Спрете да четете глупости! Лесен начин да получавате това, което искате във Facebook

Как да получавате перфектно съдържание във Facebook


Ще ви разкажа как може да направите така, че да получавате единствено статусите, които ви интересуват, а безсмислените глупости, които се появяват в нюз фийда ви да потънат дълбоко, оставайки на дъното на новинарския поток.

Facebook news feedПрез последните 2 години маркетолозите често се оплакваха заради намалената видимост на брандовете им в т.нар. News Feed – “Не е честно, казваха те. Феновете ни желаят да виждат нашето съдържание“.

Същите тези маркетолози искаха да се даде повече контрол на потребителя.

Е, това вече е факт с опцията See First и хората във Фейсбук до голяма степен могат да определят източниците на информация, които искат да следят (макар, че алгоритъмът на Фейсбук се съобразява с онова, което предпочитате и ви сервира повече от него). Интересното в случая е как ще реагират брандовете от тук нататък – ще спечелят ли от тази възможност или отново ще започнат да се оплакват?

Какво означава за потребителя новата възможност See First

Преди няколко седмици от Facebook обявиха началото на нова функция, чиято основна задача е да се даде на потребителя възможност сам да реши от кои приятели и фен страници иска да получава информация с приоритет в своя нюз фийд.

Основният начин да активирате функцията (през мобилното приложение) е като кликнете на Settings, в долната част на менюто, след това More, след което избирате “News Feed Preferences.” Това ще ви отведе до ново, доста приятно цветно място, където ще може да упражните контрол върху новинарския поток. Кликнете на “Prioritize who to see first.”

Тук настъпва и моментът, в който много фен страници ще потънат в забвение, далеч от погледа ви, а други ще възкръсват редовно пред очите ви.

Следва да изберете онези ваши приятели и любими фен страници, които искате да виждате на върха на нюз фийда си – кликнете върху снимките за по-голям размер:

Тази функция е налична и за десктоп, където може да я активирате по следния начин за индивидуална страница, която искате да следите:

lifehack

Ако пък искате на един път да си настроите целия поток от статуси само с хора и страници, които следите, може да го направите по следния начин:

Кликнете върху снимките за по-голям размер

След като се върнете на главната страница, статусите от приятелите и страниците, които са сред ИЗБРАНИТЕ, ще се появяват с приоритет, отбелязани със звезда.

Бележка: настройвайки любимите ми източници на информация да излизат първи, забелязах, че има ограничение – в официалната новина не видях да пише колко е. Може да маркирате само определен брой (може би около 20) приятели и страници. Всъщност, в ерата на информационното натоварване, което смятам за съвременния бич, това ограничение определено е доста полезно, не мислите ли?

Дали обаче някой ще използва тази функция?

Да, опцията изглежда интересна, но като всяко ново нещо във Фейсбук и тук изниква въпроса – Ще я използва ли някой в действителност?

Помислете за възможностите, които създаде социалната мрежа, за да даде повече контрол на потребителя – създаването на списъци, секциите по интереси, функцията Get Notification и т.н. Много малко хора в действителност използват тези възможности.

И докато опцията See First звучи прекрасно, дали хората наистина ще я използват? Има ли смисъл да ви подканям да кликнете върху нея, когато сте във фен страницата на lifehack.bg?

Всъщност, зависи до колко от Фейсбук ще акцентират върху тази възможност.

Ако преместят бутона на друго място, а не както сега да трябва да го изкопаете от менюто, може би картинката ще се промени. Ако се появи един бърз изскачащ прозорец да ви укаже къде може да намерите бутона и за какво служи, може би ще помогне (както при други функции на социалката, където целенасочено се акцентира по този начин).

Сега, опцията See First изглежда по-скоро като поредната лъскава възможност, която ще се забрави само след няколко месеца, а някои дори няма да разберат за нея.

Вие обаче вече знаете и може да се възползвате!

Как ще я използват маркетолозите?

Facebook news feed see firsНе прекалявайте с призивите за използване на See First за вашата бизнес страница!

Помните ли “Get Notifications”?

Да, това е възможност потребителите да заявят желанието си да получават известие за всяка фен страница, която пожелаят, за всеки бизнес, от който искат да знаят, кога пуска нещо ново в социалката.

Ако изберете тази опция за lifehack, щом публикуваме статус ще получите нотификация.

Аз обаче ви препоръчвам да не я използвате!

Нито за нашия сайт, нито за който и да е друг! Защо ли? Моят личен опит с тази опция ме накара да намразя фен страници, които до преди да я активирам ми бяха любими.

Огромния брой нотификации в един момент просто ме влудяваше и накрая разчистих всичко. Представете си, че сте избрали да получавате сигнал от нас, всеки път щом публикуваме нещо. Обикновено статусите ни са 2-3 на ден, което означава, че ще ви се бъркаме в нотификациите 2-3 пъти дневно – и това сме само ние.

Вие не сте лайкнали само lifehack, харесали сте и десетки други страници, за много от които сте избрали да получавате уведомления. Крайния резултат е непрекъснато разсейване, чистене на нотификации, губене на време в любопитство кой ни е коментирал нещо, а то се оказва, че е нов статус от поредната фен страница. Досадно!

Помня, че в началото пуснахме статус с призив да маркирате тази опция за нашата страница, вече съжаляваме. Най-много да сме досадили на някои от вас.

Не го правете – не е продуктивно нито за вас, нито за феновете ви!

Това ще ги притеснява, ще им досажда, ще ги дразни и в крайна сметка вие ще си изпатите, защото в един момент те просто ще се отърват от вас.

Защо ние, обикновените потребители, да използваме See First

See First е доста по-малко досаден начин да оптимизирате информационния поток, тъй като превъртайки през нюз фийда ще виждате основно неща, които сте отбелязали, че ви интересуват, без да получавате десетки брутално досадни уведомления.

Само за няколко минути работа по селектирането на любимите ви източници ще си подсигурите полезен и интересен стрийм от статуси, които ви вълнуват.

Ако и вие използвате тази социална мрежа основно за четене на статии и новини, тази възможност според мен е просто страхотна – жалко, че е толкова скрита.


Няма да ви приканвам да използвате опцията за lifehack, направете го ако искате. Ако пък не държите да сме пред очите ви редовно, просто оставете алгоритъма на Фейсбук да си свърши работата – ако ни следите често, той и без това ще ви сервира повече от нас.

Имате ли коментари по темата? Може да споделите мнението си в дискусията към статията във Facebook фен страницата ни или в Google+ профила на lifehack.bg!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА