Забравихте ли да мечтаете? Вижте как да поправите тази грешка веднага – върнете обратно мечтите си

мечти

Спомняте ли си, когато бяхте деца, какво се случваше в междучасията? Какво се случваше вкъщи след училище? Играехме си, смеехме се и мечтаехме безкрай…

Колко отдавна ми се струват онези дни. Сякаш никога не ми се е случвало на мен.

Мечтаех да ида в Бразилия и да играя футбол с Пеле. След време влязох в техникум, после в университета. Накрая, когато системата ме дипломира и бях готов да скоча в дълбините на света за големи и пораснали деца, ме оперираха.

Оперираха ме и ми извадиха с памук онзи толкова важен орган, който ме караше да мечтая.

След този тъжен ден влязох в рутината на ежедневието … и така до днес. С риск да обидя някого, смятам, че много хора ги оперират по същият начин.

Но защо?


Да имаш мечта е да имаш „Защо?” в живота си. Да имаш „Защо?” означава да знаеш какво правиш. Когато се занимаваш с нещо и липсва „Защо?” в него, нещото не се получава. Без „Защо?”, няма да вложиш достатъчно енергия, няма да вложиш време и емоции, защото не знаеш „Защо?” го правиш.

Особено това се отнася за бизнеса, с който се занимава човек.

Човек се нуждае от Север и от Фар в живота си. Мечтата на човек е този фар, тази водеща светлина, която те направлява в тъмнина или при силна буря.

Ако имаш фар, ако имаш мечта, ако имаш „Защо?” то тогава можеш да започнеш да строиш.

За над 90% от хората по света, без разлика от религия, цвят на кожата, език, социален статус, времето минава, годините минават, минутите отлитат и те никога не разбират накъде отиват.

Знаете ли защо?

Защото мечтите умират, когато попаднем в рутината на ежедневието и работата. Понеделник, Вторник, Сряда, Четвъртък, Петък, Събота, Неделя и отново и отново.

За нашите мечти…


dreams2

Когато бяхме деца винаги мечтаехме, да бъдем космонавти, да бъдем Брус Лий, пожарникари, певици и певци, фото-модели и какво ли още не.

Мечтаехме без мярка и без страх.

В младостта, младежките години минаваха мечтаейки да пораснем, да бъдем големи, да правим каквото правят големите, да имаме приятел/ка.

В университета, също мечтаехме, вече за по–сериозни и реални неща. Как ще започнем високоплатена работа, за екскурзия в чужбина, за нова кола.

Дойде един ден, в който се дипломирахме, и хванахме кръста. От там започна новият път. Започваме да си търсим работа, намираме я, и в голям % от случаите не е това, за което сме се подготвяли толкова много.

Когато работата започне и ни делегират задачи, когато ни поставят условия, играта наречена живот сменя своя ритъм.

Едни особени хора наречени – шеф, началник, директор, управител, супервайзър и т.н. ни следят за изпълнението на тези задачи, и така минават ден, след ден, след ден, след ден правейки едно и също, едно и също, едно и също,

…докато накрая си дадем сметка, че мечтите ни са мъртви.

Може би шефа планира да постигне мечтите си, мечтае за нова къща на плажа или за пътешествие до Малдивите с любовницата си, за бъдещи инвестиции на борсата.

Той мечтае…., а ти?

Останалите, които работят за него обаче, мислят как да разпределят пари за всички сметки на края на месеца. И това не се случва само в нашият роден край, това се случва навсякъде.

Това е основната причина, поради която мечтите загиват, Минават 10, 20, 30, минават 40 години от живота ни и много често хората не знаят накъде отиват.

Ако застанем за малко пред НДК и се загледаме в хората, които минават и се замислим, колко от тях имат ясни и точни мечти, колко от тях знаят какво точно искат от живота. Ще си дадем сметка, че са ужасно малко.

Дефиниране на целите


goals

Мечтите са основният мотив, който ни тласка към постигането на целите, които сме си поставили в живота. За да може това да се случи, мечтите ни трябва да са ясни и точни, да са дефинирани.

Ако те не са ясни и точни се превръщат в мързеливи желания. Никога не се превръщат в реалност. Една ясна и точна мечта е такава, защото ти знаеш какво искаш в детайли.

Такава мечта се визуализира живо и продължително. Ще си позволя да дам пример с желанието да притежаваме и живеем в нов дом и по конкретно в нова къща.

С просто искане и желание за къща, човек мисли за елементарна структура. Тук идва нуждата, къщата да бъде дефинирана или как точно я искам.

Искаш да бъде в планината, в равнината, в центъра на града, на село, на плажа, да има басейн, да е в средата на ранчо? С какъв цвят точно я искаш да бъде боядисана?

С колко помещения искаш да бъде, с колко спални, колко бани, колко изхода да има. Каква да бъде кухнята – тип американска, обикновена панелка, на открито, с дизайн, без дизайн.

Къде точно искаш да проектираш хола, ще има ли колони, ще има ли стъпала?

Какъв да бъде гаража, подземен, надземен, за един, два за три автомобила? Как искаш да се стига до басейна, с пътека, с коридор, с мост, с асансьор?

Какъв точно автомобил или автомобили искаш да бъдат паркирани в гаража, каква марка, какъв цвят с какви екстри, какъв интериор да имат?

Идва една серия от дефиниции, които се постигат с визуализиране. Те са в мислите ти, те са вътре в теб и ти ги виждаш така ясно, сякаш вече ги имаш.

Дефинирай твоята мечта.

Да дефинираш мечтата си, означава да се разграничиш от това къде си сега с това къде искаш да бъдеш. Не какво имаш, а какво можеш да имаш.

Хората, които успяват да визуализират това, което искат винаги успяват да го постигнат. Те през цялото време виждат детайлите в съзнанието си, представят си го.

Тогава мечтата е точна и ясна.

Тук ще се направя на врачка и ще визуализирам мечтата на тенисиста Григор Димитров, която няма съмнение, че е само една и тя е да бъде номер едно в световния тенис.

И този младеж е много близо до постигането и.

Това момче, както прочетох днес едни коментари по темата, постигна една отколешна българска мечта – да бие сърбите и да го начука на руснаците. Извинете ме за пиперливия език.

Човекът


human

Има много хора, които са положени в гроба с всичките си мечти, които никога не са могли да осъществят. Никога не са знаели какво искат.

Никога не са открили правилното превозно средство, за да стигнат навреме и където трябва и са престанали да мечтаят.

Абсолютно всеки, без значение от пол, раса, социален статус, възраст, образование, религия и националност може да постигне своите мечти ако го пожелае.

Ако си поставим за цел, да научим детайлите и какво точно трябва да направим, да се постараем да го направим качествено и на ниво, то тогава мечтите се превръщат в реалност.

Защо, след като други са го постигнали ние да не можем? Защо не? Защо ти да не реализираш мечтите си? Каква е разликата, между тези, които са го постигнали и тези, които не са?

Знаеш ли коя е разликата?

Разликата е в човека! В степента на вяра, в степента на увереност.

Когато ти вярваш безрезервно и без сянка на съмнение, в това, което правиш и имаш точна и ясна мечта и имаш горещо желание за постигането и, и за промяна. Тогава е когато мечтите се постигат и стават реалност.

Целите и задачите


plan

Следващата стъпка са целите и задачите. Много хора мечтаят, почти всички мечтаят, но само да мечтаеш не е достатъчно. Трябват още неща.

Идва ред на планиране, на детайлите, които са важни за постигане на тази мечта.

Обикновено това, с което се занимаваш, е което ти позволява да направиш реалност твоите мечти. С други думи работата или бизнесът, които имаш.

В работата обикновено се следва предначертан план а в собствения бизнес плана си го правим сами. Във всяка работа има йерархия и позиции, където с постигането им се постига и осъществяването на някоя от нашите мечти.

Съобразно с това, как човек постига целите и задачите в план пристигат и парите. И поради наличието в по-големи количества на този незначителен детайл е възможно постигането на една или повече мечти.

Дайте да не се заблуждаваме, живеем в материален свят, където всичко зависи от парите.

Направете си план, поставете си цели и задачи съобразени с времето. Ако не сте професионалисти в създаването на план просто приложете метода S.M.A.R.T от икономиката.

Планът да е:

  • S – прост
  • M –да може да се измери в някаква/ви единица/ци
  • A – достижим
  • R – рентабилен
  • T – в рамките на определено време

Поставете ежедневни, ежеседмични и ежемесечни и годишни задачи и цели. Не отлагайте. Оценявайте своевременно напредъка и силните и слабите страни.

Поставяйте си цели задачи, които са съобразени с вас персонално и ги степенувайте по важност и значение.

Снабдете се с дъска или голям лист хартия или просто на някоя стена и начертайте ясна и точна стратегия и план за действие, който да можете да актуализирате своевременно.

Повикайте на помощ екипа, а ако нямате такъв, повикайте приятели или съмишленици, с които да работите заедно.

Участието на повече хора мотивира повече от обикновено.

Седнете заедно и нека всеки за себе си да направи анализ на живота си, къде е бил, къде е сега и къде иска да бъде.

Вижте още и → Тъмната страна на целеполагането.

Десетте стъпки на Роберт Киосаки


Има един известен милионер, филантроп, бизнесмен и писател, който се казва Робърт Киосаки. В една от неговите книги има една серия от десет прости стъпки, с прилагането, на които можем да запалим и запазим у нас искрата на промяната.

В последствие ще ги изложа една по една всичките, като започвам от най-важната измежду тях. Последователността на останалите не е толкова важна, важно е да се приложат.

1. Определете мечтите си. Открийте мотивите. Анализирайте и потърсете вашето най-важно „Защо?”.

2. Изборът – Ние всекидневно сме изправени пред вземането на решения и често по няколко пъти на ден. Важно е да знаем, че като граждани на съвременния свят имаме правото на свободен избор за това, което да научим.

Тук успелият човек ни съветва да изберем много внимателно какво точно да научим, което ще ни е от полза за постигането на мечтите.

3. Изберете много внимателно и надлежно кръга от приятели, с който ще бъдете заобиколени от тук нататък.

Нека това са само и единствено хора, които са минимум на вашата вълна и начин на мислене. Избирайте да се обградите с успешни хора.

4. Научете в детайли формулата, с която мислите, че искате да правите пари. Живейте с нея, мислете за нея, актуализирайте постоянно информацията свързана с нея.

5. Златното правило – „Плащай си винаги на теб първо!”.

На когото и да дължиш пари, с каквото и да се занимаваш, в каквото и да си замесен и въвлечен, плащай си първо на теб. Твоята лична сметка „Активи” е винаги по-важна от тази на банката.

6. Използвай опита на добри и доказани професионалисти с репутация. И когато имаш нужда от професионална помощ, потърси такъв и му плати добре.

Има куп професии, които не са в наше владение и помощта, която подобни хора могат да ни окажат е безценна (адвокати, лекари, архитекти, икономисти, борсови агенти, агенти по недвижимите имоти и тнт).

7. Развий у себе си качеството да създадеш нещо от нулата или влагайки минимално, от който и да е ресурс, който имаш. Постига се с желание и дисциплина, но най-вече с практика.

8. Действай бързо, действай по план и не губи време.

Ако си устремен в постигането на нещо, знай, че нямаш време. В съзнателния си живот погледнато глобално човек е твърде малко време в състояние да прави и постига важни неща.

9. Потърси вдъхновение от успели личности. Тук ще си позволя едно отклонение и ще изляза от протокола споделяйки от къде аз лично черпя вдъхновение.

Харесвам футбола като игра и като поле за изява на всички ценности и добродетели на човешкия характер. Има няколко личности, които в различни моменти са ме вдъхновявали.

Това са Христо Стоичков, Марко ван Бастен, Зинедин Зидан и Раул Гонзалес Бланко.

Всеки сам по себе си представлява един отделен свят и от всеки успях да взема по нещо, което да ми даде още едно различно „Защо?”.

10. Дайте и ще получите. В тази последователност, не в обратната.

Има една мистериозна енергия, която човек създава, когато се научи да дава от сърце, без да чака изобщо да му бъде върнато.

Ако сам за малко успеете да потиснете егото си и се доверите на тази истина, ще разберете.

Има едно всеизвестно правило в психологията, което гласи:

„Нашите мисли, създават нашите емоции, те от своя страна ни подтикват към действие, което винаги ни води до някакъв резултат.”

Остава ви само победата…


victory

Ако имате мечта отдайте и се напълно. Приложете цялата енергия и арсенал от инструменти, за постигането и. Започвайте с желание и страст.

Пазете винаги енергията жива, искайте победата. Пожелайте я от сърце.

Намерете начин да се мотивирате повече от всички останали. Ако се налага направете както Гай Юлий Цезар при завземането на Англия.

Когато флота на римляните акостира на скалистия английски бряг пълководеца предприема драматичен ход, който му носи успех в изпълнението на нелеката задача – покоряването на Англия.

След като легионите с обоза и всичката техника са на брега и започва придвижването навътре в острова Цезар дава нареждане всички кораби и лодки да бъдат запалени.

След това идва и още по – драматичната заповед, всички да се обърнат и да гледат горещите останки от единствения мост, който ги е свързвал с континента. Пътят за отстъпление е бил унищожен.

Веднъж стъпили на вражеска територия, за всички трябвало да бъде ясно, че няма връщане назад, няма място за отстъпление, трябвало е или да победят или да оставят живота си на острова.

Както е известно, тази тактика дава своите плодове и Гай Юлий Цезар покорява англичаните.

Научете в детайли формулата, с която искате да правите пари.

Пишете за нея, планирайте я, медитирайте мислейки за нея. Прочетете всичката налична литература, преровете всичката информация, до която можете да се докопате.

Изразявайте собственото си мнение и се опитайте да не копирате.

Действайте уверено. Бъдете сигурни, в успеха на това, с което се занимавате и нека всички наоколо видят онзи особен блясък в очите, който е характерен за победителите.

Открийте вярата, вярвайте на себе си и вярвайте в проекта, с който сте се захванали. Покажете кураж, покажете смелост. Както казват „Пашата обича смелите”.

Практикувайте, тренирайте и никога не оставяйте страхът и съмнението да ви завладеят.

Страхът се ражда от невежеството и липсата на яснота. Той е резултат от липсата на сигурност. Причината за това, е че нямаме достатъчно опит и не знаем на какво сме способни.

Когато в нашето съзнание изникнат спомени за триумф и победи всички страхове изчезват.

Дълбоко в сърцето на южния континент в Централна Африка има едно племе наречено Пеулс. Племето има ритуал, при който младите момчета се поставят на изпитание, за да се види дали ще са достойни глави на семейство.

Тест за смелост, за кураж и издръжливост.

Както се казва дошло е време за женитба. Хората от племето се събират и се устройва ритуално празненство, на което младежите да покажат на какво са способни.

Там са всички млади момичета от племето, които пеят в ритъма на тамтамите.

Напалва се ритуален огън и в близост до него всички се събират в кръг, като звуците от музикалните инструменти са в пълен синхрон със звуците на плющящ дълъг, дебел и черен голям камшик.

Докато специално избран бияч налага младежа, който се е престрашил да се подложи на теста, съдия отблизо и внимателно следи за какъвто и да е жест и признак на болка и страдание, които момчето може да изпусне.

С напредването на боя, се образуват рани, които ще оставят белези за цял живот. Кръв шурти наоколо. През цялото това време младежите пеят хвалебствен химн.

Колкото и да ти треперят колената, колкото и паметта да оставя бели петна напредвай. Напредвай въпреки бясното туптене на сърцето, въпреки пристъпите на повръщане и нервни спазми.

Не се отказвай, дори не си помисляй за това, преследвай голямата мечта, направи всичко, което можеш за постигането й и знай, че ще бъдеш възнаграден.

И няма по-голяма награда от тази, която се чете в очите на онези, които един ден ще те последват.


KirilКирил Михайлов за себе си: неудържим мечтател и пътешественик. Харесва ми постоянно да откривам, да съм в движение и да пътувам. Завърших техникум по “Полиграфия и фотография” а после и Академията на МВР. Това не ми стигна, усетих, че София ми е тясна и от 2007г. живея и работя в Мадрид Испания. Харесвам чистите и прозрачни приятелски отношения, Реал Мадрид, да карам мотор, да рисувам и още куп други незначителни работи.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА