Как да се пенсионираш на 40 години с един милион долара в банката [идеологията FIRE]

Резюме: Все по-депресирани от работните си места, които им носят най-вече стрес и напрежение много милениали напускат работата си, за да се включат в движението  FIRE (финансова независимост и ранно пенсиониране). Но дали е приложимо и за България? Да видим…


“Нашата работа няма да се погрижи за нас. Ние сами трябва да се погрижим за себе си!”

Карл Дженсън е софтуерен инженер от предградията на Денвър, който от години се занимава с писане на код за медицински устройства.

Докато работи документира всяка своя стъпка, а евентуална негова грешка може да доведе до тежко увреждане или дори смърт на пациент.

За огромното напрежение и отговорности, инж. Дженсен печели годишно около $110 000 и също така разполага с определени допълнителни облаги.

Неговата нервност, стрес и безпокойство са причини за проблеми в семейството, за което не му остава почти никакво време. Следва и рязко влошаване на здравословното му състояние. След прекарани няколко дни в тоалетната той губи 10 кг.

През 2012-та година Карл преживя онова, което той нарича „пробуждане“!

След един пореден брутален работен ден, Дженсен решава да направи търсене в Google, за да разгледа възможността за ранно пенсиониране.

След разговор със своята съпруга, двамата съставят план:

Спестяване на голяма част от приходите им през идните 5 години и рязко свиване на разходите. Сумата, която очакват да спестят е около $ 1.2 млн.

На 10.03.2017 ( сряда) той уведомява директора на компанията, където работи за своето решение да се пенсионира. Тогава той е на 43 г.

Да се пенсионираш преди родителите си…

Въпреки, че историята на г-н Йенсен изглежда като по-скромната версия на борсовия посредник, който бяга от Уолстрийт, за да отплава свободен на Карибите, това движение става все по-популярно сред младите професионалисти по света.

Съвсем нормално е и неговата история да ти се струва неприложима за България, но дори и да е така някои от принципите на тази идеология могат да послужат, като модел за модифициране на настоящите ти навици за правене, харчене и пестене на пари.

Движението FIRE (financial independence, retire early) буквално означава Финансова независимост и ранно пенсиониране. Тя включва предимно мъже, заети в областта на технологичните решения и финансови специалисти.

Всъщност голяма част от разговорите около FIRE са в кръга на финансите и търсенето на точната стратегия  за увеличение на процента на спестяванията до достигането им до 70%, практически съвети и опции за евтини пътувания и пестене при пазаруване.

Формулата на FIRE е много проста:

? Харчи по-малко, спестявай повече и инвестирай излишъка.

Карл Дженсън е 44. Пенсионирал се е през 2017 г.

Последователите на движението се стремят към по-нисък жизнен стандарт или продължават да работят почасово след пенсионирането си в ранна възраст.

Много хора си мислят, че това е новата хипи вълна!”, разказва Дженсън, който продаде къщата си с 4 спални, за да заживее в по-скромен дом. Неговото семейство се състои от четирима души, като съпругата му все още работи. Техният план включва опцията да живеят с около $40 000 годишно, генерирани предимно от инвестиции.

Да заработиш свободата си

FIRE e по-скоро житейска философия, от колкото движение, която съчетава в себе си принципите за лична финансова свобода, съчетана с разумни решения, по отношение на кариерата и принципите на анти – консуматорството.

Според тях финансовата независимост е постижима. Тя зависи от три важни фактора:

  • Доход
  • Разходи
  • Време

Интелигентното планиране на разходите, при максимален ръст на спестявания (до 50%) би подсигурил една наистина добра възможност за ранно пенсиониране.

Последователите на идеите на FIRE не се интересуват от придобиването на повече богатствa, а точно обратното, техният стремеж е да живеят по-добре с по-малко.

Избират гъвкавостта да правят каквото си искат с живота си. Някои избират да пътуват, с определен бюджет, който не надхвърля спестяванията им. Други продължат да работят, нещо, която да ги вдъхновява и им носи удоволствие.

Джейсън Лонг, фамацевт от провинцията на Тенеси също решава да се пенсионира на 38 години. Неговият баща доста трудно приел решението на своя син, да се откаже от годишната си заплата от 150 000 $ в съвсем млада възраст.

Лонг се чувствал дълбоко нещастен в работата си, където ставал свидетел на много болни хора, борещи се със здравните застрахователи, както и с прекомерното предписване на опиати и последващата пристрастеност към тях.

Неговите клиенти най-често били гневни и рухнали от живота, който са водят.

Лонг редовно вземал по 12-14 часови смени, в които не можел да посети дори и тоалетната. В следствие на това си решение, със съпругата му успели да спестят голяма част от доходите си за 10 години.

Те продават и къщата си, оценена на около 1 млн. долара.

Щом, мисълта, да отидеш на работа те прави нещастен всеки ден, защо да го правиш?

Вики Робин, автор на книгата, олицетворяваща основните разбирания на движението “Твоите пари или твоят живот” разказва, че идеята на FIRE не е да стимулира хората да напускат своята работа. Целта е да научи читателите да променят нагласата си към парите, като повишат жизнената си енергия и качеството си на живот.

А защо не и да даде тласък на всеки човек да към развива на хобито си, за което преди това не е имал достатъчно време.

Те вярват, че намаляването на потреблението ще спаси планетата.

Вземайки предвид нашата родна реалност, доходността и възможностите можем да обобщим, че идеологията FIRE e подходяща за хора с по-високи месечни доходи.

Ако месечните ни доходи едва покриват разходите ни би било доста трудно да мислим за спестяване, камоли за ранно пенсиониране.

Разбира се, не е нужно да подкрепяме каквито и да е принципи, но можем да пречупим изложените разбирания според нашите финансови възможности и цели.

Финансовата независимост не означава, че трябва да се откажеш от работата си. Това означава, че работата ти се нуждае от теб повече, от колкото ти е нужно!

Разгледай следващите кратки практически съвети!

Те са приложими навсякъде и могат да подобрят финансовата ти свобода.

#1. Отгледай навик за спестяване

За повечето от нас, парите, които евентуално отделяме за спестяване са тези, които ни остават след плащането на всичките ни месечни разходи. Колкото по-рано започнем да ограничаваме тези разходи, толкова повече ще можем да спестяваме.

Често увеличаването на печалбата ни се крие не само в увеличаването на приходите, но и в драстичното намаляване на разходите.

В lifehack.bg например ограничихме използването на много онлайн инструменти и така започнахме да добавяме към печалбата си около 200 лв на месец.

В личен план това могат да бъдат куп други разходи, без които също няма да усетиш кой знае каква нужда, липса или неудобство.

Това е линията, която следва Джъстин Маккюри, който се пенсионира, като транспортен инженер на 33 години с над 2 млн. долара във банката.

Неговото семейство живее в Северна Каролина, а две от трите му деца следват в колеж и обучението им се покрива от семейните спестявания.

Според Маккюри, успехът се дължи на подхода му към разходите:

Когато получите заплата си, веднага сложете 50 % от нея в спестовен фонд, а с останалите живейте разумно. Това няма как да стане, обаче ако 50% от приходите ви са наем на жилището, където живеете.

Тогава формулата няма как да работи. Помислете опция за преместване в по-изгоден район или по-малък апартамент.

Маккюри създава собствен финансов блог, който е привлякъл над 50 000 читателя. Виж философията му за успех в последната му презентация:

#2. Инструменти за изчисляване на приходи и разходи

Използвай ги, за да следиш финансите си през месеца.

Маккюри препоръчва този инструмент, но ти можеш да използваш и обикновен тефтер, лист хартия или просто онлайн органайзер като Evernote.

#3. Социалният живот може да струва скъпо, а не трябва.

За много от нас общуването с нашите приятелите, често се върти около срещи в ресторанти, барове или почивки в скъпи хотели.

Има страхотни идеи, да организираш компанията си навън, без да се налага да посещаваш скъпи места за хранене. Например: велосипедни разходки, пикник сред природата, домашни вечери с офлайн игри, барбекю на двора и др…

#4. Направи си сам. 

Научи се да се справяш с дребните ремонти на колата и в дома, готви си вкусна храна вкъщи. Промени приоритетите си спрямо нещата, които можеш да направиш сам.

#5. Пазарувай само най-важните неща.

Постоянно изхвърлям от хладилника неща, които така и не съм успяла да консумирам, но съм си купила, само защото ми е харесала опаковката или просто докато съм пазарувала съм била адски гладна… При шопинга за дрехи се случва същото.


Как да престанем да работим и да започнем да живеем?

Не е казано, че трябва да живееш като скот или аскет, да пестиш като луд, само за да се пенсионираш рано. Просто живей по-осъзнато, харчи разумно, спестявай повече и инвестирай умно.

*В Reddit има създадена специална общност от последователи на тази философия, където потребителите обсъждат по между си всички възможности за ранно пенсиониране.

Присъедини се към клуб MasterHack и научи всичко необходимо от нашите практически ръководства по теми като маркетинг, онлайн бизнес, психология, Facebook реклама, продуктивност, мотивация и много други. Виж защо навсякъде ни дават за пример! Чети, прилагай и постигай повече. Влез в клуба ?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак