ВЛЕЗ В КЛУБА

Ново от Facebook: нива на администриране за фен страниците плюс автоматични статуси в зададени от вас дата и час

  •  
  •  
  •  

Запази за по-късно
Ново от Facebook: нива на администриране за фен страниците плюс автоматични статуси в зададени от вас дата и час

Вижте кои са двете най-нови възможности на фен страниците във Facebook и разберете как да ги използвате пълноценно!

Facebook продължават промените по своите фен страници, но този път според мен те са доста полезни и си заслужава да поговорим за тях.

Последните две подобрения на facebook фен страниците, които са на разположение на администраторите им, добавят функции, които преди това не бяха достъпни или направо можем да кажем, че просто липсваха или бяха достъпни чрез приложения извън социалната мрежа.

Най-новото накратко е: добавени няколко нива на администрация на фен страниците, плюс възможност за настройване на статусите по дата  и час – две наистина страхотни опции и възможности добавени към социалката.

Новата страница с настройки за администратори без съмнение ще бъде полезна на много фейсбук бизнес профили с опцията си за добавяне на няколко, специфични роли към различните администратори на фен страницата.

Има пет различни категории, които вече са достъпни във Фейсбук за тази цел.

В низходящ ред на правата на страницата, админите могат да се делят на Мениджър, Създател на съдържание, Модератор /каквото и да значи това/, Човек, който се занимава с рекламирането на марката във фен страницата и Аналитик на данните.

На английски съответно са: Manager, Content Creator, Moderator, Advertiser и Insight Analyst – естествено на български повечето могат да се интерпретират по различни начини, но значението мисля, че ще е едно и също.

Администратора, който е с титлата мениджър има разбира се най-много права, включително изпращането на съобщения, създаване на постове и статуси с различни видове медия, да създава реклами и да разглежда данните от статистиката на фен страницата.

Казано с две думи: админа, който е с категория мениджър е единствения администратор на фен страницата, който може да има достъп до всички възможни дейности във фен страницата.

Този админ, който е с категория Insight Analyst има най-малко права, а именно единствено да разглежда статистиката с взаимодействието на феновете със съдържанието по съответната страница.

Тези категории разбира се ще са най-вече приложими към по-големите брандове, където се ангажират цели екипи управляващи онлайн социалната активност на бизнеса и грижещи се за доброто онлайн присъствие на марката в социалните мрежи и в частност във Facebook.

За такива като мен например, с по-скромни фен страници /но пък със страхотни фенове!/ това не е особено приложимо и не виждам как ще ми влезе в употреба.

И въпреки това, способността да се поставят ограничения и да се дават определени права на различни участници в екипа по интернет социалната дейност на по-едрия бизнес ще е доста по-удобно за разпределение на отговорностите.

Това от своя страна ще позволи по-стабилно управление и контрол и да се надяваме по-малко Facebook медийни провали…

Вижте и точното разпределение на ролите, очертани от помощния център на Facebook:

Публикуване на статуси във Facebook в избрани от вас дата и час!

Но добавянето на различни административни роли в една фен страница за по-ефективното нейно управление далеч не е най-доброто нововъведение от страна на Фейсбук в последно време.

Това, което аз лично винаги съм очаквал и това, което най-накрая добавиха като функционалност хората на Зукърбърг е дълго бленуваната функция за пускане на статус в точно определено време, зададено от нас, потребителите на социалката и в частност тези, които имаме фен страници.

Администраторите във Facebook и по точно тези, които имат права да създават постове, ще имат изключително удобната възможност да настройват и планират статуси до 6 месеца предварително, с опцията поста да е най-малко 15 минути след публикуването му.

Всички зададени часове и дати за пускане на даден статус ще са съобразени с вашата часова зона. Тази функция ще бъде достъпна за вас, когато създавате нов статус.

Избирате дали той да е просто текст с линк, снимка или видео и в лентата на самия статус ще видите малка иконка на часовник.

Натискате я и задавате датата и часът, в който искате да се публикува статуса /вижте снимката отдолу/.

Знаете ли, че може да промените вече настроен статус като му смените предварително зададените дата и час?

Ето как става:

Настройвате даден статус да се пусне в определено време, както видяхме по-горе, но в един момент решавате, че искате да промените дата и часът или едно от двете.

Вместо да изтривате поста и да го задавате наново може да промените въпросните параметри много лесно.

Просто отивате в менюто на фен страницата наречено Activity Log.

Това става като изберете Manage >> Use Activity Log. В това меню може да виждате и да управлявате всички ваши статуси пуснати във фен страницата.

Там, най-отгоре ще видите въпросният настроен за по-късно статус, който сега ще променим. Както се вижда на снимката отгоре, кликвате в дясно на стрелкичката и ви излиза падащо меню с опции.

Избирате Change Time и променяте времето както желаете. След това остава само да натиснете бутона Reshedule и поста ви вече ще е със зададено новото време за публикуване.

По този начин може и да го спрете и изтриете, за да не се публикува. Това беше още една много удобна опция, която трудно може да се забележи с просто око.

Моят коментар

Вече изпробвах успешно публикуването на статус със снимка в зададен по избор от мен час и дата. И мога да кажа, че това е доста удобно и се получи без проблем.

Ставате сутрин, нагласяте статусите и се фокусирате върху другата си работа, без да висите постоянно във фейса.

За Facebook тези промени със сигурност могат да замислят екипите стоящи зад различни социално медийни проекти и по-специално такива във Фейсбук да стоят по далеч от отделни услуги за тази цел като Hootsuite или Ifttt, една от целите, на които е автоматизирано управление на социалната активност.

Моето лично мнение е, че тази нова функционалност на Facebook е наистина доста добра, но това специално мен няма да ме откаже да ползвам услуга извън пределите на социалната мрежа, с която да управлявам автоматичното публикуване на статуси във фен страницата на lifehack.bg.

Да, говоря за любимия ми ifttt и фантастичната работа, която ми върши в момента – именно за тази цел.

Ако и вие искате да го пробвате и да разполагате с изключително индивидуални настройки относно автоматичното публикуване в социалните мрежи,  вижте подробното ръководство, за използването и уникалните възможности на безплатния ifttt.

Държа да отбележа, че това не е единствената му функция…..има и още стотици възможни комбинации за извършване на различни задачи, които аз лично дори още не съм опитал.

Много е вероятно обаче в началото да ви се стори сложен и да предпочетете новата опция на Facebook за публикуване в избрани от вас дата и час.

Важното е, че вече имаме две нови, доста добри функции във Facebook фен страниците си плюс достатъчно добри, безплатни варианти за автоматично пускане на статусите ни в профилите и фен страниците ни, без да се налага да стоим постоянно в тях.

В крайна сметка всичко зависи от вашите потребности и от удобството, което ви дава една или друга услуга. Така че дерзайте….изберете това, което ви допада!


  •  
  •  
  •  
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

FREE ebook
супер инструмента
за по-лека работа и резултати
100
инструмента
за супер продуктивност
100
Влез в клуба и спести 200 лв от цената за 6 месеца абонамент и вземи подарък
Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this