12-те бранд архетипа – как да хакнеш ума на клиентите си [шаблон + примери]

бранд архетипи
Запази за после

Ако искаш да позиционираш нова марка, стартираш бизнес или искаш да наложиш съществуващ такъв, за да привлечеш повече лоялни клиенти в тази трудна ситуация, познаването на бранд архетипите и оформянето на такъв е ключовия фактор за успеха ти.


От това ръководство ще научиш:

 • 12-те бранд архетипа и правилната стратегия да работят успешно
 • 4-те стъпки за изграждане на магнетична бизнес идентичност
 • Как се създава и разказва завладяваща история на бранда

Не е случайно, че хората имат предпочитание към даден бранд. Отнасят се към него като към някой, когото добре познават.

А в много случаи дори обичат.

Не е лесно да се обясни това явление.

Какво ги привлича, защо канят дадена марка в уютния си дом и му показват почти безгранична лоялност, поверявайки съдържанието на портфейла си?

Може би причината е в невероятния рекламен текст, страхотната визия и идентичност или пък има някаква друга тайна?

Краткият отговор на този труден въпрос е >> бранд архетипите.

Кое им дава вечен живот…


Естествено архетипите не са от вчера, стари са колкото разказването на истории. Платон още открива идеята за архетипите, когато говори за „форми на интуиция“ като шаблони за интуитивно разбиране от хората.

Швейцарският психиатър Карл Юнг въвежда термина „архетипи“ в контекста на индивидуалността.

Според него всички имаме „колективно несъзнавано“, което канализира опит и емоции и се получават типични модели на поведение.

С други думи:

Раждаме се с едни и същи инстинкти и несъзнателно разбиране на поведенческите модели и ги разпознаваме, когато ги видим. Ето едно кратко описание за това, какво е архетип в Collins English Dictionary:

Архетипът е нещо, което се смята за идеален или типичен пример за определен вид човек или поведение, защото има всичките си най-важни характеристики.

Много преди брандинг и маркетинг специалистите да открият силата на архетипите, писателите и режисьорите на филми са се възползвали от тях и от това са се родили много любими архетипни герои:

Опитите на Индиана Джоунс като Изследовател

бранд архетипи

Йода като Мъдрецът от „Междузвездни войни“

бранд архетипи

Завладяващата победа на Максимус като Героят от „Гладиатор“

бранд архетипи

Всички тези обичани образи са изградени точно на база архетипи, тъй като създателите им познават много добре интуитивния инстинкт на хората да се свързват с тях бързо. Те оживяват благодарение на история, в която тяхната индивидуалност събужда емоцията в хората и така неусетно те установяват връзка с любимите образи. Затова и кървавата победа на Максимус се превръща в лична победа за зрителите.

В статията 12-те основни човешки архетипа описахме накратко образите, които представляват ключовите човешки характеристики.

Основните модели поведение и желанията свързани с тях:

Архетипите и брандингът – успешен брак по сметка

В книгата си от 2001 година „Героят и бунтарят – как да изградим изключителен бранд със силата на архетипите“ Маргарет Марк и Карол Пиърсън казват:

Архетипите са сърцевината в един бранд, защото те дават смисъл, който кара потребителите да се свържат с продукта сякаш той е живо същество и те имат отношения с него и го обгрижват.

С една дума архетипите определят какво ще се озове в кошницата ти в супермаркета, как ще е обзаведен домът ти, с какво ще си облечен и така нататък. Професорът от Харвард Гералд Цалтман казва, че 95% от решенията ни за покупка са взети на подсъзнателно ниво.

Повод за сериозен размисъл, нали?

Това означава, че марки със силна архетипна идентичност, които се свързват на емоционално ниво с аудиторията имат огромно предимство пред конкуренцията.

Eмоцията е ключова, защото чрез нея брандът има възможност да адресира основните мотивации на потребителите.

Преди обаче да направи това една марка минава през важен процес:

? Не е достатъчно идентичността на марката просто да отразява тази на нейната аудитория. С помощта на архетипите марката открива желанието, което иска да събуди у потребителя и като използва това дефинира своята идентичност. А същността на тази идентичност е именно разпознатото желание. Така започва вълнуващата история на един бранд.

Сега е време да разгледаме по-задълбочено архетипите….

бранд архетипи

Кой е Бунтарят

Бунтарят има желание да предизвика революция отчасти, за да промени света към по-добро и отчасти, защото обича анархията.

Той презира правилата, законите и подчинението, които пречат на всяка форма на свобода на избора – неговия или на другите.

В душата си е добър човек, но гневът е част от мотивацията му, който може да стане и доминираща сила.

Без борба бунтарят е просто загубен.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Бунтаря

Първо трябва да му докажеш, че виждаш света като него.

Статуквото и подчинението са враг номер 1 за него и ако просто покажеш само неприязън към тях ще изминаш дълъг път до резонирането.

Ако обаче насърчаваш бунта то веднага ще бъдеш приет като свой, част от семейството. Затова и езикът и тонът на бранда не трябва да бъдат официални и протоколни, а обвързани с твърдост и ясна позиция.

Бизнеси и продуктови категории

 • Автомобилна индустрия (мотоциклети)
 • Инструменти за разрушение, унищожаване
 • Нестандартно облекло
 • Боди арт

Как работи архетипът на Бунтаря – Harley Davidson


А сега следва нещо доста магнетично…

бранд архетипи

Кой е Магьосникът

Той се стреми да сбъдне мечтите си по един мистичен начин.

Има способността да поведe хората на пътуването, наречено „трансформация“, посредством преживяване на магически моменти. Магьосникът вярва, че сме ограничени само в собственото си въображение и се противопоставя на общото убеждение за законите на реалността, за да изведе хората до по-добро бъдеще.

Жаден е за знание, макар че не желае да го споделя, а го ползва, за да покаже визията си.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Магьосника

Той рядко съвпада с потребителска персона, но може да бъде отнесен към различни персони със способност да трансформират.

Марки с продукт или услуга, които „водят“ потребителите на трансформиращо пътешествие (изгубен → намерен, несигурност → сигурност, изтощен → енергизиран) могат лесно да се идентифицират с Магьосника и така да достигнат до хората.

Бизнеси и продуктови категории

 • Развлекателна индустрия
 • Разкрасителна индустрия
 • Релаксация / Добра физическа форма
 • Здраве

Как работи архетипът на Магьосника – Disney


Време е да влезем в огъня…

бранд архетипи

Кой е Героят

Целта в живота му е да докаже своята стойност чрез смелост и решителност. Героят работи здраво, за да придобие умения, които смята за необходими и се гордее, че нивото на неговия труд го отделя от останалите. Той трябва да среща нови предизвикателства и да понася поражения или грешки, докато те бъдат поправени. 

Желае всеки ден да се доказва пред себе си, но и така светът също да научава за неговите невероятни, прекрасни таланти.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Героя

За да достигнеш до Героя в твоя потребител трябва да го вдъхновиш и накараш да се почувства така да се каже овластен да постига успехи.

Героят се вижда като изключителен човек, вид възмездие и винаги се бори за правдата. Копнее да осъществи амбициите си, а марките трябва само да ги признаят и да насърчат предизвикателството.

Той иска да бъде вдъхновен от възможността да има големи постижения и свързаното с това удовлетворение.

Бизнеси и продуктови категории

 • Спортно облекло
 • Спортна екипировка и оборудване
 • Дейности на открито / Тактическо оборудване
 • Дейности, изискващи бърза реакция (водопроводни, електричарски, ключарски, монтьорски дейности)

От Nike казват на клиентите си не просто да рискуват всичко заради това, в което вярват, но дават и личен пример!

А сега е време да се влюбим…

бранд архетипи

Кой е Любовникът

Любовникът копнее да бъде желан.

Търси интимност, близост и чувствено удоволствие и използва всички свои средства, за да го постигне. Мотивиран е да става все по-привлекателен физически и емоционално, за да повишава капацитета си да привлича другите. Той се страхува да остане незабелязан, необичан и нежелан и тъй като страстните му желания замъгляват преценката му, то лесно може да бъде подведен. Дори и когато постигне желаното все още се страхува от загуба.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Любовника

Първо естествено трябва да го накараш да се почувства привлекателен или да докоснеш горещите му желания за връзка и интимност. Понеже той търси сетивно удоволствие то и комуникацията трябва да бъде с чувствен език и тон.

Образите и тонът на гласа са особено важни за Любовника.

Ето защо марката с такава идентичност може да управлява желанията на аудиторията за чувствено удоволствие чрез образ, звук, мирис или докосване.

А червеният цвят е просто без конкуренция при Любовника.

Бизнеси и продуктови категории

 • Аромати
 • Козметика
 • Вино
 • Подбрана, изискана храна
 • Изискано пътуване

Как работи архетипът на Любовника – Alfa Romeo


Време е и да се посмеем…

бранд архетипи

Кой е Шутът

Най-важното за Шута е да се забавлява и да живее за мига.

Обича не само той самият да се забавлява, но и чувства като свое задължение да бъде веселото слънце за всички около себе си.

Оптимист е и е трудно да изпадне в униние дълго време поради способността си да вижда доброто във всяка ситуация.

Шутът е млад по сърце и запазва детското в себе си дълго след като приятелите му са пораснали и станали сериозни възрастни.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Шута

Шутът рядко може да бъде отнесен към потребителска персона, но е перфектен за марки в бизнеса със забавления или ако марката иска да бъде асоциирана с добри времена.

Всеки обича да се смее и когато контекстът и моментът са подходящите то идентичността на Шута може да бъде запомняща се и вълнуваща точка на диференциация.

Ако марка е избрала точно този образ то тогава трябва да наблегне на леката и позитивната страна на живота в игрив и забавен дух.

Ще стане бързо много обичана, когато подходи към хората посредством щастие и смях.

Бизнеси и продуктови категории

 • Сладкарство
 • Професионални услуги
 • Алкохол (най-вече бира)
 • Услуги за деца

Как работи архетипът на Шута – Dollar Shave Club


В крайна сметка всички сме просто хора…

бранд архетипи

Кой е Обикновеният човек

Най-много от всичко иска просто да принадлежи някъде.

В природата му е да се слее с общността, да стане един от всички и да не изпъква сред останалите.

Обикновеният човек е любезен, разговорлив, без да е прекалено забавен или прекалено груб или шумен.  Той лесно се доверява, защото много се страхува от отхвърляне, относително позитивен е и се стреми да се впише в група. Харесва повечето неща, без да има някаква прекална страст към едно нещо. Може доста да бъде харесан от останалите, но също така и лесно забравен.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Обикновения човек

На първо място разбира се трябва да му създадеш чувство за принадлежност.

Марки, които се въртят около ежедневни дейности, могат да използват архетипа с простичкото послание, че е ОК да бъдеш нормален.

Образът е идеален за марки за дома и семейството. Затова и послания за елитарност и от типа „Ние сме по-добри.“ тук са тотална грешка. За Обикновения човек е необходима честна, скромна, любезна и земна комуникация, която няма общо с изключването.

Бизнеси и продуктови категории

 • Дом / семейство
 • Непретенциозна, обикновена, бърза храна
 • Ежедневно облекло – конфекция
 • Автомобили за семейството и ежедневието

Как работи архетипът на Обикновения човек – The Gap


Позволете ми да се погрижа за вас…

бранд архетипи

Кой е Грижовният

Той е самоотвержен човек, движен от желанието да защитава и да се грижи за другите, особено за тези в нужда.

Често е майчинска фигура и взема под крилото си нуждаещите се от грижа докато укрепнат, за да поемат сами отговорността за себе си.

Такъв човек най-лесно разпознаваме в медицинската сестра и въпреки, че обича усилията му да бъдат признавани не харесва да бъде покровителстван. Той не просто реагира, но и предпазва и обикновено е наблизо, когато се случи инцидент.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Грижовния

Грижовният е перфектният за бранд, който помага на хората в нужда.

Той често е уязвим и чувствителен и изисква нежно докосване.

Топлият, деликатният, благородният и майчинският подход дава усещане за сигурност, което отговаря на техните потребности.

Целта на марките от този тип е да накарат потребителите да се чувстват сигурни, защитени и обгрижени.

Те трябва да се обърнат и към по-широка аудитория, защото за да предлагат грижа за нуждаещите се, често им трябва външна подкрепа.

Тук ключови са посланията, които са свързани с образование и гражданска съвест.

Бизнеси и продуктови категории

 • Здравна грижа
 • Грижа за възрастни хора
 • Благотворителност
 • Болници и санаториуми
 • Образование

А сега е време да вземем нещата в свои ръце…

бранд архетипи

Кой е Владетелят

Владетелят желае да контролира всичко и е доминантен тип.

Той е властен в комуникацията и действията си и носи усещането за сплашване. Целта му е просперитет и успех и този просперитет трябва да стигне до верните на неговата власт.

Уверен и отговорен е, контролира живота си и съответно очаква това и от другите. Той се вижда на върха на хранителната верига.

И агресивно защитава тази позиция.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Владетеля

На първо място трябва да препотвърдиш чувството му за власт, контрол и уважение. Владетелят иска да чувства превъзходство, той е част от ВИП клуб. Ако се обърнеш към масите то владетелят изобщо няма да те удостои с внимание и по-скоро ще го отблъснеш.

Марките с тази идентичност трябва да създават у потребителя чувство за препотвърждение, че е на върха на пирамидата на успеха и е част от специален клуб.

Бизнеси и продуктови категории

 • Луксозни автомобили
 • Часовници
 • Хотели
 • Официално облекло
 • Всички бизнеси продаващи премиум стоки и услуги

Да нарисуваме нещо…

бранд архетипи

Кой е Творецът

Той иска да създаде нещо ново и изключително. Нещо невиждано досега. Нещо с трайна стойност и влияние.

Има нужда да изразява себе си с индивидуален талант и се стреми да покаже визията си чрез това изразяване. Творецът вярва, че щом можеш да си представиш нещо, то може да бъде създадено, но често се задушава от собственото си желание за съвършенство.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Твореца

Творецът е идеален за марки, които предлагат начини или инструменти хората да изразяват себе си със свободата на избора. Комуникацията им с потребителите трябва да насърчава желанието за креативен процес и да ги вдъхновява да изразяват индивидуалността си по най-добрия начин, на който са способни.  Марките от този тип направляват въображението на аудиторията и желанието й за творчество и създаване на иновации, оставащи във времето.

Бизнеси и продуктови категории

 • Изкуство
 • Дизайн
 • Информационни технологии
 • Маркетинг
 • Писане

Как работи архетипът на Твореца – Lego


Не бях аз…

бранд архетипи

Кой е Невинният

Невинният е позитивна личност с оптимистичен поглед върху живота. Жадува за безопасност, но в крайна сметка иска той самият и всички останали да са щастливи. Честен и с чисто сърце е, няма лоши помисли спрямо никого. Не задържа яда в себе си и вярва, че всеки има божественото право да бъде този, който наистина е.

Вижда красивото във всеки и има очи за вътрешната красота, която другите не забелязват.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Невинния

Трябва да спечелиш доверието му с проста, честна и най-важното позитивна комуникация. Негативна или базирана на вината комуникация ще го отблъсне. Марката ще достигне до хората ако им създаде асоциация за сигурност и чувството, че вътрешната им красота е разпозната и оценена по достойнство.

Бизнеси и продуктови категории

 • Продукти за красота и кожа
 • Природни продукти, билкови екстракти
 • Почистване
 • Прясна, био храна
 • Всичко, което консумира тялото – вътрешно или външно

Как работи архетипът на Невинния – Dove

https://youtu.be/XpaOjMXyJGk


Нека ви разкажа една история…

бранд архетипи

Кой е Мъдрецът

Той търси истината, знанието и мъдростта.

Мотивиран е от желанието не само да разбере света, но и да сподели това с другите. Мъдрецът се учи през целия си живот и обича да изразява знанието си посредством философски разговори.

Склонен е по-скоро да предаде мъдростта си на някой, който може да я използва за да промени света, отколкото да направи това сам.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Мъдреца

Най-важното е да отдадеш почит на интелигентността му, когато общуваш с него. Посланията, които работят, са тези с високо ниво на речника от думи с многопластово или философско значение, а не опростени и първосигнални. Мъдрецът очаква фактологична и добре проверена информация, която да е солидна и безупречна, за да се избегнат всякакви съмнения и предизвикателства.

Бизнеси и продуктови категории

 • Медии и новинарски мрежи
 • Училища и университети
 • Бизнес, свързан с образованието
 • Консултантски бизнес
 • Търсещи машини (Google, Bing)

Как работи архетипът на Мъдрецът – Google


Любопитни ли сте…?

бранд архетипи

Кой е Изследователят

Той има ясно изразен вътрешен подтик да се изважда от зоната си на комфорт и да се приземява в сурова среда, където се чувства като у дома си. Изследователят е смел, авантюрист и обича предизвикателствата. За него е далеч по-важно и интересно да разбира себе си отколкото да доказва нещо на другите.

Животът му е едно вечно откривателско пътуване.

бранд архетипи

Как да се свържеш с Изследователя

Изследователят трябва да бъде предизвикан.

Ако използваш предизвикателствата на съвременния живот също ще го заинтригуваш бързо. Брандът ти трябва да промотира активностите сред природата и непознатото като територия на свободата и да го предизвика да ги открие.

Съвременното общество е общия враг, в който живеят много изследователи. Ако марката застане срещу такава адаптация то трудно ще резонира с изследователя и изключително трудно ще събуди неговите автентични желания.

Бизнеси и продуктови категории

 • Екстремни спортове
 • Екипировка за активности сред природата
 • Автомобилна индустрия – категория SUV
 • Приключенски туризъм
 • Наука и техника

Ето, че стигнахме и до най-съществената част!

Как успешно да използваш тези архетипи за своя бизнес.

Нека ти покажа…

4 стъпки за изграждане на магнетичен образ


#1. Открий истинските желания на твоята аудитория

Когато погледнем по-отблизо брандовете с най-много лоялни потребители, ще видим, че те са оформили идентичността си точно около някой от тези архетипи.

Защото не може да си всичко за всеки!

Най-обичаните брандове имат връзка с аудиторията си на още по-дълбоко ниво. Например Лего е най-обичаната марка за 2016 година според класация в Business Insider.

Сигурно и ти имаш любимец – лаптоп марка Dell, фотоапарат Canon…Толкова са ти любими, че други просто нямат шанс дори на по-добра цена и с повече функции.

Коренът на това се крие във факта, че марката с определената идентичност е разпознала твоето желание и е направила така, че да го удовлетвори.

Тя мисли като теб…

Архетипите са родени главно благодарение на основни човешки желания, които са естествени и по някакъв начин примитивни по своята природа. Затова се върни в началото на този материал и виж инфографиката, в която на всеки архетип съответства по едно такова човешко желание. Разбира се всеки има свои желания, затова и хората са различни. Когато вземем предвид факта, че определено поведение или личност засилват определени желания тогава и разбираме защо някои личности ни допадат повече от други.

Нека все пак да видим приложението на това при марките.

В крайна сметка отношенията бизнес – потребител са така да се каже транзакционни – тоест получаваш нещо срещу доброволно дадените пари. Марките обаче, които познават добре аудиторията си и ЗАЩО тя търси решение, държат в ръцете си реално инструмента, с който да въздействат върху нейните емоции.

Сигурно и ти гледаш американски филми и почти във всеки има сцена с косене на тревата пред къщата. Идвало ли ти е наум, че бизнесът с косачките е един от най-успешните?

Първо ще решиш, че на хората им трябва тази машина, за да поддържат тревата хубава.

На по-дълбоко ниво обаче ще видиш, че марките са докоснали желания на потребителя: да се гордее с къщата си, да демонстрира превъзходство или пък просто да принадлежи – тревата пред дома да е като на другите от квартала, тоест да е част от общност.

Когато разбереш това ЗАЩО на твоите драгоценни потребители, цялата комуникация на твоя бранд трябва да се върти около това ЗАЩО.

Изводът:

Разучи архетипите, за да провокираш точното желание!

Те са персонификация на видовете поведение и са един вид пътна карта, която ти дава възможност по-точно да откликнеш на дадено желание със съответната индивидуалност.

? ProTip: най-добрият начин за това е Психографиката.

#2. Определи индивидуалността на твоя бранд

Важно е да отнесеш твоя бранд към даден архетип и причините за това са две:

 • Връзка

Повечето марки се опитват да преборят конкуренцията като изкарват на преден план функционалности, ползи и цена.

Ако не искаш твоята марка „да хване паяжина“ то трябва да поддържаш жива и дълбока връзка с аудиторията.

 • Отличителност

Когато говорим за открояване от масовката стратегиите за диференциация изглеждат сякаш много изтъркани.

От друга страна индивидуалностите имат неограничени възможности – не само че са уникални, но могат и да са силно запомнящи се.

Затова архетипите са толкова ефективни!

Дали при разказване на история, в изкуството, религията, митологията архетипите характеризират универсални модели на поведение, което инстинктивно разбираме и сме привлечени да следваме!

Причината е, че те сапрограмирани в твоето подсъзнание.

Разбира се, когато наблюдаваме поведение, не ни идва наум веднага архетип, но инстинктивно разбираме това, познато ни е. И понеже разбираме инстинктивно, то можем бързо да се свързваме с другите или да ги избягваме, когато ги опознаем.

Тъй като разпознаването е препрограмирано в нашия мозък архетипите са изключително полезен инструмент, когато определяш позицията на твоя бранд и характерните черти на индивидуалността, които ще резонират с аудиторията, към която се стремиш.

Затова бранд, който иска истински да се свърже с аудиторията си, трябва да работи с архетипи. А резултатът ще бъде естествена и дълготрайна комуникация с хората.


3 капана, в които най-често падат марките без опит

Първият капан се отваря при избора между характерни черти и индивидуалност.

Успешният бранд има нужда от реална индивидуалност със специфичен глас.

Една от големите грешки е да се вземат няколко характерни черти, които се смятат за такива, които аудиторията ще приеме по естествен начин. Ако една марка избере архетип тя ще се свърже с хората така, сякаш е от плът и кръв, ще може да изгражда смислена и човешка комуникация. Причината:

? Архетипите са оформени индивидуалности с виждане за живота, мнение за света и формират вярвания. 

Вторият капан се отваря, когато марката се опитва на всяка цена да „угоди“ на всички, да обхване голяма аудитория като събере характерни черти от няколко архетипа. Тогава се получава точно обратното – бранд с объркана идентичност.

бранд архетипи

Практиката показва, че марки, фокусирани върху ясно дефинирана идентичност, качват стойността си около 97% в рамките на 6 години отколкото такива с объркана.

? Накратко:

Важно е да знаеш кой си и коя е аудиторията ти. Не се опитвай да се харесаш на всеки. Проучи и се вслушвай в своя таргет и архетипът ще бъде по-ефективен.

Третият капан е свързан с това, че архетипите представляват индивидуалностите, тоест те са както твоите потребители така и твоят бранд. Предизвикателството за марката е в това да разпознае индивидуалността на потребителя, след това да свърже бранда с архетипа, който най-много ще отговори на желанието на потребителя. Често двете са едно и също нещо, но това не е и правило.

Ето и един пример:

Аудиторията ти е от типа „Обикновеният човек“, но ти искаш брандът ти да се хареса на „Изследователя“ в твоите потребители.

Тогава трябва да ориентираш бизнеса си към архетип „Изследователят“ и да използваш неговата индивидуалност и комуникацията така, че да събудиш желанието у потребителите ти да станат изследователи.

Когато знаеш какво искаш да кажеш на аудиторията си тогава ще можеш да заемеш точно място в ума на хората.

Най-често срещаните подходи за позициониране са:

? Ние сме като вас.

Твоята идентичност препотвърждава на хората, че са същите като теб. Даваш им така желаното чувство на принадлежност и заедност.

? Можете да бъдете също като мен.

Идентичността ти представлява всичко, което вдъхновява аудиторията ти да бъде. Хората се чувстват сякаш сами са достигнали до тяхната идея за успех.

? Мога да ви напътствам.

Твоята идентичност излъчва сигурност като фар в бурно море.

Трябва да признаеш, че има колебание, но да увериш хората, че знаеш пътя към сигурността, на теб може да се има доверие и си устойчив. Хората могат да се облегнат на теб.

? Можете да бъдете страхотни.

Твоята идентичност вдъхновява хората да вярват в себе си и че могат да постигнат това, което желаят.

Комуникацията и идентичността като цяло са мотивиращи.

#3. Забъркай правилния микс от архетипи

Всеки бранш има типичен архетип, който аудиторията очаква да види както например здравеопазването се асоциира с “Грижовния”.

Въпреки, че отличителността е ключът, потребителите на здравни услуги биха приели добре послания и от бранд “Бунтар” или “Шут”.


Така стигаме до микса от архетипи.

Какво е здравословното съотношение?

✅  70% от идентичността на бранда е за основния архетип.

По-малко от това би довело до объркване на типа и проблем с естественото достигане до аудиторията.

✅  30% е за повлияващия архетип, който ще даде диференциацията. Той трябва да се използва умно и когато има реална нужда.

Възможно е основният архетип на твоя бранд да е необходимо да се свърже с този на бранша и в този случай ще ти трябва повече креативност за останалите 30%.

Ако имаш силата да вървиш с твоя основен архетип срещу утвърдилия се и разпознаваем образ на твоя бранш (тоест брандът ти да не е тип “Грижовният” въпреки, че е в сферата на здравеопазването) тогава имаш възможността наистина да сътвориш различна, вълнуваща и запомняща се история в сектора.

И все пак помни:

? Целта е да откроиш твоята марка, а не да я слееш с масата! 

Сега ще видим и една друга възможна ситуация:

Архетипна еволюция на бранд.

? Как Бунтарят става Творец

През 1984 година Apple е водеща компания на пазара на персонални компютри. Марката буквално „командва“ пазара и към днешна дата все още го прави. Някой да се учудва? Тогава се появава рекламата „1984“, която е против статуквото и с посланието на “Бунтаря”, който иска да премахне несправеливостта в бранша.

Apple реализира още много кампании на “Бунтаря”, включително супер успешната „I’m a Mac vs I’m PC“.

Тя именно демонстрира каква е точно аудиторията на марката – млади хора, които искат повече избор и обичат креативността.

През 1997 Стив Джобс става вдъхновител на кампанията „Think Different“, която поставя в центъра личностите – икони, променили света като Боб Дилън, Томас Едисон и Пикасо.

Така Apple се „сприятели“ с творческата част, насърчи аудиторията си да променя света чрез креативността си и за да го направи й даде инструмента за себеизразяване.

И ето, че Apple стана бранда “Творец”.

#4. Вдъхни живот на твоя бранд

След като вече си открил архетипа за твоя бранд трябва да го направиш „човек от плът и кръв“ с мнение и виждания за живота, които да излъчва към потребителите. Преди да преминеш към почти божествения процес на създаването му си задай въпросите:

 • Какво обичам и защо?
 • Какво не харесвам/мразя и защо?
 • Къде, в коя област давам най-много стойност на моята аудитория?
 • Кое е това едно нещо, което бих променил в бранша и защо?
 • Защо моят пазар е страхотно място за хората?
 • Каква е целта на моето съществуване?
 • Какво е важно за мен в начина, по който правя бизнес?
 • За какво моята аудитория има нужда от защита?

Като имаш предвид архетипния микс, който си избрал, отговори на въпросите така както ги вижда твоят бранд. Ясно е, че качеството на отговорите зависи от качеството на въпросите. Затова формулирай въпросите от гледна точка на твоята аудитория.

Ако твоят архетипен микс е 70% “Обикновеният човек” и 30% “Бунтарят”, то отговорите на твоя бранд ще очертаят общо мнението, че всички хора са еднакви или най-малкото така трябва да бъде, но нещата трябва да се променят преди това да стане реалност. След „интервюто“ с твоя бранд изпълни тези стъпки, които малко приличат на подготовка за представяне на млада дама в обществото:

 • Използвайки характеристиките на твоя бранд архетип, както и “интервюто” дефинирай мнението на бранда по теми, свързани с твоя пазар и бранша като цяло.
 • Използвайки ключови думи идентифицирай отношението на архетипа към живота.
 • Избери и обработи тон гласа и стил на писане, отговарящи на мнението и отношението.
 • Като идентифицираш речника, който ще използва брандът ти, не изпускай от погледа си и желанията, които твоят бранд събужда у хората.
 • Разшири речника със синоними и ги включи в наръчника за твоя бранд.
 • Адаптирай визиите, цветовете, типографията и изображенията към идентичността на бранда така, че тя да придобие привлекателен и разпознаваем визуален образ.
 • Включи речника, мненията, отношението и тона на гласа в комуникацията на бранда.

Помни, че и тук е както при историите:

Колкото повече детайли има в идентичността на твоя бранд, толкова той ще бъде по-жив и запомнящ се.

Затова:

Развивай идентичността непрекъснато, за да си сигурен, че тя е в унисон с аудиторията и желанията, които се стреми да предизвика.

Ако образът, чувствата, тонът, поведението, мнението и речникът на твоята марка са свързани правилно и работят заедно, за да събудят желанията, които тя удовлетворява, тогава ще имаш марка с човешка и запомняща се идентичност. Аудиторията лесно ще се привърже към марката ти и ще счита отношенията си с нея за важни.

Разкажи историята на твоя бранд

Неслучайно още Аристотел е казал, че хората са твърдо свързани с историята. Науката за невронните връзки дава сериозна обосновка за това. Оказва се, че хората са 22 пъти повече склонни да си спомнят история, а не факти. Колкото и това по някакъв начин да звучи просветляващо, има нещо, което все пак не е изненада.

Истината е, че историята активира много по-дълбока част от мозъка отколкото простото споделяне на факти.

Дори нещо повече: Когато слушаме история вълните на нашия мозък съвпадат с тези на разказващия историята.

Изразът „на една вълна сме“ идва точно от разказването на истории.

Смисълът на архетипите е в това брандът да знае кой е, да е в състояние да комуникира посредством една плътна личност и тон на гласа като образ в живота на аудиторията.

Какво е обаче образът без своя история?

Ако опишеш Индиана Джоунс на някого, той сигурно ще се заинтересува от образа. Но ако му прочетеш „Индиана Джоунс и храмът на обречените“ ти го водиш на вълнуващо пътешествие, при което той ще се влюби в образа.

? Хората не искат информация, те искат да бъдат на пътешествие.

Започвай да сътворяваш история около образа на твоя бранд:

 1. Откъде идва
 2. Накъде отива
 3. Какво ще се случи по пътя

Това са трите точки, които ще ти помогнат да напишеш всяка отделна глава от историята, а накъде ще заведеш аудиторията зависи изцяло от теб. Бранд архетипите не са нещо ново, но не се използват активно, особено от малкия бизнес. И това по някакъв начин звучи обнадеждаващо, защото малко са нещата в бизнеса, които са останали неексплоатирани и могат да предизвикат жив интерес.

В днешно време при толкова шум и конкуренция печелят само брандовете, които изграждат връзка с аудиторията по човешки маниер. И няма по-добър подход от този с човешка личност, а тя може да бъде изградена само с използването на архетипната рамка, която е разработена, за да предизвиква желания.

Затова:

 1. Разбери какво иска да почувства твоята аудитория
 2. Потърси архетипа, който най-добре ще пасва
 3. Развий реална личност, за да направиш бранда си убедителен

Важното е да знаеш добре кой е твоят бранд, какво защитава, какви ценности има и в каква посока е поел.

Тогава брандът ти ще се свърже естествено с аудиторията.

? Марките, които знаят накъде вървят, вдъхновяват хората да ги следват!

Как стоят нещата при твоята?

Сподели в коментарите ?

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак