Внимание: новите настройки за сигурност във Facebook – подробно, илюстрирано ръководство.

facebook

Внимание: новите настройки за сигурност във Facebook - подробно, илюстрирано ръководство.

Всичко, което трябва да знаете за новостите свързани с неприкосновеността на личния ви живот в социалката. Вижте точно как да се възползвате от тях, за да защитите моментално профила си!

Прочетете до край ако:

 • Искате да наложите така желаните от вас ограничения относно снимките ви
 • Искате да контролирате кой какво вижда в профила ви
 • Искате да въведете ограничения относно съобщенията ви
 • Искате да се премахнете от таг-вания
 • Искате да контролирате всеки аспект от вашата активност във facebook
 • Искате да скриете нещо старо, нещо компрометиращо

….вече много по-бързо и лесно!

Facebook се промени…отново!

Последната актуализация в социалната мрежа е свързана този път с някои новости по интерфейса на настройките за сигурност в социалната мрежа.

Промените имат за цел да направят управлението на вашите лични данни и всичко, което публикувате, уведомленията, актуализациите на статуси доста по-лесно, и този път без разочарования.

Дали ще успеят тези новости да ни помогнат?

Да продължим напред със статията и да видим…

Вместо да скрие така важните настройки за поверителност на най-долния рафт, както беше до сега, Facebook е изнесъл най-важното отпред на фронта.

И този път по всичко личи, че тези така важни настройки са доста по-лесни за разбиране.

Предишните промени, за които също писахме по същите тези опции и добавянето на нови функции за сигурност предизвикаха голямо объркване и дебати, относно тяхното въздействие върху споделяното съдържание.

В оставащата част от този пост, ние от lifehack.bg решихме отново да ви покажем какво е новото и как да го използвате – така че да се възползвате максимално от него!

Мисля, че този път измененията ще ви харесат…

Да видим за какво става въпрос. Да се защитим веднъж завинаги…

Ново бързо меню и категории за поверителност

[sws_divider_line]

Facebook-new-privacy-settings-guide

Новите настройки за сигурност във Фейсбук вече имат свой собствен, отделен бутон, най-отгоре в основната лента на профила ви, в непосредствена близост до бутона Home.

А това ще ви позволи наистина бърз достъп до всяка конкретна опция за поверителността.

Тези настройки вече са направени така, че да са доста по-лесни за разбиране, отколкото преди и изглежда от Facebook най-накрая са се вслушали в начина, по който техните потребители искат да управляват неприкосновеността на личния си живот в рамките на социалката.

Повечето от възможностите са свързани с това кой може да гледа снимките ви и разбира се статусите ви и ако случайни непознати се закачат за вас, вече лесно може да ги спрете да ви дебнат и наблюдават.

Също така за още по-голямо удобство, от Фейсбук са категоризирали новите настройки, така че лесно да намерите това, което търсите.

Ще разполагате с 3 нови категории в бързото меню, а именно:

 • ‘Who can see my stuff’ – кой може да вижда нещата ви,
 • ‘Who can contact me’ – кой може да се свързва с вас,
 • ‘How do I stop someone from bothering me’ – как да спрем някой, който ни досажда и притеснява.

Това безспорно са трите най-големи опасения на средностатистическия потребител на Facebook.

new-facebook-privacy

Разбира се всяка категория се разширява, за да разкрие още допълнителни възможности, които ще ви кажат какво точно ще покрият те, свързано с вашата сигурност.

Използваният език там е много приятелски настроен и лесен за разбиране и съм сигурен, че няма да имате особено затруднения в ориентацията там.

Този нов, бърз бутон за настройките ни предоставя съкратена версия на вашите цялостни Фейсбук настройки. Това е все едно пряк път /shortcut/ до най, най-нужните опции за потребителя.

Има разбира се и други опции за управление на профила ви и те могат да бъдат разгледани като кликнете на линка с надпис See More Settings в долната част на това падащото меню.

Намерете отговор на въпроса си в рамките на бързото меню:

За да активирате полето за търсене в рамките на тези настройки за поверителност, ще трябва да кликнете върху лупичката в горния десен ъгъл от същото падащо меню.

А самите резултати от това търсене ще се покажат в същото меню и ще ви пренасочат към съответната настройка от главната страница наречена Settings.

Това е изключително полезно ако искате да разберете нещо свързано със сигурността или настройката на някой аспект от социалната мрежа /например снимките/ и като въведете думата photo в търсачката ще ви се появят най-важните въпроси, на които ще намерите отговор свързани с тази тема.

Подобрена е функцията “View As”

[sws_divider_line]

Hristo-Stoyanovsdfdf

Функцията View As или по наше му казано – да видите как другите виждат вашия профил, също е преправена и подобрена с очевидната задача да стане по-лесна и ефективна за използване.

Тази опция е достъпна от една от трите основни категории, които споменахме малко по-нагоре.

След като я активирате, ще ви се покаже как широката общественост ще бъде привлечена от вашия профил или пък не.

Когато я изберете ще ви се отвори профила точно както сте го настроили за тези, които взаимодействат с вашия, като тънка черна лента най-отгоре ще ви даде и още малко информация за това.

В нея ще можете и да въведете име на конкретен ваш приятел, за да видите как вашия Timeline се изобразява при него.

Всичко това е доста удобно, тъй като всеки път когато промените нещо ще може да тествате и да виждате как то се отразява на начина, по който хората виждат вашите неща.

Activity Log е основно ремонтиран

[sws_divider_line]

new-facebook-privacy2

Така важната история на профила ви, пренебрегвана, но особено важна опция наречена Activity Log е получила сериозен основен ремонт и вече е бързо достъпна от новото меню, за което говорим в тази статия.

Промените са насочени към подобряването на организацията и управлението на вашите facebook активности и дейности.

В предната версия на тази настройка ни се показваше дневник с дълъг списък от активности, като всички бяха събрани на едно място и разграничени единствено по време – адски объркващо и трудно за анализ.

Но сега вече ще можете освен да виждате всичко по време, но и по-важното и новото е, че ще имате възможност да разгледате всички ваши статуси разделени по снимки, коментари, харесвания, статуси на другите, приложения, приятели, новини, групи, абонаменти, събития, въпроси, търсене и изобщо всичко, което може да правите във Facebook.

Може да използвате менюто в ляво, за да видите всички тези категории от страницата на функцията Activity Log

Друго много важно нововъведение – предоставят се две огромни предимства:

 • тук ще имате възможност да изтриете не просто снимка, а снимки наведнъж
 • ще можете да филтрирате видимостта на вашите статуси.

А самите налични филтри се променят според вида активност, която разглеждате!

Освен това, Activity Log ще ви позволи да ревизирате вашият Timeline, което ще ви даде ясна представа дали в него се съдържа нещо социално уличаващо ви или пък нещо неудобно, което ще ви злепостави.

Нов инструмент – Request Removal Tool

[sws_divider_line]

4

Facebook въвежда и нов инструмент наречен Request Removal Tool, който  ще ви помогне да премахнете себе си от постове/статуси, в които сте таг-нати.

Ако вие или ваши приятели често сте подложени на неморални и съмнителни активности във Фейсбук, несъмнено ще заобичате този инструмент, тъй като той ще ви помогне да се “изчистите”.

Тук целта е да се премахнат нежелани отбелязвания с вас /тагвания/, както и да изпратите заявка към потребители на социалката, за да отстранят опетняващо репутацията ви съдържание.

Таг-ванията ще бъдат изтрити незабавно, но можете да помолите и да се свалят постове или снимки чрез този инструмент.

Влезте във вашия Activity Log и изберете съдържанието, което искате да изтриете и кликнете върху бутона Report/Remove Tags най-отгоре.

Нова опция за съобщенията: филтриране!

[sws_divider_line]

new-facebook-privacy3

С тези нови промени от Facebook ни позволяват и да контролираме кой може да ни изпрати съобщение. Ще бъдете уведомени за тази нова промяна щом посетите секцията с вашите съобщения във фейса.

Това, с което ще разполагате сега в допълнение е, че ще може да прилагате филтри за съобщенията чрез опцията Who can contact me.

Може да изберете един от двата налични филтъра: Basic Filtering, и Strict Filtering – тоест основен и стриктен!

Ако питате мен малко безсмислена опция, освен ако не сте супер известна личност и използвате личен профил и ви досаждат адски много всякакви индивиди!

Новите настройки за сигурност във Facebook – заключение

[sws_divider_line]

За първи път може би, такива сериозни промени във facebook вероятно няма да бъдат подкрепени от всеобща паника от потребителите и масови заплахи за отказ от социалната мрежа.

Тези промени всъщност са едно своеобразно подобрение на нещо, което не функционираше особено добре и в интерес на истината, не беше никак лесно достъпно за средния потребител.

Освен, че такива важни опции като сигурността във Facebook вече са достъпни от едно лесно, видимо място, но е предоставен и доста, доста по-лесен контрол на потребителя да управлява почти всеки аспект от своята активност.

Вече настройките за поверителност са точно на мястото, където трябва да бъдат!

На последно място, Facebook поне видимо набляга сериозно на неприкосновеността на личния живот. И все пак имайте едно на ум и затова.

Хората винаги са се страхували, кой и какво може да види от техния споделен живот, но този път вече имат възможност сериозно да се погрижат за тези свои опасения с новите удобни функции и менюта.

И все пак не забравяйте, че ако не искате някой да види неща, които ви компрометират, ако искате да сте на 100% защитени, най-добре не споделяйте във Facebook.

P.S. Препоръчвам Ви и нашето пълно, безплатно ръководство за настройване на Facebook, където подробно са описани всички аспекти на социалната мрежа в рамките на над 90 страници и то на български език. Изтеглете го от тук!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак