ВЛЕЗ В КЛУБА

4 дневна работна седмица и дълъг уикенд?

  • 146
  •  
  •  

Bookmark

Да работим по-умно или по-дълго?

Концепцията за предприемача, работещ по всяко време на денонощието отдавна е утъпкан стереотип. Но ако наистина искате да имате устойчив личен бизнес, може би трябва да намерите друг начин да оптимизирате производителността си с по-малко часове работа, вместо да си докарате професионално прегаряне.

Ако сте собственик на малък бизнес или управлявате средна по големина компания имате възможност да тествате този по-различен подход.

Според репорт на The Guardian , редица малки и средни предприятия във Англия вече въвеждат четиридневна работна седмица. Идеята на тези компании не е повече свободно време за персонала си, ей така от добро сърце. Тяхната мотивация по-скоро отразява убеждението, че ключът към извличане на най-доброто от служителите е осигуряването на достойно равновесие между професионалния и личния им живот.

Служителите, които са щастливи вкъщи и на работното място, ще са по-продуктивни.

Научните изследвания също откриват връзка между щастието и производителността.

В подкрепа на идеята са резултатите от направено проучване на Университета в Уоруик, като участниците били с 8 % до 12% по-продуктивни, когато им е даден шоколад или са гледали забавно клипче, преди да извършат дадена задача.

С други думи може да се каже, че манипулирането на щастието на работниците, като че ли оказва влияние върху ефективността на работата им.

По думи на психолога от Пенсилвания Адам Грант – намаляването на работното време фокусира вниманието на хората и те работят по-ефективно, с по-високо качество и креативност. В същото време, служителите са по-лоялни към организации, готови да им дадат гъвкавост и повече свободно време.

Икономиста и историк, Рутгер Брегман и автор на книгата “Утопия за реалисти” затвърждава тази концепция, чрез негово революционно изследване.

Изводите от него са, че по-късата работна седмица не е толкова радикална.

През годините, политиците се опитват да наложат тенденция за възприемане на идеятa за повече свободно време за производствената работна сила.

По думи на Рутгер Брегман:

В продължение на десетилетия всички главни икономисти, философи и социолози поддържаха вярата, че до 1970 година, ще можем да работим все по-малко.

През 1920 и 1930 година, големи капиталистически предприемачи открили, че ако работната седмица бъде по-кратка, техните служители са по-продуктивни.

Виж: Ръководство за лична продуктивност: най-ефективните методики и софтуер

Например, Хенри Форд отбелязал, че намаляването на часовете за работа от 60 на 40 часа, водели до по-добра работоспособност на персонала.

Учените, които са провели проучването отчитат по-ниски нива на стрес за сметка на по-високо ниво на удовлетворение от работата и подобрено чувство за баланс между служебния и личния живот на служителите.

Тестването на четиридневна седмица би била по-лесна за стартиране от малък и среден тип компании. Може би точно сега е времето, малките предприятия да докажат, че това е идея, чието време вече е настъпило.

Е, готови ли сте за 3 дневен уикенд?


  • 146
  •  
  •  
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Научи как да постигаш повече
Вземи най-новите ни статии и ръководства с практически съвети и инструменти за психология, маркетинг, бизнес, продуктивност и креативност - директно в пощата ти [FREE]
ще получиш и най-полезната безплатна книга в света
✓ Присъедини се към над 6000 абонати ✓ Никога не пропускай най-новото от сайта ✓ Получавай ексклузивно съдържание ✓ Научавай първи за най-работещите подходи По-малко от 0.2% от читателите се отписват
инструмента
за супер продуктивност
100
Специална оферта:
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
спести -45% от цената за 6 м. абонамент + подарък
Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this