Визуализирането на идеи – пряк път към ума и сърцето на аудиторията!

аудитория ,визуализация

За всеки един от нас е важно да умее да се изразява не само вербално, а и визуално?

Нека да видим защо това е така:

  • Почти всички хора на планетата мислят предимно в образи.

Т.е., когато чуем думата “жираф”, пред очите ни изплува образът на жирафа, а не изписаната дума “жираф”. Езикът на образите е универсален, древен език.

визуализацияВ историята на човечеството той далеч предхожда създаването на писмеността. Праисторическите рисунки, египетското писмо, например, са само някои от примерите за това.

Може дори да се каже, че визуалният език е в гените ни:

Всеки един от нас като дете се е научил първо да разбира визуалния език и доста по-късно – да разчита и изписва буквените знаци.

Крайно време да си припомним този така естествен начин на изразяване.

  • Ефективното общуване днес е изискване във всяка професия,

…по това умение често оценяват качеството на работата ни.

Ефективното общуване означава и да умееш да разказваш истории, да достигаш до сърцата на хората. А за да бъде една история интересна, завладяваща, вдъхновяваща, тя трябва да събуди представи и да предизвика емоции.

Което става най-лесно, като използваш умело образи.

Обикновено в днешния дигитален свят, за да разкажем нашите “истории”, използваме PowerPoint или Keynote.

Повечето от идеите, концепциите, каузите, с които всеки ден се срещаме, имат абстрактен характер. Вече не е достатъчно да боравиш с представи за конкретни предмети и ясни понятия.

Трябва да можеш да си представиш и да представяш убедително пред другите процеси, взаимовръзки, комплексни констелации.

Е, трудно е това да стане само с думи.

Когато към умението да правиш впечатляващи презентации с PowerPoint и Keynote добавиш и изразяването със спонтанни, ръчно нарисувани образи, с изненадваща лекота успяваш да спечелиш интереса и възхищението на аудиторията. Да фокусираш вниманието и да насочиш енергията към това, което представяш.

Дотук добре.

Сигурно вече се убедихте, че да се научиш да онагледяваш идеите си с молив (маркер) и хартия е страхотно. Лошата новина е, че има няколко предизвикателства по пътя.

Предизвикателство № 1: Ние сме свикнали да се изразяваме предимно вербално

вербално

От нас ежедневно се очаква, очаквало се е и ще се очаква да се изразяваме вербално, т.е. с думи. В училище беше много по-важно да пишем, отколкото да рисуваме добре.

Със сигурност умението да пишеш, да се изразяваш с думи е много ценно. Повечето от нас могат доста разумно да аргументират позицията си в няколко изречения писмен или устен текст. Но как, по дяволите, да нарисуваш гениалната си идея за увеличаване на пазарния дял на новия продукт с 10%?! За да се научиш да илюстрираш мисълта си се изискват малко упражнения, известна доза упоритост и много смелост.

Смелост да излезеш извън зоната ти на комфорт. Смелост да понесеш провала на първите опити. Добрата новина е, че си струва.

Предизвикателство № 2: Срам!!!

Предлагаме ви да се включите в един бърз експеримент. Огледайте се около себе си. Има ли някой?

срамВземете лист и химикал и му нарисувайте портрет. За 30 секунди. Ако няма никой около вас, нарисувайте шефа си например. Или някой колега.

(Най-добре е да продължите да четете надолу, ако вече сте изпълнили тази задача.)

Какво изпитвате, като гледате творението си? Гордеете ли се с него? Бихте ли го показали с охота на някого? А на човека от портрета?

Доказан факт е, че в подобни ситуации повечето възрастни изпитват едно преобладаващо чувство: срам. Срам, че не си достатъчно добър. Неудобство, че се излагаш. Представете си сега как би реагирало едно 4-годишно дете на ваше място.

Едва ли има дете, което не би показало с гордост рисунката си на всеки, който иска (или не иска) да я види.

Предизвикателство № 3: Но аз просто не мога да рисувам!

Повечето от нас имат своите ограничаващи убеждения като “Аз не мога да рисувам” или “Аз не мога да пея”, породени и затвърдени най-често от иначе добронамерени родители и учители.

Illustration3Истината е, че ако умеете да пишете ръкописно, значи непременно ще можете и да изразите мисълта си с елементарни илюстрации.

Защото писането е далеч по-сложен процес от рисуването на елементарни образи.

Просто ви липсва тренинг.

Помислете си само колко време сте прекарали в училище в изписване на ченгелчета и букви.

И колко – в рисуване.

Хубавото е, че далеч не всичко е загубено.

Оказва се, че съвсем не е толкова трудно да си припомним забравеното от повечето от нас умение да “рисуваме” и да онагледяваме идеите си с бързи, лесни илюстрации.

separator-arroddw1

уъркшопи за визуализиране на идеи

separator-arroddw1

Калина от Career Speeder и Светла от Mosaicafe предлагат уникални за България уъркшопи за визуализиране на идеи, в които участниците за няколко часа научават основни трикове за рисуването на елементарни образи, овладяват техники за визуализация на процеси и идеи. И най-ценното: като на игра, сякаш с вълшебна пръчица успяват да ни върнат онази детска увереност, че всъщност всеки от нас може да рисува. Явно просто ни трябва пространство, в което да опитаме.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: