ВЛЕЗ В КЛУБА
респиратори при коронавирус

Как с един респиратор може да се спаси живота на 4 човека, вместо само на един [ВИДЕО]

  • 359
  •  
  •  

Bookmark

Препълнени болници и лекари, които вземат тежкото решение кой да живее и кой да умре. Това е ситуацията с коронавируса в Италия. Тя може да се пренесе и в България…

Причината?

Не достигат респираторни апарати, които са от огромно значение за спасяването на живота на заразени с коронавирус пациенти с тежки пристъпи на задух.

В следващите седмици в цял свят ще става по-тежко, а рискът от недостиг на респиратори заради пандемията ще е огромен. Производството им ще отнеме ценно време.

Оказва се обаче, че има доста креативно решение на проблема….

За по-малко от 10 минути може да се направи модификация, която дава възможност на един респиратор да интубира до четирима човека, вместо само един!

В това видео Д-р Шарлин Бабкок от спешното отделение в Детройт, Щата Мичиган, показва целия процес на модификация на апарат за белодробна вентилация:


Същият “хак” е изпробван успешно при животни – 4 овце с човешка големина (70 кг), а Д-р Шарлин Бабкок е завършила изследване, в което доказва тезата си и със свои колеги.

Как се стига до тази модификация, накратко:

респиратори при коронавирус

През 2006 година Д-р Бабкок и Д-р Грег Нейман решават да проверят дали при повишен брой пациенти вследствие на бедствие един респиратор може да бъде пренастроен, за да поддържа няколко пациенти едновременно. Оказало се, че може.

Използвали стандартно оборудване в спешно помещение, за да направят двупосочен и четирипосочен сплитер. След това те използвали респиратора, за да вентилират за 12 часа четири устройства, симулиращи човешки бели дробове.

респиратори при коронавирус

Устройствата имали няколко сензора за проследяване на работата на респиратора за всеки „бял дроб“. Данните показали успешен пилотен проект.

Има и още едно решение….

Може би е добра идея да се обмисли използването и на устройствата за положително налягане на дихателните пътища (такива се изписват за сънна апнея).

Малко известно е, че тези апарати са одобрени и за инвазивна вентилация и че имат режими за контрол на налягането с вдишвания на времеви интервали.

При този вариант се разбира, че мониторингът не би бил оптимален и че има и други усложнения, но е ясно, че е по-добре малко кислород, отколкото никакъв.

Особено при хора с тежък задух, в следствие на коронавирус!

И още нещо много важно!

Респираторните апарати не са панацея – те не са единственото, което е нужно на медиците ни, за да спасяват човешки животи по време на пандемията от коронавирус!

Тези машини са просто част, коляновия вал, на един цял механизъм, който е нужен на болниците, за да окажат успешно интензивно лечение на страдащите от тази зараза.


Публикуваме този материал без да искаме да навлизаме в така сложната област на медицината, а единствено с желанието:

Да дадем идея на болниците за алтернативни начини за справяне със ситуацията като не се съмняваме, че някои вече са стигнали до тях.
Тези решения не са перфектни, но са по-добри от тежкия избор, който българските медици може да се наложи да направят.

Ако смятате статията за полезна, споделете я. Може да спаси живот!


  • 359
  •  
  •  
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

FREE ebook
супер инструмента
за по-лека работа и резултати
100
инструмента
за супер продуктивност
100
Специална оферта:
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
спести -45% от цената за 6 м. абонамент + подарък
Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this