е подготвено – за вас!

Благодарение на архивът, който съм направил ще имате готова уеб страница съдържаща всички необходими елементи за излъчването на реакциите/гласуването на живо чрез Facebook Live. Пакетът съдържа:

 • index.html (главната страница)
 • Лого, което може да смените
 • Фон на излъчването (Background)
 • Емотиконите (Like, Love, Haha, Sad, Shock, Angry)
 • Скрипт, който прави брояча активен в реално време.

Важно: Как да вземете необходимия програмен пакет?

Лесно: Оставете коментар в статуса към статията (бих искал файловете), след това я споделете. Ще ви изпратя на лично съобщение архив с нужните файлове (ако не сме приятели във Фейсбук ще се сприятелим. Коментар + споделяне, това е 🙂

[ ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО ] Как да инсталираш гласуване с брояч на живо чрез Facebook Live?

Вижте как се случва магията 😮 ? ?

P.S. Не е нужно да разбирате от програмиране, подготвили сме всичко 😉

Posted by lifehack.bg on Sunday, 13 November 2016

P.S. Ако коментирате и споделите статуса към статията и не ви пиша до няколко часа, моля пишете ми на лично съобщение и ще ви пратя скрипта.

Как да използвате пакетът?

Разархивирайте папката на компютъра си. Отворете файла index.html в текстов редактор – за препоръчване e това да е подобен на Notepad++.

Както ще видите, има няколко елемента, които трябва да промените като замените текста на български, който е описателен, с вашите данни.

Може да персонализирате страницата да изглежда както вие си поискате – с различен фон, текст и т.н. – изискват се басови познания по CSS и HTML.

Бележка: за въпроси свързани с пакета или каквото и да е друго по темата на тази статия, пишете в коментарите тук под материала.

(2) Генерирай Facebook Access Token

Ако и друг път сте създавали Фейсбук приложение, този процес ще е много лесен за вас, ако пък не сте, не се притеснявайте – ще ви покажа точно как.

Ще ни отнеме само няколко минути, но както виждате си струва!

След като създадем нашето приложение, трябва да генерираме необходимия ни за целите на ръководството наш собствен Access Token.

Да започнем със създаването на приложението:

Бележка: акаунта, от който влизате не е нужно да бъде асоцииран с фен страницата или групата, в която ще пускате поста. За влизане в платформата трябва да използвате данните от личния си профил.

 • Ако за първи път влизате в платформата – регистрирайте се

2-1

 • Като влезете в платформата минете с мишката през менюто My Apps, след което изберете Add a New App.

add-new-app

 • Попълнете всички полета с необходимите данни: име на приложението, категория, въведете мейл и натиснете синия бутон:

2016-11-13-18_27_37-all-apps-facebook-for-developers

 • Приложението е създадено. Копирайте и запазете App ID и App Secret (снимката отдолу), защото ще ни трябват по-късно.

2016-11-13-18_51_50-live-streaming-lifehack-bg-dashboard-facebook-for-developers

 • Време е да вземем необходимия ни Access Token

Влезте на този адрес и в самия край на статията ще видите две поленца за попълване (снимката отдолу). В едното въведете App ID, а в другото вашия App Secret, които по-рано запазихте. След това кликнете на бутона:

2016-11-13-18_37_19-how-to-get-a-facebook-access-token-which-never-expires

Следва: редакция на файла index.html, който е в пакета, за който говорихме в началото. Вече имаме нужните данни и ще въведем нашия Facebook Access Token, който преди малко генерирахме (другите данни след малко)!

facebook live

(3) Настройване на Facebook Live

За да пуснем видео на живо във Facebook, трябва да влезем във Фейсбук страницата си и да изберем опцията Publishing Tools в менюто отгоре. След което избираме опцията от ляво Videos и за финал избираме бутона Live от дясно. За да не се объркате от това ляво дясно, вижте снимката:

2016-11-13-19_09_46-lifehack-bg

 • Копирайте “stream key“, който ще се появи в изскачащия прозорец:

2016-11-13-19_12_26-lifehack-bg

След като кликнете на бутона Next (снимката отгоре) ще ви се отвори прозорец на т.нар. превю, където ще може да попълните статуса към видеото и етикети и да го видите как ще изглежда за вашите потребители на живо.

На този етап от ръководството все още нищо няма да се вижда!

2016-11-13-20_14_08-lifehack-bg

Какво направихме до момента?

 • Имаме необходимите файлове на компютъра, които представляват сайта, който ще показваме (ако не сте споделили статията, сега е момента).
 • Имаме чисто ново Фейсбук приложение, което да ни осигури така нужния Access Token, който ще поставим във файла index.html.
 • Почти сме готови със статуса за видео стрийминг!

Какво следва: Остава да настроим софтуерът, който ще стриймва на живо локалната ни уеб страница и да вземем Post ID-то на статуса.

(4) Конфигуриране на софтуер за Livestream

За целта ще използваме безплатния софтуер OBS:

 1. Изтеглете OBS и го инсталирайте на компютъра си
 2. Отворете програмата и изберете Settings → “Stream” в менюто от ляво.
 3. Изберете “Streaming Services” и за Stream Type изберете “Facebook Live”
 4. Поставете stream key, от стъпка (3) в съответното поле (виж отдолу):

facebook-live-obs-social-wall-1024x731

Кликнете на Apply и след това на OK.

Следва да добавим източник, от който ще се стриймва.

 • В полето Source изберете “+” → “BrowserSource” → Create new.

facebook-live-reaction-stream-1-1024x688

 • Изберете Create new, за да създадете нов:

facebook-live-reaction-stream-2-1024x687

 • Сложете отметката на Local и изберете вашият index.html като локален файл (от стъпка 1), задайте 960 х 600 за екран и кликнете на ОК:

facebook-live-reaction-stream-3-1024x686

Веднага след това софтуерът ще се свърже с локалната ви страница и ще се изобрази в програмата. Остава само да оразмерите видимата част, както пожелаете. Като сте готови – кликнете на “Start Streaming”.

2016-11-13-19_32_02-obs-0-16-5-windows-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb_-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b8_-%d0%bd%d0%b5%d0%be

Бележка: повече за софтуера OBS и Facebook Live може да научите тук.

Почти сме готови!

5) Публикувайте Facebook Live поста си

Нека да се върнем във Фейсбук. След секунда ще видите надпис  “Fetching video stream”, а след още няколко секунди ще видите превюто на стрийминга ви.

Има леко забавяне в стрийминга от 5-6 сек., което е напълно нормално.

facebook-live-reaction-stream-8-1024x652

Важно: все още не знаете Post ID-то на вашия статус. Това е последната необходима информация, за да тръгне живият брояч. За да се случи това трябва да въведем Post ID на обозначеното място във файла index.html. Веднага след като кликнете на бутона Go Live и поста бъде публикуван на вашата Фейсбук страница, трябва да вземете неговото ID, за да заработят нещата.

 • Кликнете на “Go Live“.

Видеото ви вече е публикувано и вече можем да вземем неговото ID, чрез което ще проследяваме всички реакции, които оставят хората – без него няма брояч!

Най-лесният начин е като влезете в страницата си и кликнете на времето, в което е публикуван самия статус, но го отворите в нов прозорец на браузъра.

Вижте URL адреса, в края на който е необходимото ни Post ID. Копирайте го и го поставете в “index.html” (мястото е обозначено на български).

live

Сега се върнете обратно в софтуера за стрийминг OBS и кликнете на източника, който зададохте. Ще се появи изскачащ прозорец, който настроихте в стъпка (4) – просто кликнете ОК, за да се презареди и опресни информацията!

Това е, броячът вече е активен! ?

Финални думи

Да, всички полудяха по тази “магия” с живите интеракции!

Истината е, че този пример е само един от многото варианти, които да приложите в маркетинговата си кампания. Може да променяте фона, да го заместите с видео, да премахнете някои от реакциите, да променяте въпроса и т.н. Можете да излъчвате и Live видео през уеб камерата си и всичко това директно от десктопа!

Всичко зависи от вашите програмни умения и креативност!

P.S. Споделихте ли статията? Ако ви хареса, направете го.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак