ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

13 заблуди за коронавирусa, които водят до паника, погрешни решения и дори до смърт

Запази за после

Огромният поток от информация води до напрежение при отсяване на фактите от погрешните схващания, а това може да бъде особено опасно за здравето ни.

Затова в този материал ще разясним накратко някои от най-разпространените заблуди, които се приписаха на коронавируса. Да започваме…

? Бележка: 2019-nCoV е временното име на коронавируса. Официалното му име е SARS – CoV – 2, а болестта която причинява вируса – COVID – 2019.

? За да подобрите разбирането си за вируса, изгледайте видеото:


Заблуда #1. Коронавирусът води до ниска смъртност

В действителност описаната смъртност в процентно съотношение може и да изглежда ниска. Тя е около – 3.4%. Много или малко е това, обаче?

Най-често сравненията са със сезонните грипни вируси, които според статистиката са с около 0,13% смъртност, по време на “най-тежките” си години.

? 3.4% е почти 30 пъти повече.

Това обаче не е всичко. Обявената от Световната Здравна организация (СЗО) смъртност може да не е съвсем точна. Тя се изчислява, като се разделят броя смъртни случаи на общия брой заболели към определена дата.

Да предположим, че към 20 февруари броя потвърдени случаи е 2 000, а на смъртните случаи е 60. Разделяме 60 на 2000 и получаваме 0,03, или 3%.

Проблемът е, че COVID – 2019 има доста дълъг инкубационен период, който е средно 14 до 27 дни. Дълга е и продължителността на самото заболяване.

По този начин се появява една средна разлика във времето между появата на първите симптоми и хоспитализацията, която е 10.5 дни.

Така на 20 февруари умират хора, заразени не в същия ден, а много по-рано, още в началото на месеца. Но тогава броят на случаите бил, например, около 600 души. И в този случай смъртността скача рязко нагоре: 60 разделени на 600, получаваме вече 10%.

? Точното определяне на смъртността от COVID-2019  ще бъде възможно, едва след като епидемията приключи и общият брой на случаите и смъртните случаи стане ясен.

По-ранните оценки биха били спекула.

Заблуда #2. Коронавирусът не е по-опасен от грипа

Този извод се прави често на база на факта, че при много хора COVID-2019 протича като нормален, сезонен грип, а някои изобщо не разбират, че са болни.

Но „за мнозина“ не означава „за всички“.

Вече е ясно, че новата болест продължава много по-дълго време от грипа и често преминава тежко във втората си фаза и пациентите трябва да се хоспитализират в интензивното отделение. Тежките случаи, изискващи реанимация, достигат 20%.

Около 5%  от заболелите се нуждаят от изкуствена вентилация на белите дробове, а 15% изискват кислородна терапия (вдишване на въздух с повишена концентрация на кислород) поне няколко дни. Продължителността на лечението при тежко болни пациенти е между 3-6 седмици, докато леко понасящите го се възстановят за две седмици.

Това е значително по-дълъг период от обикновения грип.

Заблуда #3. Жертва стават само възрастни хора с влошено здраве или придружаващи заболявания

Всъщност, боледуват хора от абсолютно всякакви възрасти, включително деца и младежи. Според китайските центрове по контрол и превенция, почти половината, заболели от COVID-2019 са на възраст под 49 години.

Заблуда #4. За да се разболеете е достатъчно да се намирате в една стая с вече заразен

SARS – CoV-2 се причислява към респираторните заболявания.

Това означава, че се предава главно по въздушно-капков път , чрез вдишване на телесни течности, които се отделят от носа или устата на пациента при кихане и кашляне.

Такава инфекция не може да се разпространи във въздуха на дълги разстояния.

Това се дължи на факта, че капките в които се съхранява вируса са тежки и доста бързо падат. Следователно, можете да се заразите само при близък контакт на разстояние по-малко от 2 метра (според някои до 4.5 метра) със заразения.

Сравнително безопасно е да летите в един самолет, да сте в едно влакче на метрото, да работите в един офис или да се разхождате по една и съща улица с болен човек.

? Вижте още и: Психология на страха – как да не умреш, преди да те убие вирус! 

Заблуда #5. Вирусът не се предава при допир до повърхности

Точно обратното!

Можете да се заразите с коронавирус, като докоснете повърхността, върху която се намира и след това докоснете устните, носа или очите си с нечисти ръце.

По този начин допускате вируса по лигавицата си. Точно затова носенето на маска от незаразен човек е по-скоро нова мода, отколкото нещо превантивно.

Хартиените банкноти и монети са особено опасни, тъй като непрекъснато се предават от ръка на ръка. Ето защо китайските власти наложиха мерки за дезинфекция на парите.

Банките са длъжни да ги обработват с ултравиолетово лъчение или високи температури и след това запечатват обеззаразената валута на сухо място до 14 дни.

? Извод: По-голямата част от SARS – CoV – 2  и близките щамове, известни на науката, които са попаднали на повърхности (хартия, метал, стъкло, пластмаса), умират в период от няколко дни до няколко часа. Прогнозният период е до максимум 9 дни.

Заблуда #6. Вирусът се разпространява само във въздуха и чрез пипане на заразени повърхности


Най-вероятно SARS – CoV-2 може да се предава и чрез фекални вещества, включително през канализацията. Подобна възможност се допуска от учените, заради пациенти, показали не само респираторни, но и стомашно-чревни симптоми – коремна болка, гадене, диария. Докосването на дръжките на вратите в обществените тоалетни трябва да бъде още по-внимателно от всички други повърхности.

И трябва да измиете ръцете си, след като посетите подобни помещения.

Заблуда #7. Вдишването на студен въздух може да ви предпази

Дишането на студен въздух няма да помогне. Телесната температура на здрав човек е в интервала от 36,5–37 ° C, независимо от температурата на околната среда. Това е достатъчно, за да може вирусът да продължи да се размножава в тялото.

Заблуда #8. Чесънът и алкохолът могат да повишат имунитета и да ви предпазят от коронавирус

Според някои изследвания чесънът може да повиши имунитета ви, но няма  доказателство, че може да ви предпази от заразяване с коронавирус.

Алкохолът от своя страна, приеман външно е едно от най-добрите средства за дезинфекция, НО приеман вътрешно по-скоро може да понижи имунитета ви, особено ако се прекали с консумираното количество.

Заблуда #9. Промивката на носа с физиологичен разтвор помага да не се заразите от Коронавирус

Няма научни доказателства, че редовната промивка на носа с физиологичен разтвор има предпазно действие от COVID19. Но въпреки това, тази процедура би ви помогнала да се справите с обикновената настинка и течащ нос.

Заблуда #10. За да се предпазите от коронавирус, трябва да приемате антивирусни лекарства

Това твърдение е далеч от истината. Макар усилено да се работи по въпроса, лекарства, предназначени за профилактика и лечение на COVID – 2019, все още не съществуват.

Заблуда #11. Ваксината срещу пневмония може да предпази от коронавирусни усложнения

Идеята за употреба на лекарства срещу пневмония на пръв поглед изглежда добра, защото SARS – CoV – 2 атакува белите дробове. СЗО, обаче декларира, че пневмококова ваксина или ваксина срещу хемофилус грип тип B (ваксина Hib), не са в състояние да предотвратят усложнения от развитие на нов коронавирус.

SARS – CoV – 2 е коренно различен от известните инфекции и изисква специална ваксина, която все още не е разработена.

Заблуда #12. За да се предпазите носете медицинска маска

Маската е само помощно средство.

Тя ще бъде неефективна, ако не следвате другите правила.


Ето някои неща, които да правите, за да намалите риска от инфекция и предотвратяване на разпространението на инфекцията допълнително:

  • Избягвайте контакт с болни хора , такива, които кашлят, кихат, имат температура.
  • Ако вие сте болен, дори с обикновена настинка останете си вкъщи.
  • Ако кихате или кашляте, опитайте да покриете устата си с хартиена кърпа или поне с лакътя. Това е важно за намаляване на риска от разпространение на инфекцията чрез въздушни капчици. Изхвърлете използвана кърпа в кошчето.
  • Отвикнете от навика да докосвате с ръцете си устата, носа, очите.
  • Мийте ръцете си по-често с топла вода и сапун за поне 15-20 секунди.
  • Използвайте дезинфектант с поне 60% алкохол.
  • Редовно почиствайте предмети и повърхности, до които се докосват много хора: дръжки на врати, компютри и т.н. Използвайте обикновени почистващи препарати, включително алкохол, гасена вар, белина, или антибактериални кърпички за дезинфекция.

Заблуда #13. Mожете да разпознаете вируса и сами

Невъзможно е. COVID – 19 няма специфични симптоми, които могат да бъдат различени от обикновена настинка или грип. Проявяват се по същия начин: треска, неразположение, главоболие, кашлица, запушване на носа, задух. Обикновено с такива симптоми е необходимо да се свържете с лекаря си по местоживеене. Положителен резултат за  COVID – 19 става само с вземане на проби в лабораторни условия.

Бъдете внимателни! Всички центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат ситуацията с вируса за бързо развиваща се и непредсказуема.

Това означава, че данните за инфекцията се актуализират почти всеки момент и светът всъщност е на прага на пандемия. Продължаваме да следим ситуацията!

Правила за защита от коронавирус:

правила за защита от коронавирус при излизане от вкъщи правила за защита от коронавирус при примиране вкъщи

правила за защита от коронавирус при съжителство със заболял


Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си