Имаш Facebook страница? Прочети това!

Ако имаш Facebook фен страница, прочети това!

Какво иска Facebook – качествено съдържание или просто пари?

Facebook не спира да се променя. Но този път промяната не е свързана с нещо външно /поне за сега/, а по-скоро се случи нещо отвътре,  нещо далеч по-важно за всеки от нас, които имаме или поддържаме фен страници.

От съвсем скоро /може би от 01.12.13/ постовете, които публикуваме във Facebook са със значително намален reach или казано с думи прости – обхвата на статусите ни сериозно се е понижил и те вече достигат до значително по-малко хора от обикновено. Професионалистите смятат, че в момента обхвата на една фен страница стига до под 3% от феновете и!

Попаднах и на статия в престижното издание AdAge, където от Фейсбук открито заявяват, че собствениците на фен страници би трябвало да очакват техният органичен reach /обсег/ да продължи да намалява с течение на времето…и най-добрия вариант хората да виждат по-често нещата ни във фийда видиш ли бил да си платят за reach. Естествено не съм тръгнал да казвам на Facebook как да развива бизнеса си, защото това си е тяхна работа, но в следващите редове ще Ви предложа какво да направите, ако сте някой, който разчита на Фейсбук фен страницата си да достигне до читателите си.

И все пак, преди да продължим, препоръчвам ви да изгледате това видео:

Големия проблем при плащането за Facebook обхват /reach/

Facebook Wants  High Quality  Content

Ако сте някой като мен, Вие често споделяте страхотно съдържание, което не Ви струва нищо като пари. И феновете са на вашата фен страница, защото те искат това съдържание.

Въпреки това, Фейсбук иска от нас да платим реклама, за да достигнем до повече от нашите фенове. Това е 100% ОК, когато продаваме или промотираме нещо.

Но когато просто раздавате ценно, полезно и безплатно съдържание, да плащате за по-широк обхват на фенове някак си губи своя финансов смисъл.

От гледна точка на финансите, а и на логиката да насърчаваме съдържание с пари, което просто подаряваме безплатно е безсмислено.

И след като не го правим феновете ни няма да получат информацията, която искат и заради, която са ни фенове, демонстрирайки това като са харесали страницата ни.

Те ще видят най-вече това, за което сте платили, за да бъде насърчено от алгоритмите на Фейсбук. А Вие ще плащате само, за да промотирате стоките и услугите, които продавате.

А това е лошо както за Вас, така и за феновете Ви.

Но има едно нещо, което бихте могли да направите!

Вашите Facebook фенове не знаят за всичко това… Много от тях не са фейсбук специалисти или пък не се интересуват от ежедневните промени там.

И това, че не се появявате във фийда им, вероятно няма да ги накара да мислят нещо по-различно от това, че просто не сте активни и не създавате съдържание.

Нали не си мислите, че някой изобщо се сеща да посети точно фен страницата Ви? Всички гледат единствено своя новинарски поток, точка!

Когато хората харесат вашата фен страница, те не осъзнават какво се случва зад кулисите, а и не им е работа да знаят. Те са станали Ваши фенове, защото искат още от рецептите Ви, фитнес съветите Ви и каквото и да е от това, което правите.

Те не знаят, че Фейсбук иска да си платите, за да им даде съдържанието, което искат.

Какво може да направите, за да подобрите положението си?

Кажете това на феновете си! Както го правя аз сега – обяснете им!

Не се оплаквайте от Фейсбук и неговите промени. Това е тяхна платформа, техен бизнес и им е позволено да правят каквото и когато си поискат с него, както и Вие си правите каквото си поискате на Вашият сайт или бизнес ако имате такъв.

Споделете с феновете си за тези промени в обхвата на статусите! Нека да знаят какво се случва зад кулисите. След това ги поканете да се запишат във вашия мейл бюлетин!

Защото ако не ги насочите натам и ако не станат част от мейл списъка Ви, често единствения път, в който повечето от тях ще стигнат до Фейсбук статуси с ваше съдържание, ще е само тогава, когато си платите за reach, за да продадете нещо!

В този случай феновете Ви ще видят продажбените Ви оферти, но не и ценното Ви съдържание. В такъв случай е логично да си зададем въпроса:

Как да кажем за промените във Facebook на феновете си?

Може да използвате моят начин да им съобщите за намаления обхват на статусите като им кажете, че в онлайн изданието AdAge, Facebook казват:

Ние очакваме органичното разпределение на статусите от различните фен страници постепенно да намали обхвата си с времето… Друг говорител заявява: Най-добрия начин да получите по-широка видимост на постовете си е ако си платите за това.

Това означава, че не може да получите всичко от моето съдържание вече чрез Фейсбук фен страницата ни, защото за мен няма смисъл да плащам на Фейсбук да Ви изпраща нещо, което правя за Вас напълно безплатно.

Ако не използвате все още инструмент за изграждане на мейл бюлетин, може би е добра идея да направите нещо по въпроса.

Не за друго, а просто защото е добре да разполагаме и да разчитаме на маркетингови оръжия, които можем напълно да контролираме.

Стана ясно, че Фейсбук не бихме могли и ще скачаме според тоягата. Но определено може да контролираме мейл бюлетина си както си пожелаем.

Да, вероятно и там ще се наложи да си платим, но контрола си остава в наши ръце.

Уверете се, че феновете Ви знаят какво се случва зад обвивката и им обяснете какво да правят, за да не пропуснат нито хапка от апетитното ви съдържание.

Някои от Вас може би си мислят:

“Е, Facebook все още ще покаже статуса ти, ако ангажираш феновете си достатъчно.”

Страхувам се, че това не е вярно. Защо?

Погледнете този скрийншот:

сериозно намаляване на обхвата reach на facebook

Facebook ми казва, че съответния пост е по-ангажиращ, от други статуси, които съм пуснал. И ми препоръчва да платя за насърчаването му.

Поста, означен със звездичка като такъв, който се е представил страхотно със своя обхват от 285 фена, за разлика от другите статуси, които не струват като този с обхват 1279 фена? И всичко това при положение, че го е показал само на 285 фена от общо 9700 към момента? Ето защо съм обезпокоен!

Затова мисля, че е необходимо да кажа на Вас, нашите фенове за тази актуализация, за да може тези, които не са се абонирали за сайта, да го направят.

Също така ако познавате някой, който също има Фейсбук фен страница, споделете тази статия с него, за да може и той да уведоми почитателите си за промените.

И помнете, не бива да се оплакваме от Facebook. Това си е техния сайт, техния бизнес и те могат да правят каквото си поискат.

Става въпрос за това да образоваме нашите фенове, читатели, клиенти, така че те да вземат решение кое е най-подходящо за тях що се отнася до консумирането на нашето съдържание.

И накрая…

Някои от вас може би си помислиха: много хубаво, обаче защо ТИ вече нямаш мейл бюлетин? Всъщност, това е много добър въпрос, отговорът, на който е:

Защото след повече от 5 години опит с бюлетина прецених, че нашите български потребителски навици все още не ми позволяват да се възползвам максимално от този инструмент /повече инфо тук/. Когато това се случи, а то ще се случи съвсем скоро, ще внедрим и това оръжие в арсенала ни от маркетингови инструменти.

До тогова, иронично или не, следвайте ни във Facebook.

Какво мислите за тези промени в алгоритъма на Facebook? Оставете коментар


Вижте още и → Най-голямата заплаха за нашия дигитален маркетинг се нарича….

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: