15 уникални, абсолютно безплатни инструмента за бизнеса, блогването и живота

блогване,инструменти ,безплатни

Колекция с едни от най-добрите безплатни, онлайн и десктоп приложения

[sws_divider_line]

За наше щастие различните процеси, които ни се налага да извършваме пред компютъра вече не са толкова трудни, даже напротив. Станали са като детска игра стига да знаем кой онлайн или десктоп инструмент ще ни свърши работа и къде да го намерим.

Благодарение на интернет и технологиите, в мрежата съществуват стотици инструменти, които ще подпомогнат процеса ви на работа и ще ви спестят редица главоболия.

Но съгласете се, за да намерим точно това, което ние нужно ще ни е нужно доста лутане и никога няма да знаем дали сме попаднали на най-доброто за нормалната ни работа пред компютъра.

Днес, с тази статия искам да ви спестя тези усилия и да ви предложа този списък без преувеличение с едни от най-добрите безплатни инструменти, приложения и софтуер, които със сигурност ще ви влязат в употреба.

Убеден съм, че след края на този лист ще сте започнали да използвате най-малко два от тях, а най-целесъобразно би било ако този пост намери място и сред любимите линкове които си запазвате, за да имате винаги достъп до тази изключително цененна статия с програми, приложения и инструменти улесняващи различни области от работата ни с компютъра свързана с бизнеса, блогването и личния ни живот.

Така че ако имате онлайн бизнес, стоите постоянно пред монитора, занимавате се с блогване или просто искате да сте по продуктивни в следващите редове ще намерите приложения, които наистина ще хакнат работата ви пред компютъра и то абсолютно free.

Да започваме:

Остани организиран, Запази идеите си за по късно, Не забравяй нищо!

[sws_divider_line]

В тази мини категория ще намерите софтуер, които ще ви позволи да запазите мислите си, бележките си, ценните си линкове, снимките си, файловете си, които ще можете да запишете в уеб пространството и да ги разглеждате и работите с тях по-късно.

Онлайн приложенията, които следват ще ви помогнат за понататъшно съхраняване и подреждане на всички ваши идеи, след което да ги намерите отново и да ги възродите, когато това ви е необходимо

1. Read-it-Later

Не знам за вас, но аз доста често,  почти непрекъснато попадам на интересни материали в интернет, които искам да прочета, но това просто е физически невъзможно.

И за да не ги загубя добра идея беше да започна да ползвам точно този ниструмент.

С него вие ще можете да съхраните уеб страници, които ще имате възможност да си прочетете по-късно, когато си решите без да се притеснявате, че ще ги загубите и няма да ги намерите повече в необятното интернет пространство.

Read-it-Later

Уеб страниците могат да бъдат съхранени както на вашия компютър така и на мобилно устройство. Страхотно е, че чрез този инструмент вие ще имате достъп до съхранените ви страници от където и да си поискате за онлайн и офлайн четенето им.

За да започнете да го ползвате трябва да си направите акаунт, което става много бързо и безплатно, след което да си инсталирате добавката за Firefox и да видите кратките инструкции за ползване, което е изключително лесно.

Няма да се спирам да обяснявам подробно как се работи с нея, защото мисля че ще се справите доста добре и сами.

блогване,инструменти ,безплатни

Подобен на този инструмент и също никак не лош е Instapaper, който работи по същия начин, но не за толкова много приложения.

Едно от хубавите му страни е че ще можете да запазите списъка със сайтове за по-късно четене и да го изпратите на пощата си.

Аз лично предпочитам и ползвам първия вариант чрез добавката му за любимия ми браузър Firefox както можете да видите от снимката.

2. Evernote

Въпреки, че отдавна съм писал за този инструмент в статията: 7 от най-добрите инструмента за лично управление на проекти истината е, че реално го използвам от едва няколко дена и въпреки началния си скептицизъм сега вече съм убеден, че Evernote ще стане неизменна част от ежедневието ми пред компютъра, просто защото е адски полезен и мнооого безплатен.

блогване,инструменти ,безплатни

Чрез него ще можете да прихванете всичко-от уеб страници до изображения, снимки, текст гласови бележки и т.н.

Точно като предния инструмент и това приложения работи с различни платформи-както от нормалния ви компютър, от уеб браузъра ви така и от мобилния ви телефон.

evernote
WEB версия на Evernote

От личен опит само ще кажа, че ползвам приложението и на андроида си и синхронизацията и работата, която ми върши е просто перфектна.

Вземам бележките и всичко, което съм прихванал от интернет навсякъде със себе си. Съвета ми е ако искате да имате добър органайзер освен за бележките си, но и на снимките и уеб страниците си това е избора, който трябва да направите/от Evernote трябва да ми платят за тая реклама :)/

Evernote десктоп версия
Evernote десктоп версия

Това, което пропуснах да ви кажа е, че този инструмент, който предстои да ви стане любим има и десктоп версия, която разполага с още повече функции и възможности от онлайн варианта.

Работейки на версията, която ще инсталирате на компютъра си тя ще се синхронизирва с тази в онлайн варианта.

Така че независимо на по кой начин ще изберете да работите, всичките ви неща ще са винаги едно към едно с вас където и да бъдете. Можете да изтеглите десктоп версията от този линк!

3. Springpad

Springpad много прилича на Evernote, но се препоръчва за наистина “умни бележки“. Този инструмент е повече от просто съхранение на записки. В него можете да организирате задачи, да настройвате напомняния с аларма.

блогване,инструменти ,безплатни

С това безплатно приложение не е нужно да се притеснявате за организирането на записките и мислите си, защото той прави всичко това автоматично.

Springpad

Така че ако искате да имате един малко по различен, креативен и продуктивен органайзер Springpad е добър вариант на софтуер, който ще ви напомни за най-важните неща като ще имате достъп до тях винаги от компютъра и мобилния си телефон през интернет.

За да го ползвате просто трябва да си регистрирате безплатен акаунт и сте готови!

4. Catch

Не се оставяйте опростения дизайн на този уникален онлайн софтуер да ви заблуди. Catch е страшно ефективен и много мощен интернет инструмент за лични бележки, идеи, снимки, места и списъци.

блогване,инструменти ,безплатни

Освен че много лесно ще запишете важната си бележка или напомняне ще можете и да си прикачите файл или изображение към нея и най-важното-приложението ще ви генерира индивидуален линк, чрез който да споделите всичко това адски бързо и лесно, с когото си поискате.

Ще имате и възможност да синхронизирате всички бележки от профила си между компютъра и мобилното си устройство.

Софтуера използва т.нар. хаштаг система подобно на тази в twitter, за да добавя етикети към вашите записки за по добро организиране.

Ако търсите прост инструмент без всякакви допълнителни украски,  иконки и т.н. и без излишни характеристики, но с мощни функции Catch е една страхотна опция за вас.

Catch

Има и добавки за основните браузъри и за мобилни устройства! Смятам веднага да изпробвам-приложение на Catch за андроид, тъй като мисля че този инструмент ще започна да го ползвам. Притежателите на iPhone също да не се притесняват има приложение и за техните телефони.

Блог редактори

[sws_divider_line]

Въпреки че мнозина предпочитат да използват блог редактора, който е вграден в самата блог платформа, блогването може и да бъде по удобно ако го правите през външна програма, особено ако имате повече от един сайт, който да актуализирате непрекъснато.

С повечето блог редактори можете да пишете постовете си дори когато сте офлайн, след което по-късно да ги публикувате като се върнете отново в мрежата.

Често външните блог редактори на статии правят доста по-лесно качването на снимки във вашата статия.

Също така в някои от тях можете да намерите и повече допълнителни функции, които много често липсват в блог платформата, което налага инсталирането на плъгини.

В този ред на мисли нека да видим две от най-добрите външни програми за блог редактиране на статии:

5. Windows Live Writer

Windows Live Writer е един от най-популярните редактори предназначен специално за блогване работещ на операционната система на windows.

Чрез него ще можете да създавате нови и да редактирате стари публикации в блога си като така ще видите как ще изглежда статията ви още преди да сте я публикували, както и да обновявате със съдържание няколко блога.

блогване,инструменти ,безплатни

Като инсатлирате софтуера не забравяйте от профила си в wordpress ако ползвате него, в менюто Settings>Writing да сложите отметките на XML-RPC и Atom Publishing Protocol, защото ако не го направите, като мен дълго ще се чудите защо не ви се закача блога към приложението!

Чрез този софтуер ще имате възможност да добавяте към статиите си неща като снимки, видео, карти от Bing и т.н.

А от този линк ще намерите и още към 100 допълнителни плъгина, чрез които още повече да обогатите функциите на и без това много добрия инструмент за блогване.

Най-хубавото на цялата работа е, че Windows Live Writer е напълно безплатен.

6. ScribeFire

ScribeFire е разширение за блогване, което може да инсталирате на най-популярните браузъри като Firefox, Chrome, Opera и Safari.

То представлява пълноценен редактор на блогове като чрез него ще създавате и публикувате постовете си директно през вашия браузър.

ScribeFire

Ще можете да вкарвате в него всичко необходимо за една атрактивна статия като текст, изображения, график на публикуване на статията за по-късно, етикети и категории, да редактирате страници, да правите постове за няколко блога и още други функции, които ще ви оставя да видите сами.

Докато някои хора намират многобройните функции в ScribeFire за прекалено много, други не могат да живеят без тях!

Да ви призная сега го инсталирам за първи път за целите на тази статия и сам приятно изненадан и то много повече от очакваното. Адски лесно си закачих блога за него и само за 1 минута вече бях готов да редактирам пълноценно статиите си!

Ангажиране на читателите ви

[sws_divider_line]

7. PollDaddy

Ако търсите бърз, лесен и безплатен начин да получите мнения и обратна връзка от читателите си, създаването на анкети чрез PollDaddy е една чудесна възможност да свършите това.

Може да получите бърз отговор на въпрос за нов продукт, нова тема или каквото друго искате да питате аудиторията си.

блогване,инструменти ,безплатни

PollDaddy е инструмент за проучване на мнения, който се поддава на редактиране и персонализиране и е много лесен за използване.

Това безплатно онлайн приложение ще ви помогне да създадете съдържание, което вашите читатели ще са ви казали, че им харесва и ще направите сайта си далеч по атрактивен и интересен за тях.

Аз лично съм ползвал този инструмент и гласувам с двете си ръце за неговата полезност, лекота на използване и интегриране в блог!

Снимки на екрана или т.нар. Screenshots

[sws_divider_line]

Ако търсите бърз и лесен начин да си направите снимка на екрана за вашия блог пост или просто, за да питате някой защо по дяволите тук ми се получава така, а не иначе, без да теглите какъвто и да е платен софтуер, гарантирам ви, че следващите инструменти ще са ви много удобни

8. Awesome Screenshot

Awesome Screenshot е приложение, чрез което ще прихващате, анотирате и споделяте снимки на екрана за браузърите Chrome, Firefox и Safari.

Можете да заснемете видимата част на страницта, избрана от вас област от страницата или абсолютно цялата страница.

Анотацията в инструмента включва добавяне на правоъгълни и кръгли форми и очертания, стрелки, линии и текст за отбелязване на важните неща по снимката.

Awesome Screenshot

Има и инструмент, който замъглява тази част от скрийншота, която не искате да се чете и личните ви данни, които не искате да се виждат.

След като снимате екрана ще имате цели 3 възможности да съхраните снимката: можете да я запазите в сайта на приложението за месец, да я съхраните в Diigo/повече за Diigo вижте статията: Diigo-Как да Запазите Линковете си от умиращия Delicious/ завинаги или предпочитания от мен трети вариант да си я запазите на компютъра!

9. WebKut

Чрез това adobe air приложение ще можете да си направите скрийншот на цяла уеб страница, само на видимата част или на селектирана област от нея избрана от вас. Приложението е много леко, лесно за инсталиране и е безплатно.

блогване,инструменти ,безплатни

След като го отворите остава само да въведете интернет адреса на уеб страницата, която искате да снимате и да изберете варианта на прихващане на екрана. След което си запазете картинката на компютъра. Може да го изтеглите от този линк!

10. FireShot

FireShot е разширение за Firefox, Chrome, Thunderbird, SeaMonkey, и Internet Explorer. То ще ви позволи да снимате, редактирате, анотирате, организирате, експортирате и качвате скрийншоти от уеб браузъра ви.

FireShot

Отличава се със страшно много опции за снимане: цяла страница, избор на област или прозорец на браузъра, видима част на страницата.

Едно от уникалните неща за FireShot е пълният набор от инструменти за редактиране и особено за анотиране, които предоставя. Плюс това този инструмент ще ви позволи да уловите и флаш съдържание!

11. Pixlr Grabber

screenshot_247

С Pixlr Grabber ще можете да копирате, съхранявате, редактирате и споделяте снимки от екрана на браузъра си.

Това е разширение за Firefox и Chrome, което лично аз използвам в момента и съм доста доволен, най-вече от простотата му на използване и бързината, с която става всичко.

Решавате, че искате да снимате нещо на екрана в браузара си, давате дясно копче на мишката и от менюто избирате Grab и решавате какво искате да прихванете от уеб страницата, която сте отворили: дали абсолютно цялата страница, само видимата част или това, което сами селектирате като желана област.

След това си запазвате снимката на компютъра, споделяте я или я редактирате директно в страхотния, безплатен редактор на изображения pixlr.com-както предпочитате. Наистина продуктивен инструмент за снимане в интернет!

Бизнес и Финанси

[sws_divider_line]

12. Money Manager Ex

Money Manager Ex е страхотен софтуер за управление на вашите сметки, пари, разходи и всичко свързано с финансите ви.

Това е инструмент използван и харесван от много хора по света като добрата новина за вас освен че е безплатен е това, че поддържа и български език.

блогване,инструменти ,безплатни

На голям екран ще можете да следите накъде изтичат вашите финансови потоци или пък от къде се вливат пари в джоба ви.

След малко настройки, създаване на профил в програмата и свикване с нея, тя ще се превърне в един наистина полезен инструмент за управление на вашите бизнес и лични финанси

Социални мрежи и профили

[sws_divider_line]

13. Tweetdeck

Без съмнение това е един от най-добрите мениджъри за управление на социални профили и всичко това в един софтуер и в един прозорец.

Tweetdeck ще ви позволи да свържете акаунтите си в най-големите социални мрежи като Facebook, Twitter и LinkedIn като ще имате възможност да ги наблюдавате и участвате в тях от едно място.

Веднага щом получите нещо ново като статус, новина, нови снимки и т.н ще бъдете своевременно уведомявани на стената на инструмента.

Tweetdeck

От скоро ползвам този мениджър на социални профили и мога да кажа само хубави неща за него. С една дума много съм доволен, върши ми добра работа!

Няма да се спирам подробно на възможностите му, тъй като вие сами ще ги открите, защото с приложението се работи много лесно и интуитивно.

Почти съм сигурен, че една опция ще ви изнерви още в самото начало. Става въпрос за непрекъснатите балончета с ъпдейти, които изкачат, за да ви уведомят, че има нещо ново в профилите ви.

Много, ама много са досадни. Ако и вас ви дразнят може да ги махнете като отидете в Settings/намира се най-горе вдясно под формата на иконка/, след което изберете менюто Notification, където си направете желаните настройки.

Десктоп приложението може да изтеглите напълно безплатно от този линк!

14. NutshellMail

Безплатния онлайн инструмент NutshellMail е услуга, която обединява информацията от най-големите социални мрежи: Twitter, Facebook, и LinkedIn като ви предоставя директно в пощенската кутия по един много изчистен и подреден начин най-новите активности във вашия профил или фен страница във Facebook.

Като всичко това става по график, който вие му зададете както ви е удобно.

Manage-Social-Networks

NutshellMail намира място в този уникален списък с безплатни и полезни приложения, тъй като от известно време търсех услуга, която да ме уведомява за активностите във фен страниците във Facebook, които поддържам, защото както знаете там никъде не ни казват ако някой е харесал нещо, което сме пуснали като статус, линк или снимка.

NutshellMail

А NutshellMail върши перфектна работа точно за тази цел, като периодично ми изпраща на пощата доклади за всички нови действия във въпросните фен страници и социални профили, за което и намира място тук като едно адски полезно приложение, при това безплатно!

lifehackerbg@gmail.com

След като веднъж се регистрирате ще имате възможност да вържете профилите си от любимите социални мрежи, които ползвате.

После ще си настроите дните и часовете, в които бихте желали да получавате актуална информация какво се случва във вашите акаунти и фен страници във Facebook директно в пощата си.

Фокусиране

[sws_divider_line]

15. Focus Booster (Windows/Mac/Web)

Focus Booster e десктоп софтуер за ускоряване на концентрацията и фокусирането, налично за безплатно изтегляне както във вариант Adobe Air, така и в Windows вариант.

блогване,инструменти ,безплатни

Настолната десктоп версия и уеб версията нямат никакви други екстри освен да ви отброяват 25 минути, интервал характерен за една от най популярните техники за тайм мениджмънт-Pomodoro, за която ви препоръчвам да прочетете статията по темата: Техниката Pomodoro, най-добрия hack за управление на времето!.

Малка аларма ще ви уведоми със звук, че времето ви е изтекло, след което 5 минутната ви почивка зададена в програмата ще започне да тече автоматично.

блогване,инструменти ,безплатни

Ако следите работата си и използването на времето е важно за вас това безплатно приложение не е много подходящо, но от друга страна ако просто искате да използвате времеви интервал между задачите си, за да бъдете по-продуктивен без аналитичния аспект от техниката Помодоро, Focus Booster ще ви свърши прилична работа.

Сега е твой ред!

[sws_divider_line]

Кои са твоите любими инструменти или приложения, които правят живота ти пред компютъра много по лесен? Коя страхотна програма е неизменна част от ежедневието ти, но не е намерила място в този списък?

Моля сподели ги с нас в полето за коментарите….и ако си ползвал горепосочените инструменти моля кажи си мнението за тях…ще ни бъде интересно и полезно!

Бих бил много щастлив и благодарен ако колкото се може повече от вас сложите тази статия на стената си във Facebook или я споделите в любимите си социални мрежи, за да могат повече хора да се възползват от тези уникални, безплатни инструменти и софтуер! Благодаря

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: